Tρικυμία εν κρανίω.Antipnevma έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 16:30Η μετάφραση της είναι ανακριβής στην πρώτη πρόταση. Το απόσπασμα δεν κάνει λόγο για πρόνοια του Δία και των θεών. Λέει ότι και ένα πράγμα που υπάρχει αρκεί να δείξει στον ταπεινό και ευγνώμονα άνθρωπο ότι υπάρχει πρόνοια. Μαλακίες ολκής δηλαδή. Αυτά θέλουν να διδάσκουμε στα παιδιά; Αυτά μόνο ως παράδειγμα του πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μπορούν να διδαχθούν σήμερα.hellegennes έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 12:49Μια χαρά είναι η μετάφρασή σου. Το νόημα αυτό είναι. Η μετάφραση του κάκτου είναι υπερβολική.
κατάργηση αρχαίων στα σχολεία υπέρ ή κατά;
Re: κατάργηση αρχαίων στα σχολεία υπέρ ή κατά;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- hellegennes
Θα με κάνεις να δω τι γράφει ο κάκτος.Antipnevma έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 16:13Nope. Απλώς κοίταξα στο λεξικό ορισμένες λέξεις.hellegennes έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 01:26Κάκτος;Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 22:29Για να τελειώνουμε αυτή είναι η σωστή μετάφραση
...ωστόσο μα τον Δία και τον θεούς, ένα πράγμα μόνο απ' όσα κοσμούν την ύπαρξη αρκεί να δείξει στον ταπεινόφρονα και ευγνώμονα ότι υφίσταται πρόνοια και δεν χρειάζεται να αναφέρω τίποτα σπουδαία παραδείγματα: δείτε απλά πως προκύπτει γάλα από χορτάρι, τυρί από γάλα ή μαλλί από δέρμα. Ποιός το έφτιαξε ή το σχεδίασε να γίνεται έτσι; Κανείς θα σου πουν. Ω! τι ασέβεια! τι ανοησία!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
το βινγ το μεταφράζει μια χαρά
- Allah
- Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
- Επικοινωνία:
- Αχθος Αρουρης
- Phorum.gr user: Αχθος Αρουρης
πως γαρ ου.......εμοι γε γαρ δοκειΓΑΛΗ έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 10:19Δεν αναφέρομαι στο νόημα. Απλώς μου φάνηκε υπερβολική η απόδοση "όσα κοσμούν την ύπαρξη" στη φράση "εν τω γεγονότων". Το ότι "κόσμος" σημαίνει και "κόσμημα/στολίδι", το ξέρω.Αχθος Αρουρης έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 00:11νομιζω το πρωτο μπολντ ειναι μεταφραση του
<<εν των γεγονοτων>>
το δευτερο μπολντ μεταφραζει το
<<και μη μοι νυν τα μεγαλα>>
αφου καταλαβαινομε τι λεει στο κειμενο
και δεν παραποιουν το νοημα του......
...οι μεταφρασεις αυτες ειναι καλες, η δικη σου
και του τυπου..........
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η πραγματική δυσκολία στη μετάφραση των αρχαίων, δεν είναι τόσο οι άγνωστες λέξεις ή αυτές που έχει αλλάξει το νόημα τους σήμερα αλλά η σειρά των προτάσεων.
Εννοώ ότι αν προσπαθήσει κάποιος να τις μεταφράσει με τη σειρά που είναι γραμμένες, χάνεται η εννοιολογική συνοχή. Είναι σαν παζλ προτάσεων, που πρέπει να μπουν σε σωστή σειρά.
αληθη λεγεις.............καλα το λες,
....η σειρα των προτασεων........
η συνταξη των προτασεων ειναι σημαντικο στοιχειο,
δεν μεταφραζεις μονο λεξεις ......
μεταφραζεις και τον τροπο σκεψεως ενος αρχαιου
στον τροπο σκεψεως ενος νεου...........
..........προσυπογραφω...........
- hellegennes
Να κάνω μόνο τρεις διορθώσεις θέλω στην μετάφρασή σου, που νοηματικά είναι σωστή. Η μία είναι στην περίεργη πρόταση όπου υπάρχει αντωνυμία σε δοτική. Επειδή εμείς συνηθίζουμε αιτιατική είναι εύκολο να σου φύγει.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 22:09Επιχειρώ κι εγώ μια ελεύθερη μετάφραση.
Οι σεμνοί (ευσεβείς) και ευγνώμονες δεν αντιλαμβάνονται (αισθάνονται) μόνον στα μεγάλα την πρόνοια του Δία και των θεών. Το γάλα που παράγεται από το χόρτο και το τυρί από το γάλα και το μαλλί από την προβιά, ποιος τα δημιούργησε ή επινόησε; Κανείς, λένε (κάποιοι*). (Αυτό είναι*) η μέγιστη ασέβεια και αναισθησία.
*Οι αστερίσκοι υπονοούνται.
ΥΓ. Με διόρθωση.
Η άλλη είναι ότι έκοψα επίτηδες το κείμενο εκεί ενώ προηγείται άλλη πρόταση και στην ουσία συνεχίζει με άνω τελεία. Γι' αυτό κανείς σας δεν μετέφρασε το "καίτοι" ως "κι όμως", αφού υποδηλώνει συνέχεια από κάτι που ειπώθηκε αμέσως πριν.
Το τρίτο είναι γραμματικό λάθος που κάνατε -προς έκπληξή μου- όλοι εκτός από τον Bazoomba. Το κείμενο λέει «ουδέ εις φησίν». Είναι τρίτο ενικό πρόσωπο και για την ακρίβεια αόριστο, όπως λέμε σήμερα εμείς "θα μου πεις" χωρίς να αναφερόμαστε απαραίτητα σε κάποιον. Δεν είναι τρίτο πληθυντικό (του οποίου ο τύπος είναι "φασίν") Η κοντινότερη μετάφραση λοιπόν είναι αυτή:
Κι όμως, μα τους θεούς και τον Δία, ένα μόνο αρκεί για να αντιληφθεί ο ευσεβής και ευγνώμων την θεία πρόνοια· μην μου πεις τώρα για τα σημαντικά πράγματα, μόνο αυτό (πες μου), που απ' το χορτάρι βγαίνει γάλα κι από το γάλα τυρί και από το δέρμα μαλλί. Ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε αυτά μ' αυτόν τον τρόπο ή τα επινόησε; Κανείς, λέει. Μεγάλη βλακεία και ντροπή.
Η δική σου μετάφραση είναι πιο ελεύθερη, ειδικά στην σύνταξη. Έχεις βγάλει το νόημα και το επανασύνταξες με δικό σου τρόπο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Έχεις δίκιο, παρέλειψα το "καίτοι". Θα προτιμούσα το "αν και" από το "και όμως".hellegennes έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 16:10Να κάνω μόνο τρεις διορθώσεις θέλω στην μετάφρασή σου, που νοηματικά είναι σωστή. Η μία είναι στην περίεργη πρόταση όπου υπάρχει αντωνυμία σε δοτική. Επειδή εμείς συνηθίζουμε αιτιατική είναι εύκολο να σου φύγει.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 22:09Επιχειρώ κι εγώ μια ελεύθερη μετάφραση.
Οι σεμνοί (ευσεβείς) και ευγνώμονες δεν αντιλαμβάνονται (αισθάνονται) μόνον στα μεγάλα την πρόνοια του Δία και των θεών. Το γάλα που παράγεται από το χόρτο και το τυρί από το γάλα και το μαλλί από την προβιά, ποιος τα δημιούργησε ή επινόησε; Κανείς, λένε (κάποιοι*). (Αυτό είναι*) η μέγιστη ασέβεια και αναισθησία.
*Οι αστερίσκοι υπονοούνται.
ΥΓ. Με διόρθωση.
Η άλλη είναι ότι έκοψα επίτηδες το κείμενο εκεί ενώ προηγείται άλλη πρόταση και στην ουσία συνεχίζει με άνω τελεία. Γι' αυτό κανείς σας δεν μετέφρασε το "καίτοι" ως "κι όμως", αφού υποδηλώνει συνέχεια από κάτι που ειπώθηκε αμέσως πριν.
Το τρίτο είναι γραμματικό λάθος που κάνατε -προς έκπληξή μου- όλοι εκτός από τον Bazoomba. Το κείμενο λέει «ουδέ εις φησίν». Είναι τρίτο ενικό πρόσωπο και για την ακρίβεια αόριστο, όπως λέμε σήμερα εμείς "θα μου πεις" χωρίς να αναφερόμαστε απαραίτητα σε κάποιον. Δεν είναι τρίτο πληθυντικό (του οποίου ο τύπος είναι "φασίν") Η κοντινότερη μετάφραση λοιπόν είναι αυτή:
Κι όμως, μα τους θεούς και τον Δία, ένα μόνο αρκεί για να αντιληφθεί ο ευσεβής και ευγνώμων την θεία πρόνοια· μην μου πεις τώρα για τα σημαντικά πράγματα, μόνο αυτό (πες μου), που απ' το χορτάρι βγαίνει γάλα κι από το γάλα τυρί και από το δέρμα μαλλί. Ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε αυτά μ' αυτόν τον τρόπο ή τα επινόησε; Κανείς, λέει. Μεγάλη βλακεία και ντροπή.
Η δική σου μετάφραση είναι πιο ελεύθερη, ειδικά στην σύνταξη. Έχεις βγάλει το νόημα και το επανασύνταξες με δικό σου τρόπο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- hellegennes
Εδώ είναι "κι όμως" γιατί προηγείται "εφ' αυτοίς εγκαλούμεν τω θεώ". Λέει πιο πάνω ότι τα ζώα δεν χρειάζεται να ντυθούν ούτε να βρούνε κρεβάτι ούτε να μάθουν τι πρέπει να τρώνε και να πίνουν, δεν έχουν τέτοιες ανάγκες γιατί έχουν φτιαχτεί για να μας υπηρετούν. Και λέει ότι επειδή τα θεωρούμε αυτονόητα αυτά, δεν νιώθουμε ευγνωμοσύνη αλλά στρεφόμαστε εναντίον των θεών γιατί εμείς τις έχουμε αυτές τις ανάγκες, άρα για εμάς δεν έχει θεία πρόνοια. Κι όμως...
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
hellegennes έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 16:10Κι όμως, μα τους θεούς και τον Δία, ένα μόνο αρκεί για να αντιληφθεί ο ευσεβής και ευγνώμων την θεία πρόνοια· μην μου πεις τώρα για τα σημαντικά πράγματα, μόνο αυτό (πες μου), που απ' το χορτάρι βγαίνει γάλα κι από το γάλα τυρί και από το δέρμα μαλλί. Ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε αυτά μ' αυτόν τον τρόπο ή τα επινόησε; Κανείς, λέει. Μεγάλη βλακεία και ντροπή.

δες την αγγλικη μεταφραση, hellgpt.
Το έκανα αυτό μπιφορ ιτ γουοζ κουλ μπρο. Πήρα και τα εύσημα από το Τζι πι τι του φόρουμ.enaon έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 17:40hellegennes έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 16:10Κι όμως, μα τους θεούς και τον Δία, ένα μόνο αρκεί για να αντιληφθεί ο ευσεβής και ευγνώμων την θεία πρόνοια· μην μου πεις τώρα για τα σημαντικά πράγματα, μόνο αυτό (πες μου), που απ' το χορτάρι βγαίνει γάλα κι από το γάλα τυρί και από το δέρμα μαλλί. Ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε αυτά μ' αυτόν τον τρόπο ή τα επινόησε; Κανείς, λέει. Μεγάλη βλακεία και ντροπή.
- hellegennes
Αρκετά κοντινό. Μπράβο στο bing.enaon έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 17:40hellegennes έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 16:10Κι όμως, μα τους θεούς και τον Δία, ένα μόνο αρκεί για να αντιληφθεί ο ευσεβής και ευγνώμων την θεία πρόνοια· μην μου πεις τώρα για τα σημαντικά πράγματα, μόνο αυτό (πες μου), που απ' το χορτάρι βγαίνει γάλα κι από το γάλα τυρί και από το δέρμα μαλλί. Ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε αυτά μ' αυτόν τον τρόπο ή τα επινόησε; Κανείς, λέει. Μεγάλη βλακεία και ντροπή.
Edit: μόλις δοκίμασα το chatgtp και η μετάφραση είναι κακή.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Antipnevma
Ω γραυ αβελτέρα, ξύπνα! Η μετάφραση σου είναι λάθος στην πρώτη πρόταση.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 16:39Tρικυμία εν κρανίω.Antipnevma έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 16:30Η μετάφραση της είναι ανακριβής στην πρώτη πρόταση. Το απόσπασμα δεν κάνει λόγο για πρόνοια του Δία και των θεών. Λέει ότι και ένα πράγμα που υπάρχει αρκεί να δείξει στον ταπεινό και ευγνώμονα άνθρωπο ότι υπάρχει πρόνοια. Μαλακίες ολκής δηλαδή. Αυτά θέλουν να διδάσκουμε στα παιδιά; Αυτά μόνο ως παράδειγμα του πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μπορούν να διδαχθούν σήμερα.hellegennes έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 12:49Μια χαρά είναι η μετάφρασή σου. Το νόημα αυτό είναι. Η μετάφραση του κάκτου είναι υπερβολική.
αἰέν ἀριστεύειν
Ελεύθερη μετάφραση ήταν βλαξ. Και το έγραψα.Antipnevma έγραψε: ↑07 Ιουν 2023, 18:09Ω γραυ αβελτέρα, ξύπνα! Η μετάφραση σου είναι λάθος στην πρώτη πρόταση.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 16:39Tρικυμία εν κρανίω.Antipnevma έγραψε: ↑04 Ιουν 2023, 16:30
Η μετάφραση της είναι ανακριβής στην πρώτη πρόταση. Το απόσπασμα δεν κάνει λόγο για πρόνοια του Δία και των θεών. Λέει ότι και ένα πράγμα που υπάρχει αρκεί να δείξει στον ταπεινό και ευγνώμονα άνθρωπο ότι υπάρχει πρόνοια. Μαλακίες ολκής δηλαδή. Αυτά θέλουν να διδάσκουμε στα παιδιά; Αυτά μόνο ως παράδειγμα του πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μπορούν να διδαχθούν σήμερα.
Το τελευταίο που περίμενα ήταν διορθώσεις από καραμπαμποπαπαροβαλκάνιους με επιθετική εκφορά σύγχυσης ταυτότητας, σαν και σένα.
Αυτό, στο δίνω.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Ρίξτε και μια διευκρίνηση για το ότι το γάλα γίνεται από τρόμο παίδες, γιατί αυτό που ξέρω εγώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο θηλασμός και η ποιότητα του προϊόντος γενικώς έχουν θετικά αποτελέσματα μόνον σε φάσεις ψυχικής ηρεμίας. Διαφορετικά γίνονται μαρτύριο για τη μάνα και δηλητήριο για το μωρό.hellegennes έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 18:24Αρκετά κοντινό. Μπράβο στο bing.enaon έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 17:40hellegennes έγραψε: ↑06 Ιουν 2023, 16:10Κι όμως, μα τους θεούς και τον Δία, ένα μόνο αρκεί για να αντιληφθεί ο ευσεβής και ευγνώμων την θεία πρόνοια· μην μου πεις τώρα για τα σημαντικά πράγματα, μόνο αυτό (πες μου), που απ' το χορτάρι βγαίνει γάλα κι από το γάλα τυρί και από το δέρμα μαλλί. Ποιος ήταν αυτός που τα έφτιαξε αυτά μ' αυτόν τον τρόπο ή τα επινόησε; Κανείς, λέει. Μεγάλη βλακεία και ντροπή.
Edit: μόλις δοκίμασα το chatgtp και η μετάφραση είναι κακή.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 72 Απαντήσεις
- 3532 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Green Dragon
28 Μάιος 2023, 21:01
-
-
Νέα δημοσίευση Το πιο underrated προνόμιο των αρχαίων Ελλήνων
από Antipnevma » 29 Απρ 2024, 21:16 » σε Φιλοσοφία - 13 Απαντήσεις
- 812 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Antipnevma
30 Απρ 2024, 17:21
-
-
-
Νέα δημοσίευση Οι 12 οίκοι τών αρχαίων και η σημερινή αστρολογία
από τίποτα » 25 Ιούλ 2024, 14:07 » σε Θρησκειολογία - 29 Απαντήσεις
- 1071 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Αχθος Αρουρης
09 Αύγ 2024, 15:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ποια ειναι η καταγωγη των Αρχαιων Ελληνικων?
από Στρακαστρουκας » 25 Μάιος 2024, 22:08 » σε Γλωσσολογία - 463 Απαντήσεις
- 10026 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
04 Οκτ 2024, 17:47
-