Αλβανός;taxalata xalasa έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:42κι αφου προφέρεται mb γιατί γράφεται mp;Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:20Το μπ προφέρεται [mb] αλλα στην αρχή της συλλαβής και σε εξαιρέσεις [ b]. Τα τελευταία χρόνια (δεκαετιες δηλ) μέσω της λαίλαπας της αθηναϊκής τελιόρασης (σικ) διαδίδεται το νέοαθηναίζικο [ b] της απόλυτης αγραμματοσύνης σε όλα.taxalata xalasa έγραψε: ↑04 Φεβ 2024, 01:13Γιατί μας μαθαίνουν στο σχολειό πως το μπ προφέρεται όπως το αγγλικό b και δεν μαθαίνουμε να προφέρουμε το μ-π ;
Παράδειγμα: συμπόσιον. Προφέρεται συλλαβικά σαν si-bo-si-on ή ως sim-po-si-on;
Ποτέ δεν προφέρεται [mp] , πώς σου ήρθε αυτό; Προφανώς δεν είναι η μητρική σου η ελληνική γλώσσα, αλλά πάλι είναι πολύ μεγάλη χοντράδα.
Το μπ πρέπει να προφέρεται b ή m'p;
- Λίνο Βεντούρα
Re: Το μπ πρέπει να προφέρεται b ή m'p;
- taxalata xalasa
ο πατήρ σου!Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 17:32Αλβανός;taxalata xalasa έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:42κι αφου προφέρεται mb γιατί γράφεται mp;Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:20
Το μπ προφέρεται [mb] αλλα στην αρχή της συλλαβής και σε εξαιρέσεις [ b]. Τα τελευταία χρόνια (δεκαετιες δηλ) μέσω της λαίλαπας της αθηναϊκής τελιόρασης (σικ) διαδίδεται το νέοαθηναίζικο [ b] της απόλυτης αγραμματοσύνης σε όλα.
Ποτέ δεν προφέρεται [mp] , πώς σου ήρθε αυτό; Προφανώς δεν είναι η μητρική σου η ελληνική γλώσσα, αλλά πάλι είναι πολύ μεγάλη χοντράδα.
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
- Λίνο Βεντούρα
Re: Το μπ πρέπει να προφέρεται b ή m'p;ν
Το ότι στα ελληνικά δεν διαχωρίζονται πολλοι τέτοιοι ήχοι και είναι αλληλαντικαταστασιμοι είναι επειδή έτσι το έθεσε η ελληνική γλωσσολογία (στ’ αλήθεια δεν ασχολήθηκε καν).hellegennes έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:52Θεωρώ ότι κάνεις λάθος και υπάρχουν λέξεις που προφέρεται [mp], όπως το εμποτίζω, που προανέφερα, καθώς και άμποτε, εμπαιγμός, τα οποία έχουν κάποια βασική αρχή από πίσω (είναι ν+π και π+α ή π+ο ή είναι λόγιες).Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:20Το μπ προφέρεται [mb] αλλα στην αρχή της συλλαβής και σε εξαιρέσεις [ b]. Τα τελευταία χρόνια (δεκαετιες δηλ) μέσω της λαίλαπας της αθηναϊκής τελιόρασης (σικ) διαδίδεται το νέοαθηναίζικο [ b] της απόλυτης αγραμματοσύνης σε όλα.taxalata xalasa έγραψε: ↑04 Φεβ 2024, 01:13Γιατί μας μαθαίνουν στο σχολειό πως το μπ προφέρεται όπως το αγγλικό b και δεν μαθαίνουμε να προφέρουμε το μ-π ;
Παράδειγμα: συμπόσιον. Προφέρεται συλλαβικά σαν si-bo-si-on ή ως sim-po-si-on;
Απλά στα ελληνικά είναι δύσκολα διακριτοί οι ήχοι [mp] και [mb] γιατί το πι δεν είναι δασυνόμενο όπως π.χ. στα αγγλικά (το οποίο είναι και ο λόγος που οι Άγγλοι δυσκολεύονται να καταλάβουν αν ένας Έλληνας λέει "pain" ή "bane", αν δεν προφέρει με καθαρή αγγλική προφορά).
Οσο για το ν+π [mp], ισως να μην ήταν κακή ιδέα αυτό, αλλά δεν το θυμάμαι σε κάποια γραμματική ή κάπου άλλου. Ίσα-ίσα θυμάμαι το αντίθετο να τονίζεται ακόμη και σε περιπτώσεις που μιλάμε για ξεχωριστές λέξεις πχ «τον ΠΑΟΚ >[tombaok], [tombulo] κτλ. Αλλά και στα παραδείγματα που βάζεις δεν το έχω ακούσει ποτέ το [mp]
- taxalata xalasa
- hellegennes
Ναι, στην γραμματική δεν υπάρχει, απ' όσο θυμάμαι, αλλά μην ξεχνάς ότι η γραμματική αντικατοπτρίζει μερικώς τον προφορικό λόγο και αυτή είναι μια περίπτωση που θεωρώ ότι δεν την καλύπτει σωστά η γραμματική.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 17:46Το ότι στα ελληνικά δεν διαχωρίζονται πολλοι τέτοιοι ήχοι και είναι αλληλαντικαταστασιμοι είναι επειδή έτσι το έθεσε η ελληνική γλωσσολογία (στ’ αλήθεια δεν ασχολήθηκε καν).hellegennes έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:52Θεωρώ ότι κάνεις λάθος και υπάρχουν λέξεις που προφέρεται [mp], όπως το εμποτίζω, που προανέφερα, καθώς και άμποτε, εμπαιγμός, τα οποία έχουν κάποια βασική αρχή από πίσω (είναι ν+π και π+α ή π+ο ή είναι λόγιες).Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:20
Το μπ προφέρεται [mb] αλλα στην αρχή της συλλαβής και σε εξαιρέσεις [ b]. Τα τελευταία χρόνια (δεκαετιες δηλ) μέσω της λαίλαπας της αθηναϊκής τελιόρασης (σικ) διαδίδεται το νέοαθηναίζικο [ b] της απόλυτης αγραμματοσύνης σε όλα.
Απλά στα ελληνικά είναι δύσκολα διακριτοί οι ήχοι [mp] και [mb] γιατί το πι δεν είναι δασυνόμενο όπως π.χ. στα αγγλικά (το οποίο είναι και ο λόγος που οι Άγγλοι δυσκολεύονται να καταλάβουν αν ένας Έλληνας λέει "pain" ή "bane", αν δεν προφέρει με καθαρή αγγλική προφορά).
Οσο για το ν+π [mp], ισως να μην ήταν κακή ιδέα αυτό, αλλά δεν το θυμάμαι σε κάποια γραμματική ή κάπου άλλου. Ίσα-ίσα θυμάμαι το αντίθετο να τονίζεται ακόμη και σε περιπτώσεις που μιλάμε για ξεχωριστές λέξεις πχ «τον ΠΑΟΚ >[tombaok], [tombulo] κτλ. Αλλά και στα παραδείγματα που βάζεις δεν το έχω ακούσει ποτέ το [mp]
Άκου πώς προφέρω εγώ στην καθημερινότητά μου τις λέξεις που προανέφερα (εμποτίζω, άμποτε, εμπαιγμός):
Όπως είπα η διάκριση είναι δύσκολη μεταξύ [mb] και [mp] στα ελληνικά, γιατί η προφορά του ελληνικού [π] είναι πολύ κοντά στην προφορά του
[ b], ενώ στα αγγλικά το [p] και το [ b] είναι πολύ καθαρότερα διακριτοί ήχοι.
Χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα τις λέξεις pain, bane. Εδώ πώς προφέρονται με αγγλική προφορά και πώς τα προφέρουμε εμείς, με ελληνική προφορά, στην σειρά:
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- Λίνο Βεντούρα
Κατανοητό αυτό που γράφεις για τα [p][ b] στα ελληνικά και αγγλικά αντίστοιχα. Πάντως νομίζω πως ίσως το ν+π [mp] να είναι δίκη σου ιδιαίτερη προφορά που την βάσισες (συνειδητά ή και ασυνείδητα) στον κανόνα ν+π. Θέλω να πω πως δεν το έχω προσέξει να συμβαίνει γενικότερα. Θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθεί, έστω στον στενό μας κύκλο συνομιλητών.hellegennes έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 22:29Ναι, στην γραμματική δεν υπάρχει, απ' όσο θυμάμαι, αλλά μην ξεχνάς ότι η γραμματική αντικατοπτρίζει μερικώς τον προφορικό λόγο και αυτή είναι μια περίπτωση που θεωρώ ότι δεν την καλύπτει σωστά η γραμματική.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 17:46Το ότι στα ελληνικά δεν διαχωρίζονται πολλοι τέτοιοι ήχοι και είναι αλληλαντικαταστασιμοι είναι επειδή έτσι το έθεσε η ελληνική γλωσσολογία (στ’ αλήθεια δεν ασχολήθηκε καν).hellegennes έγραψε: ↑09 Φεβ 2024, 16:52
Θεωρώ ότι κάνεις λάθος και υπάρχουν λέξεις που προφέρεται [mp], όπως το εμποτίζω, που προανέφερα, καθώς και άμποτε, εμπαιγμός, τα οποία έχουν κάποια βασική αρχή από πίσω (είναι ν+π και π+α ή π+ο ή είναι λόγιες).
Άκου πώς προφέρω εγώ στην καθημερινότητά μου τις λέξεις που προανέφερα (εμποτίζω, άμποτε, εμπαιγμός):
Όπως είπα η διάκριση είναι δύσκολη μεταξύ [mb] και [mp] στα ελληνικά, γιατί η προφορά του ελληνικού [π] είναι πολύ κοντά στην προφορά του
[ b], ενώ στα αγγλικά το [p] και το [ b] είναι πολύ καθαρότερα διακριτοί ήχοι.
Χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα τις λέξεις pain, bane. Εδώ πώς προφέρονται με αγγλική προφορά και πώς τα προφέρουμε εμείς, με ελληνική προφορά, στην σειρά:
- taxalata xalasa
ο Θουκίδιδες γράφει Ἀμπρακίαν
κι ο Δημόσθενες γράφει Ἀμβρακίαν
ποιός απ'τους δυο το γράφει σωστά και ποια είναι η σωστή προφορά ;
am-pra-ki-a ή am-bra-ki-a ή a-bra-ki-a;
κι ο Δημόσθενες γράφει Ἀμβρακίαν
ποιός απ'τους δυο το γράφει σωστά και ποια είναι η σωστή προφορά ;
am-pra-ki-a ή am-bra-ki-a ή a-bra-ki-a;