Νετο Γκουερινο έγραψε: ↑08 Ιουν 2024, 23:19
taxalata xalasa έγραψε: ↑08 Ιουν 2024, 23:17
Νετο Γκουερινο έγραψε: ↑08 Ιουν 2024, 23:16
Και τους Ετρούσκους βρήκαν,πολύ νωρίτερα κιόλας από ότι τους Βάσκους
Αλλά και αυτοί δεν ήταν γηγενείς Ευρωπαίοι
παίζει και υπόθεση ετρουσκικής καταγωγής για τους βάσκους...

μια απ τις διάφορες...
Δεν νομίζω,μάλλον θα το είχαν βρει οι γλωσσολόγοι
Αλλά δεν ξέρω κιόλας δεν έχω ασχοληθεί καθόλου
Eusk-ara
Basque language. From *eusk- "basque" and "manner, way". The stem *eusk- is perhaps coming from the name of the aquitanian tribe
Ausci (wherefrom the city of Auch, in the department Gers) that was named also
Ilumberri "new town".
Οι Ausci (Auscii στα Λατινικά) ήταν ένας λαός της Ακουιτανίας που κατοικούσε στην ακμάζουσα πόλη Elimberrum ή Eliberris, τη σημερινή πόλη Auch. Τόπος που κληρονόμησε το όνομα της βασκικής ή ακουτανικής-πρωτοβασκικής φυλής, που ετυμολογείται με τη βασκική λέξη ausk προσθέτοντας τον λατινικό πληθυντικό.
Οι Ausci είχαν ως γείτονες τους Tarusates/Aturenses και τους Elusates στα δυτικά, τους Lactorates στα βόρεια, τους Tolosates στα ανατολικά, τους Conveni και τους Bigerriones στα νότια.
Το όνομά του βασίζεται σε ένα εκτεταμένο εθνώνυμο θέμα, το οποίο το φέρνει πιο κοντά σε αυτά των Oscidates, Osca (Huesca), Basque, ή ακόμα και με το όνομα του ποταμού Oscara (Ouche). Έχει γίνει λόγος για πιθανές σχέσεις με τη ρίζα Tusk. (Τόσκο-Ακατέργαστο, Τοσκανικό, Ετρούσκο...). aska eleivana...
να μάθεις και κάτι πρωΙΕ... και πριν την μεσανατολίτικη ΙΕ Κελτική λαθροκατάληψη της Herria...