Όπως λέμε "πες τες να περάσουν"; Τι λένε αντί αυτού;Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:40Ναι, καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν είπα αυτό ακριβώς.hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31Κανόνας δεν υπάρχει, όλα αυτά προέκυψαν από διαφορετικές περιόδους και διαφορετικές διαλέκτους: συγνώμη, ένγραφο (όπου δεν είναι ακριβώς ν+γ), φαράνγκι, φενγκάρι, ανγκώνας, αγκείο, άνγκυρα, συγκενής και συνγκενής. Αυτό το [ν] στο έγγραφο και στο συγγενής είναι σαν το νι στην κούνια ή το αγγλικό ng.Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 14:49Δεν το αναφέρω σαν λάθος, αναγκαστικά, άλλωστε υπάρχουν αρκετά παραδείγματα με εντελώς διαφορετική προφορά του "γγ". Όπως πχ στην "συγγνώμη" που ακούγεται μονό "γ", ή στα "συγγραφέας", "εγγενής" κλπ που ακούγεται ως "νγ" (ή τέλος πάντων, ακουγόταν πριν την επέλαση των δημοσιογράφων με κρεατάκια στη μύτη) αλλά και το "συγγενής" που προφέρεται "νγκ". Οπότε, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος κανόνας, απλά λέω ότι τα είχα μάθει διαφορετικά και τα άκουγα έτσι (διαφορετικά) από όλους γύρω μου, αλλά από κάποια φάση και μετά (και μάλιστα αρκετά απότομα) άρχισαν όλα εκείνα τα "γκ" που με τρελαίνουν.
Είπα απλά ότι κάπου εκεί στα τέλη του 80 (αρχές 90 ίσως; δεν θυμάμαι ακριβώς), άλλαξε πολύ απότομα η προφορά για κάποιες απ' αυτές τις λέξεις, κάτι που μάλιστα είδα να συμβαίνει σε ανθρώπους που γνώριζα καλά και από χρόνια πριν. Κι επειδή είχα παρατηρήσει ότι τα "εggραφα" και τους "συggραφείς" και κάποια ακόμα τέτοια "συγκοπτόμενα" τα χρησιμοποιούσαν κατά κόρον κάποιοι δημοσιογράφοι πανεθνικής εμβέλειας (αν θυμάμαι καλά ο Χατζηνικολάου ένας απ' αυτούς), άρχισα να παρατηρώ αυτό που λέω. Γνωστούς μου (κυρίως αυτούς που επηρεάζονταν περισσότερο, σε στυλ "για να το λέει αυτός έτσι, κάτι θα ξέρει, έτσι θα είναι το σωστό") να αλλάζουν την προφορά τους μέσα σε λίγους μήνες...
Παρεμπιπτόντως, και το "τες" είδα πως έχει σχεδόν χαθεί πλέον. Κάποιοι λίγοι το χρησιμοποιούν(μ)ε πια... Άσχετο αυτό βέβαια, απλά μου 'ρθε.
Newspeak
- Dwarven Blacksmith
Re: Newspeak

"τις". Παντού "τις". "πες τις να περάσουν", αυτό.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:45Όπως λέμε "πες τες να περάσουν"; Τι λένε αντί αυτού;Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:40Ναι, καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν είπα αυτό ακριβώς.hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31
Κανόνας δεν υπάρχει, όλα αυτά προέκυψαν από διαφορετικές περιόδους και διαφορετικές διαλέκτους: συγνώμη, ένγραφο (όπου δεν είναι ακριβώς ν+γ), φαράνγκι, φενγκάρι, ανγκώνας, αγκείο, άνγκυρα, συγκενής και συνγκενής. Αυτό το [ν] στο έγγραφο και στο συγγενής είναι σαν το νι στην κούνια ή το αγγλικό ng.
Είπα απλά ότι κάπου εκεί στα τέλη του 80 (αρχές 90 ίσως; δεν θυμάμαι ακριβώς), άλλαξε πολύ απότομα η προφορά για κάποιες απ' αυτές τις λέξεις, κάτι που μάλιστα είδα να συμβαίνει σε ανθρώπους που γνώριζα καλά και από χρόνια πριν. Κι επειδή είχα παρατηρήσει ότι τα "εggραφα" και τους "συggραφείς" και κάποια ακόμα τέτοια "συγκοπτόμενα" τα χρησιμοποιούσαν κατά κόρον κάποιοι δημοσιογράφοι πανεθνικής εμβέλειας (αν θυμάμαι καλά ο Χατζηνικολάου ένας απ' αυτούς), άρχισα να παρατηρώ αυτό που λέω. Γνωστούς μου (κυρίως αυτούς που επηρεάζονταν περισσότερο, σε στυλ "για να το λέει αυτός έτσι, κάτι θα ξέρει, έτσι θα είναι το σωστό") να αλλάζουν την προφορά τους μέσα σε λίγους μήνες...
Παρεμπιπτόντως, και το "τες" είδα πως έχει σχεδόν χαθεί πλέον. Κάποιοι λίγοι το χρησιμοποιούν(μ)ε πια... Άσχετο αυτό βέβαια, απλά μου 'ρθε.
Θυμάμαι έναν κανόνα απ' το γυμνάσιο (οκ... καμμιά σαρανταριά χρόνια πριν, οπότε μπορεί να τον θυμάμαι λανθασμένα), ότι πριν το ρήμα βάζουμε "τις" και μετά το ρήμα "τες". Δηλαδή, "αν τις δεις, φώναξέ τες". Αλλά βλέπω ότι το "τες" έχει εξαφανιστεί τελείως πλέον.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

- hellegennes
Ναι, παρέλειψα να πω κάτι. Το είπα αυτό με αφορμή ότι αυτή η αλλαγή που λες έγινε λόγω τηλεόρασης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι διαφορετική προφορά από διαφορετική διάλεκτο, ποια δεν ξέρω, αλλά υποψιάζομαι κάποια νότια. Εμένα είναι στα όρια που με εκνευρίζει και το διορθώνω.Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:40Ναι, καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν είπα αυτό ακριβώς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μα το επίθετο είναι "ο καλός". Πώς συμπίπτουν;hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31Το έχω εξηγήσει στο προηγούμενο νήμα. Γιατί συμπίπτει με το επίθετο. Περιμένω ότι θα ακολουθήσει "ο κακών και ο άσχημων".
Πάνος Σκουρλέτης
Με ποιο επίθετο συμπίπτει το αρσενικό "ο καλών";hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31SpoilerShowΚανόνας δεν υπάρχει, όλα αυτά προέκυψαν από διαφορετικές περιόδους και διαφορετικές διαλέκτους: συγνώμη, ένγραφο (όπου δεν είναι ακριβώς ν+γ), φαράνγκι, φενγκάρι, ανγκώνας, αγκείο, άνγκυρα, συγκενής και συνγκενής. Αυτό το [ν] στο έγγραφο και στο συγγενής είναι σαν το νι στην κούνια ή το αγγλικό ng.Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 14:49Δεν το αναφέρω σαν λάθος, αναγκαστικά, άλλωστε υπάρχουν αρκετά παραδείγματα με εντελώς διαφορετική προφορά του "γγ". Όπως πχ στην "συγγνώμη" που ακούγεται μονό "γ", ή στα "συγγραφέας", "εγγενής" κλπ που ακούγεται ως "νγ" (ή τέλος πάντων, ακουγόταν πριν την επέλαση των δημοσιογράφων με κρεατάκια στη μύτη) αλλά και το "συγγενής" που προφέρεται "νγκ". Οπότε, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος κανόνας, απλά λέω ότι τα είχα μάθει διαφορετικά και τα άκουγα έτσι (διαφορετικά) από όλους γύρω μου, αλλά από κάποια φάση και μετά (και μάλιστα αρκετά απότομα) άρχισαν όλα εκείνα τα "γκ" που με τρελαίνουν.Το έχω εξηγήσει στο προηγούμενο νήμα. Γιατί συμπίπτει με το επίθετο. Περιμένω ότι θα ακολουθήσει "ο κακών και ο άσχημων".Saliveros έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 08:17Το "ο καλών" γιατί είναι "άσχημο";hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 01:47Ακόμα είπα ότι δεν μ' αρέσει αισθητικά η λύση "ο καλούντας" αλλά εξίσου άσχημο είναι τα "ο καλών" και "τον καλούντα". Μπορείς να χρησιμοποιήσεις περίφραση ή κάποια άλλη λέξη.
Και δεν το εξήγησες, απλώς είπες ότι "ξερνάς" όταν το ακούς και για την ακριβεια, είπες:
Ε, δεν το λες και εξήγηση αυτό!Ξερνάω. Ο καλών. Τι ο καλών; Σιγά μην είναι και ο κακόν. Μην πεταχτεί κανείς να μιλήσει για αρχαία γραμματική. ΚΝΕ μιλάμε σήμερα.
Δεν ξέχασα καθόλου πως κλίνεται η λέξη και μην παριστάνεις, αδίκως, τον επιτιμητή. Αν μη τι άλλο, πέρασα 6 χρόνια με την τρίτη κλίση...hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31Αλλά ειδικά το θέμα καλούντ- είναι τόσο άσχημο που ο Λοξίας στο προηγούμενο νήμα ξέχασε πώς κλίνεται η λέξη και μας είπε "ο καλών τον καλώντα". Το οποίο εμπεριέχει μπόλικη δόση τραγικής ειρωνείας γιατί ήταν θέμα -όπως και το παρόν- για το πώς οι Νεοέλληνες δεν ξέρουν σωστή κλίση.
Απλώς έγραψα "καλώντα" από παραδρομή...παγίδα από την οποία δεν έχει ξεφύγει κανείς (μην προαλείφεσαι ως ένας από τους ελάχιστους...).
Και πως οι νεοέλληνες να ξέρουν σωστή (τρίτη) κλίση, αφού δεν την έχουν διδαχθεί.
Εδώ δεν ξέρουν καλά καλά να χρησιμοποιήσουν το απλοποιημένο κλιτικό σύστημα της ΚΝΕ, θα ξέρουν το πλούσιο κλιτικό σύστημα της αρχαίας;
Τέσπα, για το θέμα της γλώσσας, όλων των ενδιαφερομένων οι θέσεις είναι γνωστές.
Ειπώθηκαν και δυο τρεις σωστές απόψεις και σε αυτό το νήμα, αλλά σιγά μην μετακινηθούμε από τις δικές μας θέσεις.
Ο Μήτσος είναι Πόντιος, μην το ξεχνάς. Ο καλόν ο σκύλον, α σον τέρεμαν εψόφσεν.Saliveros έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 20:14Μα το επίθετο είναι "ο καλός". Πώς συμπίπτουν;hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31Το έχω εξηγήσει στο προηγούμενο νήμα. Γιατί συμπίπτει με το επίθετο. Περιμένω ότι θα ακολουθήσει "ο κακών και ο άσχημων".
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

Γύρω στο 90% όσων μας τιμούν με την παρουσία τους στα ΜΜΕ τα χρησιμοποιούν.
Μερικοί μάλιστα αναμιγνύουν και τη σωστή και τη λάθος ονομασία (σου λένε τι διάολο, μια από τις δυο θα είναι σωστή,,,)
Και μιλάμε από δημοσιογράφοι μέχρι πολιτικοί μέχρι άνθρωποι των γραμμάτων...
Πάνος Σκουρλέτης
Ασταδιάλα βραδιάτικαIsildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:44Ο Μήτσος είναι Πόντιος, μην το ξεχνάς. Ο καλόν ο σκύλον, α σον τέρεμαν εψόφσεν.Saliveros έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 20:14Μα το επίθετο είναι "ο καλός". Πώς συμπίπτουν;hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31Το έχω εξηγήσει στο προηγούμενο νήμα. Γιατί συμπίπτει με το επίθετο. Περιμένω ότι θα ακολουθήσει "ο κακών και ο άσχημων".

Πάνος Σκουρλέτης
- hellegennes
Έλα τώρα. Θέλεις να θυμίσω τι ακριβώς έγραψες;Λοξίας έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 20:20Δεν ξέχασα καθόλου πως κλίνεται η λέξη και μην παριστάνεις, αδίκως, τον επιτιμητή. Αν μη τι άλλο, πέρασα 6 χρόνια με την τρίτη κλίση...
Απλώς έγραψα "καλώντα" από παραδρομή...παγίδα από την οποία δεν έχει ξεφύγει κανείς (μην προαλείφεσαι ως ένας από τους ελάχιστους...).
Και πως οι νεοέλληνες να ξέρουν σωστή (τρίτη) κλίση, αφού δεν την έχουν διδαχθεί.
Εδώ δεν ξέρουν καλά καλά να χρησιμοποιήσουν το απλοποιημένο κλιτικό σύστημα της ΚΝΕ, θα ξέρουν το πλούσιο κλιτικό σύστημα της αρχαίας;
Στην μέση του νήματος συνειδητοποίησες ότι το νήμα που άνοιξες για το κατ' εσέ ανύπαρκτο "καλούντα" είναι ο τύπος της αιτιατικής.Λοξίας έγραψε: ↑16 Δεκ 2021, 16:41Ο ελέφας - τον ελέφαντα - ο ελέφανταςhellegennes έγραψε: ↑16 Δεκ 2021, 16:29Για αρχή, το φαινόμενο της ονομαστικοποίησης της αιτιατικής είναι υπαρκτό στην ελληνική. Έτσι προέκυψε ο ελέφαντας ή ο ενεστώτας και ο μέλλοντας, αν θες να μιλήσουμε για πρώην μετοχές. Το ξέρω ότι σε ξενίζει ο καλούντας, αλλά δεν είναι κάτι διαφορετικό.
Εγώ θα προτιμούσα χρήση άλλης λέξης ή περίφραση, γιατί θεωρώ ότι αισθητικά δεν λειτουργεί. Αλλά δεν είναι λάθος η αναλογία.
Ο καλών - τον καλώντα - ο καλώντας
Το "ο καλούντας", πως κολλάει;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- taxalata xalasa
Ελα ντε! Ο Έβδομος, ο Όγδοος και ο Ένατος είναι τα σωστά! Αυτά που λες εσύ είναι ρωμαίϊκα!Saliveros έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:46Ας μνημονεύσω και τα κωμικοτραγικά "Σεμπτέβριος/ης", "Οκτώμβριος/ης" και "Νοέβριος/ης" που κοντεύουν να πολιτογραφηθούν.
Μερικοί μάλιστα αναμιγνύουν και τη σωστή και τη λάθος ονομασία (σου λένε τι διάολο, μια από τις δυο θα είναι σωστή,,,)
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Isildur έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:44Ο Μήτσος είναι Πόντιος, μην το ξεχνάς. Ο καλόν ο σκύλον, α σον τέρεμαν εψόφσεν.Saliveros έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 20:14Μα το επίθετο είναι "ο καλός". Πώς συμπίπτουν;hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 18:31
Το έχω εξηγήσει στο προηγούμενο νήμα. Γιατί συμπίπτει με το επίθετο. Περιμένω ότι θα ακολουθήσει "ο κακών και ο άσχημων".

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
- Dwarven Blacksmith
Τα χοντραίνεις, καθένας τα λέει όπως τον βολεύουν αλλά δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει πως γράφονται.Saliveros έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:46Ας μνημονεύσω και τα κωμικοτραγικά "Σεμπτέβριος/ης", "Οκτώμβριος/ης" και "Νοέβριος/ης" που κοντεύουν να πολιτογραφηθούν.
Δηλαδη το "ζμπούτσαμ" προφέρεται έτσι, αλλά μόνο ειρωνικά γράφεται έτσι.

Χέλη, οι τουμπίτσες δεν περνάνε...δεν σε έμαθα χτες.hellegennes έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 21:59Έλα τώρα. Θέλεις να θυμίσω τι ακριβώς έγραψες;Λοξίας έγραψε: ↑01 Ιουν 2023, 20:20Δεν ξέχασα καθόλου πως κλίνεται η λέξη και μην παριστάνεις, αδίκως, τον επιτιμητή. Αν μη τι άλλο, πέρασα 6 χρόνια με την τρίτη κλίση...
Εδώ δεν ξέρουν καλά καλά να χρησιμοποιήσουν το απλοποιημένο κλιτικό σύστημα της ΚΝΕ, θα ξέρουν το πλούσιο κλιτικό σύστημα της αρχαίας;Στην μέση του νήματος συνειδητοποίησες ότι το νήμα που άνοιξες για το κατ' εσέ ανύπαρκτο "καλούντα" είναι ο τύπος της αιτιατικής.Λοξίας έγραψε: ↑16 Δεκ 2021, 16:41Ο ελέφας - τον ελέφαντα - ο ελέφανταςhellegennes έγραψε: ↑16 Δεκ 2021, 16:29
Για αρχή, το φαινόμενο της ονομαστικοποίησης της αιτιατικής είναι υπαρκτό στην ελληνική. Έτσι προέκυψε ο ελέφαντας ή ο ενεστώτας και ο μέλλοντας, αν θες να μιλήσουμε για πρώην μετοχές. Το ξέρω ότι σε ξενίζει ο καλούντας, αλλά δεν είναι κάτι διαφορετικό.
Εγώ θα προτιμούσα χρήση άλλης λέξης ή περίφραση, γιατί θεωρώ ότι αισθητικά δεν λειτουργεί. Αλλά δεν είναι λάθος η αναλογία.
Ο καλών - τον καλώντα - ο καλώντας
Το "ο καλούντας", πως κολλάει;
Απάντησε ΠΡΩΤΑ για την εξήγηση με τα ξερατά που έδωσες...
...πες μας το σόι εξήγηση είναι αυτή (γραμματική; συντακτική;) και μετά πιάσε την δική μου παραδρομή...Ξερνάω. Ο καλών. Τι ο καλών; Σιγά μην είναι και ο κακόν. Μην πεταχτεί κανείς να μιλήσει για αρχαία γραμματική. ΚΝΕ μιλάμε σήμερα.
Και ΜΗΝ προσπαθείς να περάσεις την παραδρομή ("καλώντας", την οποία και παραδέχθηκα), σαν αγραμματοσύνη...
Κάνε μας την χάρη.
- hellegennes
Δεν θεωρώ ότι είναι αγραμματοσύνη γιατί δεν θεωρώ αγράμματο κάποιον που λέει "ο καλούντας" αλλά αν εσύ το θεωρείς θα πρέπει να θεωρείς και εαυτόν γιατί έπρεπε κάποιος να σου το υπενθυμίσει, ειδάλλως θα συνέχισες να λες ότι είναι ανύπαρκτος τύπος. Αυτή είναι η ειρωνεία, ότι άνοιξες το νήμα για να την πεις σ' αυτούς που λένε "καλούντας" που είναι κανονικότατος αναλογικός σχηματισμός ονομαστικής από αιτιατική, όπως στα παραδείγματα που έδωσα, και υπέπεσες ο ίδιος σε γκάφα. Διότι η μεταξωτή λαθολογία θέλει και επιδέξια γλώσσα.
Δεν λέω σε καμμιά περίπτωση ότι είσαι αγράμματος ή όχι καλός γνώστης της ελληνικής. Απλά μερικές φορές καλό είναι να προσέχουμε πόσο βαθιά ανοίγουμε τον λάκκο, ειδεμή κινδυνεύουμε να πέσουμε μέσα οι ίδιοι.
Δεν λέω σε καμμιά περίπτωση ότι είσαι αγράμματος ή όχι καλός γνώστης της ελληνικής. Απλά μερικές φορές καλό είναι να προσέχουμε πόσο βαθιά ανοίγουμε τον λάκκο, ειδεμή κινδυνεύουμε να πέσουμε μέσα οι ίδιοι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Για το άλλο απάντησα στο παλιό νήμα, μην κάνεις ότι δεν το βλέπεις:
hellegennes έγραψε: ↑22 Δεκ 2021, 00:15Με ενοχλεί το «ο καλών» γιατί σκοντάφτει πάνω στην λέξη «καλό», γιατί είναι κακόηχο και γιατί δεν είναι εντεταγμένο στο κλητικό σύστημα της ΚΝΕ. Το «υπογράφων» και «δηλών» είναι απομεινάρια που το 99,999% των εμφανίσεών τους είναι σε δηλώσεις και συμβόλαια.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,