Περιγράφει το θέμα Πελοποννήσου και λέει πως μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο , οι Αθηναίοι και οι Λακεδαιμόνιοι αποδυναμώθηκαν και τους κατέκτησε ο Φίλιππος , ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αφού οι Μακεδόνες ηττήθηκαν απ' τους Ρωμαίους , όλη η Ελλάδα και η Πελοπόννησος υποτάχτηκε στους Ρωμαίους. Την εποχή της επιδημίας ( λοιμικός θάνατος , λοιμική νόσος , επιδημία πανούκλας του 745/746 μ.Χ. ) επί Κωνσταντίνου Ε΄ του Κοπρώνυμου , όλη η χώρα ( μάλλον η ύπαιθρος χώρα, βλ. σύνδεσμο παρακάτω , σελ. 7 του pdf , χωρίο Ευναπίου :
πόλεις ... χώρα ) εκσλαβίστηκε ( ή υποτάχτηκε στους Σλάβους ) και έγινε βάρβαρος. Ο Νικήτας απ' την Πελοπόννησο ήταν συμπέθερος με τον αυτοκράτορα Ρωμανό Α΄ Λεκαπηνό ( η κόρη του Νικήτα, Σοφία, παντρεύτηκε τον γιο του Λεκαπηνού , Χριστόφορο ) και καυχιόταν για την ευγενική του καταγωγή. Ο Πορφυρογέννητος λέει σιγά την ευγένεια . Δυσγένεια ( ταπεινή καταγωγή, ποταπότητα, προστυχιά ) να πούμε καλύτερα , αφού ο γραμματικός Ευφήμιος κορόιδευε το Νικήτα με ιαμβικούς στίχους πως είναι "γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη " = πονηρή σλαβική φάτσα = πονηρό σλαβόμουτρο = πονηρή σλαβόφατσα . ( Φαίδων Μαλιγκούδης : επίθετο gorazdü = «έξυπνος»-»«πονηρός». Proto-Slavic gorazdъ = skilful, capable, experienced, successful, prominent (in a field of expertise), great, important
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstr ... razd%D1%8A )
Ο Νικήτας Μάγιστρος είχε γεννηθεί στη Λάρισα ( μπορεί και όχι ) και θεωρούσε τον εαυτό του Σπαρτιάτη απ' την πλευρά του πατέρα του και Αθηναίο απ' την πλευρά της μητέρας του. Λέει ακόμη πως γράφει λακωνικά γιατί είναι Λάκων και Τυνδαρεώνης και πως η πατρίδα του η Ελλάδα ( περιοχή Λάρισας ) γέννησε τον Θεσσαλό Αχιλλέα που νίκησε την Ασία στην Τροία. Αυτή η υπερηφάνεια του για την αρχαιοελλαδική του καταγωγή , φαίνεται πως έκανε τους πρωτευουσιάνους Κωνσταντινοπολίτες να τον ειρωνεύονται ως παμπόνηρη σλαβομουτσούνα.
Εικάζεται πως ο Νικήτας Μάγιστρος είχε το επίθετο "Ελλαδικός" ( ταυτίζεται δηλαδή με έναν αξιωματούχο Νικήτα Ελ(λ)αδικό που αναφέρεται ) και πως ήταν συγγενής του Ρεντάκιου του Ελλαδικού, γιατί ο Συνεχιστής του Θεοφάνη γράφει :
Ρεντάκιος Ελλαδικός, συγγενής ων Νικήτα πατρικίου . ( Ταυτίζεται δηλαδή ο πατρίκιος με τον μάγιστρο. )
Ο Ρεντάκιος Ελλαδικός κατηγορήθηκε για προδοτικές συνεννοήσεις με τους Βουλγάρους επί Ρωμανού Α΄ Λεκαπηνού ( 921 μ.Χ. ). Πιστεύεται πως οι Ρεντάκιοι ( Ρεντάκιος, Ρενδάκιος, Ρεντάκις, Ροντάκιος ) είχαν σλαβική καταγωγή και πως το όνομα προέρχεται από μια πρωτοσλαβική λέξη που σημαίνει κυβερνώ - κυβερνήτης .