ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 05 Απρ 2024, 21:50

22 Νοεμβρίου 2020
Εκκλησάκι Αγίου Ελευθερίου: Το αρχαίο μυστικό που κρύβει ο μικρός μαρμάρινος ναός δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Εικόνα

Εκκλησία στη Μητρόπολη Αθηνών: Πρόκειται για έναν ναό, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Είναι ο ναός της Παναγίας Γοργοεπήκοου ή του Αγίου Ελευθερίου.


Αυτή βρίσκεται δίπλα από τη Μητρόπολη Αθηνών. Η συγκεκριμένη εκκλησία φέρει το εικονογραφημένο ημερολόγιο από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Εικόνα

Πώς είναι.
Κομψός ο μικρός ναός που ανεγέρθηκε επί του αρχαιολάτρη Μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη τον 12ο αι. Σύμφωνα με άλλη άποψη, θεμελιώθηκε τον 8ο αι. από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία. Για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό πέτρες ή τούβλα. Χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινα ανάγλυφα από μνημεία που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Μάρτυρες της άλλοτε πλούσιας Αθήνας τα μνημεία είχαν εγκαταλειφθεί και ο αρχιτέκτονας ακολουθώντας την τακτική της εποχής ανακύκλωσε το παλιό οικοδομικό υλικό για να χτίσει την εκκλησία πάνω σε έναν ναό αφιερωμένο στην Ειλείθυια, την αρχαία θεότητα που προστάτευε τις εγκυμονούσες.

Εικόνα

Για τους τοίχους του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού χρησιμοποίησε μαρμάρινους λίθους κυρίως χωρίς διακόσμηση, ενώ στα πιο ψηλά σημεία λιοντάρια, αετοί και γυναικείες μορφές κοσμούν πολλές από τις 90 ανάγλυφες πλάκες που αξιοποιήθηκαν, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό υπαίθριο μουσείο γλυπτικής.

Εικόνα

Οι μήνες.
Το βλέμμα του όμως τράβηξε κυρίως η ζωφόρος από ένα άγνωστης ταυτότητας ερειπωμένο κτίσμα πιθανόν του 2ου ή 1ου αι. π.Χ. Και θέλησε να την τοποθετήσει στην πρόσοψη. Μόνο που υπήρχαν δύο προβλήματα. Πρώτον, το ανάγλυφο είχε μήκος 6 μ. και ο ναός μόλις 5 μ. οπότε αναγκάστηκε να το κόψει. Και δεύτερον, δεν γνώριζε το θέμα που απεικονιζόταν στη ζωφόρο με αποτέλεσμα να τοποθετήσει τις μορφές με λάθος σειρά, ενώ σε μία προσέθεσε τρεις σταυρούς (όπως και σε αρκετές άλλες παραστάσεις) για να την εκχριστιανίσει!

Εικόνα

Για να διαβάσουμε τι «λέει» η ζωφόρος θα πρέπει να ξέρουμε πως χωρίζεται σε 12 τμήματα, όσοι και οι μήνες του σεληνιακού ημερολογίου που ίσχυε στην Αττική. Στην αρχή κάθε τμήματος απεικονίζεται ο μήνας προσωποποιημένος.

Στο τέλος, το ζώδιο που αντιστοιχεί στον κάθε μήνα. Στη μέση, μπορούμε να διακρίνουμε σκηνές ή πρόσωπα που σχετίζονται με τις εποχές, μεγάλες γιορτές ή γεωργικές ασχολίες. Η αρχή γίνεται με τον Πυανεψιώνα που αντιστοιχεί στους σημερινούς μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Εικόνα

Ναός με μεγάλη ιστορία.
Πάνω σε ένα αρχαίο ιερό αφιερωμένο στην Ειλείθυια χτίστηκε η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία τη Γοργοεπήκοο, δηλαδή εκείνη που φτάνει γρήγορα, επίσης για να βοηθήσει (και τις εγκύους).

Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και ενώ δεν είχαν μείνει πολλές εκκλησίες όρθιες, στο όνομα της ελευθερίας πήρε το όνομα του Αγίου Ελευθερίου (ο οποίος επίσης προστατεύει τις επιτόκους, γι’ αυτό και την ώρα της γέννας οι γυναίκες έβαζαν μια εικόνα του στην κοιλιά τους), αλλά είχε προλάβει να χάσει το καμπαναριό της το 1836.

Εικόνα

Τρία χρόνια αργότερα και έως το 1842 χρησιμοποιήθηκε ως δημόσια βιβλιοθήκη. Το 1962 ξαναλλάζει όνομα -αφιερώνεται στον Σωτήρα- μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας, αλλά επιστρέφει και πάλι στον Άγιο Ελευθέριο όταν εκδιώχθηκαν οι Βαυαροί από τη χώρα, το 1862.

Αποτέλεσε την ορθόδοξη επισκοπική έδρα των Αθηνών όταν ο επίσκοπος Αθηνών εκδιώχθηκε από τον Παρθενώνα από τους Φράγκους. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε το παρεκκλήσι της κατοικίας του Μητροπολίτη Αθηνών και έγινε γνωστή και ως Μικρή Μητρόπολη.

Εικόνα

Όταν χτιζόταν η Μητρόπολη (1842-62) υπήρξε πρόταση να γκρεμιστεί ο Άγιος Ελευθέριος. Τελικά ο μικρός ναός έμεινε στη θέση του, αλλά από τη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στους δύο ναούς καθιερώθηκε η φράση «σαν τη Μητρόπολη με τον Άγιο Λευτέρη» για τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη διαφορά ύψους.

Εικόνα
https://www.newsitamea.gr/ekklisaki-agi ... inon-foto/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Απρ 2024, 21:12

Το 1869. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου χωματόδρομος, και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ευρύτερα γνωστό και ως Ηρώδειο, είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών.

Εικόνα

Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ..


Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο. Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα, περί το 15 π.Χ., και εκείνο σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή, που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85 π.Χ..

Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου.

Το 2022.

Εικόνα

Εικόνα
https://iloveoldathens.blogspot.com/201 ... l?spref=fb


Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1931 από τον φωτογράφο Μoritz Blumenthal βλέπεις το Μικρολίμανο. Στο στιγμιότυπο διακρίνονται σπίτια αλλά και πολυτελή σκάφη εκείνης της εποχής.

Εικόνα


Στην φωτογραφία φαίνεται η οδός Αθηνάς και η αγορά. Η εικόνα έχει τραβηχτεί το 1937 από τον Willy Pragher και ανήκει στα αρχεία Freiburg.

Εικόνα


Στην φωτογραφία φαίνεται η λεωφόρος Πατησίων.
Βλέπετε πολίτες να περιμένουν στην ουρά για το τραμ. Από το βιβλίο Η ΚΑΤΟΧΗ, του Κώστα Παράσχου, φωτογραφικά τεκμήρια 1941-1944.

Εικόνα


Στην φωτογραφία φαίνεται η λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας. Η εικόνα έχει τραβηχτεί την χρονική περίοδο 1950-1960 και προέρχεται από το αρχείο Stella Polaris.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Μάιος 2024, 19:46

Τρίτη 30 Απριλίου 2024
Τα… παραστρατημένα κορίτσια είχαν προστάτιδά τους, την Κασσιανή Η Τρούμπα, η Γαβριέλα, η Βάγια και η φρεγάτα του υπουργείου Εξωτερικών.

Εικόνα

Το αρχαιότερο επάγγελμα, λένε, είναι αυτό της ιερόδουλης. Λένε επίσης, ότι η γυναίκα από μόνη της δεν κάνει το πρώτο βήμα. Την προτρέπουν και την καθοδηγούν, ο νταβατζής με την υπόσχεση ότι μόλις εξοικονομήσουν χρήματα θα παντρευτούν, ή η έμπιστη φίλη που είναι στο κουρμπέτι. Και πάντα υπάρχει το « για λίγο καιρό και μετά το κόβουμε», αλλά δεν κόβεται ποτέ…


Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη:
Οι ιερόδουλες, παλιά, ήταν πολύ θρήσκες. Σε διπλανό δωμάτιο από εκείνο της … αμαρτίας, είχαν ένα εικόνισμα και ένα καντηλάκι πάντα αναμμένο… Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μια Μεγάλη Τρίτη, ο συνάδελφος – μακαρίτης σήμερα- Γιώργος Παπαχριστοφίλου, καθώς γυρίζαμε από το ρεπορτάζ, κοντά στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, μου λέει. «Έλα να δεις κάτι, αν είσαι τυχερός και τις πετύχουμε, που θα σου μείνει αξέχαστο».

Μπήκαμε στην εκκλησιά του Αγίου Κωνσταντίνου και έμεινα κατάπληκτος απο το θέαμα που αντίκριζα. Καμιά σαρανταριά γυναίκες, μικρές και μεγάλες, έψελναν γονατιστές, το τροπάριο της Κασσιανής, με δάκρυα στα μάτια. «Είναι παραστρατημένα κορίτσια» μας είπε ο ιερέας και «ζητούν τη λύτρωση από την προστάτιδα τους την Κασσιανή, την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή!»

Εικόνα
Η Κασσιανή η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή.

Στις δεκαετίες του 50 και 60 η Αστυνομία είχε εξαρθρώσει κυκλώματα που έβγαζαν στο κλαρί κορίτσια από την επαρχία. Ένα τέτοιο κύκλωμα εξάρθρωσε και το 1955 στο οποίο μετείχαν ένας διευθυντής του υπουργείου Προνοίας, ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών που υπέγραφαν και οι δύο τις άδειες των πορνείων και μία καθώς πρέπει οικογένεια που έφερνε κορίτσια από την επαρχία και τα νησιά με το πρόσχημα της οικιακής βοηθού.. Όταν συνελήφθησαν αποκαλύφθηκε και ο τζίρος που είχαν κάνει από τη στημένη αυτή επιχείρηση: 800 χρυσές λίρες!

Το βασίλειο των οίκων ανοχής ήταν παλιά η Τρούμπα, πριν την εξωραΐσει ο δήμαρχος Πειραιώς Αριστείδης Σκυλίτσης. Είχε έναν κανονισμό: Κοιμόταν την ημέρα και δούλευε τη νύχτα. Την ονομασία Τρούμπα, ( την οδό Νοταρά και τα γύρω στενά) πήρε προπολεμικά από την αντλία, την τρόμπα που βρισκόταν στην παραλία και έπαιρναν νερό τα πλοία. Την περιοχή εξουσίαζε ένας σκληρός του υποκόσμου, άσσος της τράπουλας, ο Κρανιδιώτης. Είχε ένα μεγάλο καφωδείο με δωμάτια και μόλις έπιαναν βαπόρια με ναυτικούς στο λιμάνι και Πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού με ναύτες, ξαμολούσε τα κορίτσια του και μάζευαν ναυτικούς και ναύτες και τους έγδυναν…

Στην Αθήνα κυριαρχούσε η Γαβριέλα Ουσάκοβα, ξανθιά, ρωσικής καταγωγής, πασίγνωστη ιερόδουλος στη Νεάπολη Εξαρχείων και η πρώτη συνδρομήτρια του ΟΤΕ που είχε στη δεκαετία του ’60, αυτόματο τηλεφωνητή. Μόλις έπαιρνες το 360186, άκουγες τη φωνή της, «Είμαι η Γαβριέλα, στην οδό Μάρκου Ευγενικού 14, δίπλα από την κολώνα της ΔΕΗ, η πόρτα με το λαμπάκι. Χτυπήστε και θα σας ανοίξω». Δεν υπήρχε στρατιώτης που να μην ήξερε το τηλέφωνο. Την Γαβριέλα βρήκαν στραγγαλισμένη στο «σπίτι» της τον Αύγουστο το 1991…

Εικόνα
Η Γαβριέλα Ουσάκοβα δολοφονήθηκε το 1991 αφού έγραψε τον βίο της « είμαι ιερόδουλος διότι εγεννήθην έτσι…»

Πρέπει να πούμε ότι εκτός από τις «σπιτωμένες» κι εκείνες του «πεζοδρομίου», υπήρχαν και οι αριστοκράτισσες ιερόδουλες. Θα σας αφηγηθώ μια σκηνή που έτυχε να δω χωρίς να σας αποκαλύψω τον αρχηγό κράτους, διότι δεν υπάρχει στη ζωή και ήταν αξιοσέβαστος και αγαπητός. Μ’ έστειλε η εφημερίδα που εργαζόμουν στη «Μεγάλη Βρετάνια» το καλοκαίρι του 1976 για να διαπιστώσω αν ο υπουργός εξωτερικών Δημ. Μπίτσιος θα επισκεπτόταν τον ξένο επίσημο, που είχε δει νωρίτερα τον Καραμανλή. Η επίσκεψη, θα έβγαζε και την είδηση…

΄Aραξα δίπλα στο ασανσέρ, όπου βρισκόταν ο πορτιέρης με στολή… ναυάρχου. Απ’ αυτόν έμαθα που βρισκόταν ο ξένος επίσημος. Κάποια στιγμή έρχεται μια πανέμορφη γυναίκα, αεράτη, ψηλή, στο στυλ της Υβόν Σανσόν δίπλα στον Χόρν, σωστή… φρεγάτα, όπως θα έλεγε ο μακαρίτης Μίμης Φωτόπουλος. Χαιρέτησε τον αστυνόμο και τον πορτιέρη, λέγοντας: « Είμαι από το υπουργείο των εξωτερικών!» Την οδήγησαν στο ασανσέρ. Εγώ ο αφελής περίμενα να έρθει ο Μπίτσιος, που δεν επρόκειτο να έρθει, διότι ο υψηλός ξένος είχε… άλλη σύσκεψη που όπως μου είπε αργότερα ο πορτιέρης, ήταν μισθωμένη από το υπουργείο γι’ αυτές τις δουλειές!..

Οι Ιερόδουλες όταν ερωτευτούν, ερωτεύονται παράφορα. Στη δεκαετία του ’50, στο κέντρο “Αράχοβα” στην οδό Αθηνάς, γλεντούσε ένας ναύτης με την ιερόδουλο Βάγια. Γνωρίστηκαν και ήταν τρελά ερωτευμένοι. Κάποιος, από άλλη παρέα, την «κοίταξε» και ο ναύτης από τη ζήλεια του έσπασε ένα ποτήρι κι άρχισε να καταβροχθίζει τα γυαλιά. Η Βάγια αναστατωμένη τον αγκάλιασε άρχισε να κλαίει και να του λέει ότι τον αγαπά και για να το αποδείξει, έσπασε τα γυαλιά που φορούσε κι άρχισε να τα καταβροχθίζει. Ακραία απόδειξη του έρωτα της!..
https://www.enikos.gr/arthra/ta-parastr ... n/2150064/


Εικόνα
Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί τη δεκαετία του 1930 από άγνωστο φωτογράφο βλέπετε την πλατεία Συντάγματος. Η εικόνα ανήκει στο αρχείο Conway Library.


Εικόνα
Στην φωτογραφία φαίνεται η οδός Πανεπιστημίου. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από άγνωστο φωτογράφο και ανήκει στο αρχείο Pamono.


Εικόνα
Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από άγνωστο φωτογράφο βλέπετε την πλατεία Ομονοίας. Η εικόνα ανήκει στο αρχείο Pamono.


Εικόνα
Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στις 18 Απριλίου 1952 από τον φωτογράφο Christopher Railey βλέπεις την Πλάκα.


Εικόνα
Στην φωτογραφία φαίνεται η οδός οδός Όθωνος και πλατεία Συντάγματος. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 1979 από τον φωτογράφο Boris Carmi.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Ιούλ 2024, 20:55

19 Ιουνίου, 2024
Μια βόλτα στην Αθήνα που χάθηκε. Τα παλιά αρχιτεκτονικά στολίδια.

Εικόνα

Όλες οι πρωτεύουσες των κρατών της γης, διατηρούν ένα μεγάλο κομμάτι από την παλιά ιστορία τους…


Στην Αθήνα, η ιστορία έπρεπε να χαθεί και η ομορφιά των νεοκλασσικών κτιρίων να γκρεμιστεί γιατί η μοναδική ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έπρεπε να αφανιστεί στην πορεία της λήθης.

Εικόνα

Όλα σχεδόν τα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίρια, δόθηκαν… αντιπαροχή.

Εικόνα

Εικόνα

Μήπως χρειάζεται να πούμε ποιοί βρίσκονται πίσω και απ’ αυτό ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;;;

Κτίρια, μέγαρα, αρχοντικά και αρχιτεκτονικά στολίδια που χάθηκαν για πάντα παίρνοντας μαζί τους και την όψη της παλιάς παραδοσιακής Αθήνας.

Μιας Αθήνας που άλλαξε εντελώς φυσιογνωμία κάτω από τις μπουλντόζες και την αντιπαροχή.

Εικόνα

Οι παλιές ελληνικές ταινίες, εκτός όλων των άλλων διέσωσαν στα πλάνα τους κι έναν αρχιτεκτονικό πλούτο, κι αυτόν θα δούμε στο σημερινό βίντεο – ότι προλάβουμε.

Κτίρια και μέγαρα που χάθηκαν παίρνοντας μαζί τους και τη μνήμη και την ιστορία.


https://attikanea.info/%CE%BC%CE%B9%CE% ... %BB%CE%B9/



13.07.2024
Προκαλούν τρόμο: Αυτά είναι τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής – Η ιστορία που «κρύβουν».
Η ιστορία τους είναι «ποτισμένη» με αίμα και με τρόμο.

Εικόνα

Υπάρχουν κάποια σπίτια στην Αττική, τα οποία μπορεί να τα έχουμε προσπεράσει, ωστόσο, είναι κάποιοι θρύλοι οι οποίοι έχουν συνδεθεί με αυτά, και μάλιστα, καλό είναι να τα αποφύγουμε μόλις πέσει το σκοτάδι.


Φυσικά όλα αυτά είναι θρύλοι που αρέσουν να λέγονται και να τρομάζουν και τίποτε δεν συμβαίνει σε αυτά τα οικήματα.

Αν και όσοι πιστεύουν σε αυτά που ακούγονται λένε ότι «ναι τα σπίτια είναι στοιχειωμένα και καταραμένες ψυχές, περιφέρονται τα βράδια».

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά τα στοιχειωμένα οικήματα που βρίσκονται στην Αττική.

Το Σανατόριο της Πάρνηθας.
Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1916. Βρίσκεται στην Πάρνηθα και λειτούργησε σαν σανατόριο για να ανακουφίσει τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαιναν εκείνη την εποχή από φυματίωση. Λειτούργησε μέχρι το 1965 όπου μετά έγινε (ανεπιτυχώς) ξενοδοχείο.

Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο στοιχειωμένο κτίριο της Ελλάδας και αποτελεί το σύμβολο ερευνητικών ομάδων που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν τα υπερφυσικά όντα.

Πλέον το κτίριο είναι ετοιμόρροπο. Όσοι έχουν μπει ισχυρίζονται ότι έχουν ακούσει παράξενες φωνές ενώ στους τοίχους του κυριαρχούν περίεργα σύμβολα. Οι φήμες λένε πως δεν πρέπει κάποιος βράδυ να κατέβει στο υπόγειο του που ήταν το νεκροτομείο του σανατορίου. Στήνουν χορό ψυχές που περιφέρονται.

Ακόμη και τώρα ακούγεται ότι κάποια σκοτεινά βράδια πηγαίνουν εκεί και κάνουν τις τελετές τους ομάδες σατανιστών, αφού το θεωρούν το ιδανικό μέρος για κάτι τέτοιο. Τίποτε δεν έχει αποδειχτεί.

Αρχοντικό στο Πικέρμι.
Άλλο ένα κτίριο δεμένο με θρύλους που αγγίζουν τα όρια του παραφυσικού. Σε αυτό το οίκημα, λέγεται ότι ο Περικλής Καλλέργης που ήταν επιστάτης στο κτήμα Σκουζέ που περιέβαλε το αρχοντικό, σκότωσε τυφλωμένος από ζήλια τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε.

Η ψυχή της βγαίνει τα βράδια και περιφέρεται για να βρει λύτρωση στα άδεια δωμάτια. Κάποιοι περαστικοί μάλιστα λένε πως όταν πέφτει η νύχτα ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά.

Κάποιοι άλλοι λένε πως ακούνε μια γυναίκα να εκλιπαρεί για κάτι. Δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς, αφού μετά – λένε – η φωνή αλλάζει και γίνεται αποκρουστική στα αυτιά τους.

Τα στοιχειωμένα σπίτια στο Παγκράτι.
Η περιοχή του Μετς αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για όσους θέλουν να διηγηθούν «τρομακτικές και παράξενες» ιστορίες. Στον αριθμό 22 της οδού Άγρας δεσπόζει ένα σπίτι που άνηκε σε έναν πρώην σταυλάρχη του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Εκεί αναφέρεται ότι υπάρχουν περίεργα φώτα, μυστηριώδεις κινήσεις μορφών ενώ όσοι έχουν επισκεφθεί το σπίτι μιλούν για μια παράξενη ατμόσφαιρα και ένα παγωμένο αίσθημα αδικαιολόγητου φόβου.

Λίγο πιο πέρα στο Παγκράτι, στην οδό Πύρωνος και Προαιρεσίας βρίσκεται το σπίτι του πολιτευτή Μπακόπουλου. Φημολογείται ότι κατά την κατοχή, εγκαταστάθηκε εκεί η Γκεστάπο. Έπειτα από την απελευθέρωση της Ελλάδος, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, έκαναν λόγο για τις φωνές και τις κραυγές αυτών που θανατώθηκαν από τους Ναζί.

Ο Πύργος των Ονείρων.
Στην οδό Σμολένσκι 4 στο Νέο Φάληρο ένα νεοκλασικό κτίριο παραμένει ακατοίκητο και ερειπωμένο εδώ και χρόνια. Σήμερα η πυκνή βλάστηση στον κήπο το κρύβει λίγο. Πρόκειται για το σπίτι ενός υφασματέμπορου που ονομαζόταν Κουρτάλης.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Κουρτάλης ήταν ένας φιλόδοξος άνδρας που ήθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερα. Δεν το κατάφερε. Αργότερα θέλησε να γίνει δήμαρχος της περιοχής. Για 4 ψήφους δεν το πέτυχε. Από τότε λέει ο θρύλος, άρχισε να μισεί τους ανθρώπους.

Κλείστηκε στο σπίτι και απομονώθηκε. Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα βράδια λένε κάποιοι κάτοικοι της περιοχής ένα περάσεις από το σπίτι θα ακούσει κάποιον να τραγουδάει, πίσω από τα κλειστά πατζούρια. Μα αν πάς να αγγίξει την αυλόπορτα η φωνή θα ακουστεί σκληρή: «Μακριά. Ο πύργος είναι δικός μου».

Το νεοκλασσικό της ζωγράφου στην Καλλιθέα.
Γύρω από το όνομα της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου υπάρχει εδώ και χρόνια ένας θρύλος. Περνώντας κάποιος από την οδό Λασκαρίδου στην Καλλιθέα συναντά ένα εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό.

Πρόκειται για την οικία της ζωγράφου. Η Σοφία Λασκαρίδου έζησε και πέθανε εκεί, ωστόσο η ζωή της έμελλε να αλλάξει μετά την αυτοκτονία του αγαπημένου της, του λογοτέχνη, Περικλή Γιαννόπουλου. Ο Περικλής Γιαννόπουλος δεν μπόρεσε να αντέξει το γεγονός ότι η Λασκαρίδου βρισκόταν μακριά του και το 1910 αυτοκτόνησε.

Έπειτα από αυτό η Λασκαρίδου βυθίστηκε στο πένθος. Κατέρρευσε. Σφράγισε τα πατζούρια για να μην μπαίνει φως στο σπίτι και έζησε έτσι μέχρι να πεθάνει. Συνεχώς λένε πως καθόταν σε μια κουνιστή πολυθρόνα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και έλεγε επαναλαμβανόμενα το όνομα του Γιαννόπουλου.

Μια μέρα πριν πεθάνει δώρισε το σπίτι στο δήμο και σήμερα στεγάζεται εκεί η Δημοτική Πινακοθήκη. Ο θρύλος λέει πως στο σπίτι περιφέρεται τα βράδια το φάντασμα της, γεμάτο ενοχές για τον θάνατο του λογοτέχνη.

Η γυναίκα που περιφέρεται τα βράδια στο Θησείο.
Άλλη μια τραγική ιστορία που εξελίχθηκε σε τρομακτικό μύθο. Τη δεκαετία του 30΄ πίσω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο κατοικούσε μια όμορφη κοπέλα. Η Αθανασία.

Όλοι είχαν να λένε για την ομορφιά της στην περιοχή. Η Αθανασία ήταν φτωχή. Πατέρα δεν είχε και δούλευε μέχρι αργά το βράδυ για να ετοιμάσει την προίκα της όταν παντρευτεί.

Όμως μια μέρα οι οικονομίες της έκαναν φτερά. Τις είχε κλέψει η ίδια της η μητέρα η οποία και εξαφανίσθηκε μαζί με τον εραστή της. Όταν ο αρραβωνιαστικός της Αθανασίας που είχε στο μεταξύ γνωρίσει, έμαθε ότι οι οικονομίες είχαν κάνει «φτερά», την παράτησε.

Η Αθανασία κρεμάστηκε από ένα δοκάρι μέσα στο ίδιο της το σπίτι, που ακόμη και σήμερα στέκει έρημο. Κάποιοι λένε πως μια μορφή πίσω από τον σταθμό του ηλεκτρικού τριγυρνάει τα βράδια ενώ από το σπίτι ακούγονται γυναικεία κλάματα τα οποία ξαφνικά μεταβάλλονται σε σατανικά γέλια.
https://www.pronews.gr/istoria/prokalou ... kryvoun-2/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 12 Αύγ 2024, 21:50

6 Αυγούστου 2024
Η νύχτα που κάηκαν «Μινιόν» και «Κατράντζος» άλλαξε το λιανεμπόριο στη Ελλάδα.

Εικόνα

Η Αθήνα είχε φορέσει τα γιορτινά της και το θρυλικό «Μινιόν» στην Πατησίων βρισκόταν και πάλι στο επίκεντρο. Σε σχετικά κοντινή απόσταση το «Κατράντζος Σπορ», ένα ακόμα κατάστημα στο κέντρο της πρωτεύουσας που ήταν σημείο αναφοράς, ιδίως για τα αθλητικά παπούτσια που πουλούσε, στην οδό Σταδίου.


Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή, με διαφορά 10 λεπτών.

Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για φωτιές στα πολυκαταστήματα, οι οποίες μέσα σε μισή ώρα πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω και των εύφλεκτων υλικών.

Περίπου 170 πυροσβέστες με 38 οχήματα έκαναν κατάσβεση ταυτοχρόνως σε δύο σημεία, την ώρα που κινδύνευαν άμεσα τα ξενοδοχεία δίπλα στο «Μινιόν». Ο μεγαλύτερος όμως φόβος ήταν οι δεξαμενές πετρελαίου στο υπόγειο του πολυκαταστήματος, γεμάτες με 28 τόνους· εάν οι φλόγες έφταναν εκεί τότε θα τινασσόταν στον αέρα όλη η πλατεία Ομονοίας.

Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που ήταν ορατή από χιλιόμετρα, ενώ το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε με μια πύρινη μπάλα.

Στο σημείο έφτασε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος μαζί με πλήθος κόσμου αντίκρισε μία απίστευτη (και σοκαριστική) εικόνα. Αυτόπτης μάρτυρας και ο ιδιοκτήτης του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς. Το «Κατράντζος Σπορ» ανήκε τότε στον Βλάση Κατράντζο, γιο του ποδοσφαιριστή του Άρη, Νίκου.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, λοιπόν, την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με μαύρα πρωτοσέλιδα. Η βροχή που έπεσε νωρίς το πρωί έδωσε τη χαριστική βολή στα κουφάρια των δύο κτηρίων. Ο Γιάννης Γεωργακάς λίγες μέρες αργότερα «άνοιξε» το πολυκατάστημα σε παρακείμενα κτήρια, όμως το «Κατράντζος Σπορ» δεν επαναλειτούργησε ποτέ και το κτήριο κατεδαφίστηκε.



Η Πυροσβεστική υπολόγισε τις ζημιές στο «Μινιόν» στα 2 δισ. δραχμές. Ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος τόνισε ότι μόνο τόσο κόστιζαν τα εμπορεύματα· είχε άλλωστε πάνω από 120.000 κωδικούς και ήταν το 11o μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ευρώπη με περίπου 1.000 υπαλλήλους. Επίσης ήταν το πρώτο που τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες και κλιματισμό στην Ελλάδα και το πρώτο με εστιατόριο self service.

Από την πρώτη στιγμή άρχισε να γίνεται λόγος για τρομοκρατική ενέργεια. Με τηλεφωνήματα σε εφημερίδες η νεοσύστατη Επαναστατική Οργάνωση «Οκτώβρης ’80», ένα παρακλάδι του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ), ανέλαβε την ευθύνη.

«Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια», έγραφε στην προκήρυξη που έστειλε στις 22 Δεκεμβρίου.

Εικόνα

Εικόνα

Το θέμα πυροδότησε ένταση και στο πολιτικό σκηνικό. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πυροδότησε, όμως, και διαφωνίες μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο ΕΛΑ με επιστολή του επέκρινε τα μέλη του που αποχώρησαν και αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε επιταχυντική ουσία που είχε εισαχθεί από την Ολλανδία, ενώ η «17 Νοέμβρη» ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις «ήταν επιχειρησιακά ασυντόνιστες, όχι κατάλληλα προετοιμασμένες και πολιτικά επιβλαβείς».

Οι εμπρησμοί όμως δεν τελείωσαν τον Δεκέμβριο του 1980. Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς στο στόχαστρο βρέθηκαν τα καταστήματα «Κλαουδάτος», «Ατένε», «Δραγώνας» και «Λαμπρόπουλος». Εκατοντάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι από τη μία στιγμή στην άλλη, επιχειρηματίες καταστράφηκαν οικονομικά, ενώ ο χάρτης του λιανεμπορίου άλλαξε αφού οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν και ξένοι επενδυτές ήταν αυτοί που κάλυψαν το κενό που δημιουργήθηκε.

Η αστυνομία έκανε κάποιες προσαγωγές, αλλά δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη. Πλέον και οι έξι υποθέσεις έχουν παραγραφεί.



Σε ό,τι αφορά το «Μινιόν», επαναλειτούργησε το 1983 με δάνεια, στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε λόγω χρεών, έναν χρόνο μετά ξαναπέρασε στα χέρια του αρχικού ιδιοκτήτη. Το 1998 το κτήριο αποκτήθηκε από την Elmec Sports, και μετά την εξαγορά της πέρασε στον όμιλο Folli Follie. Το 2021 βγήκε σε διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.


https://hellas-now.com/nychta-poy-kaika ... anemporio/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 21 Δεκ 2024, 21:54

21.12.2024
Αναδρομή: Η οδός Πατησίων 100 χρόνια πριν!
Ένας διαφορετικός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας, που σε τίποτα δεν θυμίζει ό,τι υπάρχει σήμερα.

Εικόνα

Εκπληκτικές φωτογραφίες της οδού Πατησίων όπως ήταν πριν από 100 χρόνια και απαθανατίστηκε στο φακό μάς δείχνουν πόσο διαφορετική και όμορφη ήταν.


Ένας διαφορετικός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας, που σε τίποτα δεν θυμίζει ό,τι υπάρχει σήμερα, αποκαλύπτεται στο φωτογραφικό υλικό από τη Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη, κυριότητας του Αρχείου της ΕΡΤ, με το οποίο η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση συμμετέχει στην πολιτιστική δράση «Μια φωτογραφία για την Πατησίων», που διοργανώνεται μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου.

Εικόνα

Στο φωτογραφικό υλικό του Αρχείου της ΕΡΤ, που εκτίθεται στις βιτρίνες κτιρίου επί της Πατησίων 214, αποτυπώνονται εικόνες της περιοχής από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ένα μικρό δείγμα που ακολουθεί φέρνει στο νου μνήμες μιας εντελώς διαφορετικής εποχής με επίκεντρο έναν κεντρικό δρόμο σήμα-κατατεθέν της πόλης.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
https://www.pronews.gr/istoria/anadromi ... in-foto-2/



09/11/2024
Παλατάκι: Το εμβληματικότερο σημείο συνάντησης στην Αττική επέστρεψε ομορφότερο από ποτέ.
Ανακαλύψτε την ιστορία του εμβληματικότερου σημείου συνάντησης για πεζούς και οδηγούς σε ολόκληρη την Αττική.

Εικόνα

Ποιος από εμάς, ως κάτοικος του λεκανοπεδίου της Αττικής, δεν έχει δώσει έστω και μια φορά ραντεβού στο Παλατάκι του Χαϊδαρίου;


Και ποιος από εμάς που σήμερα είναι άνω των 40 ετών, δεν έχει υποδεχτεί εκεί έστω και για μια φορά έναν συγγενή από την επαρχία, για να τον συνοδεύσει στους δαιδαλώδεις δρόμους της Αθήνας πριν φέρουν οι πλοηγοί GPS την εύκολη καθοδήγηση στην καθημερινότητά μας;

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση προς χρήση της εντυπωσιακής πεζογέφυρας στη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Στρατάρχου Καραϊσκάκη, παραδόθηκε ταυτόχρονα και το πλήρως ανακαινισμένο Παλατάκι, ομορφότερο από ποτέ.

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του μικρού, αλλά πανέμορφου πύργου; Δείτε το νέο μας βίντεο και ανακαλύψτε την ιστορία του εμβληματικότερου σημείου συνάντησης για πεζούς και οδηγούς σε ολόκληρη την Αττική.


https://www.huffingtonpost.gr/entry/pal ... 41587ef35b

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Δεκ 2024, 19:29

21.08.2022
Μια σκοτεινή ιστορία: Η κατάρα του τζαμιού στο Μοναστηράκι.
Στέκεται αγέρωχο πάνω από την πολυσύχναστη πλατεία, κρύβοντας τα παλιά του μυστικά…

Εικόνα

Το 1759 μια επιδημία πανώλης χτύπησε την Αθήνα και όλοι πίστεψαν πως ευθύνεται ένα νεόκτιστο τζαμί.


Είναι το γνωστό τζαμί της πλατείας Μοναστηρακίου απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού και η «ευθύνη» του στην πανώλη σχετίζεται μια μια ύβρη που διαπράχθηκε για την κατασκευή του.

Κατά την ανέγερσή του ο Τζισταράκης, βοεβόδας των Αθηνών, διέταξε το γκρέμισμα ενός κίονα του παρακείμενου ναού του Ολυμπίου Διός προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη. Με αυτόν παρασκευάστηκε ο ασβέστης με τον οποίον έντυσαν τους τοίχους του τζαμιού.

Εικόνα



Οι Οθωμανοί απαγόρευαν τη χρησιμοποίηση αρχαίων υλικών και τμημάτων για την κατασκευή νέων κτιρίων γιατί το θεωρούσαν ασέβεια και πηγή κατάρας. Οι βέβηλοι τιμωρούνταν σκληρά και γι’αυτό ο Τζισταράκης έσπευσε να δωροδοκήσει τον πασά με εκατοντάδες γρόσια, μόλις έγινε αντιληπτή η ιερόσυλη πράξη του.

Εικόνα

Όμως ήταν πλέον αργά, λίγο μετά την αποπεράτωση του τεμένους ξέσπασε η επιδημία και όλοι έριξαν το φταίξιμο. Η καθαίρεση και η τιμωρία ήταν μονόδρομος προς εξιλασμό και αντιμετώπισης της «κατάρας».



Μετά την Επανάσταση το τζαμί χρησιμοποιήθηκε ώς αποθήκη και ως στρατώνας και ήταν το μοναδικό σωζόμενο τζαμί της Αθήνας μέχρι την ανέγερση του τεμένους στον Βοτανικό. Σήμερα το τζαμί στο Μοναστηράκι φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και μια πλούσια συλλογή κεραμικών.

Εικόνα
https://www.pronews.gr/istoria/mia-skot ... nastiraki/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 25 Δεκ 2024, 21:07

23.12.2024
Όταν στο Μοναστηράκι υπήρχαν φυλακές.
Οι φυλακές της Παλιάς Στρατώνας που στέγασαν τον χειρότερο Οθωμανό διοικητή της Αθήνας.

Εικόνα

Κατά τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα, άρχισε η δημιουργία των κοινωνιών του περιθωρίου, καθώς η χώρα άλλαζε και οι άνθρωποι της υπαίθρου δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν στα δεδομένα των μεγαλουπόλεων.


Κάπως έτσι ξεκίνησε και η αύξηση της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών.

Επόμενο για τη λύση αυτής της κατάστασης ήταν η θέσπιση νομοθεσίας που θα προστάτευε το κοινωνικό σύνολο.

Η ποινή για τους παραβάτες δεν ήταν άλλη από τη φυλάκιση τους, όμως επειδή δεν υπήρχαν αρκετές εγκαταστάσεις, ούτε μεγάλη δυνατότητα για την κατασκευή τους, οι κρατούμενοι διέμεναν σε παλιές κατοικίες, όπου συνήθως οι συνθήκες κράτησης τους ήταν άθλιες.

Μια από τις χειρότερες φυλακές εκείνης της εποχής στην Αθήνα ήταν και οι στρατιωτικές φυλακές στο Μοναστηράκι, μέσα στις οποίες ζούσαν σχεδόν 800 κρατούμενοι.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας διαμαρτύρονταν για χρόνια για την κατάσταση που βίωναν οι έγκλειστοι. Καθημερινές συμπλοκές μεταξύ τους, ναρκωτικά, όπλα, χαρτοπαιξία, υγρασία και βρωμιά χαρακτήριζαν το εν λόγω σωφρονιστικό ίδρυμα, στην πρόσοψη του οποίου αναγραφόταν η ρήση του Ισοκράτη: «Μηδενί συμφορά ονειδίσης• κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον».

Μάλιστα, η φυλακή αυτή κατάφερε να γίνει γνωστή και στο εξωτερικό, ενώ γράφτηκαν μέχρι και τραγούδια για αυτή, σχετικά με το πόσο άθλια ήταν τα πράγματα εκεί και με το ότι πολλοί από τους τροφίμους της κατέληξαν να πεθάνουν όσο ήταν έγκλειστοι, χωρίς όμως να έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Πριν μετατραπούν όμως σε φυλακές και πριν αποτελέσουν στρατώνα κατά την περίοδο του Βασιλιά Όθωνα, οι χώροι αυτοί αποτελούσαν την κατοικία του Χατζή Αλή Χασέκη, του Τούρκου διοικητή της πόλης, που όπως αναφέρει η ιστορία τυράννησε τους κατοίκους της, στα χρόνια 1775-1795.

Σήμερα μπορεί να μην έχει απομείνει κάτι από το πρώην παλάτι – μετέπειτα στρατώνα – τελικά φυλακή, όμως τα ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής εξιστορούν την ύπαρξη των χώρων που αποτέλεσαν κολαστήριο για εκατοντάδες ανθρώπους, με όλες τις έννοιες.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
https://www.pronews.gr/istoria/otan-sto ... fylakes-2/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Μαρ 2025, 20:50

Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2021
Τα μυστικά της αρχαίας γειτονιάς κάτω από την Ακρόπολη.

Εικόνα

Η αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης αποκαλύπτει τη ζωή στην αρχαία Αθήνα πολύ πριν καν δημιουργηθεί ο Παρθενώνας και τα γλυπτά στον λόφο της Ακρόπολης.


Τα ερείπια της αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς, που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές για να τεθούν τα θεμέλια για το Μουσείο της Ακρόπολης, δείχνουν έναν τόπο που έσφυζε από ζωή για αιώνες.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια ολόκληρη γειτονιά με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τη βυζαντινή εποχή.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή ξεκίνησε κάπου μεταξύ 3.500 και 3.000 π.Χ. Μέχρι τον 9ο αιώνα π.Χ. σπίτια, εργαστήρια και νεκροταφεία συνυπήρχαν δίπλα-δίπλα ή διαδέχονταν το ένα το άλλο χρονολογικά στον χώρο.

Η οικιστική χρήση της αρχαίας γειτονιάς κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης εδραιώνεται από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. και μετά, αν και δεν κατοικήθηκε πυκνά.

Μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της τότε πόλης, έξω από τις παλαιότερες οχυρώσεις.

Η αρχαία γειτονιά λάμπει τον 5ο αιώνα π.Χ.
Μια μεγάλη αλλαγή επήλθε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή πλακοστρώθηκε και τελικά απέκτησε τον αστικό της χαρακτήρα, ενσωματωμένη στο τειχισμένο τμήμα της πόλης.

Ο 5ος αιώνας π.Χ. ήταν φυσικά η Χρυσή Εποχή της Αθήνας, με τελευταίο μέρος την εποχή του Περικλή (495-427 π.Χ.). Τότε ήταν που χτίστηκε ο Παρθενώνας και όλα τα άλλα μεγάλα κτίρια και αγάλματα στην κορυφή της Ακρόπολης.



Μέχρι τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. αναπτύχθηκε ένα πυκνό οδικό δίκτυο και ο χώρος καταλαμβανόταν από σπίτια με μικρές εσωτερικές αυλές, μαζί με καταστήματα και εργαστήρια.

Το 86 π.Χ., η γειτονιά καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα και εγκαταλείφθηκε για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. η αρχαία γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη γνώρισε μια αναβίωση.

Τα σπίτια έγιναν μεγαλύτερα και τα περισσότερα είχαν περίστυλες αυλές, με δωμάτια με πολύχρωμες τοιχογραφίες, μερικές φορές με μωσαϊκό δάπεδο, μαζί με ιδιωτικές τουαλέτες. Οι πλούσιοι είχαν ακόμη και τα δικά τους μπάνια.

Καταστροφή και αναγέννηση.
Αυτή η εποχή ακμής διακόπηκε το 267 μ.Χ., όταν η περιοχή ήταν μεταξύ εκείνων που καταστράφηκαν από τους Έρουλους, μια γερμανική φυλή από το βορρά που εισέβαλε στην πόλη και κατέστρεψε τα περισσότερα από τα κτίρια και τα έργα τέχνης της.

Ωστόσο, η αρχαία γειτονιά αναδιοργανώθηκε ξανά στα τέλη του τέταρτου έως τις αρχές του πέμπτου αιώνα μ.Χ.

Όλα τα σπίτια εκείνη την εποχή είχαν περιστυλικές αυλές, αλλά ο χαρακτήρας και οι διαστάσεις τους ήταν διαφορετικά. Δίπλα σε μικρότερα σπίτια, πιθανώς μεσοαστών, χτίστηκαν μεγαλύτερα και πολυτελέστερα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των αστικών επαύλεων πλούσιων πολιτών.

Γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα τα περισσότερα σπίτια επισκευάστηκαν και εξακολουθούσαν να κατοικούνται. Τη θέση των δύο βιλών κατέλαβε ένα πολυτελές κτίριο με ψηφιδωτά και ιδιωτικό μπάνιο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό ήταν πιθανότατα η έδρα ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ή τοπικού άρχοντα, με πρόσβαση στην αυτοκρατορική αυλή.

Στις αρχές του επόμενου αιώνα, το συγκεκριμένο κτίριο απέκτησε μια νέα πτέρυγα με πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Η προσθήκη αυτή, καθώς και η συνέχιση της κατοίκησης κάποιων παλαιότερων σπιτιών και η ανέγερση νέων, αποδεικνύει ότι η αστική ζωή συνεχίστηκε, σε μια εποχή που η Αθήνα και ο πληθυσμός της θεωρούνταν σε περίοδο παρακμής.

Στα τέλη του έκτου αιώνα κάποια κτίρια καταστράφηκαν και άλλα υπέστησαν ζημιές. Ιδρύθηκαν όμως εργαστήρια, τα οποία λειτούργησαν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 8ου αιώνα.

Φαίνεται ότι η περιοχή είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια ερημώθηκε. Ωστόσο, νέα σπίτια εμφανίστηκαν τον 10ο-12ο αιώνα, και κατοικήθηκαν μέχρι την οριστική εγκατάλειψη του χώρου στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ.

Περιήγηση στην αρχαία γειτονιά.
Η αρχαία γειτονιά έχει ξαναζωντανέψει, καθώς άνθρωποι του 21ου αιώνα από όλο τον κόσμο μπορούν να περπατήσουν πάνω σε γυαλί στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς και να θαυμάσουν τα απομεινάρια της.

Το «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου της Ακρόπολης» είναι μια ξενάγηση που παρέχεται από το Μουσείο της Ακρόπολης στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να περπατήσουν στο τζάμι πάνω από τους αρχαίους δρόμους και να κοιτάξουν προς τα κάτω την ανασκαμμένη γειτονιά από έναν ημιώροφο.

Οι αρχαιολόγοι ξεναγούν τους επισκέπτες στους δρόμους και τα κτίρια, που απλώνονται κάτω από το Μουσείο σαν ένα γιγάντιο έκθεμα από μόνο του.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα δρομάκια της αρχαίας γειτονιάς στην πλαγιά της Ακρόπολης, να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια τους και να δουν τα εντυπωσιακά αρχοντικά με τα ιδιωτικά λουτρά τους.

Μπορούν επίσης να εξετάσουν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού τους και να κάνουν μια βόλτα στο χρόνο, βυθιζόμενοι στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά της Ακρόπολης για πάνω από 4.500 χρόνια.
https://arxaia-ellinika.blogspot.com/20 ... opoli.html

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Απρ 2025, 21:40

10.04.2025
To γνωρίζατε;Αυτό είναι το άγνωστο όνομα της Οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα.
Κι όμως τόσα χρόνια την αποκαλούμε λάθος.

Εικόνα

Κι όμως έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τον ξέρουμε σχεδόν όλοι με το παλιό του όνομα.


Η ονοματοδοσία των δρόμων στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα την εποχή του Όθωνα και πήρε πιο συστηματική μορφή γύρω στο 1880, όταν η Αθήνα άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα και η ανάγκη για οργανωμένη ρυμοτομία έγινε επιτακτική. Εκείνη την περίοδο, πολλοί δρόμοι απέκτησαν τα πρώτα τους επίσημα ονόματα, κάποια διατηρήθηκαν, ενώ άλλα ξεχάστηκαν ή αντικαταστάθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Για παράδειγμα, η σημερινή Βουκουρεστίου ήταν παλαιότερα γνωστή ως «Χεζοπόταμος» (https://www.mixanitouxronou.gr/voukoure ... is-vasili/).

Παρόλα αυτά, ορισμένα ονόματα δρόμων κατάφεραν να εδραιωθούν τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη των κατοίκων, που παραμένουν αναλλοίωτα, ακόμη κι αν έχουν αλλάξει επίσημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πανεπιστημίου. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε Αθηναίο πού βρίσκεται, θα σου δώσει ακριβείς οδηγίες και θα σου πει ακόμα και ποια στάση του μετρό να κατέβεις.

Όμως, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως το επίσημο όνομα της Πανεπιστημίου δεν είναι καν «Πανεπιστημίου». Εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, ο δρόμος αυτός λέγεται «οδός Ελευθερίου Βενιζέλου».

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου του 1945, όταν τότε με κάθε επισημότητα και παρουσία του Σοφοκλή Βενιζέλου, η οδός Πανεπιστημίου μετονομάστηκε σε “οδός Ελευθερίου Βενιζέλου”.
Οι πινακίδες άλλαξαν, οι χάρτες επικαιροποιήθηκαν και οι ταχυδρόμοι ξεκίνησαν να παραδίδουν γράμματα με τη νέα ονομασία όμως στη συνείδηση του κόσμου δεν άλλαξε τίποτα. Οι Αθηναίοι συνέχισαν να την αποκαλούν όπως την ήξεραν. Όχι από άρνηση ή αντίδραση, απλώς γιατί έτσι την γνώριζαν.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Αντίστοιχες «αποτυχημένες» μετονομασίες έχουν συμβεί και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η οδός Σταδίου μετονομάστηκε κάποτε σε «Τσώρτσιλ» και η Ακαδημίας σε «Ρούζβελτ», μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς, ωστόσο, δεν τις προσφώνησε ποτέ έτσι. Η οδός Θησέως στην Καλλιθέα, που μετονομάστηκε σε “Ελευθερίου Βενιζέλου”, να συνεχίζει να κυριαρχεί στον προφορικό λόγο των κατοίκων, των επαγγελματιών και των ταξιτζήδων με την παλιά της ονομασία.

Επίσης η γνωστή σε όλους μας Πατησίων λέγεται πια “28ης Οκτωβρίου”, η λεωφόρος Κατεχάκη φέρει επισήμως το όνομα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η οδός Χαμοστέρνας μετονομάστηκε σε Παναγή Τσαλδάρη και η λεωφόρος Καβάλας έγινε λεωφόρος Αθηνών, αλλά όλες αυτές οι αλλαγές για τον περισσότερο κόσμο έμειναν απλά στα χαρτιά, αφού συνεχίζουν να τις αποκαλούν με το παλιό τους όνομα.
https://www.pronews.gr/istoria/to-gnori ... in-athina/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών