Απαγόρευση των Ελλήνων να φέρουν Αλβανικές στολές (1822)
- Μαυροβασίλης
Re: Απαγόρευση των Ελλήνων να φέρουν Αλβανικές στολές (1822)
επί γαληνοτάτης

Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
Ποια ήταν η εξέλιξη της μόδας στον ελλαδικό χώρο;Έχει γίνει καμιά ιστορική έρευνα πάνω στο θέμα;
Γράφει ο Σπ. Τρικούπης σε ένα περιστατικό της πολιορκίας της Ακρόπολης. Γκέκηδες αποτυγχάνουν εντονότερα σε μιά επίθεση στον Σερπετζέ και οι πρίν λίγο αποτυγχόντες Αλβανοί τους περιγελούν. Μου έκανε εντύπωση που τους ξεχώρισε.
Το πιθανότερο είναι να μιλάμε γιά τσάμικη ή τόσκικη ενδυμασία. Οι Γκέκηδες φορούσαν παντελόνι αλλά ο κατής της Βέροιας δεν ξέρουμε πως το έγραψε.
Πολύ όμορφες στολές και αν υπήρχε κάτι παρόμοιο σε όλα τα βαλκάνια η αλβανική εκδοχή ήταν τέλεια και γοήτευσε τους πάντες εώς και τον Μπάιρον. Ομως οι δανδήδες του χθες είναι οι κάγκουρες του σήμερα . (με μόνον 50 χρόνια κομμουνισμού)
Το πιθανότερο είναι να μιλάμε γιά τσάμικη ή τόσκικη ενδυμασία. Οι Γκέκηδες φορούσαν παντελόνι αλλά ο κατής της Βέροιας δεν ξέρουμε πως το έγραψε.
Πολύ όμορφες στολές και αν υπήρχε κάτι παρόμοιο σε όλα τα βαλκάνια η αλβανική εκδοχή ήταν τέλεια και γοήτευσε τους πάντες εώς και τον Μπάιρον. Ομως οι δανδήδες του χθες είναι οι κάγκουρες του σήμερα . (με μόνον 50 χρόνια κομμουνισμού)
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Μπίστης έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 17:42Γράφει ο Σπ. Τρικούπης σε ένα περιστατικό της πολιορκίας της Ακρόπολης. Γκέκηδες αποτυγχάνουν εντονότερα σε μιά επίθεση στον Σερπετζέ και οι πρίν λίγο αποτυγχόντες Αλβανοί τους περιγελούν. Μου έκανε εντύπωση που τους ξεχώρισε.

- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Δεν έχω υπόψη μου, αλλά δεν νομίζω να ασχολούνται με τετοια "πεζά" θέματα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ υπάρχουν οθωμανικές απογραφές και σκονίζονται στην Τουρκία ικανές να ανακατασκευάσουν όλοκληρη την ιστορία όλων των ελληνικών οικισμών και τα γενεαλογικά δένδρα όλων των ελληνικών οικογενειών από το 1500 και μένουν ανεκμετάλλευτα.
Είχα διαβάσει κάπου ότι τον μεσαίωνα οι φορεσιές όλων των χωρικών των Βαλκανίων αποτελούνταν από:
- Μια dalmatica δεμένη στη μέση (από εκεί και τα φαρδομάνικα πουκάμισα της ευζωνικής)
- Μια κάπα
- Τσερβούλια (υποδηματα)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%BF%CF%85

οταν βρεθει παλιοτερο ευρημα απο αυτο, το ξανασυζηταμε εαν ειναι αλβανικο η βαλκανικο ρουχο
με μαλλον, ισως, πρεπει, μιλανε μονο στα καφενεια

οταν βρεθει παλιοτερο ευρημα απο αυτο, το ξανασυζηταμε εαν ειναι αλβανικο η βαλκανικο ρουχο
Σαν μόδα έχει ενδιαφέρον.Γενικότερα η καθημερινότητα.Δείχνει πολλά πράγματα.deCaritaine έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 17:45Δεν έχω υπόψη μου, αλλά δεν νομίζω να ασχολούνται με τετοια "πεζά" θέματα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ υπάρχουν οθωμανικές απογραφές και σκονίζονται στην Τουρκία ικανές να ανακατασκευάσουν όλοκληρη την ιστορία όλων των ελληνικών οικισμών και τα γενεαλογικά δένδρα όλων των ελληνικών οικογενειών από το 1500 και μένουν ανεκμετάλλευτα.
Είχα διαβάσει κάπου ότι τον μεσαίωνα οι φορεσιές όλων των χωρικών των Βαλκανίων αποτελούνταν από:
- Μια dalmatica δεμένη στη μέση (από εκεί και τα φαρδομάνικα πουκάμισα της ευζωνικής)
- Μια κάπα
- Τσερβούλια (υποδηματα)
Εδώ έκαιγαν κτήρια για να χαθούν αρχεία,κτηματολόγια κτλ.Τα τούρκικα αρχεία θα ψάχναμε;
Κακώς που δεν ψάχνουν και τέτοια 《πεζά》πράγματα.
τι ακριβως βλεπουμε στη φωτο;lolek1 έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 17:49https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%BF%CF%85
Το οποιο εχει σχεση με το νημα,φανταζομαι.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Σαχλαμάρες εφάμιλες των αλβανικών:
φουστανέλα του 6ου πΧ

φουστανέλα στο Βυζάντιο

φουστανέλα του 6ου πΧ

φουστανέλα στο Βυζάντιο
ειναι φουστανελες ελληνικες.Thor1 έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 18:03τι ακριβως βλεπουμε στη φωτο;lolek1 έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 17:49https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%BF%CF%85
για να πουμε οτι αυτο το ρουχο δεν ειναι ελληνικο, θα πρεπει να βρουμε σε καποιον αλλον βαλκανιο λαο, καποιο παρομοιο ευρημα παλιοτερο βεβαια.
εως οτου βρεθει κατι παρομοιο, η λογικη μας λεει οτι ειναι ελληνικο.
πχ λεμε πυθαγοριο θεωρημα η ευκλειδεια γεωμετρια κτλ η λεμε οτι ο ανθρωπος καταγεται απο την αφρικη κτλ κτλ ομως, ολα αυτα με αποδειξεις αρχαιολογικες
μετα 1000 χρονια μπορει να λενε οτι ο πυθαγορας δεν ανακαλυψε το πυθαγοριο, αλλα μονο αν βρουνε μια αρχαιοτερη αποδειξη
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Δηλαδή στην αγορά της αρχαίας Αθήνας εκτός από χιτώνες φορούσαν και φουστανέλες, λόγω αυτής της σπηλαιογραφίας.
δε φαινεται παντως κατι στη φωτο.lolek1 έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 18:17ειναι φουστανελες ελληνικες.Thor1 έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 18:03τι ακριβως βλεπουμε στη φωτο;lolek1 έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 17:49https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%BF%CF%85
για να πουμε οτι αυτο το ρουχο δεν ειναι ελληνικο, θα πρεπει να βρουμε σε καποιον αλλον βαλκανιο λαο, καποιο παρομοιο ευρημα παλιοτερο βεβαια.
εως οτου βρεθει κατι παρομοιο, η λογικη μας λεει οτι ειναι ελληνικο.
πχ λεμε πυθαγοριο θεωρημα η ευκλειδεια γεωμετρια κτλ η λεμε οτι ο ανθρωπος καταγεται απο την αφρικη κτλ κτλ ομως, ολα αυτα με αποδειξεις αρχαιολογικες
μετα 1000 χρονια μπορει να λενε οτι ο πυθαγορας δεν ανακαλυψε το πυθαγοριο, αλλα μονο αν βρουνε μια αρχαιοτερη αποδειξη
Πιο πολυ ως πτυχωσεις του βραχου μου κανει.
Ειναι κατι σκαλισμενο;
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
το αρχαιολογικο ευρημα που παραθεσα τι μας δειχνει;;;deCaritaine έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 18:20Δηλαδή στην αγορά της αρχαίας Αθήνας εκτός από χιτώνες φορούσαν και φουστανέλες, λόγω αυτής της σπηλαιογραφίας.

ε, σιγουρα το φορουσαν αλλα δεν ειμαι αρχαιολογος να σου πω αν το φοραγαν στο μπανιο η στην αγορα
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Οποιος ισχυρίζεται ότι η παραπάνω τοιχογραφία ή το πιάτο του Διγενή δείχνουν φουστανέλα είναι ηλίθιος (και παραδόξως μπορεί να το ισχυρίζεται και στην ελληνική βικιπαίδεια). Η φουστανέλα είναι ξεχωριστό κομμάτι υφάσματος τυλιγμένο γύρω από τη μέση αυτού που το φοράει και εμφανίστηκε συγκεκριμένη ιστορική περιοδο σε απεικονίσεις και περιγραφές. Χιτώνες ή μακριές πουκαμίσες που φτάνουν μέχρι το γόνατο πάντοτε υπήρχαν αλλά είναι άλλο πράγμα, άλλος τύπος ενδύματος, το πιάτο με την αναπαράσταση του Διγενή Ακρίτα προφανώς απεικονίζει τμήμα της πανοπλίας του (δες και καμια βυζαντινή αγιογραφία να καταλάβεις τι είναι).
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 8 Απαντήσεις
- 1428 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα
11 Ιουν 2023, 22:00
-
-
Νέα δημοσίευση Αποκριάτικες παιδικές στολές στην Ελλάδα.
από Alex Amsterdam » 14 Φεβ 2024, 10:19 » σε Κοινωνικά θέματα - 2 Απαντήσεις
- 212 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
14 Φεβ 2024, 10:37
-
-
-
Νέα δημοσίευση Οι μαθητές να φέρουν τα καθαριστικά και το χαρτί υγείας.
από Frappezitis » 25 Σεπ 2024, 16:55 » σε Εσωτερική Πολιτική - 8 Απαντήσεις
- 307 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ
15 Ιαν 2025, 23:48
-
-
-
Νέα δημοσίευση Οι στολές για τελετή αφής Ολυμπιακής φλόγας
από Μαδουραίος » 17 Μαρ 2024, 18:10 » σε Κοινωνικά θέματα - 137 Απαντήσεις
- 4110 Προβολές
-