ST48410 έγραψε: ↑29 Οκτ 2023, 21:58
Σενέκας έγραψε: ↑29 Οκτ 2023, 21:49
επειδή ακριβώς είναι λίγο υπερβολικό να τον υποτιμήσουμε τόσο και να τον βγάλουμε εντελώς κουτό, είναι πιο λογικό να υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος ήταν ένας απλός αυλικός, μετρίων ικανοτήτων αλλά όχι και εντελώς ηλίθιος, που παρόλα αυτά χρωστούσε την όποια στρατιωτική και πολιτική καριέρα του στην εύνοια του παλατιού, γι'αυτό και πολύ λογικά δεν ξεμάκρυνε ποτέ απο τις εκάστοτε επικρατούσες απόψεις της αυλής. Δεν ήταν ηλίθιος, ένας δημόσιος υπάλληλος ήταν ο καημένος

Δεν έχω τις γνώσεις σας αλλά μου φαίνεται κάπως υπερβολικό να τον πεις δημόσιο υπάλληλο. Είδε τι ερχόταν, προετοίμασε τη χώρα στο μέτρο του δυνατού και την κρίσιμη στιγμή πήρε μια απόφαση που εκ των πραγμάτων φάνηκε σωστή και έβαλε τη χώρα με τους νικητές. Δεν είναι λίγο. Δεν είναι τυπική διεκπεραίωση στα πλαίσια των επαγγελματικών του υποχρεώσεων όλο αυτό.
Άλλη είναι η διαφορά : ο ένας πόλεμος ήταν πόλεμος κατ επιλογήν ενώ ο άλλος αναγκαστικός.Η Ελλάδα μπορούσε να μείνει ουδέτερη στον α΄παγκόσμιο πόλεμο και αυτή ήταν η επιλογή των βασιλικών.Ο Κάιζερ είχε στείλει επιστολή στον Κωνσταντίνο στην οποία εγγυάτο την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και όχι μόνο αλλά και επί πλέον εδάφη στη σημερινή Β.Μακεδονία εάν απλώς έμενε ουδέτερη.Για να βγει στον πόλεμο χρειάσθηκε να ανατρέψουν τον Κωνσταντίνο οι Γάλλοι και να κηρύξει ο Βενιζέλος τον πόλεμο.
Αντιθέτως στον β΄παγκόσμιο πόλεμο έλαβε τελεσίγραφο από τον Μουσσολίνι.Άλλωστε στον λόγο του προς τους δημοσιογράφους την επόμενη του πολέμου περιγράφει τα πάντα και γιατί άλλαξε πολιτική.
https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia ... se-ohi-sto
Mη νομίσητε ότι η απόφασις του ΟΧΙ πάρθηκε έτσι, σε μια στιγμή. Μην φαντασθήτε ότι εμπήκαμε στον πόλεμο αιφνιδιαστικά. Ή ότι δεν έγινε παν ό,τι επετρέπετο και μπορούσε να γίνει δια να τον αποφύγωμε. Από την εποχήν της καταλήψεως της Αλβανίας το Πάσχα πέρυσι το πράγμα άρχισε να φαίνεται. Από τον περασμένο Μάιο είπα καθαρά στον κ. Γκράτσι ότι αν προσεβαλλόμεθα εις τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ανθιστάμεθα αντί πάσης θυσίας και δι’ όλων των μέσων. Συγχρόνως όμως μου ήρχοντο από την Ρώμην, από την Βουδαπέστην, από τα Τίρανα, από παντού πληροφορίαι αντίθετοι .
Δεν ξέρω αν κανείς αντιβενιζελικός από σας είναι πάντοτε αδιάλλακτος.
«Είμαι εγώ, κύριε Πρόεδρε», απήντησεν ο παριστάμενος παλαίμαχος και αδιάλλακτος αρθρογράφος του αντιβενιζελικού τύπου κ. Κρανιωτάκης.
Λοιπόν ακούστε δια να συνεννοηθούμε. Εγώ, κύριοι, όπως επαρκώς σας εξήγησα, ετήρησα μέχρι σήμερον την πολιτικήν του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, δηλαδή την πολιτικήν της αυστηράς ουδετερότητος. Έκαμα το παν δια να κρατήσω την Ελλάδα μακράν της συγκρούσεως των μεγάλων κολοσσών. Ήδη μετά την άδικον επίθεσιν της Ιταλίας, η πολιτική την οποίαν ακολουθώ είναι η πολιτική του αειμνήστου Βενιζέλου.