Αλλόκοτοι Νόμοι από την Παγκόσμια Ιστορία

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6411
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Αλλόκοτοι Νόμοι από την Παγκόσμια Ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Νοέμ 2022, 04:13

Στο νήμα παρουσιάζονται νόμοι από διάφορες ιστορικές περιόδους και από πολλές χώρες που σήμερα μας φαίνονται εντελώς αλλόκοτοι και παράλογοι, αλλά πιθανώς να ήταν τέτοιοι ακόμα και για την εποχή τους. Βάλτε κι εσείς όσους νόμους πιστεύετε ότι εντάσσονται στην ίδια «συνομοταξία».


-Απαγορευμένος ο θάνατος και οι γεννήσεις στην αρχαία Δήλο.

Εικόνα
Αν και παρόμοιοι νόμοι με την παράδοξη αυτή διατύπωση της απαγόρευσης του θανάτου υπάρχουν σε λίγες περιοχές της σύγχρονης εποχής, μια από τις αρχαιότερες περιοχές που την συναντάμε είναι η αρχαία Δήλος. Το νησί εξελίχτηκε σε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο και προκειμένου να μην σπιλωθεί η ιερότητά του, είχε απαγορευτεί ο θάνατος αλλά και οι γεννήσεις. Τον 6ο αιώνα π.Χ. όλοι οι τάφοι που φαίνονταν από τον κύριο ναό του Απόλλωνα ανοίχτηκαν και απομακρύνθηκαν τα οστά των νεκρών από το νησί. Ύστερα από νεότερο χρησμό τον 5ο αιώνα π.Χ. «καθαρίστηκε» όλο το νησί από τους νεκρούς. Οι ετοιμοθάνατοι μεταφέρονταν στη γειτονική Ρήνεια. Το ίδιο γινόταν και για τις γυναίκες που ήταν έτοιμες να γεννήσουν. Και αυτές μεταφέρονταν στη Ρήνεια.


-Αλλόκοτοι νόμοι για βιασμούς και κτηνοβασία στο βασίλειο των Χετταίων

Οι Χετταίοι ήταν από τους αρχαιότερους λαούς της Μικράς Ασίας και είχε συνθέσει τον δικό του νομικό κώδικα μεταξύ 1650π.Χ. – 1500π.Χ. Πολύ παράξενος είναι ο νόμος που τιμωρεί τον βιασμό. Ο βιασμός τιμωρούνταν μόνο αν συνέβαινε εκτός της κατοικίας της γυναίκας. Εάν όμως συνέβαινε εντός του σπιτιού της γυναίκας τότε αυτή θεωρούνταν ένοχη και τιμωρούνταν με θανατική ποινή! Ιδιαίτερα παράξενος όμως ήταν ο νόμος για την κτηνοβασία. Η συγκεκριμένη πράξη ήταν φυσικά παράνομη αλλά η ποινή εξαρτιόταν από το ζώο με το οποίο θα έκανε σεξ κάποιος. Το σεξ με σκύλο ή γουρούνι τιμωρούνταν με θάνατο. Το σεξ με άλογο ή μουλάρι επέσυρε την ποινή να μην έχει κάποιος δικαίωμα να παρουσιαστεί στον βασιλιά. Στην περίπτωση σεξουαλικής συνεύρεσης με αγελάδα, η ποινή αποφασιζόταν από τον βασιλιά.


-Στην Ασσυρία δεν επιτρεπόταν σε άσεμνες και υποβαθμισμένες γυναίκες να φορούν κάλυμμα κεφαλής

Ο Κώδικας Assura είναι μια συλλογή νόμων των Ασσύριων που γράφτηκε γύρω στο 1075 π.Χ. Ένας από τους νόμους όριζε ότι οι γυναίκες που θεωρούνταν αξιότιμες έπρεπε να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ένα πέπλο σε δημόσιους χώρους. Αντίθετα, οι σκλάβες, οι υπηρέτριες, οι πόρνες και γενικά οι γυναίκες που δεν θεωρούνταν αξιότιμες και σεβαστές απαγορευόταν να φοράνε τέτοιο ένδυμα. Σε περίπτωση που τις έπιαναν να καλύπτουν το πρόσωπό τους με πέπλο, τους έβγαζαν τα ρούχα, τις μαστίγωναν 50 φορές και στη συνέχεια τις εκτελούσαν!


-Παιχνίδι με τον θάνατο οι κατηγορίες προς άλλους στην αρχαία Βαβυλώνα

Σε όλους είναι γνωστό το περιβόητο «οφθαλμός αντί οφθαλμού» από τον Κώδικα του Χαμουραμπί που γράφτηκε γύρω στο 1750 π.Χ. με απόφαση του εν λόγω Βαβυλώνιου βασιλιά. Σε αυτόν υπάρχει ένας νόμος, όχι τόσο ευρέως γνωστός, που υποχρεώνει τους κατηγόρους να αποδείξουν τις κατηγορίες τους με αναμφισβήτητο τρόπο. Διαφορετικά θα καταδικάζονταν σε θάνατο. Μια από τις μεθόδους απόδειξης της ενοχής ήταν να ριχτεί ο κατηγορούμενος σε ποτάμι. Εάν πνιγόταν ήταν επειδή οι θεοί αποφάσισαν ότι ήταν ένοχος. Εάν όμως κατάφερναν να βγουν ζωντανοί από το ποτάμι, αποδεικνύονταν αθώοι και ο κατήγορος θανατωνόταν για ψευδομαρτυρία. Συνεπώς κάποιος θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός προτού κατηγορήσει κάποιον για οτιδήποτε.


-Νόμιμη η απαγωγή ασυνόδευτων γυναικών στην αρχαία Μεσοποταμία

Ο Κώδικας Ur-Nammu είναι μια συλλογή σουμεριακών νόμων που φτιάχτηκαν μεταξύ 2100 π.Χ. και 2050 π.Χ. και ενδέχεται να επηρέασαν και των Κώδικα του Χαμουραμπί. Σύμφωνα λοιπόν με τους σουμεριακούς νόμους η απαγωγή ελεύθερων αντρών ήταν παράνομη και επέφερε ποινή θανάτου. Αν όμως το θύμα ήταν σκλάβος η ποινή ήταν χρηματικό πρόστιμο. Σε ακόμα χειρότερη θέση βρίσκονταν οι γυναίκες που τύχαινε να πέσουν θύμα απαγωγής όταν κυκλοφορούσαν μόνες. Ο δράστης μπορούσε να ισχυριστεί ότι την βρήκε μόνη της στο δρόμο χωρίς συνοδό, επομένως δεν μπορούσε να ξέρει ότι ανήκε σε κάποιον!


-Απαγόρευση της γενειάδας στη Ρωσία του Μεγάλου Πέτρου

Εικόνα
Κατά την επιστροφή του από την ευρωπαϊκή περιοδεία του προς τα τέλη του 17ου αιώνα, ο Μεγάλος Πέτρος αποφάσισε να θέσει αμέσως σε εφαρμογή τα σχέδια εκδυτικισμού της Ρωσίας. Και πρώτη μεταρρύθμιση...το ξύρισμα των γενειάδων! Αφότου έγινε η επίσημη υποδοχή του συγκεντρώνοντας όλους τους αξιωματούχους της μοναρχίας, ξαφνικά ο Πέτρος έβγαλε από τα θυλάκιά του ένα ξυράφι και άρχιζε να κόβει τις γενειάδες των παρευρισκόμενων! Ευγενείς, Στρατός, Αστυνομία υποτάχτηκαν όλοι στο νέο μέτρο. Ακολούθησε ουκάζιο που όριζε ότι όλοι οι Ρώσοι πλην των ιερέων πρέπει να ξυριστούν αμέσως! Αργότερα με ένα άλλο διάταγμα επέβαλλε ετήσιο φόρο για τους γενειοφόρους. Κάθε Ρώσος υποχρεούταν να κρεμάσει στο λαιμό του ένα ορειχάλκινο πλακίδιο με χαραγμένο το περίγραμμα της γενειάδας του και τη φράση «κατεβλήθη ο φόρος», που έφτανε τα 100 ρούβλια! Οι χωρικοί εξαιρούνταν επίσης από το υποχρεωτικό ξύρισμα, ωστόσο αν επισκέπτονταν μια πόλη όφειλαν να καταβάλουν πρόστιμο. Όποιος εμφανιζόταν μπροστά στον τσάρο γενειοφόρος δεχόταν το ξέσπασμά του. Ο Πέτρος άρπαζε τις τρίχες τους και τις ξερίζωνε ή έπαιρνε ξυράφι και τους έκοβε τα γένια γδέρνοντας το πρόσωπο και προκαλώντας αιμορραγία! Τον ψαλιδισμό των γενειοφόρων στο Κρεμλίνο ανέθεσε στους γελωτοποιούς της Αυλής – άλλο ένα σύμπτωμα φρενοβλάβειας του τσάρου...


-Όταν το ποδόσφαιρο και άλλα σπορ απαγορεύτηκαν στην Αγγλία

Μπορεί η Αγγλία να θεωρείται ιστορικά συνδεμένη με το ποδόσφαιρο όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που το δημοφιλέστερο σπορ απαγορεύτηκε από Άγγλους ηγεμόνες. Η πρώτη απαγόρευση έγινε από τον βασιλιά Εδουάρδο ΙΙ to 1314 μετά από παράπονα των εμπόρων ότι προκαλούσε φασαρία και αναταραχή στο εμπόριο. Η απαγόρευση αφορούσε τον χώρο εντός των τειχών του Λονδίνου. Ακολούθησαν κι άλλες απαγορεύσεις από τους Ριχάρδο ΙΙ και Ερρίκο IV με την αιτιολογία ότι δυσκόλευε την πρακτική στην τοξοβολία. Ακόμα και ο Ερρίκος VIII αναγκάστηκε κάποια στιγμή να απαγορεύσει το ποδόσφαιρο παρότι είχε παραγγείλει τις πρώτες ποδοσφαιρικές μπότες. Από το 1314 έως το 1667 θεσπίστηκαν πάνω από 30 νόμοι για την απαγόρευση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη του το 1363 ο βασιλιάς Ερρίκος ΙΙΙ μαζί με το ποδόσφαιρο απαγόρευσε και άλλα αθλήματα όπως το χάντμπολ, το χόκεϋ, το τρέξιμο και τις κοκορομαχίες. Θεωρούνταν ανούσια και τεμπέλικα αθλήματα...

-Απαγορευμένα τα σκυλιά pug για τους κοινούς θνητούς της αρχαίας Κίνας


Εικόνα
Στην αρχαία Κίνα τα σκυλιά ράτσας pug ήταν μια από τις σπουδαιότερες πολυτέλειες που διατηρούσε αποκλειστικά η αυτοκρατορική οικογένεια. Τα σκυλιά αυτά είχαν τον δικό τους χώρο στο παλάτι, απολάμβαναν το καλύτερο ρύζι και κρέας και τα φρουρούσαν αυστηρά. Μόνο αν ήταν δώρο του αυτοκράτορα επιτρεπόταν η κατοχή του εν λόγω σκυλιού στους κοινούς θνητούς. Λέγεται μάλιστα ότι υπήρχε ένας νόμος που τιμωρούσε με θάνατο τους παραβάτες.


-Όταν οι Πουριτανοί απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα και την κατανάλωση κιμαδόπιτας

Μετά την άνοδο του Όλιβερ Κρόμγουελ στην εξουσία της Αγγλίας και μετά την εκτέλεση του βασιλιά Κάρολου το 1649, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να απαγορεύσει ή να μετριάσει οτιδήποτε είχε σχέση με εορτασμό Χριστουγέννων, κάτι που περιλάμβανε και την κατανάλωση κιμαδόπιτας. Ωστόσο, μόνο μια φορά έγινε επίσημη απαγόρευση της κιμαδόπιτας και συγκεκριμένα το έτος 1644, επειδή τα Χριστούγεννα έπεσαν σε ημέρα νηστείας. Το 1656 προτάθηκαν μέτρα απαγόρευσης των Χριστουγέννων κάτι που καθιστούσε παράνομη και την κιμαδόπιτα αλλά ο νόμος ποτέ δεν θεσπίστηκε. Το 1660, με την άνοδο στον αγγλικό θρόνο του βασιλιά Κάρολου ΙΙ αποκαταστάθηκε η νομιμότητα της κιμαδόπιτας μια και καλή.
Εικόνα
Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σημειώθηκαν παρόμοια επεισόδια. Στις 11 Μαΐου 1659 οι Πουριτανοί της Μασαχουσέτης ανακήρυξαν την απαγόρευση των Χριστουγέννων και όποιος πιανόταν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα θα τιμωρούνταν με πρόστιμα 5 σελίνια. Αυτό σήμαινε ότι δεν επιτρεπόταν η κατανάλωση της παραδοσιακής αγγλικής κιμαδόπιτας που σχετιζόταν άμεσα με την γιορτή των Χριστουγέννων. Οι Πουριτανοί την θεωρούσαν «ειδωλολατρία σε κρούστα». Επίσης η κατανάλωση κιμαδόπιτας συμβόλιζε την πίστη στον βασιλιά – ένας ακόμα λόγος που προκαλούσε απέχθεια στους αντιφρονούντες Πουριτανούς.


-Απαγορευόταν η παρουσία ιπτάμενου δίσκου σε ένα γαλλικό χωριό

ΕικόναΕικόνα
Στα μέσα του 20ου αιώνα το θέμα των UFO και των εξωγήινων ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και οι κυβερνήσεις έπαιρναν πιο σοβαρά τις αναφορές για αυτά τα δύο. Σε μια μοναδική περίπτωση όμως ο δήμαρχος Lucien Jeune του οινοπαραγωγού γαλλικού χωριού Châteauneuf-du-pape, το 1956 απαγόρευσε το πέταγμα ιπτάμενου δίσκου πάνω από το χωριό καθώς και την προσγείωση και απογείωσή του από εκεί. Ο δήμαρχος πέρασε τον συγκεκριμένο νόμο αφότου ένας Γάλλος στη βόρεια Γαλλία λέγεται ότι είχε δει εξωγήινους να βγαίνουν από ένα διαστημόπλοιο που έμοιαζε με πούρο. Ο γελοίος αυτός νόμος καταργήθηκε μόλις το 2016!
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6411
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Αλλόκοτοι Νόμοι από την Παγκόσμια Ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Νοέμ 2022, 04:34

-Όταν ήταν παράνομο στη Γαλλία να φοράνε οι γυναίκες παντελόνια

To 1800 η Γαλλία πέρασε έναν νόμο που απαγόρευε στις γυναίκες «να ντύνονται σαν άντρες». Αυτός ο παράξενος νόμος αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τις γυναίκες να παίρνουν τις δουλειές των αντρών. Η Γαλλία τροποποίησε τον νόμο το 1892 και το 1900 για να προσαρμοστεί στο φεμινιστικό κλίμα της εποχής. Αυτές οι τροποποιήσεις επέτρεπαν στις γυναίκες να φορούν παντελόνια όταν κρατούν το τιμόνι ποδηλάτου ή τα γκέμια αλόγου. Οι εν λόγω αλλαγές διατήρησαν κάπως την «σεμνότητα» των γυναικών. Μόνο με ειδική άδεια μπορούσαν οι γυναίκες να «ντυθούν σαν άντρες». Το 2013, μετά από δεκαετίες παράβλεψης του νόμου, ο νόμος αυτός καταργήθηκε και επίσημα.


-Ο επίσκοπος που απαγόρευσε το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης δεν ήταν ένα ήρεμο σπορ αλλά συνοδευόταν από βία, καταστροφές ακόμα και θάνατο ανθρώπων σε συγκρούσεις του όχλου. Γι’ αυτό το λόγο ο επίσκοπος της γαλλικής πόλης Tréguier το 1440 απαγόρευσε στην αρχιεπισκοπή του το «επικίνδυνο και σκανδαλώδες άθλημα». Όποιος δεν τηρούσε την απόφασή του αντιμετώπιζε αφορισμό!


-Οι Δανοί έχουν δικαίωμα να κοπανήσουν με ραβδί στο κεφάλι τους Σουηδούς που θα διασχίσουν την θάλασσα του στενού Öresund όταν τα νερά έχουν παγώσει.

Εικόνα
Κατά τη διάρκεια του Δανο-Σουηδικού πολέμου του 1657-58, η Σουηδία εισέβαλε στην Δανία με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Ο βασιλιάς Κάρολος Χ Γουσταύος της Σουηδίας σχεδίαζε να περάσει το στενό Öresund με πλοία όταν τα νερά θα ήταν ήρεμα. Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου του 1658, το νερό του στενού Öresund πάγωσε για τα καλά, και ο σουηδικός στρατός απλώς βάδισε πάνω στον πάγο προς τη Δανία πιάνοντας τους Δανούς απροετοίμαστους. Οι Δανοί δεν περίμεναν επίθεση μέχρι την άνοιξη του ίδιου έτους! Οι Δανοί πανικοβλήθηκαν και εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν την Συνθήκη του Ροσκίλντε που παραχώρησε αμφισβητούμενα εδάφη στη Σουηδία μεταξύ άλλων δυσμενών όρων για τη Δανία. Από τότε δημιουργήθηκε ένας νόμος που επιτρέπει σε οποιονδήποτε Δανό να χτυπήσει έναν Σουηδό στο κεφάλι με ραβδί, εάν ο δεύτερος βαδίζει πάνω στο παγωμένο νερό του στενού. Ακόμα δεν έχει ανακληθεί ο συγκεκριμένος νόμος...


-Υποχρεωτικό το χαμόγελο στο Μιλάνο

Ένα παράξενο και νεφελώδες διάταγμα από το Μιλάνο απαιτεί από κάθε άνθρωπο στην πόλη να χαμογελά. Τα μουτρωμένα πρόσωπα τιμωρούνται με πρόστιμο με εξαίρεση την παρουσία σε κηδεία ή τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. strange and obscure city ordinance from Milan demands everyone in the city smiles. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί θεσπίστηκε αυτός ο νόμος αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι προέρχεται από τα χρόνια της αυστριακής διακυβέρνησης, πιθανόν να αποσκοπούσε στην αποδοχή της ξένης εξουσίας από τους ντόπιους. Σύμφωνα με μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι οι Αυστριακοί πίστευαν ότι μια χαμογελαστή πόλη θα προσέλκυε επισκέπτες και εμπόρους. Όποια κι αν είναι η αλήθεια όμως ο νόμος προφανώς δεν εφαρμόζεται πλέον.


-Στη Νορμανδική Αγγλία η συκοφαντία τιμωρούνταν με δημόσιο εξευτελισμό

Στη διάρκεια της νορμανδικής κατάκτησης της Αγγλίας (1066-1154) οι βασιλείς ήταν πολύ αυστηροί στο θέμα της συκοφαντίας. Σύμφωνα με τον νόμο τους οποιοσδήποτε βρισκόταν ένοχος συκοφαντίας, αρχικά όφειλε να πληρώσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στο θύμα. Αλλά η ποινή τους δεν τελείωνε εκεί. Έπρεπε επίσης να σταθούν όρθιοι στην κεντρική αγορά της πόλης και να κρατάνε τη μύτη τους αναφέροντας το έγκλημά τους στους περαστικούς. Ο δημόσιος εξευτελισμός αυτού του τύπου αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός.


-Απαγόρευση της μακριάς γενειάδας και των κοντών παντελονιών στο Λονδίνο

Τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της βασιλείας του Ερρίκου VIII, ο δήμαρχος του Λονδίνου εξέδωσε νόμο που απαγόρευε τις μακριές γενειάδες και τα απεχθή κοντά παντελόνια. Ο λόγος πιθανόν ήταν ότι εκείνη την εποχή το Λονδίνο μαστιζόταν από βίαιες συμμορίες γενειοφόρων που φορούσαν αστεία κοντά παντελόνια σαν βράκες. Φημολογείται ότι και ο Ερρίκος πέρασε νόμο που επέβαλλε πρόστιμο για τις γενειάδες. Φυσικά, ο νόμος αυτός δεν ισχύει στην εποχή μας.


-Υποχρεωμένες να φοράνε κίτρινο ένδυμα οι πόρνες της Βενετίας

Η μεσαιωνική Βενετία εκτός από ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο υπήρξε και κέντρο υποδοχής πολλών ιερόδουλων. Οι άντρες που ταξίδευαν για μήνες στη θάλασσα εύρισκαν ευχάριστη παρέα στους οίκους ανοχής της Βενετίας πριν το επόμενο ταξίδι. Το 1360 η κυβέρνηση της Βενετίας προσπάθησε να ελέγξει την πορνεία περιορίζοντάς την στην περιοχή Castelletto κοντά στην αγορά Rialto. Όμως το εμπόριο συνεχώς αυξανόταν και καθώς η κυβέρνηση επιθυμούσε να επωφεληθεί όλο και περισσότερο με φόρους σε αυτό, αποφάσισε τη δεκαετία του 1420 να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερους οίκους ανοχής. Για να αποφευχθούν όμως μπερδέματα με τις άλλες γυναίκες, εξανάγκασε όλες τις πόρνες να φορούν κίτρινα.


-Απαγόρευση της παχυσαρκίας από τον Εδουάρδο ΙΙΙ της Αγγλίας

Εικόνα
Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο σύγχρονο φαινόμενο. Το 1336, ο βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙΙ της Αγγλίας είχε αγανακτήσει τόσο πολύ με την παχυσαρκία των στρατιωτών του που πέρασε νόμο για να τους κάνει δίαιτα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νόμου η παχυσαρκία καθιστούσε τους ανθρώπους ανίκανους να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τον άρχοντά τους σε περίοδο ανάγκης. Ο νόμος απαγόρευε στους υπηκόους να τρώνε πάνω από 2 μερίδες στη διάρκεια των γευμάτων. Επίσης θεωρούσε την σούπα ξεχωριστό πιάτο ώστε να ανατρέπει τον χαρακτηρισμό της ως σάλτσα ή καρύκευμα από τους ανθρώπους. Ο Εδουάρδος έβλεπε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ως ένα ευρύτερο κοινωνικό κακό που φτωχοποιούσε τους ανθρώπους και τους έκανε πιο αμαρτωλούς. Ωστόσο, επιτρέπονταν 3 πιάτα μόνο σε γιορτές αγίων.


-Τα ζώα δικάζονταν στη μεσαιωνική Ευρώπη

Εικόνα

Ορισμένοι από τους πιο ηλίθιους νόμους στην μεσαιωνική Ευρώπη ήταν όσοι υποχρέωναν τα ζώα να περνάνε από δίκη για διάφορα «παραπτώματα». Μικρά ζώα όπως ποντίκια ή έντομα περνούσαν από εκκλησιαστικές δίκες επειδή κατέστρεφαν τις σοδειές ή προκαλούσαν ζημιές σε εκκλησίες. Μικρής σημασίας καταστροφές όπως οι προαναφερθείσες συνήθως τιμωρούνταν με αφορισμό. Μεγαλύτερα ζώα όπως γουρούνια και άλογα αντιμετώπιζαν κοσμικές δίκες για περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων και συνήθως τιμωρούνταν με θανατική ποινή. Ένας άντρας στη Γαλλία του οποίου το γουρούνι σκότωσε ένα μικρό παιδί, καταδικάστηκε για αμέλεια αλλά το γουρούνι του εκτελέστηκε στην κρεμάλα κατηγορούμενο για φόνο.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6411
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Αλλόκοτοι Νόμοι από την Παγκόσμια Ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Νοέμ 2022, 04:49

Παλιοί και παλαβοί νόμοι σε πολιτείες των ΗΠΑ


-Απαγορεύεται η θανάτωση του Μεγαλοπόδαρου (Ουάσινγκτον)

Εικόνα
To 1969 πέρασε ένας νόμος στην Κομητεία Skamania της πολιτείας Ουάσιγκτον που καθιστούσε κακούργημα την θανάτωση του γνωστού πλάσματος της κρυπτοζωολογίας Bigfoot (Μεγαλοπόδαρος). Οι παραβάτες τιμωρούνταν με πενταετή φυλάκιση. Κάποια στιγμή έγινε αντιληπτή η ανοησία του νόμου και τροποποιήθηκε ώστε να καθιστά παράνομο το σκότωμα των «ειδών υπό εξαφάνιση».


- Απαγόρευση άσεμνης και λάγνας συμβίωσης και συμπεριφοράς πριν το γάμο (Δυτική Βιρτζίνια)

Το 1931, στη Δυτική Βιρτζίνια πέρασε ένας νόμος που απαγόρευε την «άσεμνη και λάγνα συμβίωση και συμπεριφορά πριν το γάμο». Ευτυχώς ο αναχρονιστικός νόμος καταργήθηκε το 2010.


-Απαγόρευση ψήφου στους «ηλίθιους» (Νέο Μεξικό)

Για πάνω από έναν αιώνα υπήρχε ένας νόμος στην πολιτεία του Νέου Μεξικού που όριζε ότι «οι ηλίθιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ψηφίζουν». Ο νόμος αναφερόταν σε άτομα με διανοητικά προβλήματα. Το 2016 η ανάρμοστη γλώσσα του νόμου τροποποιήθηκε κατάλληλα.


- Δεν επιτρέπεται να βάλεις παγωτό πάνω στην κερασόπιτα (Κάνσας)

Οι κάτοικοι του Κάνσας δεν γούσταραν αλλαγές στην κερασόπιτά τους. Μια περίοδο ήταν παράνομο να ρίχνει κάποιος έστω και μια κουταλιά παγωτό πάνω σε φέτα κερασόπιτας. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς ξεκίνησε αυτός ο νόμος ή αν ισχύει ακόμα στα χαρτιά. Όπως κα να’ χει τέτοιος νόμος δεν εφαρμόζεται πλέον...ευτυχώς για τους λάτρεις του παγωτού!


-Η άσκηση απόκρυφων τεχνών απαγορεύεται (Όρεγκον)
Εικόνα

Το 1947 πέρασε ένας νόμος στην πόλη Canyonville της πολιτείας Όρεγκον που απαγόρευε την άσκηση «απόκρυφων τεχνών». Ο νόμος περιελάμβανε τις εξής πρακτικές: αστρολογία, φρενολογία, χειρομαντεία, μαντεία, υπνωτισμός, πνευματισμός ή οποιαδήποτε άλλη πρακτική θεωρείται επισφαλής και αντιεπιστημονική. Ο νόμος καταργήθηκε το 2016 μετά από διαμαρτυρίες δύο ατόμων που ασχολούνταν με τις κάρτες ταρώ και το διάβασμα του ωροσκοπίου. Ωστόσο, σε μια άλλη πόλη της πολιτείας Όρεγκον, το Yamhill, οι «απόκρυφες τέχνες» παραμένουν παράνομες.


-Απαγορεύεται η αποπλάνηση ανύπαντρων γυναικών (Νότια Καρολίνα)

Κάποτε στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνα ήταν παράνομο για έναν άντρα η αποπλάνηση ανύπαντρης γυναίκας χρησιμοποιώντας «απάτη και υπόσχεση για γάμο». Ο νόμος το θεωρούσε πλημμέλημα. Το 2016 ο συγκεκριμένος νόμος καταργήθηκε.


-Περιορισμός του Bingo στα γηροκομεία (Μινεσότα)

Εικόνα
Μέχρι το 2015, στην πολιτεία της Μινεσότα υπήρχε ένας νόμος που περιόριζε τον αριθμό των παιχνιδιών Bingo στα γηροκομεία στις δύο φορές την εβδομάδα. Ούτε επιτρεπόταν σε επισκέπτες να παίξουν Bingo με τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν σε αυτά.


-Όλες οι μαύρες γάτες έπρεπε να φορούν κουδουνάκι την Παρασκευή και 13 (Ιντιάνα)

ΕικόναΕικόνα

Στην μικρή πόλη French Lick Springs πέρασε ένας νόμος το 1939 που υποχρέωνε τις μαύρες γάτες να φοράνε κουδουνάκι πάνω τους κάθε Παρασκευή και 13. Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times του 1942, ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε για να ανακουφίσει τους κατοίκους από το ψυχολογικό στρες του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Υποτίθεται ότι μια φορά που δεν εφαρμόστηκε το 1941, διάφορες αναποδιές συνέβησαν στην περιοχή…
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6411
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Αλλόκοτοι Νόμοι από την Παγκόσμια Ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Νοέμ 2022, 04:57

Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16367
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Αλλόκοτοι Νόμοι από την Παγκόσμια Ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 23 Νοέμ 2022, 05:44

η κιμαδόπιτα δεν εχει κιμα!!!
ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ!11!1!!!
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών