Οι μοναδικές πληροφορίες για την απόπειρα βρίσκονται στο ημερολόγιο της Φον Πλυσκώ, κυρίας επι των τιμών που μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν αμετάφραστο και άγνωστο. Μόνο μερικά έξτρα μπορεί κανείς να βρει στις επιστολές της ίδιας της Αμαλίας όπου περιγράφει ότι περνούσε ένα άσχημο κρύωμα: δεν έμαθε ποτέ ότι δηλητηριάστηκε και ουσιαστικά οι μόνοι που γνώριζαν ήταν οι γιατροί της Αυλής, η Φον Πλυσκώ, ο πρωθυπουργός Κωλέττης, και ο βασιλιάς...ο οποίος πληροφορήθηκε τελευταίος. Το μυστικό έμεινε καλά κρυμμένο και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς εκτός της αυλής
Η 1η του μήνα, ημέρα της ονομαστικής εορτής του βασιλιά, γιορτάστηκε με εκδρομή όλο κέφι στο Πεντελικό. Πρέπει να αναφέρω ότι η βασίλισσα είναι εδώ και οχτώ ημέρες λίγο αδιάθετη. Συγχρόνως είναι άρρωστος ο Röser και απουσιάζει ο Βούρος! Με το τελευταίο ατμόπλοιο ήρθε ο Werther με τη νεαρή γυναίκα του, η οποία είναι πολύ ευχάριστος άνθρωπος.
Αργά το βράδυ έστειλε η βασίλισσα να με φωνάξουν. Πίστευε ότι είχε φάει ή πιει κάτι που την έβλαψε. Αισθανόταν σουβλιές στο στομάχι. Τη νύχτα έστειλε ο Röser κάτι, το οποίο πήρε και μετά κοιμήθηκε καλά
....
Το ταχυδρομείο δεν ήρθε. Η βασίλισσα αισθανόταν σήμερα το πρωί τόσο άσχημα, που ο Röser αναγκάστηκε να έρθει ο ίδιος να τη δει. Δήλωσε ότι δεν
πρόκειται για κάτι το επικίνδυνο. Συνόδευσα τη βασίλισσα σε έναν περίπατο με την άμαξα. Παρακάμψαμε τους αγωγούς του νερού και φτάσαμε μέχρι το Μαρούσι. Το βράδυ είχα εδώ το ζεύγος Werther. Όταν αυτοί έφυγαν, ήρθε ο Rechenberg.
Ονομαστική εορτή της βασίλισσας. Ήθελε να πάει οπωσδήποτε στη δοξολογία, εκεί όμως αναγκάστηκε να καθίσει, τόσο ήταν καταβεβλημένη.
...
Υπόνοια δηλητηριασμού! Μόλις ήρθε ο Röser και μου είπε ότι και ο Landerer και o Stenzer, ήπιαν από το ίδιο εκείνο κρασί και είχαν τα ίδια συμπτώματα και ότι έκανε μία πρόχειρη εξέταση στο κρασί και βρήκε ίχνη αρσενικού. Τρέμω σύγκορμη από τη φρίκη μου. Απόψε θα κάνουν μία περισσότερο ακριβή ανάλυση. Θα ήταν απαίσιο! Η βασίλισσα είναι ακόμη άρρωστη. Ο Θεός να την προστατεύσει και να μην αφήσει μία ενδεχομένως εγκληματική πράξη να επιτύχει το σκοπό της. Στις 6 του μήνα αυτοκτόνησε ο Λόντος, όπως φαίνεται από απελπισία για τα πολιτικά πράγματα. Συνόδευσα τη βασίλισσα. Περίπατος με την άμαξα προς το Χαϊδάρι. Το βράδυ η βασίλισσα ήταν λίγο καλύτερα. Ακόμη δεν μπορώ να συνέλθω!
...
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία! Τα αποτελέσματα του πειράματος δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Διαπίστωσαν ότι το κρασί που ήπιε η βασίλισσα περιείχε αρσενικό. Πολύ μικρή ποσότητα όμως. Ο Θεός να δώσει να μην της είχαν δώσει κι άλλη παρόμοια δόση νωρίτερα. Αν πρόκειται μόνο γι’ αυτήν την τελευταία, θα περάσει χωρίς να αφήσει ίχνη! Είχα τέτοιο φόβο στην καρδιά, που κάλεσα τον Κωλέττη να έρθει και του τα διηγήθηκα ζητώντας τη γνώμη του για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ο Röser είναι καλός γιατρός και επιδεικνύει μεγάλο ζήλο αλλά, όταν πρόκειται να αποφασισθεί ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα, δεν του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Τον πιέζω όλη την ώρα να το πει στον βασιλιά όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές. Ο Κωλέττης θα κάνει μυστική έρευνα. Αλλά τι ωφελούν όλα αυτά χωρίς τη βοήθεια του Θεού. Ωστόσο δεν επιτρέπεται ποτέ να αδρανούμε, όταν γνωρίζουμε ότι το κακό παραμονεύει. Η βασίλισσα δεν επιτρέπεται να υποψιαστεί τίποτε. Της απαγορεύθηκε για την ώρα το κρασί. Παρακολουθώ όμως με φόβο κάθε γουλιά που πίνει ο βασιλιάς. Η επίσκεψη του Κωλέττη κίνησε δυστυχώς την περιέργεια όλων και γι’ αυτό αναγκάστηκα να πω ψέματα.
Αφού η βασίλισσα πήρε όλα τα φάρμακα που της έδωσαν για τα συμπτώματα και επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε και διαλείποντα πυρετό, της έδωσαν σήμερα και μία μεγάλη δόση κινίνου, η οποία την έφερε σε κατάσταση νάρκωσης. Ωστόσο, και παρά τις παρακλήσεις μας, βγήκε με την άμαξα. Τη συνόδευσα εγώ. Το μόνο που κατορθώσαμε ήταν να επιστρέψει μία ώρα νωρίτερα. Το βράδυ εμφανίστηκε στο δείπνο.
...
Η βασίλισσα είναι πολύ άσχημα, έχει ιδίως πόνους στην κοιλιά. Τις βάζουν καταπλάσματα και, επειδή δεν τα ανέχεται καθόλου, τις έβαλαν 20 βδέλλες. Μετά από αυτό το βράδυ ήταν καλύτερα.
....
Πήγα στον Κωλέττη, ο οποίος μου μίλησε σοβαρά και επίμονα σχετικά με την τελευταία συζήτηση που είχαμε μαζί καθώς και για τον Μπίμπιση, ο οποίος δέχεται την απονομή χάριτος μόνο υπό όρους, πράγμα που δημιουργεί μεγάλες υποψίες. Και για τα δύο θέματα θα μιλήσει με τον βασιλιά, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Μερικές φορές μου φαίνεται σαν να πρόκειται για κακό όνειρο, τα γεγονότα
όμως είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.
...
Ο Röser είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση της βασίλισσας. Δεν της επιτρέπει όμως να σηκωθεί. Εκείνη έχει αντιρρήσεις αλλά συμμορφώνεται, γιατί υποβλήθηκε και πάλι σε λουτρό και αισθάνεται αδυναμία.
....
Η βασίλισσα πληροφορήθηκε ότι η ασθένειά της προκλήθηκε από κάτι βλαβερό, που ήταν στο κρασί, αλλά όχι τι ήταν αυτό! Απαιτεί να απολυθεί ο υπεύθυνος για τα κρασιά. Ο Weiß μου διάβασε μία αναφορά σχετικά με σχέδια συνωμοσίας. Αχ! Δεν τα γνωρίζει όλα! Αισθάνομαι το μεγάλο αυτό μυστικό να βαραίνει την καρδιά μου, παρόλο που έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου. Από κει και πέρα στηρίζω τις ελπίδες μου στον Θεό. Ο άνθρωπος όμως παραμένει αδύναμος!
ποιος να ήταν άραγε ο κακούργος;