Ψυχολογικά μοτίβα στο μετρό
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
- Jimmy81
- Phorum.gr user: Jimmy81
Ψυχολογικά μοτίβα στο μετρό
Κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις μου για τα μοτίβα που οι επιβάτες του συρμού του μετρό ακολουθούν όταν επιλέγουν θέση (ή δεν επιλέγουν) και πώς μπορούν να ερμηνευτούν ψυχολογικά. Δεν λέω ότι είναι σίγουρα σωστά. Απλά τα έχω διασταυρώσει ύστερα από πολυετή χρήση του μετρό της Αθήνας.
1) Η γυναίκα, αν υπάρχει κενή θέση δίπλα σε άλλη γυναίκα και μια θέση δίπλα σε έναν άντρα, προτιμά συνήθως τη θέση δίπλα στη γυναίκα. Ο άντρας επιλέγει το αντίθετο συχνότερα.
2) Ο ντόπιος "νορμάλ" επιβάτης αν έχει κενή θέση δίπλα σε σκουρόχρωμο αλλοδαπό και μια θέση δίπλα σε "νορμάλ" ντόπιο (άντρα ή γυναίκα) θα προτιμήσει τη θέση δίπλα στον "νορμαλ" ντόπιο. Το ίδιο ισχύει αν στη θέση του σκουρόχρωμου αλλοδαπού βρίσκεται οποιοσδήποτε άνθρωπος με παρακμιακή εικόνα (π.χ. τοξικομανής, μεθυσμένος, τρελός που μιλάει μόνος του κλπ).
3) Όταν οι εξωτερικές θέσεις είναι πιασμένες από επιβάτη οποιουδήποτε τύπου, οι νεοεισερχόμενοι επιβάτες συχνά προτιμούν να μείνουν όρθιοι παρά να καθίσουν στις εσωτερικές θέσεις.
.................................................................................................................
Ερμηνείες των παραπάνω συμπεριφορών κατά σειρά που αναφέρθηκαν:
1) Η γυναίκα προτιμά να καθίσει δίπλα σε μια άλλη γυναίκα διότι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Πάντα ο άντρας είναι μεγαλύτερη "απειλή" για μια γυναίκα από ότι μια άλλη γυναίκα. Επίσης δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας αφού αν επέλεγε τη θέση δίπλα στον άντρα αυτός μπορεί να έκανε δεύτερες σκέψεις του τύπου "της αρέσω", με ό,τι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό. Αντίθετα ο άντρας είναι το "αρπακτικό" της υπόθεσης και θέλει να γίνει αισθητός στο άλλο φύλο γι' αυτό και κάθεται δίπλα του.
2) Εξελικτικά ο εγκέφαλός μας έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να "σκανάρει" τις παρουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον του από θέμα δυνητικού κινδύνου. Η εικόνα του σκουρόχρωμου αλλοδαπού ή του παρακμιακού ατόμου είναι "άβολη" για τον εγκέφαλό μας και ενεργοποιεί το "καμπανάκι" του κινδύνου (άσχετα αν η επικίνδυνη εικόνα είναι συχνά προϊόν προκαταλήψεων). Οσο μακρύτερα βρισκόμαστε από την "απειλή" τόσο το καλύτερο.
3) Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει ότι για κάποιο λόγο δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τον άλλο (αναγκάζοντάς τον να μας κάνει χώρο και να ξεβολευτεί). Ίσως αντανακλώνται εδώ η ευγένεια και ο αλτρουισμός. Ενδεχομένως παίζει ένα ρόλο και η ανασφάλεια του να βρίσκεσαι σε πιο κλειστό χώρο στριμωγμένος, πιο μακριά από τα σημεία διαφυγής.
1) Η γυναίκα, αν υπάρχει κενή θέση δίπλα σε άλλη γυναίκα και μια θέση δίπλα σε έναν άντρα, προτιμά συνήθως τη θέση δίπλα στη γυναίκα. Ο άντρας επιλέγει το αντίθετο συχνότερα.
2) Ο ντόπιος "νορμάλ" επιβάτης αν έχει κενή θέση δίπλα σε σκουρόχρωμο αλλοδαπό και μια θέση δίπλα σε "νορμάλ" ντόπιο (άντρα ή γυναίκα) θα προτιμήσει τη θέση δίπλα στον "νορμαλ" ντόπιο. Το ίδιο ισχύει αν στη θέση του σκουρόχρωμου αλλοδαπού βρίσκεται οποιοσδήποτε άνθρωπος με παρακμιακή εικόνα (π.χ. τοξικομανής, μεθυσμένος, τρελός που μιλάει μόνος του κλπ).
3) Όταν οι εξωτερικές θέσεις είναι πιασμένες από επιβάτη οποιουδήποτε τύπου, οι νεοεισερχόμενοι επιβάτες συχνά προτιμούν να μείνουν όρθιοι παρά να καθίσουν στις εσωτερικές θέσεις.
.................................................................................................................
Ερμηνείες των παραπάνω συμπεριφορών κατά σειρά που αναφέρθηκαν:
1) Η γυναίκα προτιμά να καθίσει δίπλα σε μια άλλη γυναίκα διότι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Πάντα ο άντρας είναι μεγαλύτερη "απειλή" για μια γυναίκα από ότι μια άλλη γυναίκα. Επίσης δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας αφού αν επέλεγε τη θέση δίπλα στον άντρα αυτός μπορεί να έκανε δεύτερες σκέψεις του τύπου "της αρέσω", με ό,τι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό. Αντίθετα ο άντρας είναι το "αρπακτικό" της υπόθεσης και θέλει να γίνει αισθητός στο άλλο φύλο γι' αυτό και κάθεται δίπλα του.
2) Εξελικτικά ο εγκέφαλός μας έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να "σκανάρει" τις παρουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον του από θέμα δυνητικού κινδύνου. Η εικόνα του σκουρόχρωμου αλλοδαπού ή του παρακμιακού ατόμου είναι "άβολη" για τον εγκέφαλό μας και ενεργοποιεί το "καμπανάκι" του κινδύνου (άσχετα αν η επικίνδυνη εικόνα είναι συχνά προϊόν προκαταλήψεων). Οσο μακρύτερα βρισκόμαστε από την "απειλή" τόσο το καλύτερο.
3) Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει ότι για κάποιο λόγο δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τον άλλο (αναγκάζοντάς τον να μας κάνει χώρο και να ξεβολευτεί). Ίσως αντανακλώνται εδώ η ευγένεια και ο αλτρουισμός. Ενδεχομένως παίζει ένα ρόλο και η ανασφάλεια του να βρίσκεσαι σε πιο κλειστό χώρο στριμωγμένος, πιο μακριά από τα σημεία διαφυγής.
Re: Ψυχολογικά μοτίβα στο μετρό
Γιατί; Κουράζονται πιο εύκολα από τους άντρες;
Εγώ πιάνω πάντα τη θέση ορθίου δίπλα ακριβώς από την είσοδο, αν είναι ελεύθερη.
Πάνος Σκουρλέτης
Κι εγώ εκεί καθομαι κι αν αρχίζει να μαζεύεται κόσμος αρκετός και δεν επαρκεί το οξυγόνο κατεβαίνω.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
Προτιμώ στο λεωφορείο να κάτσω δίπλα σε γυναίκα όχι γιατί είμαι αρπακτικό που θέλω να κάνω αισθητή την παρουσία μου αλλά γιατί οι γυναίκες συνήθως είναι πιο λεπτές, μικρόσωμες έτσι έχω περισσότερο χώρο στα στριμωγμενα καθίσματα του οασθ.
Τους δε θερινους μήνες μυρίζουν καλύτερα από τους άντρες.
Τους δε θερινους μήνες μυρίζουν καλύτερα από τους άντρες.
.
Ακούω μιά φορά μιά Νεόπλουτη βρωμιάρα νά λέει στή φίλη της .....
Μή μπαίνεις στά Λεωφορεία ..... θά κολλήσεις καμμιά αρρώστια .....
Είπα νά τής πώ τίποτα γιά τή μάνα της αλλά εκρατήθην .....
Κοπέλα πού δούλευε εθελοντικά μέ άστεγους μού είπε ότι οί γονείς της δέν τήν άφηναν νά βγεί μέχρι 18 χρονών
γιατί ....εξω .... είναι Κακοί άνθρωποι ....
Εβαλε ό ΣκατόΒλαχος ξεβράκωτος νεόπλουτος βρακί .... καί βλέπει τούς υπόλοιπους γιά αβράκωτους .....
Πιό άνετα αισθάνομαι στόν 3ο κόσμο παρά μέ τό Νεόπλουτο αρκουδόγυφτο Νεοέλληνα ....
.
Ακούω μιά φορά μιά Νεόπλουτη βρωμιάρα νά λέει στή φίλη της .....
Μή μπαίνεις στά Λεωφορεία ..... θά κολλήσεις καμμιά αρρώστια .....
Είπα νά τής πώ τίποτα γιά τή μάνα της αλλά εκρατήθην .....
Κοπέλα πού δούλευε εθελοντικά μέ άστεγους μού είπε ότι οί γονείς της δέν τήν άφηναν νά βγεί μέχρι 18 χρονών
γιατί ....εξω .... είναι Κακοί άνθρωποι ....

Εβαλε ό ΣκατόΒλαχος ξεβράκωτος νεόπλουτος βρακί .... καί βλέπει τούς υπόλοιπους γιά αβράκωτους .....

Πιό άνετα αισθάνομαι στόν 3ο κόσμο παρά μέ τό Νεόπλουτο αρκουδόγυφτο Νεοέλληνα ....

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Eγώ ψάχνω τους πιο λεπτούς αν πρόκειται να καθίσω δίπλα τους. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι άνδρες ή γυναίκες. Αυτό και αν είναι δύσκολο. Συνήθως οι γυναίκες είναι πιο ενοχλητικές γιατί έχουν μεγάλη περιφέρεια.
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
Έχω να μπω σε ΜΜM περίπου δέκα χρόνια αλλά μουνάκια "χτυπάτε";
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Diego την 31 Ιαν 2019, 05:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
για το 3 θα διαφωνησω λιγο - τα αλλα δυο ειναι πολυ ομορφα που εγραψες. για το 3 πιστευω οτι παιζει ρολο κυριως οτι διαβαζεις το σιγκναλινγκ που κανει ο αλλος με το να επιλεξει να κατσει στην εξω θεση ==> δεν θελω να κατσει καποιος διπλα μου. επισης φοβασαι το στριμωγμα αν δεν σηκωθει και δεν θες να μπεις σε κουβεντα με τον αλλο - που ειναι ισως απαραιτητη ως ενα βαθμο σε αυτη τη φαση. αρα λιγοτερο αλτροουισμος και περισσοτερο αλλα πραματα
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
λολ - σιγα μη σου καθοτανε κι η Σια, αδερφος του Κουλη εισαι;
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
εγώ πότε δεν πρόκειται να τρέξω για θέση
θα καθίσω μόνο αν καθίσουν όσοι έχουν σκοπό να καθίσουν και μείνει άδεια θέση
δεν μ'αρέσει να είμαι απ'αυτούς τους καραγκιόζηδες που μπαίνουν μέσα με φόρα λες και βρήκαν κάνα 500ρικο στο πάτωμα και τρέχουν να το προλάβουν
μια φορά βέβαια στο 608, στεκόμουν όρθιος στον χώρο μπροστά από τη πόρτα όταν βλέπω καθώς σταματούσε το λεωφορίο στη στάση να έχει κολλήσει μια χοντρή ηλίθια στο τζάμι της πόρτας εποφθαλμιώντας τη μόνη κενή θέση, έτοιμη να μπουκάρει μέσα σα το ράμπο για να τη προλάβει. τότε πήγα και κάθισα εγώ κάνα δευτερόπλετο πριν ανοίξει τις πόρτες, γιατί μου την έσπασε απίστευτα, σκέφτηκα άντε γαμήσου θα μείνεις όρθια για να μάθεις να φέρεσαι
θα καθίσω μόνο αν καθίσουν όσοι έχουν σκοπό να καθίσουν και μείνει άδεια θέση
δεν μ'αρέσει να είμαι απ'αυτούς τους καραγκιόζηδες που μπαίνουν μέσα με φόρα λες και βρήκαν κάνα 500ρικο στο πάτωμα και τρέχουν να το προλάβουν
μια φορά βέβαια στο 608, στεκόμουν όρθιος στον χώρο μπροστά από τη πόρτα όταν βλέπω καθώς σταματούσε το λεωφορίο στη στάση να έχει κολλήσει μια χοντρή ηλίθια στο τζάμι της πόρτας εποφθαλμιώντας τη μόνη κενή θέση, έτοιμη να μπουκάρει μέσα σα το ράμπο για να τη προλάβει. τότε πήγα και κάθισα εγώ κάνα δευτερόπλετο πριν ανοίξει τις πόρτες, γιατί μου την έσπασε απίστευτα, σκέφτηκα άντε γαμήσου θα μείνεις όρθια για να μάθεις να φέρεσαι
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
- Jimmy81
Εγώ πάλι, ακριβώς επειδή έχω διαπιστώσει πολλάκις την "απόσταση" των επιβατών από τους σκουρόχρωμους αλλοδαπούς, με το που μπαίνω ψάχνω να βρω έναν τέτοιο να κάτσω δίπλα του ή απέναντι του. Εγγυση ότι για αρκετές στάσεις δεν θα γεμίσει η συγκεκριμένη τετράδα θέσεων και θα είμαι πιο άνετα. Με το που τον εντοπίζω μπαίνοντας κάνω τη σκέψη "Πακιστανέ αγάπη μου" 

- Jimmy81
Κι αυτό παίζει. Ναι.Yochanan έγραψε:για το 3 πιστευω οτι παιζει ρολο κυριως οτι διαβαζεις το σιγκναλινγκ που κανει ο αλλος με το να επιλεξει να κατσει στην εξω θεση ==> δεν θελω να κατσει καποιος διπλα μου.

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Σταθμος μετρό Ευαγγελισμός: Και μετρό και δέντρα λέει το ΣτΕ
από Ίακχος » 15 Δεκ 2023, 10:21 » σε Κοινωνικά θέματα - 0 Απαντήσεις
- 623 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ίακχος
15 Δεκ 2023, 10:21
-
-
- 11 Απαντήσεις
- 459 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από micmic
02 Δεκ 2024, 23:30
-
-
Νέα δημοσίευση Πως εξηγείται ψυχολογικά η ευχαρίστηση που νοιώθουμε όταν σκάμε φούσκες περιτυλίγματος;
από Έκτωρ Φοίνιξ » 29 Μαρ 2025, 17:57 » σε Ψυχολογία - 0 Απαντήσεις
- 94 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ
29 Μαρ 2025, 17:57
-
-
- 1038 Απαντήσεις
- 20025 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Libre arbitre
19 Απρ 2025, 00:06