Γιατι η Κινα ειναι ετη φωτος μπροστα

Θέματα υγείας και ευεξίας, ιατρικά νέα και εξελίξεις.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.

Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Re: Γιατι η Κινα ειναι ετη φωτος μπροστα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 07 Μάιος 2022, 23:42

Όλα όσα γράφεις είναι λογικά. Απλά έχω ξανά την αίσθηση ότι πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα στα οποία δίνω μικρή πιθανότητα για να είναι η εικόνα που παρουσιάζεις κοντά στην πραγματικότητα. Εξηγώ:
hellegennes έγραψε:
06 Μάιος 2022, 23:47
Από παντού είναι οι μεγάλοι αριθμοί και σίγουρα είναι τεράστιος ο αριθμός σε φτωχές περιοχές. Αναλογικά το μορφωμένο κομμάτι της Κίνας είναι πολύ μικρότερο κομμάτι του πληθυσμού και αν νομίζεις ότι με ένα απλό VPN μπορείς να έχεις πρόσβαση σε οτιδήποτε κλειδώνει κεντρικά μια χώρα, είσαι πολύ γελασμένος.
Ο γνωστός μου, που εργάζεται εκεί, διαβάζει όλες τις ειδήσεις από ελληνικές σελίδες. Ούτως ή άλλως Κινέζικα δεν γνωρίζει για να ενημερωθεί από τα δικά τους μέσα. Ένα vpn για την περίπτωση αυτή αρκεί. Οτιδήποτε έχουμε ακούσει εδώ το γνωρίζει. Φαντάζομαι ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους ξένους που βρίσκονται εκεί. Η Σανγκάη για παράδειγμα έχει 150.000 ξένους. Κάποιοι από αυτούς θα συζητούν με τους συνεργάτες/φίλους Κινέζους αυτά που διαβάζουν.
hellegennes έγραψε:
Ένα είναι αυτό. Δύο είναι το φαινόμενο της απομόνωσης. Ο καθένας μπορεί να ξέρει για τον εαυτό του, αλλά αν κεντρικά το κράτος σού έλεγε ότι πέθαναν 1.000 άτομα, δεν θα είχες τρόπο να ξέρεις ότι πέθαναν 30.000. Τα προσωπικά νούμερα από τα εθνικά είναι τόσες τάξεις μεγέθους διαφορά που δεν μπορείς να έχεις εικόνα χωρίς κεντρική ενημέρωση.

Π.χ., αν δεν το είχα επαναλάβει περίπου 400.000 φορές εδώ μέσα, θα ήξερες ποτέ ότι η Ελλάδα έχει ως και πάνω από 4.000 νεκρούς από την γρίπη ετησίως; Δεν είναι καν ένας αριθμός που θα φανταζόσουν. Πιθανόν να μην έχεις ακούσει ποτέ για κάποιον στον ευρύτερο κύκλο σου που πέθανε από γρίπη. Κι όμως, είναι αριθμός συγκρίσιμος με τους περίπου 10.000 θανάτους ανά έτος για την covid. Εάν δεν υπήρχε όλο αυτό το τζέρτζελο, επίσης δεν θα αντιλαμβανόσουν ότι πέθαναν τόσοι πολλοί από την νόσο, όπως δεν το αντιλαμβανόσουν με την γρίπη. Ο λόγος που αντιλαμβάνεσαι την κλίμακα είναι η ελεύθερη ενημέρωση.
Συμφωνώ ότι η εικόνα που έχει κάποιος μόνος τους δεν λέει και πολλά αν το κράτος δίνει ψευδή στοιχεία για τη συνολική εικόνα. Ωστόσο ευαισθητοποιημένοι είναι και οι κάτοικοι εκεί. Όταν βλέπεις τον αστυνομικό σαν αστροναύτη να απολυμαίνει τα πεζοδρόμια ή περιορίζεσαι στο σπίτι
για εβδομάδας, το φυσιολογικό είναι να ανταλλάσσεις σχετικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει με φίλους και γνωστούς. Με όποιον τέλος πάντων επικοινωνείς. Και από πρώτο χέρι σου λέω ότι γνωρίζουν πως υπάρχει κρατική προπαγάνδα και τις επίσημες ανακοινώσεις τις αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Δεν θεωρώ παράλογο να ρωτάνε ο ένας τον άλλο αν έχει απώλειες δικών του ανθρώπων από κορωνοϊό.
hellegennes έγραψε:
Τρίτον, δεν είναι ανάγκη καν να ξέρεις ότι κάποιος στον κύκλο σου πέθανε από κορωνοϊό αν το κράτος το αποκρύπτει συστηματικά, ακόμη κι αν πρόκειται για άμεσο συγγενικό σου πρόσωπο. Πηγαίνει π.χ. στο νοσοκομείο με δύσπνοια και πυρετό, σού λένε ότι βγήκε αρνητικό το τεστ και λίγο μετά πεθαίνει και έχει μια Χ αιτία θανάτου που δεν είναι κορωνοϊός. Ή σου λένε ότι βγήκε θετικός στον κορωνοϊό, κάθεται μέσα ένα διάστημα και σου λένε ότι ξεπέρασε τον κορωνοϊό αλλά πέθανε από καρδιά ή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμη κι αν είναι ο πατέρας σου, δεν θα μπορείς να ξέρεις την αλήθεια. Πόσο μάλλον αν το μαθαίνεις από δεύτερο χέρι ότι ο τάδε πέθανε.

Αν η θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλή, ώστε να είναι ύποπτο να έχει ο καθένας π.χ. 10 φορές περισσότερους νεκρούς γνωστούς σε ένα έτος από το συνηθισμένο, θα αντιλαμβανόσουν ότι κάτι παίζει συζητώντας με άλλους και ακούγοντας και από άλλους παρόμοιες ανωμαλίες στην θνησιμότητα. Αλλά η θνησιμότητα της covid δεν είναι τόσο υψηλή που να σε βάλει σε υποψίες αν το κράτος σε δουλεύει κανονικά.

Ας πούμε, στην διάρκεια του περασμένου έτους, στην οικοδομή που μένω, που είναι 12 διαμερίσματα, πέθαναν 4 άτομα. Κανείς από covid. Απλά έτυχε. Ο προηγούμενος θάνατος ατόμου στην οικοδομή ήταν πριν 4-5 χρόνια νομίζω και ο αμέσως προηγούμενος ήταν το 1998. Αυτή είναι μια πολύ πιο απότομη αύξηση θνησιμότητας στον προσωπικό μου κύκλο. Αλλά την αντιμετωπίζω ως σύμπτωση, γνωρίζοντας τα αίτια θανάτου αυτών των ατόμων. Το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε αν το αίτιο θανάτου τους ήταν η covid και το κράτος το απέκρυπτε. Θα μάθαινα ότι αυτά τα τέσσερα άτομα πέθαναν από άσχετες αιτίες και θα το αντιμετώπιζα πάλι ως απλή σύμπτωση.
Όλα αυτά σωστά. Όταν όμως έχεις περίπτωση που από μία οικογενειακή γιορτή καταλήγουν στο νοσοκομείο και στον τάφο 3-4 συγγενείς σου, τότε δεν δέχεσαι με ευκολία όποια αιτία θανάτου αποδοθεί.

Συμπερασματικά. Καταλαβαίνω την αποτελεσματικότητα της κρατικής προπαγάνδας αλλά δεν πιστεύω ότι ο μέσος μορφωμένος Κινέζος δεν αναρωτιέται για την αλήθεια των κρατικών στοιχείων. Δεν ξέρω τώρα αν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό για να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Με προβληματίζει και κάτι σε επίπεδο τακτικής στο να δεχθώ αυτό που λες. Έστω ότι οι Κινέζοι έχουν 1000 φορές περισσότερους νεκρούς και καταφέρνουν να τους κρύψουν για να παρουσιάσουν την στρατηγική τους ως πετυχημένη. Σήμερα ανακοίνωσαν 13 νεκρούς σε όλη την Κίνα. Αν συνεχίσουν να δίνουν πολύ μικρούς αριθμούς θα αναγκαστούν να χαλαρώσουν τα μέτρα διότι κανείς δεν θα μπορεί να πειστεί να μένει κλειδωμένος στο σπίτι του όταν θα ανακοινώνονται 1-2 νεκροί σε ΟΛΗ την Κίνα. Αυτό μεσοπρόθεσμα δεν θα ήταν πολύ προβληματικό; Αν καλπάζει η πανδημία και χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω του ότι ανακοινώνουν ψευδή στοιχεία, και καθώς δε φαίνεται να έχουν ανοσία σε μεγάλα ποσοστά, δεν θα αναγκαστούν να ξανακλείσουν σύντομα μόλις αρχίσει να ξεφεύγει ο αριθμός των νεκρών (έστω και αν δεν έχει εικόνα ή κοινωνία) μετά τη χαλάρωση; Μετά τι θα κάνουν; Πως θα καλυφθεί αυτό; Δηλαδή γιατί να πάρεις αρχικά τόσο αυστηρά μέτρα εκνευρίζοντας τους πολίτες και ζημιώνοντας την οικονομία, αν μετά θα τα χαλαρώσεις ενώ εξακολουθείς να έχεις οξύ πρόβλημα;

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Μάιος 2022, 02:00

3-4 συγγενείς στον τάφο από μια συγκέντρωση δεν παίζει. Είναι τελείως εκτός στατιστικών θνησιμότητας. Θα έπρεπε ο κορωνοϊός να έχει πολλαπλάσια θνησιμότητα για να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε ευρύτερη οικογένεια των ας πούμε 300 ατόμων, με κέντρο τον οποιονδήποτε, αντιστοιχεί λιγότερος από 1 θάνατος με την θνησιμότητα στην Ελλάδα, 2 με την θνησιμότητα της Ρωσίας.

Και μιλάμε για 300 άτομα, που σημαίνει τριτοξαδέρφια και τριτοθείοι. Αναλογίσου πόσους συγγενείς μπορείς να απαριθμήσεις.

Αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμες ποσότητες, είναι οι αναλογίες των νεκρών. Με 0-2 συγγενείς νεκρούς -κατά πάσα πιθανότητα άνω των 60- στην διάρκεια 2+ ετών, δεν βγάζεις κανένα συμπέρασμα και δεν υπάρχει καμμιά υποψία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

πατησιωτης
Phorum.gr user: πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 09 Μάιος 2022, 11:14

hellegennes έγραψε:
09 Μάιος 2022, 02:00
3-4 συγγενείς στον τάφο από μια συγκέντρωση δεν παίζει.

Γίνεται επειδή υπάρχει γονιδιακή σχέση,άγνωστη προς το παρόν στη σοβαρότητα της νόσου.Μια γνωστή μου οικογένεια ξεκληρίσθηκε.Πέθανε η μητέρα,η κόρη και ο γιος.Ο γαμπρός που είχε άλλα γονίδια, την πέρασε σαν κρυολόγημα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Μάιος 2022, 12:16

πατησιωτης έγραψε:
09 Μάιος 2022, 11:14
hellegennes έγραψε:

Γίνεται επειδή υπάρχει γονιδιακή σχέση,άγνωστη προς το παρόν στη σοβαρότητα της νόσου.Μια γνωστή μου οικογένεια ξεκληρίσθηκε.Πέθανε η μητέρα,η κόρη και ο γιος.Ο γαμπρός που είχε άλλα γονίδια, την πέρασε σαν κρυολόγημα.
Γενικά, εννοώ. Σε ένα ολόκληρο κράτος θα βρεθούν και εξαιρέσεις, αλλά γενικά δεν παίζει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 09 Μάιος 2022, 16:18

θα σωσουν και τα αμερικανακια που ειναι αστεγα στο δρομο...

δεν περιμενα να δω τετοια ξεφτιλα να σε λενε φτωχο πειναλεων, οι κινεζοι..... :003:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 12 Μάιος 2022, 00:34

Dwarven Blacksmith έγραψε:
01 Μάιος 2022, 20:34
Έχει ατονίσει λίγο η κάλυψη των νέων από τα δικά μας μέσα. Αν έχεις κάποια πληροφορία για την εξέλιξη της κατάστασης θα ήθελα να ξέρω τι γίνεται.
Γενικά οι θάνατοι, αν δεχθούμε τα στοιχεία τους, δείχνουν σημαντική υποχώρηση, ωστόσο μοιάζει σαν να περίμεναν να ελέγξουν την κατάσταση πιο γρήγορα.

Ο γνωστός μου που είναι σε άλλη περιοχή της Κίνας λέει ότι τα μέτρα στην περιοχή του πήραν παράταση.

Είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει μόλις επιχειρήσουν χαλάρωση των μέτρων σε μεγάλη κλίμακα (ακούω ότι αρκετές περιοχές της Σανγκάης επιτρέπουν πλέον τις βόλτες εκτός διαμερίσματος). Αρκετοί στη δύση εκφράζουν δυσπιστία για το ακολουθούμενο μοντέλο μέτρων.

πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 13 Μάιος 2022, 19:14

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 13 Μάιος 2022, 19:19

Ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε, ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν συνεπάγεται και περισσότερη ελευθερία ή ελεύθερο καθεστώς.

Το γεγονός ότι η Κίνα θα γίνει η νέα απόλυτη υπερδύναμη, δεν πάει να πει ότι σε επίπεδο ελευθερίας θα διαφοροποιείται από το Alcatraz.
Ζούμε σε ένα σύστημα.

πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 14 Μάιος 2022, 19:47

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 14 Μάιος 2022, 21:21

AlienWay έγραψε:
13 Μάιος 2022, 19:19
Ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε, ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν συνεπάγεται και περισσότερη ελευθερία ή ελεύθερο καθεστώς.

Το γεγονός ότι η Κίνα θα γίνει η νέα απόλυτη υπερδύναμη, δεν πάει να πει ότι σε επίπεδο ελευθερίας θα διαφοροποιείται από το Alcatraz.
Δεν θα γίνει ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο που αναφέρεις.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 14 Μάιος 2022, 21:22

πατησιωτης έγραψε:
hellegennes έγραψε:

:o

Από όμικρον; Τι ηλικίας αυτοί, αν μπορώ να ρωτήσω;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sharp την 14 Μάιος 2022, 21:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 14 Μάιος 2022, 22:07

sharp έγραψε:
14 Μάιος 2022, 21:22
πατησιωτης έγραψε:
hellegennes έγραψε:

Όχι,μάλλον από την Άλφα.Έγινε πέρυσι.Η μητέρα κοντά στα 90 ίσως να είχε σωθεί εάν είχε εμβολιασθεί αλλά δεν πήγε.Οι άλλοι δεν πρόλαβαν,δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για αυτούς,η κόρη ήταν στην ηλικία μου,λίγο πάνω από 60 και ήταν συνάδελφος,ο γιος στα 50 και κάτι.Το θέμα είναι ότι ο άντρας της κόρης το πέρασε σαν κοινό κρυολόγημα και από εκεί μου μπήκαν υποψίες ότι υπάρχει κάποιο γονίδιο που διευκολύνει τη διάδοση σε κάποιους ανθρώπους ενώ σε άλλους όχι.Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 14 Μάιος 2022, 22:24

πατησιωτης έγραψε:
14 Μάιος 2022, 22:07
sharp έγραψε:
14 Μάιος 2022, 21:22
πατησιωτης έγραψε:

Όχι,μάλλον από την Άλφα.Έγινε πέρυσι.Η μητέρα κοντά στα 90 ίσως να είχε σωθεί εάν είχε εμβολιασθεί αλλά δεν πήγε.Οι άλλοι δεν πρόλαβαν,δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για αυτούς,η κόρη ήταν στην ηλικία μου,λίγο πάνω από 60 και ήταν συνάδελφος,ο γιος στα 50 και κάτι.Το θέμα είναι ότι ο άντρας της κόρης το πέρασε σαν κοινό κρυολόγημα και από εκεί μου μπήκαν υποψίες ότι υπάρχει κάποιο γονίδιο που διευκολύνει τη διάδοση σε κάποιους ανθρώπους ενώ σε άλλους όχι.Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.
Μπορεί... μπορεί όμως να είναι και σύμπτωση. Και μάλλον δεν κοιτάνε στατιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι είχαν πει για ομάδες αίματος αρχικά, ότι η Ο είναι επιρρεπής και η Α ανθεκτικότερη, αλλά κι αυτό δεν το ξανάκουσα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sharp την 14 Μάιος 2022, 22:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 14 Μάιος 2022, 22:30

sharp έγραψε:
14 Μάιος 2022, 22:24
Μπορεί... μπορεί όμως να είναι και σύμπτωση.
Δεν είναι μοναδική η περίπτωση του πατησιώτη. Δεν σας κάνει εντύπωση πόσα περιστατικά ακούτε για οικογένειες ολόκληρες που καταλήγουν στο νοσοκομείο και κάποιοι φεύγουν; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ πριν κάτι ανάλογο.

Μπορεί να είναι και διαφορετική η εξήγηση αλλά το σύμπτωση μου φαίνεται απίθανο.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 14 Μάιος 2022, 23:47

ST48410 έγραψε:
14 Μάιος 2022, 22:30
sharp έγραψε:
14 Μάιος 2022, 22:24
Μπορεί... μπορεί όμως να είναι και σύμπτωση.
Δεν είναι μοναδική η περίπτωση του πατησιώτη. Δεν σας κάνει εντύπωση πόσα περιστατικά ακούτε για οικογένειες ολόκληρες που καταλήγουν στο νοσοκομείο και κάποιοι φεύγουν; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ πριν κάτι ανάλογο.

Μπορεί να είναι και διαφορετική η εξήγηση αλλά το σύμπτωση μου φαίνεται απίθανο.
Δεν έχω παρατηρήσει παρόμοια περιστατικά.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιατρική και θέματα Υγείας”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών