Διαιτητικές συμβουλές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
- Cecily Anne
- Δημοσιεύσεις: 21249
- Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39
Διαιτητικές συμβουλές
Για διατροφή/δίαιτα.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
-
- Δημοσιεύσεις: 27573
- Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 18:54
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Σατανικος κετο ζεν μαστερ ακουει;
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Η καλύτερη δίαιτα είναι να μην τρως σαν γουρούνι, να τρως κανονικά σαν άνθρωπος πολιτισμένος, και όλα θα πάνε καλά. Δεν λέμε αν προκύψει οδηγία Ιατρού. Π.χ., αν σου πει, μη φας ζάχαρη, μη φας κρέας. Λέμε, αν απλώς έχεις χάσει τη σειρά σου. Γω πρέπει να χάσω κιλά.
Ordem e Progresso.
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Μπορείς να κόψεις το κρέας, την ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά; Για να μειώσεις στο ελάχιστο τις τοξίνες στον οργανισμό σου.
"Άχρι καιρού..."
Re: Διαιτητικές συμβουλές
“Το 95% των ασθενειών εξαφανίζονται με την Πυθαγόρεια Διατροφή”

Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής.
Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».
Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.


Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.

Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής.
Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».
Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.
Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.

Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.
Re: Διαιτητικές συμβουλές

Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.

Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.

Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.

Σημείωση Εναλλακτικής Δράσης: Παρότι έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για σχεδόν όλες τις παραπάνω τροφές αναφορικά με την ευεργετική τους επίδραση και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εντούτοις, διατηρούμε επιφυλάξεις για την τοποθέτηση του αρθρογράφου οτι θεραπεύουν το 95% των ασθενειών. Χωρίς να το αποκλείουμε, ωστόσο δεν έχουμε τα στοιχεία ή κάποιες συγκεκριμένες αποδείξεις που να αναφέρονται σε αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό.
https://enallaktikidrasi.com/2013/07/to ... -diatrofi/
- unholydiver
- Δημοσιεύσεις: 389
- Εγγραφή: 01 Σεπ 2020, 21:31
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Πες μου τις τοξίνες του κρέατος, θέλω να μάθω.



ΥΓ. Τοξίνες του στυλ αντιβιοτικά, διοξίνες κτλ που προέρχονται από τη βιομηχανική παραγωγή του κρέατος δεν μετράνε.
ΥΓ2 Τo έθνος με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής τα τελευταία 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά, είναι το Χονγκ Χονγκ. Έχει επίσης και τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (βοδινού) κατά κεφαλή. Περίπου ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ τη μέρα. Πολλές τοξίνες ρε φούστη μου



Η αστρολογία είναι περισσότερο έγκυρη από τη διατροφική "επιστήμη" 

- Cecily Anne
- Δημοσιεύσεις: 21249
- Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:39
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Έχω ανοίξει τέτοια μαλακία;
ΩΙΜΕ.
ΩΙΜΕ.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- unholydiver
- Δημοσιεύσεις: 389
- Εγγραφή: 01 Σεπ 2020, 21:31
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Που να δεις τη διατροφή του Σωκράτη. Μπαμ και κάτω

Η αστρολογία είναι περισσότερο έγκυρη από τη διατροφική "επιστήμη" 

- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
- Δημοσιεύσεις: 31055
- Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:47
- Green Dragon
- Δημοσιεύσεις: 25039
- Εγγραφή: 17 Απρ 2020, 12:02
- Phorum.gr user: Green Dragon
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Το αδυνάτισμα εξαρτάται από το ισοζύγιο 'θερμίδες μέσα/θερμίδες έξω' με μια μικρή επιφύλαξη για τα συχνά μικρά γεύματα αντί λίγων και μεγάλων, αφού ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες συμβουλές για απώλεια βάρους έχουν καταρριφθεί (πχ βραδυνό φαγητό).
Επίσης υπάρχει μια New Age διατροφική υστερία που κάθε λίγο και λιγακι πιάνει κάποια τροφή και την ξεσκίζει, την βγάζει χειρότερη και από το να φας ραδιενεργά απόβλητα. Μην ακούτε τίποτα, βλακείες είναι όλα αυτά, τα μόνα που έχουν νόημα είναι κάποια πράγματα που σχετίζονται με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ παθολογικές καταστάσεις όπως το ζάχαρο όπου δεν πρέπει να προσλαμβάνει κάποιος ζάχαρη. Περεμπιπτόντως, οι δίαιτες για την χοληστερίνη πολύ μικρή επίδραση έχουν, στα όρια του placebo.
Cavaliere έχεις δίκιο.
Επίσης υπάρχει μια New Age διατροφική υστερία που κάθε λίγο και λιγακι πιάνει κάποια τροφή και την ξεσκίζει, την βγάζει χειρότερη και από το να φας ραδιενεργά απόβλητα. Μην ακούτε τίποτα, βλακείες είναι όλα αυτά, τα μόνα που έχουν νόημα είναι κάποια πράγματα που σχετίζονται με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ παθολογικές καταστάσεις όπως το ζάχαρο όπου δεν πρέπει να προσλαμβάνει κάποιος ζάχαρη. Περεμπιπτόντως, οι δίαιτες για την χοληστερίνη πολύ μικρή επίδραση έχουν, στα όρια του placebo.
Cavaliere έχεις δίκιο.
Re: Διαιτητικές συμβουλές
04/02/2021
Έρευνα: Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη, λίπος και αλάτι κάνουν κακό στην υγεία μας.
Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο σε χρόνιες ασθένειες, ανεξάρτητα από το την υπόλοιπη διατροφή μας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The BMJ» του British Medical Association, την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου (https://www.bmj.com/content/372/bmj.m4948), η κατανάλωση πολλών εξευγενισμένων κόκκων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 137.130 ενηλίκων από 21 διαφορετικές χώρες, από το κέντρο ερευνών Σεντ Τζον, (St. John’s Research Institute), στην Ινδία σε συνεργασία με περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, που συνέλεξαν δεδομένα για τα δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην συνέχεια και για μία δεκαετία συνέκριναν τα στοιχεία αυτά σε συνάρτηση με τα αποτελέσμα στην υγεία.
Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν επτά έως δέκα φέτες λευκού ψωμιού την ημέρα (ή παρόμοια ποσότητα εξευγενισμένων υδατανθράκων), είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.
Όμως δεν συνδέονταν όλοι οι υδατάνθρακες με κινδύνους για την υγεία. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και λευκό ρύζι δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα δείχνουν ότι βελτιώνοντας την ποιότητα των υδατανθράκων θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να έχουμε μια πιο υγιεινή διατροφή.
Οι εξευγενισμένοι κόκκοι έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτά τα ευρήματα έρχονται να επαληθεύσουν μια προηγούμενη μελέτη από τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά (Population Health Research Institute at McMaster University), με επικεφαλής την Μασίντ Ντεχάν, που διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων συνολικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τώρα η τελευταία έρευνα προχωρά ακόμη περισσότερο, διευκρινίζοντας ότι τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κράκερ και τα ζυμαρικά αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, σε σύγκριση με τις τροφές ολικής αλέσεως.
«Δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι η υψηλή κατανάλωση εξευγενισμένων κόκκων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», εξηγεί η Μασίντ Ντεχάν.
Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία επεξεργασίας αφαιρεί τμήματα του κόκκου που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ινών, λιπαρών οξέων και ωφέλιμων φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά.
Κάτι που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από τον αντίστοιχο ολόκληρο κόκκο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει υπερισσότερη ινσουλίνη και τελικά να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως δυσλειτουργία στον μεταβολισμό και περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Αμφότεροι, παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Το άσπρο ρύζι μπορεί να διαφέρει από άλλους εξευγενισμένους κόκκους.
Παράλληλα οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι το λευκό ρύζι δεν σχετίζεται με τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με άλλους εξευγενισμένους κόκκους.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι το άσπρο ρύζι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης.
Όπως παρατηρεί η Μασίντ Ντεχάν, οι προηγούμενες μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους διαφορετικούς πληθυσμούς όπου το ρύζι είναι βασική τροφή ούτε τα διαφορετικά είδη άσπρου ρυζιού στην κάθε χώρα, όπως και στον τρόπο παρασκευής τους.
Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για συγκεκριμένες χώρες, ακόμη και για συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την παρουσία άσπρου ρυζιού στην διατροφή των συμμετεχόντων και τι αποτελέσματα μπορεί να είχε στην υγεία.
Οι εξευγενισμένοι κόκκοι είναι φθηνότεροι από άλλες υγιεινές τροφές.
Η Μασίντ Ντεχάν εργάζεται επί του παρόντος σε μια έρευνα για υπερπεξεργασμένα τρόφιμα και τα αποτελέσματα στην υγεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.
Προς το παρόν, η μεγαλύτερη πρόκληση με αυτήν την έρευνα είναι να βρούμε πώς να την εφαρμόσουμε. Οι διατροφικές οδηγίες βασίζονται συχνά σε δεδομένα από χώρες με υψηλό εισόδημα, σύμφωνα με την Μασίντ Ντεχάν. Υποστηρίζει άλλωστε, πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα των υδατανθράκων που τρώνε, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιλογές τροφίμων.
«Οι εξευγενισμένοι κόκκοι είναι φθηνότεροι και όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ολόκληρους κόκκους, καθώς πρέπει να επιβιώσουν, πρέπει και να βρουν και κάτι να φάνε. Αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να συμμετέχουν οι κυβερνητικοί και δημόσιοι οργανισμοί υγείας».
https://www.huffingtonpost.gr/entry/ere ... 06281eb36e
Έρευνα: Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη, λίπος και αλάτι κάνουν κακό στην υγεία μας.
Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο σε χρόνιες ασθένειες, ανεξάρτητα από το την υπόλοιπη διατροφή μας.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The BMJ» του British Medical Association, την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου (https://www.bmj.com/content/372/bmj.m4948), η κατανάλωση πολλών εξευγενισμένων κόκκων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 137.130 ενηλίκων από 21 διαφορετικές χώρες, από το κέντρο ερευνών Σεντ Τζον, (St. John’s Research Institute), στην Ινδία σε συνεργασία με περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, που συνέλεξαν δεδομένα για τα δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην συνέχεια και για μία δεκαετία συνέκριναν τα στοιχεία αυτά σε συνάρτηση με τα αποτελέσμα στην υγεία.
Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν επτά έως δέκα φέτες λευκού ψωμιού την ημέρα (ή παρόμοια ποσότητα εξευγενισμένων υδατανθράκων), είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.
Όμως δεν συνδέονταν όλοι οι υδατάνθρακες με κινδύνους για την υγεία. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και λευκό ρύζι δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο παθήσεων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα δείχνουν ότι βελτιώνοντας την ποιότητα των υδατανθράκων θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να έχουμε μια πιο υγιεινή διατροφή.
Οι εξευγενισμένοι κόκκοι έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτά τα ευρήματα έρχονται να επαληθεύσουν μια προηγούμενη μελέτη από τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά (Population Health Research Institute at McMaster University), με επικεφαλής την Μασίντ Ντεχάν, που διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων συνολικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τώρα η τελευταία έρευνα προχωρά ακόμη περισσότερο, διευκρινίζοντας ότι τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κράκερ και τα ζυμαρικά αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, σε σύγκριση με τις τροφές ολικής αλέσεως.
«Δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι η υψηλή κατανάλωση εξευγενισμένων κόκκων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», εξηγεί η Μασίντ Ντεχάν.
Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία επεξεργασίας αφαιρεί τμήματα του κόκκου που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ινών, λιπαρών οξέων και ωφέλιμων φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά.
Κάτι που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από τον αντίστοιχο ολόκληρο κόκκο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει υπερισσότερη ινσουλίνη και τελικά να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως δυσλειτουργία στον μεταβολισμό και περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Αμφότεροι, παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Το άσπρο ρύζι μπορεί να διαφέρει από άλλους εξευγενισμένους κόκκους.
Παράλληλα οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι το λευκό ρύζι δεν σχετίζεται με τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με άλλους εξευγενισμένους κόκκους.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι το άσπρο ρύζι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης.
Όπως παρατηρεί η Μασίντ Ντεχάν, οι προηγούμενες μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους διαφορετικούς πληθυσμούς όπου το ρύζι είναι βασική τροφή ούτε τα διαφορετικά είδη άσπρου ρυζιού στην κάθε χώρα, όπως και στον τρόπο παρασκευής τους.
Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για συγκεκριμένες χώρες, ακόμη και για συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την παρουσία άσπρου ρυζιού στην διατροφή των συμμετεχόντων και τι αποτελέσματα μπορεί να είχε στην υγεία.
Οι εξευγενισμένοι κόκκοι είναι φθηνότεροι από άλλες υγιεινές τροφές.
Η Μασίντ Ντεχάν εργάζεται επί του παρόντος σε μια έρευνα για υπερπεξεργασμένα τρόφιμα και τα αποτελέσματα στην υγεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.
Προς το παρόν, η μεγαλύτερη πρόκληση με αυτήν την έρευνα είναι να βρούμε πώς να την εφαρμόσουμε. Οι διατροφικές οδηγίες βασίζονται συχνά σε δεδομένα από χώρες με υψηλό εισόδημα, σύμφωνα με την Μασίντ Ντεχάν. Υποστηρίζει άλλωστε, πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα των υδατανθράκων που τρώνε, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιλογές τροφίμων.
«Οι εξευγενισμένοι κόκκοι είναι φθηνότεροι και όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ολόκληρους κόκκους, καθώς πρέπει να επιβιώσουν, πρέπει και να βρουν και κάτι να φάνε. Αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να συμμετέχουν οι κυβερνητικοί και δημόσιοι οργανισμοί υγείας».
https://www.huffingtonpost.gr/entry/ere ... 06281eb36e
- EKPLIKTIKOS
- Δημοσιεύσεις: 13236
- Εγγραφή: 18 Οκτ 2019, 00:15
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια έρευνα που έλεγε ότι αυτά περί πολλών μικρών γευμάτων είναι πίπες, δεν έχει, έλεγαν, σημασία αν πάρεις τις 2000 θερμίδες σε 5 γεύματα την ημέρα ή σε ένα, αλλά έλεγαν ότι είναι καλύτερα τα πολλα γεύματα για άλλους λόγους (να μην έχεις δυσφορία κ φούσκωμα ή να πεινάς κτλ) αλλα όχι για τη δίαιτα.Green Dragon έγραψε: ↑26 Οκτ 2020, 08:56Το αδυνάτισμα εξαρτάται από το ισοζύγιο 'θερμίδες μέσα/θερμίδες έξω' με μια μικρή επιφύλαξη για τα συχνά μικρά γεύματα αντί λίγων και μεγάλων, αφού ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες συμβουλές για απώλεια βάρους έχουν καταρριφθεί (πχ βραδυνό φαγητό).
- Green Dragon
- Δημοσιεύσεις: 25039
- Εγγραφή: 17 Απρ 2020, 12:02
- Phorum.gr user: Green Dragon
Re: Διαιτητικές συμβουλές
Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία και δεν έχουν καταλήξει ακόμα επισήμως.EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑05 Φεβ 2021, 19:49Κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια έρευνα που έλεγε ότι αυτά περί πολλών μικρών γευμάτων είναι πίπες, δεν έχει, έλεγαν, σημασία αν πάρεις τις 2000 θερμίδες σε 5 γεύματα την ημέρα ή σε ένα, αλλά έλεγαν ότι είναι καλύτερα τα πολλα γεύματα για άλλους λόγους (να μην έχεις δυσφορία κ φούσκωμα ή να πεινάς κτλ) αλλα όχι για τη δίαιτα.Green Dragon έγραψε: ↑26 Οκτ 2020, 08:56Το αδυνάτισμα εξαρτάται από το ισοζύγιο 'θερμίδες μέσα/θερμίδες έξω' με μια μικρή επιφύλαξη για τα συχνά μικρά γεύματα αντί λίγων και μεγάλων, αφού ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες συμβουλές για απώλεια βάρους έχουν καταρριφθεί (πχ βραδυνό φαγητό).
Re: Διαιτητικές συμβουλές
15/05/2021
4+1 λόγοι για να καταναλώνετε αγγούρι.

Τα αγγούρια, είναι αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων καθώς έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση.
Εκτός όμως από τη διατροφή, το αγγούρι κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην ομορφιά αφού όλο και περισσότερες κρέμες περιέχουν κάποια από τα συστατικά του τα οποία κάνουν καλό στην επιδερμίδα.
Ελιξήριο.
Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, αλλά και σε βιταμίνες Α, Β και C οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία της επιδερμίδας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο χρησιμοποιείται ευρέως στις περισσότερες κρέμες ομορφιάς.
Διώχνει την καούρα.
Μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση των διαφόρων πεπτικών προβλημάτων είναι η κατανάλωση αγγουριού. Μάλιστα περιέχει πολλές φυτικές ίνες που το κάνουν το απόλυτο σύμμαχο στο αδυνάτισμα.
Κάνει καλό στις αρθρώσεις.
Περιέχει πυρίτιο το οποίο κάνει καλό στην υγεία των αρθρώσεων.
Ρίχνει την πίεση.
Τα αγγούρια είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο στοιχεία τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση στο αίμα.
Καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές και έτσι ανακουφίσουν από το πρήξιμο και τις φλεγμονές. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι φέτες από αγγούρι ανακουφίζουν από τα πρησμένα μάτια.
Σύμμαχος των διαβητικών.
Το μαγγάνιο που περιέχεται στο αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης και να δράσει ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη.
https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/9 ... te-aggoyri
4+1 λόγοι για να καταναλώνετε αγγούρι.

Τα αγγούρια, είναι αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων καθώς έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση.
Εκτός όμως από τη διατροφή, το αγγούρι κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην ομορφιά αφού όλο και περισσότερες κρέμες περιέχουν κάποια από τα συστατικά του τα οποία κάνουν καλό στην επιδερμίδα.
Ελιξήριο.
Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, αλλά και σε βιταμίνες Α, Β και C οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία της επιδερμίδας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο χρησιμοποιείται ευρέως στις περισσότερες κρέμες ομορφιάς.
Διώχνει την καούρα.
Μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση των διαφόρων πεπτικών προβλημάτων είναι η κατανάλωση αγγουριού. Μάλιστα περιέχει πολλές φυτικές ίνες που το κάνουν το απόλυτο σύμμαχο στο αδυνάτισμα.
Κάνει καλό στις αρθρώσεις.
Περιέχει πυρίτιο το οποίο κάνει καλό στην υγεία των αρθρώσεων.
Ρίχνει την πίεση.
Τα αγγούρια είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο στοιχεία τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση στο αίμα.
Καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές και έτσι ανακουφίσουν από το πρήξιμο και τις φλεγμονές. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι φέτες από αγγούρι ανακουφίζουν από τα πρησμένα μάτια.
Σύμμαχος των διαβητικών.
Το μαγγάνιο που περιέχεται στο αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης και να δράσει ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη.
https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/9 ... te-aggoyri
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 2 Απαντήσεις
- 328 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από 40τακατο της ζωής μ σπατάλησα
10 Οκτ 2023, 09:26