Άλλο παράδειγμα. Βλέπεις πλέον πολλούς που φτιάχνουν ψηφιακά παιχνίδια. Διότι υπάρχουν πλέον έτοιμα εργαλεία (Unity, Godot Engine, PlayCanvas, Defold κλπ) και αναρωτιέσαι -βάσει αποτελέσματος- "Μα πόσο καλοί είναι;". Οι οποίοι, βέβαια, μπορεί να μη γνωρίζουν καν προγραμματισμό. Προφανώς και δε χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τρόχο από την αρχή και καλό είναι να χρησιμοποιούμε εργαλεία που βελτιώνουν πολύ το χρόνο υλοποίησης. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε τι υπάρχει από πίσω.Χαοτικός έγραψε: ↑11 Οκτ 2020, 15:16Α γεια σας! Να σας χαρώ. Τώρα να ξεπληρώσω ευχαρίστως. Μην πάτε να γαμηθείτε. Εγώ γαμιέμαι;Αν πραγματικά ενδιαφερόμασταν για τη γνώση, όχι τόσο ως κοινωνικοί κριτές αλλά για μας τους ίδιους και για τη δίψα που έχουμε από παιδιάκια να μαθαίνουμε και να καταλαβαίνουμε τα πράγματα, θα ψάχναμε ακόμα και τη γλώσσα μας και θα επιχειρούσαμε διαρκώς να την χρησιμοποιούμε σωστά.Puma έγραψε: ↑11 Οκτ 2020, 14:54Πολύ σημαντικό αυτό που λες. Μου θύμισες καθηγητή που προσπαθούσε να μάθει στους φοιτητές το μαθηματικό υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από ορισμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν επειδή πλέον υπάρχουν εργαλεία που απλά τους εφαρμόζεις. Κατά τα άλλα, δηλώνουν machine learning engineers.
Σε παλιά παιδική εκπομπή μάθησης, με την αισθητική του 80-90 κάποιοι συμπαθητικοί τύποι με καπελάκια ραπ και τα λοιπά, διαβάζανε γράμματα παιδιών με απορίες από το σχολείο. Για Αμερική μιλάμε. Κάποιο έστειλε για να του εξηγήσουν το momentum που δεν το καταλάβαινε. Οι τύποι ήταν ωραίοι. Χτίσανε τοίχο με τουβλάκια βάλανε μια τσουλήθρα πιο κει και αφήνανε μια μικρή μπάλα, την ίδια μικρή μπάλα αλλά με πιο πολύ ταχύτητα, μία τεράστια μπάλα αλλά με μικρή ταχύτητα και έδειχναν πόσο διαλύει τον τοίχο.
Συλλογίστηκα πόσο πιο τυχερά είναι τα δικά μας που το μέγεθος αυτό το λέμε ορμή. ορμάω. ορμάω πολύ. ήταν μεγάλος σκύλος και όρμηξε με δύναμη!
πολύ πιο εύκολα θα θυμάσαι λοιπόν ότι έχει να κάνει το πόσος πολύς είσαι και το πόσο γρήγορα πας.
Αλλά ΟΚ! Θα θυμάμαι ότι είναι μάζα και ταχύτητα που παίζουν. ο τύπος ποιος είναι; Μάζα επί ταχύτητα ή μάζα διά ταχύτητα; Γιατί επί κι όχι διά;
Λείπει αυτή η σκέψη, αυτό λέω. Λείπει το πείραμα, η εξήγηση. Λείπει το πινακάκι. Η γεωμετρία που πρέπει να βάζουμε στο μυαλό των παιδιών. Πως ξεδιπλώνεται κάτι στο χώρο, τι θέσεις παίρνει, τι διαταράσσει κάθε μεταβολή του, πως αυτό γράφεται αριθμητικά;
Επιτάσσω, διαβάλω, συναρμολογώ, μειοδοτώ. Πράγματα που θα μπορούσαμε να τα ξέρουμε ως αγράμματοι αν είχαμε τα σχήματα και τις ιδιότητες στο μυαλό μας. Θα υπολογίζαμε ποια λέξη θα πούμε.
Αν δεν παίξεις δεν θα ξέρεις τίποτα.
Ευκαιρία να διαφημίσω αγαπημένα μου εργαλεία. Πάρτε το στα παιδιά σας και τριφτείτε κι εσείς. Βγάζεις συμπεράσματα για ιδιότητες του χώρου, αποκτάς αντίληψη, κατανοείς και σύνθετα ιδεολογήματα στο τέλος.
Τσιμπήστε το ρε.
https://www.google.com/search?q=cubissimo
Δε θα ξεχάσω πιο μικρός που είχα την απορία πώς φτιάχνουν ένα παιχνίδι μπιλιάρδου σε υπολογιστή. Πώς υπολογίζουν πότε η μία μπάλα χτυπάει την άλλη και τις πορείες που θα ακολουθήσουν. Μάλλον θα έχει πολλά if-else. Μέχρι που έμαθα για την εξίσωση τομής ανάμεσα σε δύο σφαίρες. Την εφαρμόζεις και ως δια μαγείας όλα παίρνουν το δρόμο τους. Για ποιο λόγο, όμως, η εξίσωση έχει αυτή τη μορφή; Όλες αυτές είναι πληροφορίες που αν τις γνωρίζουμε, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο χρήσιμο σε σχέση με το να εφαρμόζουμε κάτι απλά για να το εφαρμόζουμε.
Για τη γλώσσα δε, που αναφέρεις, τώρα στα 40 μου έχω αρχίσει να την ψάχνω λίγο παραπάνω για να τη χρησιμοποιώ όσο πιο σωστά μπορώ. Γιατί το βλέπω στον εαυτό μου ότι έχω μεγάλη αδυναμία σε αυτό. Βλέπω, ωστόσο, ότι η αναζήτηση αποτελεί ευχάριστη διαδικασία τελικά για εμένα.
Πολύ ωραία η ανάρτηση και ευχαριστούμε για την πρόταση με τα Cubissimo.