Δεν είναι άπειρο. Τελειώνει. Αυτό που μπορεί με σιγουριά να μας πει η επιστήμη είναι ότι διαστέλλεται βάσει κάποιας μοναδικότητας. Κανείς δε γνωρίζει τι υπάρχει πέρα από το σύμπαν.lonelyrider έγραψε: ↑15 Οκτ 2020, 01:41Χωρίς πολλές γνώσεις κοσμολογίας έχω την αίσθηση ότι το σύμπαν είναι άπειρο. Οπότε δεν δυναμεθα να σχηματοποιησουμε το άπειρο. Είναι άτοπο να το προσπαθούμε αυτό.
Σχήμα και τοπολογία του σύμπαντος.
- Πορφύριος Εξαρχίδης
- Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης
Re: Σχήμα και τοπολογία του σύμπαντος.
Κακώς δε μετέφρασες. Ο Πορφύριος Εξαρχίδης μπορεί να μη ξέρει καλά αγγλικά. Τώρα υποχρεούσαι να μου εξηγήσεις τι ακριβώς είναι το φαινόμενο καλειδοσκοπίου.
In the darkness between the stars the weak and the faithless find no deliverance.
Σε μια διάλεξη είπανε ότι είμαστε στο όριο του σύμπαντος δηλαδή ο δικός μας γαλαξίας είναι στο τέρμα και το δικό μας ηλιακό σύστημα πριν το χάος δεν ξέρω αν ισχύει.
Αν κάποιος ξέρει ας απαντήσει.
Αν κάποιος ξέρει ας απαντήσει.
Σας λένε στουρνάρια Καντάφι μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Αν είστε στουρνάρια ψηφίστε τους ξανά.
Αν είστε στουρνάρια ψηφίστε τους ξανά.
- Τζιτζιμιτζιχότζιρας
- Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm

Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.
- hellegennes
Δεν λέει αυτό το θεώρημα της Νέτερ.Ζενίθεδρος έγραψε: ↑15 Οκτ 2020, 01:33Δεν έρχεται σε κόντρα με την ισοτροπια του χώρου αυτό (θεώρημα Νεδερ);
Όχι, το σύμπαν μπορεί να είναι άπειρο και ταυτόχρονα να έχει συγκεκριμένο σχήμα και μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε κανονικά. Η μέθοδος είναι μαθηματική και ονομάζεται compactification.lonelyrider έγραψε: ↑15 Οκτ 2020, 01:41Χωρίς πολλές γνώσεις κοσμολογίας έχω την αίσθηση ότι το σύμπαν είναι άπειρο. Οπότε δεν δυναμεθα να σχηματοποιησουμε το άπειρο. Είναι άτοπο να το προσπαθούμε αυτό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Πως περιμένεις να ενδιαφερθεί ο αδαής για την πραμάτεια σου αν δε γίνεις λίγο πιο αναλυτική; Να δείξεις οτι σε ενδιαφέρει το αντικείμενο;
In the darkness between the stars the weak and the faithless find no deliverance.
Έτσι και αλλιώς θα το παρατούσαν. Είναι αρκετά δύσκολο και περιγραφικά δεν γίνεται κατανοητό. Εξάλλου δεν έχω πολλές γνώσεις επί του αντικειμένου, δεν έχω κάνει κάποιο μεταπτυχιακό, απλά διαβάζω από ενδιαφέρον, οπότε περίμενα από άλλους να μας πουν αν γνωρίζουν.
Ας πούμε η κοσμολογική αρχή ότι το σύμπαν είναι ισότροπο και ομογενές σε μεγάλη κλίμακα φαίνεται να συμφωνεί για την ώρα με τα παρατηρησιακά δεδομένα, δεν παύει να είναι όμως μια σύμβαση, που διατυπώθηκε για να δώσει μια καλύτερη εικόνα του με την γενική θεωρία της σχετικότητας, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
- hellegennes
Δεν είναι αρχή, είναι postulate. Υποθετική σύμβαση είναι, καλά το είπες μετά.
Η υπόθεση που περιγράφεται στο πρώτο ποστ, με λίγα λόγια λέει ότι θα μπορούσε το σύμπαν να είναι κλειστό και μικρότερο σε μέγεθος από ό,τι πιστεύουμε, αλλά να φαντάζει μεγαλύτερο γιατί το φως έχει κάνει «κύκλο» και γυρνάει ξανά στο ίδιο σημείο, όπως θα γυρίσεις στο ίδιο σημείο της Γης αν περπατάς συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση, π.χ. ανατολικά. Το αποτέλεσμα θα ήταν να βλέπουμε κάποιον μακρινό γαλαξία στο πρώτο στάδιο της δημιουργίας του και να είναι ο δικός μας γαλαξίας όταν ήταν μωρό.
Η υπόθεση που περιγράφεται στο πρώτο ποστ, με λίγα λόγια λέει ότι θα μπορούσε το σύμπαν να είναι κλειστό και μικρότερο σε μέγεθος από ό,τι πιστεύουμε, αλλά να φαντάζει μεγαλύτερο γιατί το φως έχει κάνει «κύκλο» και γυρνάει ξανά στο ίδιο σημείο, όπως θα γυρίσεις στο ίδιο σημείο της Γης αν περπατάς συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση, π.χ. ανατολικά. Το αποτέλεσμα θα ήταν να βλέπουμε κάποιον μακρινό γαλαξία στο πρώτο στάδιο της δημιουργίας του και να είναι ο δικός μας γαλαξίας όταν ήταν μωρό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Κλειστό αλλά χωρίς όρια. Εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε βέβαια μια παραπάνω διάσταση γι΄αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα όρια, κάπως έτσι;hellegennes έγραψε: ↑16 Οκτ 2020, 16:25Δεν είναι αρχή, είναι postulate. Υποθετική σύμβαση είναι, καλά το είπες μετά.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Η ανθρωπότητα ως καλλιεργητής του Σύμπαντος
από Urzaring13 » 12 Απρ 2025, 12:42 » σε Θετικές Επιστήμες - 10 Απαντήσεις
- 268 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Urzaring13