Προς το παρόν θα σχολιάσω μόνο αυτό από το εξαιρετικό σου κείμενο: λόγω αβεβαιότητας. Η ιατρική σαν έρευνα είναι επιστήμη, σαν διάγνωση όμως είναι εμπειρική, δηλαδή περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη.
Τα όρια της επιστήμης.
- hellegennes
Re: Τα όρια της επιστήμης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Είμαι σίγουρος ότι τελικά η διαφωνία θα καταλήξει να είναι κατά μεγάλο μέρος θέμα ορισμού: τι δεχόμαστε ως επιστήμη και επιστημονική διαδικασία. Ειδικά μετά από αυτό το τελευταίο που έγραψες για την διάγνωση.
Ωραίο θέμα πάντως και παίζει τρελό μαλλιοτράβηγμα στα πανεπιστημιακά τμήματα αφού οι μεν δεν θεωρούν τους δε επιστήμονες και φέρονται αναλόγως.
Και ναι, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και στην τέχνη. Μπαίνεις μέσα στο μυαλό του δημιουργού και προσπαθείς να σκαλίσεις γιατί αυτό και γιατί εκείνο, άραγε το ήθελε, άραγε συνειδητοποιούσε τι έκανε ή ήταν τυχαίο αυτό; κοκ Βλέπεις μεγαλειώδεις συλλήψεις και πολλές φορές αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν. Τα πράγματα είναι ευκολότερα όταν έχεις το συνολικό έργο του στη διάθεσή σου και μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα από πράγματα που ξαναγίνονται σε άλλα έργα του. Διακρίνεις συνήθειες. Αλλιώς ζόρια...
Ωραίο θέμα πάντως και παίζει τρελό μαλλιοτράβηγμα στα πανεπιστημιακά τμήματα αφού οι μεν δεν θεωρούν τους δε επιστήμονες και φέρονται αναλόγως.
Και ναι, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και στην τέχνη. Μπαίνεις μέσα στο μυαλό του δημιουργού και προσπαθείς να σκαλίσεις γιατί αυτό και γιατί εκείνο, άραγε το ήθελε, άραγε συνειδητοποιούσε τι έκανε ή ήταν τυχαίο αυτό; κοκ Βλέπεις μεγαλειώδεις συλλήψεις και πολλές φορές αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν. Τα πράγματα είναι ευκολότερα όταν έχεις το συνολικό έργο του στη διάθεσή σου και μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα από πράγματα που ξαναγίνονται σε άλλα έργα του. Διακρίνεις συνήθειες. Αλλιώς ζόρια...
Έχεις σχιζοφρένεια 45 βαθμούς; Θα πάθει αυτισμό το μωρό της Καίτης γιατί είναι το πεντηκοστό δεύτερο παιδί του χωριού και ήδη αργήσαμε 1/50 αφού;hellegennes έγραψε: ↑27 Αύγ 2020, 15:12Κι εγώ διαφωνώ με την διαφωνία σου. Άλλο μεθοδικότητα στην μελέτη και ανάλυση και άλλο επιστημονική διαδικασία. Η επιστημονική διαδικασία περιλαμβάνει πάντα μα πάντα μα πάντα μα πάντα αριθμούς και προβλέψεις.ST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 07:36Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
Η εκτίμηση και ανάλυση έργων τέχνης είναι κι αυτά τέχνες και όχι επιστήμες.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Φιλολογία, η Παλαιοντολογία, η Ιστορία κλπ. βασίζονται σε αριθμούς και προβλέψεις.Χαοτικός έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 02:38Έχεις σχιζοφρένεια 45 βαθμούς; Θα πάθει αυτισμό το μωρό της Καίτης γιατί είναι το πεντηκοστό δεύτερο παιδί του χωριού και ήδη αργήσαμε 1/50 αφού;hellegennes έγραψε: ↑27 Αύγ 2020, 15:12Κι εγώ διαφωνώ με την διαφωνία σου. Άλλο μεθοδικότητα στην μελέτη και ανάλυση και άλλο επιστημονική διαδικασία. Η επιστημονική διαδικασία περιλαμβάνει πάντα μα πάντα μα πάντα μα πάντα αριθμούς και προβλέψεις.ST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 07:36
Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
Η εκτίμηση και ανάλυση έργων τέχνης είναι κι αυτά τέχνες και όχι επιστήμες.
-
Οι κοινωνιολόγοι , ψυχολόγοι , ιστορικοί πιστεύουν ότι η κοινωνιολογία , ψυχολογία, ιστορία είναι επιστήμες , άσχετα αν αυτό το αμφισβητούν οι φυσικοί, μαθηματικοί κλπ. . Η διαδικασία είναι όπως και με τις φυσικές επιστήμες . Ξεκινούν με θεωρία , θέσεις και με την έρευνα, στατιστική κλπ . και προσπαθούν να αποδείξουν την θεωρία τους. Είναι βέβαια πάρα πολύ δύσκολο γιατί η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι μερικές φορές "άπιαστη".
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
δινουν τον τιτλο επιστημη για να παρουν αιγλη,επιστημες δεν ειναι.
αυτο ομως δεν σημαινει πως ειναι κατι χειροτερο,απλα ειναι κατι διαφορετικο.ενα αλλο αντικειμενο
επιστημη δεν ειναι ουτε τα μαθηματικα,η ιστορια θα ειναι;!
αυτο ομως δεν σημαινει πως ειναι κατι χειροτερο,απλα ειναι κατι διαφορετικο.ενα αλλο αντικειμενο
επιστημη δεν ειναι ουτε τα μαθηματικα,η ιστορια θα ειναι;!
- hellegennes
Η σχιζοφρένεια και όλες οι ψυχικές παθήσεις αυτήν την στιγμή εκτιμώνται με μοντέλα και εμπειρισμό, γιατί δεν έχουμε χαρτογραφήσει τον εγκέφαλο, αλλά θα τρομάξεις αν μάθεις σε ποιον βαθμό μπορεί πλέον να προβλεφθούν αυτά.
Ο αυτισμός δεν ξέρουμε από τι προκύπτει κι έτσι δεν μπορούμε να το ποσοστικοποιήσουμε, όπως μπορούμε όμως για σειρά από άλλες παθήσεις.
Μην εκλαμβάνεις κενά στην γνώση μας σε ένα πεδίο ως όρια της επιστήμης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Η παλαιοντολογία, που είναι επιστήμη, βασίζεται σε αριθμούς και προβλέψεις, ναι. Τα άλλα δεν είναι επιστήμες με την σκληρή έννοια του όρου, είναι αντικείμενα μελέτης, αν και έχουν υποπεδία που βασίζονται σε επιστημονικές διαδικασίες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Υπάρχει και επιστημονική "σκληρότητα" δηλαδή;hellegennes έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 13:17Η παλαιοντολογία, που είναι επιστήμη, βασίζεται σε αριθμούς και προβλέψεις, ναι. Τα άλλα δεν είναι επιστήμες με την σκληρή έννοια του όρου, είναι αντικείμενα μελέτης, αν και έχουν υποπεδία που βασίζονται σε επιστημονικές διαδικασίες.

"Ο Τάκης είναι σκληρός επιστήμων"
"Ο Μήτσος είναι μαλακούτσικος"
"Η Μαρία δεν είναι τόσο σκληρή επιστήμων όσο ο Τάκης, αλλά είναι σκληρότερη από τον Μήτσο"
* Όλα αντικείμενα μελέτης είναι. Αυτός είναι ο ορισμός της επιστημονικής δραστηριότητας: έρευνα και μελέτη.
Αυτό που μάλλον θέλεις να εκφράσεις είναι κάτι που είχα εκφράσει προ 15ετίας, ότι δηλαδή έχουν μπερδευτεί οι έννοιες "τέχνη", "τεχνολογία" και "επιστήμη". Τότε μάλιστα έγραφα ότι η ιατρική, η μηχανική κλπ είναι τέχνες κι όχι επιστήμες, αφού πρωταρχικός σκοπός τους είναι να βρουν μεθόδους βελτίωσης της ζωής μας κι όχι να ανακαλύψουν τα αίτια των φαινομένων στον κόσμο μας.
- hellegennes
Η κύρια διαφωνία είναι ότι οι επιστημονικές θεωρίες περιλαμβάνουν προβλέψεις. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά που δεν μπορείς να την παραβλέψεις. Π.χ. η θεωρία της σχετικότητας προβλέπει παραμόρφωση του χωροχρόνου, βαρυτικά κύματα, μαύρες τρύπες, βαρυτική εστίαση, βαρυτική μετατόπιση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, χρονικές διαφορές μεταξύ παρατηρητών, κ.α. Όλα μα όλα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί με τρομερή ακρίβεια και σημείωσε ότι όταν δημοσιεύτηκαν οι εργασίες του Αϊνστάιν για την σχετικότητα, όλα αυτά θεωρούνταν αρκετά κουκουρούκου για να ισχύουν.ST48410 έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 01:56Είμαι σίγουρος ότι τελικά η διαφωνία θα καταλήξει να είναι κατά μεγάλο μέρος θέμα ορισμού: τι δεχόμαστε ως επιστήμη και επιστημονική διαδικασία. Ειδικά μετά από αυτό το τελευταίο που έγραψες για την διάγνωση.
Αν μια θεωρία εξηγεί πράγματα αλλά δεν δίνει μετρήσιμες προβλέψεις, είναι επιστημονικά άχρηστη και είναι σαν να μην υφίσταται.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Τι λες ρε φίλε; Καταρχάς μοντέλα εννοείς τα διαγνωστικά κριτήρια; Του πούστη. όλες οι ασθένειες εκτιμώνται με διαγνωστικά κριτήρια. Ο εγκέφαλος έχει χαρτογραφηθεί αλλά όχι πλήρως. αλλά και πλήρως χαρτογραφημένος να ήτανε δεν σημαίνει ότι αυτό καλύπτει δυνατότητα πρόβλεψης. Ποιο βαθμό μου λες και πως τον συσχετίζεις με τη χαρτογράφηση; Έχουμε ήδη ασφαλή τρόπο κι αυτός είναι η εξέταση. Πιθανολογείς σε μία παιδική ψύχωση ότι μπορεί να εκδηλωθεί σχιζοφρένεια.hellegennes έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 13:15Η σχιζοφρένεια και όλες οι ψυχικές παθήσεις αυτήν την στιγμή εκτιμώνται με μοντέλα και εμπειρισμό, γιατί δεν έχουμε χαρτογραφήσει τον εγκέφαλο, αλλά θα τρομάξεις αν μάθεις σε ποιον βαθμό μπορεί πλέον να προβλεφθούν αυτά.
Ο αυτισμός δεν ξέρουμε από τι προκύπτει κι έτσι δεν μπορούμε να το ποσοστικοποιήσουμε, όπως μπορούμε όμως για σειρά από άλλες παθήσεις.
Μην εκλαμβάνεις κενά στην γνώση μας σε ένα πεδίο ως όρια της επιστήμης.
Μετά, γιατί χρειάζεται η αιτιολογία για να ποσοστοποιήσουμε τον αυτισμό; Η καταμέτρηση δεν φτάνει;
Δεν μιλάμε για έλλειψη γνώσης. Μιλάμε για θεωρία ότι η επιστήμη έχει από μόνη της όρια. Αλλά εγώ δεν έκανα λόγο γι αυτά τα όρια. Άρα δεν εκλαμβάνω καν την έλλειψη γνώσης αλλά και τίποτα άλλο ως όριο.
Επίσης γιατί δεν έχει αναφερθεί ο Ράσελ και ο Γκέντελ; Και μόνο που μιλάμε για όρια, αυτοί είναι μία καλή βάση για ανάπτυξη του θέματος.
- hellegennes
Η συζήτηση αφορά το ποια είναι τα σκληρά όρια της επιστήμης, όχι ποια είναι τα κενά που αύριο θα συμπληρωθούν. Αν έχεις αληθινά παραδείγματα από πράγματα που η επιστήμη δεν μπορεί να μαθηματικοποιήσει και αφορούν επιστήμη, θα ήθελα να τα δω. Προς το παρόν τα όρια της επιστήμης σε επιστημονικά πεδία αφορούν τεχνικές δυνατότητες και κενά γνώσης. Τα σκληρά όρια της επιστήμης είναι πράγματα που δεν έχουν σχέση με επιστήμη. Δεν είναι όλα τα πράγματα επιστήμη.Χαοτικός έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 15:41Τι λες ρε φίλε; Καταρχάς μοντέλα εννοείς τα διαγνωστικά κριτήρια; Του πούστη. όλες οι ασθένειες εκτιμώνται με διαγνωστικά κριτήρια. Ο εγκέφαλος έχει χαρτογραφηθεί αλλά όχι πλήρως. αλλά και πλήρως χαρτογραφημένος να ήτανε δεν σημαίνει ότι αυτό καλύπτει δυνατότητα πρόβλεψης. Ποιο βαθμό μου λες και πως τον συσχετίζεις με τη χαρτογράφηση; Έχουμε ήδη ασφαλή τρόπο κι αυτός είναι η εξέταση. Πιθανολογείς σε μία παιδική ψύχωση ότι μπορεί να εκδηλωθεί σχιζοφρένεια.
Μετά, γιατί χρειάζεται η αιτιολογία για να ποσοστοποιήσουμε τον αυτισμό; Η καταμέτρηση δεν φτάνει;
Δεν μιλάμε για έλλειψη γνώσης. Μιλάμε για θεωρία ότι η επιστήμη έχει από μόνη της όρια. Αλλά εγώ δεν έκανα λόγο γι αυτά τα όρια. Άρα δεν εκλαμβάνω καν την έλλειψη γνώσης αλλά και τίποτα άλλο ως όριο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άρα η επιστήμη δεν μπορεί να τα απαντήσει όλα. να ένα παράδειγμα. Αυτό είναι ένα όριοhellegennes έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 15:58Η συζήτηση αφορά το ποια είναι τα σκληρά όρια της επιστήμης, όχι ποια είναι τα κενά που αύριο θα συμπληρωθούν. Αν έχεις αληθινά παραδείγματα από πράγματα που η επιστήμη δεν μπορεί να μαθηματικοποιήσει και αφορούν επιστήμη, θα ήθελα να τα δω. Προς το παρόν τα όρια της επιστήμης σε επιστημονικά πεδία αφορούν τεχνικές δυνατότητες και κενά γνώσης. Τα σκληρά όρια της επιστήμης είναι πράγματα που δεν έχουν σχέση με επιστήμη. Δεν είναι όλα τα πράγματα επιστήμη.Χαοτικός έγραψε: ↑28 Αύγ 2020, 15:41Τι λες ρε φίλε; Καταρχάς μοντέλα εννοείς τα διαγνωστικά κριτήρια; Του πούστη. όλες οι ασθένειες εκτιμώνται με διαγνωστικά κριτήρια. Ο εγκέφαλος έχει χαρτογραφηθεί αλλά όχι πλήρως. αλλά και πλήρως χαρτογραφημένος να ήτανε δεν σημαίνει ότι αυτό καλύπτει δυνατότητα πρόβλεψης. Ποιο βαθμό μου λες και πως τον συσχετίζεις με τη χαρτογράφηση; Έχουμε ήδη ασφαλή τρόπο κι αυτός είναι η εξέταση. Πιθανολογείς σε μία παιδική ψύχωση ότι μπορεί να εκδηλωθεί σχιζοφρένεια.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Υπάρχει σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας;
από gmoutzour » 18 Μαρ 2025, 14:16 » σε Θρησκειολογία - 99 Απαντήσεις
- 10233 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από hellegennes
20 Μαρ 2025, 15:36
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ο εκλαικευτής της επιστήμης Astronio στον Αρναούντογλου.
από έργο_μακέτο » 09 Δεκ 2023, 15:41 » σε Θετικές Επιστήμες - 1 Απαντήσεις
- 478 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Cecily Anne
09 Δεκ 2023, 16:06
-
-
-
Νέα δημοσίευση ΠΕΡΙ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΟΨΕΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ - Χανς Πρίμας
από regarding_to_Being » 07 Απρ 2025, 05:05 » σε Φιλοσοφία - 19 Απαντήσεις
- 622 Προβολές
-