Το σχεδίαζαν σχεδόν 30 χρόνια και περιμένεις να κάνει κοσμοϊστορικές ανακαλύψεις σε 1 μήνα;
Τρομερή αστροφωτογραφία από το Τζέιμς Γουέμπ
- hellegennes
Re: Τρομερή αστροφωτογραφία από το Τζέιμς Γουέμπ
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Καραμελίτσα
- taxalata xalasa
πράγματι... Αυτή δεν είναι πιο εντυπωσιακη...Καραμελίτσα έγραψε: ↑17 Αύγ 2022, 21:20[img]https://i.postimg.cc/qMgnDTDC/wxfj ... .jpg[/img]
Καινούρια φωτογραφία σήμερα. Αυτή δεν είναι πιο εντυπωσιακή;

Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/
Ακομα;hellegennes έγραψε: ↑16 Αύγ 2022, 05:01Το σχεδίαζαν σχεδόν 30 χρόνια και περιμένεις να κάνει κοσμοϊστορικές ανακαλύψεις σε 1 μήνα;
Philip Mortimer έγραψε: ↑14 Μαρ 2023, 22:40Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.
- hellegennes
Περίμενε τον Δεκέμβριο. Εκεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.GoBack έγραψε: ↑20 Αύγ 2022, 19:28Ακομα;hellegennes έγραψε: ↑16 Αύγ 2022, 05:01Το σχεδίαζαν σχεδόν 30 χρόνια και περιμένεις να κάνει κοσμοϊστορικές ανακαλύψεις σε 1 μήνα;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δεν ήξερα για το Τσορίθο.
Αλλά ξέρω ότι το JWST μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες γωνιακού μεγέθους 0.1 δευτερολέπτων της μοίρας.
Ο α-Cen-C μπορεί να είναι το πιο κοντινό άστρο αλλά η απόσταση αυτή είναι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια φορές η διάμετρός του (είναι πιο μικρό από τον ήλιο αλλά ας υποθέσουμε ότι έχει περίπου το ίδιο, 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα διάμετρο), που σημαίνει είναι 10.000 φορές μικρότερο από τη μικρότερη λεπτομέρεια που μπορεί να διακρίνει το JWST.
Οι λεπτομέρειες στην εικόνα είναι με τη σειρά τους 100 φορές μικρότερες.
ΔΕΝ πρόκειται να δούμε σύντομα εικόνα άλλου άστρου με τέτοια λεπτομέρεια, ακόμα κι αν είναι ένα τεράστιο όπως ο Αντάρης.
Αξίζει να αναφερθεί btw ότι το JWST δεν έχει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα από το Hubble, αλλά 2.5 φορές μικρότερη (0.04 δευτερόλεπτα) . Βλέπει όμως πιο *βαθιά* (πιο μακριά και "πίσω" από φυσικά εμπόδια) γιατί το υπέρυθρο φως που καταγράφει συμπεριφέρεται διαφορετικά από το ορατό, παρεμπιπτόντως αυτός είναι και ο λόγος που έχει μικρότερη διακριτική ικανότητα, το υπέρυθρο φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος. Το Hubble με τη σειρά του μολονότι έχει 20 φορές μικρότερη διακριτική ικανότητα από επίγεια τηλεσκόπια όπως το VLT (0.002 δευτερόλεπτα) βλέπει πιο βαθιά και καθαρά επειδή βρίσκεται στο διάστημα και δεν παρεμβάλλονται η ατμόσφαιρα και η επίγεια φωτορύπανση.
Γενικά δεν είναι η "ανάλυση" αυτό που κάνει ένα υπερτηλεσκόπιο να δείχνει πιο πολλά πράγματα, ή τέλος πάντων δεν είναι το κύριο. Το VLT γαμάει γιατί χρησιμοποιεί adaptive optics ώστε να αναιρέσει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές (δε μπορεί βέβαια να κάνει τίποτα για την ίδια την ατμόσφαιρα ως διάχυτο οπτικό εμπόδιο), το Hubble γιατί δεν μπλέκει καθόλου με ατμόσφαιρα, το JWST γιατί δεν έχει ατμόσφαιρα ΚΑΙ "βλέπει" σε μήκος κύματος που διαπερνά τη διαστημική σκόνη.
Αλλά ξέρω ότι το JWST μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες γωνιακού μεγέθους 0.1 δευτερολέπτων της μοίρας.
Ο α-Cen-C μπορεί να είναι το πιο κοντινό άστρο αλλά η απόσταση αυτή είναι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια φορές η διάμετρός του (είναι πιο μικρό από τον ήλιο αλλά ας υποθέσουμε ότι έχει περίπου το ίδιο, 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα διάμετρο), που σημαίνει είναι 10.000 φορές μικρότερο από τη μικρότερη λεπτομέρεια που μπορεί να διακρίνει το JWST.
Οι λεπτομέρειες στην εικόνα είναι με τη σειρά τους 100 φορές μικρότερες.
ΔΕΝ πρόκειται να δούμε σύντομα εικόνα άλλου άστρου με τέτοια λεπτομέρεια, ακόμα κι αν είναι ένα τεράστιο όπως ο Αντάρης.
Αξίζει να αναφερθεί btw ότι το JWST δεν έχει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα από το Hubble, αλλά 2.5 φορές μικρότερη (0.04 δευτερόλεπτα) . Βλέπει όμως πιο *βαθιά* (πιο μακριά και "πίσω" από φυσικά εμπόδια) γιατί το υπέρυθρο φως που καταγράφει συμπεριφέρεται διαφορετικά από το ορατό, παρεμπιπτόντως αυτός είναι και ο λόγος που έχει μικρότερη διακριτική ικανότητα, το υπέρυθρο φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος. Το Hubble με τη σειρά του μολονότι έχει 20 φορές μικρότερη διακριτική ικανότητα από επίγεια τηλεσκόπια όπως το VLT (0.002 δευτερόλεπτα) βλέπει πιο βαθιά και καθαρά επειδή βρίσκεται στο διάστημα και δεν παρεμβάλλονται η ατμόσφαιρα και η επίγεια φωτορύπανση.
Γενικά δεν είναι η "ανάλυση" αυτό που κάνει ένα υπερτηλεσκόπιο να δείχνει πιο πολλά πράγματα, ή τέλος πάντων δεν είναι το κύριο. Το VLT γαμάει γιατί χρησιμοποιεί adaptive optics ώστε να αναιρέσει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές (δε μπορεί βέβαια να κάνει τίποτα για την ίδια την ατμόσφαιρα ως διάχυτο οπτικό εμπόδιο), το Hubble γιατί δεν μπλέκει καθόλου με ατμόσφαιρα, το JWST γιατί δεν έχει ατμόσφαιρα ΚΑΙ "βλέπει" σε μήκος κύματος που διαπερνά τη διαστημική σκόνη.
Για πολύ παρόμοιους λόγους όσοι δίνουν 25.000 ευρώ για να πάρουν ένα τηλεσκόπιο Officina Stellare είναι μαλάκες.
- hellegennes
Από ένα τηλεσκόπιο όχι, αλλά από interferometry collab ίσως να μην είναι τόσο μακριά όσο νομίζεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Καραμελίτσα
Άλλη μια τρομερή φωτογραφία, αυτή από αστρικό σμήνος στον τοξότη.

Z
Ακομα;hellegennes έγραψε: ↑20 Αύγ 2022, 22:54Περίμενε τον Δεκέμβριο. Εκεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.GoBack έγραψε: ↑20 Αύγ 2022, 19:28Ακομα;hellegennes έγραψε: ↑16 Αύγ 2022, 05:01
Το σχεδίαζαν σχεδόν 30 χρόνια και περιμένεις να κάνει κοσμοϊστορικές ανακαλύψεις σε 1 μήνα;
Philip Mortimer έγραψε: ↑14 Μαρ 2023, 22:40Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Δεν το σκέφτηκε καλά. Έπρεπε να χρησιμοποιήσει καβουρμά αρνίσιο.
ΠΡΟΞΙΜΑ = ΣΑΡΞ = ΑΜΝΟΣ = ΕΛΛΑΣ + ΑΛΒΑΝΙΑ = 361
ΠΡΟΞΙΜΑ = ΣΑΡΞ = ΑΜΝΟΣ = ΕΛΛΑΣ + ΑΛΒΑΝΙΑ = 361
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888