Ο κωδικός

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Re: Ο κωδικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 11 Οκτ 2020, 21:25

Χαοτικός έγραψε:
11 Οκτ 2020, 15:33
Η ερώτηση είναι: Ποιος ιδιοκτήτης έχει το ψάρι;

Πως βρίσκεις την απάντηση;
Γερμανός - ψάρι. δεν ξέρω αν η λύση είναι μοναδική. Έκανα κάποιες παραδοχές όπως πχ όταν λέει για πρώτο σπίτι εννοεί πρώτο από αριστερά.
Οπτικοποίησα σε κουτάκια excel ότι πληροφορίες έδινε και δοκιμάζοντας κάποιες διαδρομές όπου είχα αγνώστους μου βγήκε μία λύση με την τρίτη προσπάθεια.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 11 Οκτ 2020, 21:27

Χαοτικός έγραψε:
11 Οκτ 2020, 20:16
Καραμελίτσα έγραψε:
11 Οκτ 2020, 19:44
Συγγνώμη αλλά αυτά είναι ψιλομπαρμπούτσαλα. Αν ο κόσμος ενδιαφέρονταν για τη γνώση πρώτες σχολές στις πανελλαδικές θα ήταν αυτές των βασικών επιστημών, όχι αυτές με καλύτερες προοπτικές αποκατάστασης.

Ο κόσμος μαθαίνει αυτά που τον οδηγούν οι προτεραιότητές του.
Τι άκυρο είναι αυτό; Ποιος έκανε λόγο για το τι σχολές διαλέγει ο κόσμο; Και γιατί αναφέρεσαι σε σχολές επειδή θέλησες να αναφερθείς στη γνώση;
Γιατί στην κοινωνία μας, που είναι ο κεντρικός κόμβος διαμοιρασμού της γνώσης;
Z

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 11 Οκτ 2020, 21:27

Δε ξέρω τίποτα, είμαι υπερβολικά τεμπέλαρος, παρεμπιπτόντως, αυτές τις ξύλινες σφαίρες τα γεωμετρικά παζλ, αυτά είναι γαμάτα, τα πουλούσαν στα τουριστικά μαγαζιά παλιά (από Χανιά είχα πάρει την δικιά μου :a040:).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Οκτ 2020, 21:42

sys3x έγραψε:
11 Οκτ 2020, 21:27
Δε ξέρω τίποτα, είμαι υπερβολικά τεμπέλαρος, παρεμπιπτόντως, αυτές τις ξύλινες σφαίρες τα γεωμετρικά παζλ, αυτά είναι γαμάτα, τα πουλούσαν στα τουριστικά μαγαζιά παλιά (από Χανιά είχα πάρει την δικιά μου :a040:).
Δεν ξέρω ρε κορίτσι. Δεν συζητάω αυτό. :102:
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 11 Οκτ 2020, 21:43

Χαοτικός έγραψε:
11 Οκτ 2020, 21:42
sys3x έγραψε:
Τι, επειδή είπα είμαι καλλιτέχνης;
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Οκτ 2020, 21:45

ST48410 έγραψε:
11 Οκτ 2020, 21:25
Χαοτικός έγραψε:
Η ερώτηση είναι: Ποιος ιδιοκτήτης έχει το ψάρι;

Πως βρίσκεις την απάντηση;
Γερμανός - ψάρι. δεν ξέρω αν η λύση είναι μοναδική. Έκανα κάποιες παραδοχές όπως πχ όταν λέει για πρώτο σπίτι εννοεί πρώτο από αριστερά.
Οπτικοποίησα σε κουτάκια excel ότι πληροφορίες έδινε και δοκιμάζοντας κάποιες διαδρομές όπου είχα αγνώστους μου βγήκε μία λύση με την τρίτη προσπάθεια.
Έβαλα πριν πως είναι το πινακάκι (με τα γαλεόνια). Δεν έβαλα τα δεδομένα. Από τις προτάσεις σημειώνεις στα κουτάκια το Ν (ναι) ή το Ο (όχι).
Όπου βάλεις Ν όλα τα υπόλοιπα στην ίδια γραμμή και ίδια στήλη είναι Ο.
Από κει και μετά υπολογίζεις με λογικά βήματα.
Όμως αναρωτιέμαι αν ο υπολογιστής μπορεί να το βρει με τη μία.
Ψάχνω μαθηματικές σχέσεις και ικανότητες του μυαλού μας.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Οκτ 2020, 21:46

sys3x έγραψε:
11 Οκτ 2020, 21:43
Χαοτικός έγραψε:
11 Οκτ 2020, 21:42
sys3x έγραψε:
Τι, επειδή είπα είμαι καλλιτέχνης;
:8)

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Οκτ 2020, 04:01

Χαοτικός έγραψε:
11 Οκτ 2020, 15:43
Puma έγραψε:
11 Οκτ 2020, 15:30
Στο ερώτημα που έβαλα παραπάνω μπορούμε να προβληματιστούμε και για τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να βρεθεί. Βασικά θα χρειαστεί ο άνθρωπος οπωσδήποτε πινακάκι. δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει μαθηματική πρόταση στο επίπεδο της μιας γραμμής που θα σε οδηγεί στο αποτέλεσμα. Αλλά αν αξιώνουμε ότι ένα κομπιούτερ μπορεί να το βρει αυτό άρα θα γίνεται και χωρίς πινακάκι. Αν πάλι το κομπιούτερ χρησιμοποιεί μεν πινακάκι αλλά δεν το "βλέπει" με τα μάτια του όπως έχουμε ανάγκη εμείς, συμπεραίνουμε ότι το κάθε πινακάκι, ναι μπορεί να εκφραστεί ως μαθηματική γραμμή. Οφείλουμε λοιπόν να ξέρουμε να φτιάχνουμε τύπους. Μαθηματικές προτάσεις.
Ο υπολογιστής μπορεί να το λύσει με διαφορετικές μεθόδους. Βασικά εσύ χρειάζεσαι πινακάκι γιατί σε διευκολύνει για να σημειώνεις τους αποκλεισμούς. Ο υπολογιστής μπορεί να κάνει αποκλεισμούς on the go, αν υποθέσουμε ότι κάνει σειριακή ανάγνωση των πληροφοριών. Όταν π.χ. φτάσει στο 5, θα ξέρει ότι ο Δανός δεν μένει στο πράσινο σπίτι. Είναι μια πληροφορία που προκύπτει από απαγωγή. Όταν φτάσει στην 15η ερώτηση, θα συμπληρώσει με την σειρά τους αποκλεισμούς μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Adidas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Adidas » 12 Οκτ 2020, 07:30

Καραμελίτσα έγραψε:
11 Οκτ 2020, 14:50
Χμμ, θες να μιλήσεις για ένα χαζό κοριτσάκι που έχει πιν 1234 και τη λες Εμινέ, ε;

Γιατί όχι αγοράκι και Αντώνης;
γιατί αν ήτανε αγοράκι, θα του κρατούσε τον κουμπαρά η μαμά του

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 12 Οκτ 2020, 12:56

Puma έγραψε:
11 Οκτ 2020, 15:47
Χαοτικός έγραψε:

Έχετε ακούσει αυτό με το γρίφο του Αινστάιν; (αυτήν την μαλακία που την αποδίδουν στον Αϊνστάιν ενώ είναι απλά υλικό περιοδικών σταυρολέξου)
Χάχα! Ξέρεις πόσες φορές έχω σκεφτεί να το κάνω αυτό εφαρμογή; Διότι ακριβώς το συναντάει κανείς σε πολλές παραλλαγές στα περιοδικά με σταυρόλεξα!
Πως θα έγραφες τον κώδικα; Μου έρχεται ότι για κάθε άτομο θα έβαζες ότι είναι ΟΧΙ το 1, 2, και 3 χαρακτηριστικό άρα το 4 είναι ΝΑΙ. Και μετά.... άστο δεν μου έρχεται. :102:

Το σημαντικό εδώ. Οι προτάσεις είναι πέντε έξι. Φαντάζομαι είναι τόσες 'ωστε να ειναι οι λιγότερες που οδηγούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε μια συνολική λύση. Να μην προκύπτει δηλαδή ότι και ο Κινέζος και ο Εσκιμώος μπορεί να έχουν ή το ψάρι ή τα τάδε τσιγάρα. και να είναι και τα δύο δυνατά. Εκεί λοιπόν βάζεις ότι ο ένας έχει τα τσιγάρα οπότε ολοκληρώνεται η λύση μία και μοναδική. Κι ούτε θα βάλεις καμία πρόταση παραπάνω που αφού θα είναι υπερβολή.
Αυτό εμπειρικά μπορεί να το πει κι ο απλός παίκτης (χρήστης; καταναλωτής; :smt017 κατάλαβες πάντως). Θα φτάσει σε ένα σημείο και θα παρατηρήσει αυτό που είπα πιο πάνω. Μήπως όμως τα μαθηματικά μπορούν να το ξέρουν από την αρχή; Ότι αυτά είναι τα αντικείμενα και οι μεταβλητές και οι προτάσεις θα πρέπει να τόσες ως οι λιγότερες και ικανές όμως να δώσουν λύση.

Spiros252
Διαχειριστής
Phorum.gr user: Spiros252

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 13 Οκτ 2020, 18:50

Όντως το παραγοντικό διαισθητικά δεν μας κάθεται και τόσο καλά.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Άβαταρ μέλους
nick

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nick » 13 Οκτ 2020, 18:59

μια χαρα καθεται. καθε επομενο αριθμο (n) μπορεις να τον τοποθετησεις σε n θέσεις αναμεσα στους n-1 προηγουμενους.

Παμε σε ενα πιο δύσκολο τωρα
Με ποσους τροπους μπορουμε να συνδυασουμε τα 1,2,3,4... n ώστε κανενα να μην ειναι στη 'φυσικη θεση' του (δλδ το 1 να μην ειναι πρωτο, το 2 να μην ειναι δευτερο...);

- Casper -

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από - Casper - » 14 Οκτ 2020, 00:14

nick έγραψε:
13 Οκτ 2020, 18:59
μια χαρα καθεται. καθε επομενο αριθμο (n) μπορεις να τον τοποθετησεις σε n θέσεις αναμεσα στους n-1 προηγουμενους.

Με ποσους τροπους μπορουμε να συνδυασουμε τα 1,2,3,4... n ώστε κανενα να μην ειναι στη 'φυσικη θεση' του (δλδ το 1 να μην ειναι πρωτο, το 2 να μην ειναι δευτερο...);
n! / (n-1) ή καμία σχέση? :c040:

Πες απάντηση γιατί θα σκάσω.
Το έκανα μέχρι το 4 και αποκλείονται 3 συνδιασμοί:

Π.χ για το 2 στην πρώτη σειρά:
2 1 3 4 (πρώτη απόρριψη)
2 1 4 3 (δεκτό)
2 3 4 1 (δεκτό)
2 3 1 4 (δεύτερη απόρριψη)
2 4 3 1 (τρίτη απόρριψη)
2 4 1 3 (δεκτό)

Το ίδιο και για υπόλοιπα, άρα 4! / 3 και για n αριθμούς επαγωγικά θα βγει το πάνω. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι σωστός ο συλλογισμός.

Αυτό με τον γρίφο του Einstein μου το έδωσε να το λύσω ένας πληροφορικάριος σε μια νυχτερινή βάρδια που είχαμε να βγάλουμε παρέα. Εννοείται πως έβγαλα τετραδιάκι και έκανα σχήματα :lol:

Άβαταρ μέλους
nick

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nick » 14 Οκτ 2020, 00:34

n!/e
- Casper - έγραψε:
14 Οκτ 2020, 00:14

2 1 3 4 (πρώτη απόρριψη)
2 1 4 3 (δεκτό)
2 3 4 1 (δεκτό)
2 4 3 1 (τρίτη απόρριψη)
2 4 1 3 (δεκτό)
Εχεις
3 δεκτα με πρωτο το 2,
3 με πρωτο το 3
3 με πρωτο το 4
κανενα με πρωτο το 1

f(4)=3+3+3=9

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 14 Οκτ 2020, 01:28

- Casper - έγραψε:
14 Οκτ 2020, 00:14
nick έγραψε:
13 Οκτ 2020, 18:59

n! / (n-1) ή καμία σχέση? :c040:

Πες απάντηση γιατί θα σκάσω.
Το έκανα μέχρι το 4 και αποκλείονται 3 συνδιασμοί:

2 1 3 4 (πρώτη απόρριψη)
2 1 4 3 (δεκτό)
2 3 4 1 (δεκτό)
2 4 3 1 (τρίτη απόρριψη)
2 4 1 3 (δεκτό)

Το ίδιο και για υπόλοιπα, άρα 4! / 3 και για n αριθμούς επαγωγικά θα βγει το πάνω. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι σωστός ο συλλογισμός.

Αυτό με τον γρίφο του Einstein μου το έδωσε να το λύσω ένας πληροφορικάριος σε μια νυχτερινή βάρδια που είχαμε να βγάλουμε παρέα. Εννοείται πως έβγαλα τετραδιάκι και έκανα σχήματα :lol:
Βιάστηκες να επαγάγεις.
Τι ακούγαμε παλιά;
Μη φοβάσαι τη φωτιά.
Ως το τέλος να την άγεις.
Τι σε βιάζει κι ενοχή
πας να φορέσεις
που αποχή απ' το ρυθμό
θα κάνεις, τον τρελό
όπως αν πας να χέσεις.

μα θα μου πεις ότι κι εκεί
μπαίνει ο ρυθμός, σε τρέχει
και το να μην καθυστερείς
στη βούληση προεξέχει.

Όχι ρε φίλε, χέσιμο είναι!
Πλαίσιο του εαυτού σου,
προσφέρεται γι αυτισμό
νεύρωση, ψυχανάγκες.

Να σου, που μερικές φορές
καλύπτουνε ανάγκες.
Παρέα με πάρτη σου
Τρελές να κάνεις πράξεις

κι ας κουραστείς τόσο πολύ!
Στο τέλος θα γουστάρεις.

έτσι γουστάριζα κι εγώ
όταν τον τύπο βρήκα
που λέει του τζόκερ.
πόσοι αριθμοί;
και πόσες στήλες κάνουν;
Μιλάμε κάνα μήνα μου πήρε το γαμημένο.

Πάμε τώρα και στον κανονικό ακαδημαϊκό μας λόγο. Αυτό ακριβώς θέλω να αναδείξω στο νήμα αυτό. Τον τρόπο που θα συλλογιστεί ο οποιοσδήποτε προκειμένου να βρει μια λύση. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που έβαλε ο Νικ αλλά στις διευθύνσεις που έδωσε δεν είδα κάτι ικανοποιητικό. Σου δίνει έτοιμο τον τύπο σχεδόν χωρίς καθόλου πραγματολογία. Ενώ εσύ το έπιασες ωραία και το εξήγησες τι έκανες. Μπράβο. Αν το έβαζες σε εφαρμογή και για έναν αριθμό θα έβλεπες ότι είναι μηδέν το αποτέλεσμα. Για δύο, είναι ! το αποτέλεσμα (οι τρόποι δηλαδή που ψάχνουμε) Μέχρι το 5 και 6 που θα έφτανες και θα έβλεπες αυτή τη δυσαναλογία θα τριπαριζόζουν να ψάξεις και σε άλλους δρόμους. κι αυτό λέω. ότι αφού όλοι διαθέτουμε μια ψυχανάγκα πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρά θαυματάκια. θες χρόνο βέβαια. μα έχουμε τόσο! Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι πραγματικότητα είναι αυτό που πρέπει να κυνηγάμε και να μην το φτάνουμε όπως τα καψώνια στο στρατό και η κούραση δίχως νόημα
και δεν είναι πραγματικότητα τα δικά μας κολλήματα, φαντασιώσεις, ψυχανάγκες;

Δεν τα λέω σε σένα τόσο γιατί βασικά οι συνθήκες εδώ είναι περίεργες. Δεν θα αποτραβιόσουν ένα μήνα για να επανέλθεις να μας πεις τι βηκες. οπότε κακώς σου προσάπτω ότι βιάστηκες. Τώρα παίζει το νήμα και τώρα ήθελες να απαντήσεις κάτι.
Απλά εμπνεύστηκα από την απάντησή σου και τη περιγραφή σου και θυμήθηκα ότι υπάρχει το πρόβλημα πράγματι, να μη βρίσκουμε ποτέ χρόνο να συλλογιστούμε. Σε χρησιμοποίησα δηλαδή για να εκφράσω κάτι που με απασχολούσε. Φυσικά το έκανα και ποιητικά γιατί είμαι γαμάτος αλλά δεν θέλω να το δείχνω και να περιαυτολογώ.

Υ.Γ.
Ας μας πει τώρα ο Νικ πως θ το έκανε αυτό σε ντοκιμαντέρ για αδαείς. Τι εικόνες θα έβαζε τι σχήματα, τι προτροπές θαέκανε στο μυαλό για να ακολουθήσει δρόμους.
(Αν και είναι σκαρμοδεξιός, αυτοί συνήθως βαριούνται να μοιράζονται συλλογισμούς :roll:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών