- Casper - έγραψε: ↑14 Οκτ 2020, 00:14
nick έγραψε: ↑13 Οκτ 2020, 18:59
μια χαρα καθεται. καθε επομενο αριθμο (n) μπορεις να τον τοποθετησεις σε n θέσεις αναμεσα στους n-1 προηγουμενους.
Παμε σε ενα πιο δύσκολο τωρα
Με ποσους τροπους μπορουμε να συνδυασουμε τα 1,2,3,4... n ώστε κανενα να μην ειναι στη 'φυσικη θεση' του (δλδ το 1 να μην ειναι πρωτο, το 2 να μην ειναι δευτερο...);
n! / (n-1) ή καμία σχέση?

Πες απάντηση γιατί θα σκάσω.
Το έκανα μέχρι το 4 και αποκλείονται 3 συνδιασμοί:
Π.χ για το 2 στην πρώτη σειρά:
2 1 3 4 (πρώτη απόρριψη)
2 1 4 3 (δεκτό)
2 3 4 1 (δεκτό)
2 3 1 4 (δεύτερη απόρριψη)
2 4 3 1 (τρίτη απόρριψη)
2 4 1 3 (δεκτό)
Το ίδιο και για υπόλοιπα, άρα 4! / 3 και για n αριθμούς επαγωγικά θα βγει το πάνω. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι σωστός ο συλλογισμός.
Αυτό με τον γρίφο του Einstein μου το έδωσε να το λύσω ένας πληροφορικάριος σε μια νυχτερινή βάρδια που είχαμε να βγάλουμε παρέα. Εννοείται πως έβγαλα τετραδιάκι και έκανα σχήματα

Βιάστηκες να επαγάγεις.
Τι ακούγαμε παλιά;
Μη φοβάσαι τη φωτιά.
Ως το τέλος να την άγεις.
Τι σε βιάζει κι ενοχή
πας να φορέσεις
που αποχή απ' το ρυθμό
θα κάνεις, τον τρελό
όπως αν πας να χέσεις.
μα θα μου πεις ότι κι εκεί
μπαίνει ο ρυθμός, σε τρέχει
και το να μην καθυστερείς
στη βούληση προεξέχει.
Όχι ρε φίλε, χέσιμο είναι!
Πλαίσιο του εαυτού σου,
προσφέρεται γι αυτισμό
νεύρωση, ψυχανάγκες.
Να σου, που μερικές φορές
καλύπτουνε ανάγκες.
Παρέα με πάρτη σου
Τρελές να κάνεις πράξεις
κι ας κουραστείς τόσο πολύ!
Στο τέλος θα γουστάρεις.
έτσι γουστάριζα κι εγώ
όταν τον τύπο βρήκα
που λέει του τζόκερ.
πόσοι αριθμοί;
και πόσες στήλες κάνουν;
Μιλάμε κάνα μήνα μου πήρε το γαμημένο.
Πάμε τώρα και στον κανονικό ακαδημαϊκό μας λόγο. Αυτό ακριβώς θέλω να αναδείξω στο νήμα αυτό. Τον τρόπο που θα συλλογιστεί ο οποιοσδήποτε προκειμένου να βρει μια λύση. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που έβαλε ο Νικ αλλά στις διευθύνσεις που έδωσε δεν είδα κάτι ικανοποιητικό. Σου δίνει έτοιμο τον τύπο σχεδόν χωρίς καθόλου πραγματολογία. Ενώ εσύ το έπιασες ωραία και το εξήγησες τι έκανες. Μπράβο. Αν το έβαζες σε εφαρμογή και για έναν αριθμό θα έβλεπες ότι είναι μηδέν το αποτέλεσμα. Για δύο, είναι ! το αποτέλεσμα (οι τρόποι δηλαδή που ψάχνουμε) Μέχρι το 5 και 6 που θα έφτανες και θα έβλεπες αυτή τη δυσαναλογία θα τριπαριζόζουν να ψάξεις και σε άλλους δρόμους. κι αυτό λέω. ότι αφού όλοι διαθέτουμε μια ψυχανάγκα πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρά θαυματάκια. θες χρόνο βέβαια. μα έχουμε τόσο! Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι πραγματικότητα είναι αυτό που πρέπει να κυνηγάμε και να μην το φτάνουμε όπως τα καψώνια στο στρατό και η κούραση δίχως νόημα
και δεν είναι πραγματικότητα τα δικά μας κολλήματα, φαντασιώσεις, ψυχανάγκες;
Δεν τα λέω σε σένα τόσο γιατί βασικά οι συνθήκες εδώ είναι περίεργες. Δεν θα αποτραβιόσουν ένα μήνα για να επανέλθεις να μας πεις τι βηκες. οπότε κακώς σου προσάπτω ότι βιάστηκες. Τώρα παίζει το νήμα και τώρα ήθελες να απαντήσεις κάτι.
Απλά εμπνεύστηκα από την απάντησή σου και τη περιγραφή σου και θυμήθηκα ότι υπάρχει το πρόβλημα πράγματι, να μη βρίσκουμε ποτέ χρόνο να συλλογιστούμε. Σε χρησιμοποίησα δηλαδή για να εκφράσω κάτι που με απασχολούσε. Φυσικά το έκανα και ποιητικά γιατί είμαι γαμάτος αλλά δεν θέλω να το δείχνω και να περιαυτολογώ.
Υ.Γ.
Ας μας πει τώρα ο Νικ πως θ το έκανε αυτό σε ντοκιμαντέρ για αδαείς. Τι εικόνες θα έβαζε τι σχήματα, τι προτροπές θαέκανε στο μυαλό για να ακολουθήσει δρόμους.
(Αν και είναι σκαρμοδεξιός, αυτοί συνήθως βαριούνται να μοιράζονται συλλογισμούς

Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.