Όχι, το παράθυρο είναι πολύ μικρότερο. Απομένουν κάπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσουν να πεθαίνουν τα φυτά που βασίζονται σε φωτοσύνθεση C3, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των ειδών. Βέβαια εμείς σαν είδος ίσως μπορέσουμε να τα τροποποιήσουμε για να βασίζονται σε φωτοσύνθεση C4, που έχει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια ακόμη μπροστά της, αλλά μιλάμε για το παράθυρο να εμφανιστεί ζωή που να παράγει τεχνολογικούς πολιτισμούς. Αν το παράδειγμά μας είναι το νωρίτερο που μπορεί να προκύψει ζωή σε έναν πλανήτη σαν την Γη, το παράθυρο είναι τότε πολύ μικρό (100-200 εκατομμύρια χρόνια).Spiros252 έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 23:09Ο Ήλιος έχει διανύσει τη μισή του ζωή τώρα.
Όμως η ζωή στη Γη εμφανίστηκε μόλις στα 500 εκ. χρόνια. Δηλαδή έχουμε ζωή στο πρώτο 10% του βίου του ηλιακού συστήματος. Όμως ανιχνεύσιμη τεχνολογία έχουμε πολύ αργότερα. Στο 50% περίπου του βίου του ηλιακού μας συστήματος.
Παρόλα αυτά υπάρχει τεράστιο παράθυρο και πάλι (~50%) για να αποικίσουν όντα το γαλαξία ολόκληρο.
Το παράδοξο του Φέρμι - Πιθανές εξηγήσεις
- hellegennes
Re: Το παράδοξο του Φέρμι - Πιθανές εξηγήσεις
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Γιατί;hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 00:39Όχι, το παράθυρο είναι πολύ μικρότερο. Απομένουν κάπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσουν να πεθαίνουν τα φυτά που βασίζονται σε φωτοσύνθεση C3, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των ειδών. Βέβαια εμείς σαν είδος ίσως μπορέσουμε να τα τροποποιήσουμε για να βασίζονται σε φωτοσύνθεση C4, που έχει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια ακόμη μπροστά της, αλλά μιλάμε για το παράθυρο να εμφανιστεί ζωή που να παράγει τεχνολογικούς πολιτισμούς. Αν το παράδειγμά μας είναι το νωρίτερο που μπορεί να προκύψει ζωή σε έναν πλανήτη σαν την Γη, το παράθυρο είναι τότε πολύ μικρό (100-200 εκατομμύρια χρόνια).Spiros252 έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 23:09Ο Ήλιος έχει διανύσει τη μισή του ζωή τώρα.
Όμως η ζωή στη Γη εμφανίστηκε μόλις στα 500 εκ. χρόνια. Δηλαδή έχουμε ζωή στο πρώτο 10% του βίου του ηλιακού συστήματος. Όμως ανιχνεύσιμη τεχνολογία έχουμε πολύ αργότερα. Στο 50% περίπου του βίου του ηλιακού μας συστήματος.
Παρόλα αυτά υπάρχει τεράστιο παράθυρο και πάλι (~50%) για να αποικίσουν όντα το γαλαξία ολόκληρο.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
Δεν υπάρχει "μοντέλο" αβιογένεσης διότι δεν έχουμε φτιάξει ζωή, ούτε κατά προσέγγιση.hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 00:19Δεν είναι τεχνικές λεπτομέρειες, δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με αυτό που περιγράφεις. Το λέω απλά. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, είναι ολόκληρος κλάδος της αστροφυσικής.nrg έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 15:12Όπως έγραψα και πριν, δεν χρειάζεται να μπλέξουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Πειράματα και θεωρίες συμφωνούν.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: Όταν η πίεση (ή η θερμοκρασία) στο κέντρο μίας γιγαντιαίας μπάλας υδρογόνου, ξεπεράσει ένα όριο, τότε ξεκινούν εκείνα τα κβαντικά φαινόμενα και σχηματίζεται ένα αστέρι.
Η αβιογένεση βασίζεται σε πολύ απλούστερο μοντέλο.
Από την άλλη θερμοπυρηνικές αντιδράσεις έχουμε φτιάξει στο εργαστήριο, με μεγάλη επιτυχία.
Δεν χρειάζεται να επιμένουμε τι από τα δύο είναι πιο πολύπλοκο και δεν έχουμε ιδέα πώς γίνεται... Ε;

Έχουμε παραδώσει την λειτουργία του κράτους στο παρακράτος.
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
Αν ένας πολιτισμός έχει τεχνολογία να ταξιδεύει στο σύμπαν, νομίζω ότι θα έχει βρει τρόπο και να αποθηκεύει αλλά και να απορροφά ενέργεια από το περιβάλλον. Κάτι σαν τους έμβιους οργανισμούς, αλλά χωρίς την προγραμματισμένη γήρανση.OANNHSEA έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 18:26Θέλεις να πεις ότι μετά από 2.000.000 χρόνια θα έβρισκες κάποιο τεχνολογικό δημιούργημα ενός εξωγήινου πολιτισμού;nrg έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 15:25Αυτό είναι δύσκολο να ισχύει.OANNHSEA έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 20:01Β) Ο χρόνος εμφάνισης του πολιτισμού. Εμείς υπάρχουμε μόνο 12.000 χρόνια στην ιστορία. Εάν ένας πολιτισμός εξελίχτηκε πριν από 2.000.000 χρόνια σε ένα άστρο στα 100 έτη φωτός από εμάς, θα ήρθαν, θα μας είδαν πιθήκους, θα έφυγαν και εμείς ΜΠΟΡΕΙ να μάθουμε ότι υπήρξαν εάν βρούμε ποτέ κάποια κατάλοιπα του πολιτισμού τους... Υπάρχουν δηλαδή σημαντικά χρονικά κενά, δεν είναι γη για να έχει όλη αποικιστεί...
Σκέψου ότι εμείς οι άνθρωποι με την πρωτόγονη τεχνολογία (για διαστημικά ταξίδια) έχουμε στείλει διαστημόπλοια σε πλανήτες και τα αφήσαμε εκεί, είτε στο έδαφος, είτε σε τροχιά για να παρακολουθούν ... νεκρούς πλανήτες.
Οπότε οι εξωγήινοι, αναλογικά, θα άφηναν εδώ στην απλούστερη περίπτωση, δορυφόρους σε τροχιά για να καταγράφουν αυτά που θέλουν να καταγράψουν.
Στην καλύτερη θα άφηναν επίγειους ρομποτικούς σταθμούς για να συλλέξουν διάφορα πράγματα, να τα αναλύσουν και να εκπέμψουν πίσω. Πάλι σε αναλογία με αυτά που κάμανε και εμείς.
Τέτοια σημάδια όμως δεν βρήκαμε.
Άρα το πιθανότερο είναι να μην πέρασαν ποτέ.
Θα το έβρισκες στην επιφάνεια του πλανήτη να λειτουργεί ακόμα;;;
Θα το έβρισκες σε τροχιά;;;
Το πρώτο δεν γίνεται - οι χαοτικές καταστάσεις του πλανήτη και η διάβρωση θα το είχαν καταστρέψει σε μερικές χιλιάδες χρόνια το πολύ...
Το δεύτερο δεν ισχύει, γιατί ακόμα και σε θέση ισορροπίας να το έβαζαν, και πάλι μετά από 2.000.000 χρόνια χάνει την θέση του!!!
Δεν έχεις καταλάβει τι είναι 2.000.000 χρόνια...
.
Δηλαδή μηχανές που περιέχουν νανομηχανές, που τις συντηρούν και τις επισκευάζουν.
Έτσι και αλλιώς τίποτα δεν τους εμποδίζει να μας επισκεφτούν ξανά και ξανά για αναβαθμίσεις, επισκευές και τα σχετικά.
Εμείς έχουμε στείλει ίσα με 10-15 αποστολές στον Άρη που είναι νεκρός.
Δεν νομίζω ότι εξωγήινοι επιστήμονες θα προσπερνούσαν την έμβια Γη έτσι για θα έβρισκαν πηθίκια ή ακόμα και βακτηρίδια μόνο...
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
- hellegennes
Γιατί η φωτεινότητα του Ήλιου θα έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός διάβρωσης πυριτικών πετρωμάτων, που είναι σημαντικοί αποθέτες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα ρίξει το ελεύθερο -στην ατμόσφαιρα- διοξείδιο του άνθρακα σε βαθμό ασφυξίας των οργανισμών που το αναπνέουν (των φυτών). Υπάρχουν φυτά, όπως το καλαμπόκι, που επιβιώνουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των φυτών θα χαιρετίσει.Ζενίθεδρος έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 01:50Γιατί;hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 00:39Όχι, το παράθυρο είναι πολύ μικρότερο. Απομένουν κάπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσουν να πεθαίνουν τα φυτά που βασίζονται σε φωτοσύνθεση C3, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των ειδών. Βέβαια εμείς σαν είδος ίσως μπορέσουμε να τα τροποποιήσουμε για να βασίζονται σε φωτοσύνθεση C4, που έχει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια ακόμη μπροστά της, αλλά μιλάμε για το παράθυρο να εμφανιστεί ζωή που να παράγει τεχνολογικούς πολιτισμούς. Αν το παράδειγμά μας είναι το νωρίτερο που μπορεί να προκύψει ζωή σε έναν πλανήτη σαν την Γη, το παράθυρο είναι τότε πολύ μικρό (100-200 εκατομμύρια χρόνια).Spiros252 έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 23:09Ο Ήλιος έχει διανύσει τη μισή του ζωή τώρα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δεν αντιλέγω. Η κουβέντα έγινε για την εξασθένηση του σήματος.OANNHSEA έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 18:31Ναι... είναι σωστό...nrg έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 15:37Δεν το ξέρεις αυτό, διότι αν μπορείς να ταξιδέψεις σε πλανήτες τότε μπορείς να φτιάξεις μία τεράστια νοητή κεραία, χρησιμοποιώντας την αρχή της συμβολομετρίας. Με βάση αυτήν την αρχή έχουμε φτιάξει νοητές κεραίες που έχουν έκταση συγκρίσιμη με της διαστάσεις της Γης. (Έτσι φωτογραφίσαμε και την μαύρη τρύπα)
Φαντάσου την ίδια κατασκευή σε επίπεδο πλανητών.
Το μέγεθος μίας τέτοιας νοητής κεραίας θα μπορούσε να έχει διαστάσεις ηλιακού συστήματος.
Βάλε και εξελιγμένη τεχνολογία σε ενίσχυση αλλά και καθαρισμό σημάτων από θόρυβο και θεωρικά μπορεί να πιάσει σήματα από εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.
Είναι (εκτιμώ) θέμα κλίμακας και όχι φυσικών περιορισμών.
Δεδομένου ότι θα πετύχεις το χρονικό πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούν την σχετική τεχνολογία και δεν έχουν μεταπηδήσει σε άλλη τεχνολογία όπως κβαντική επικοινωνία... Και το χρονικό πλαίσιο είναι μερικές εκατοντάδες χρόνια κάθε φορά...
Πόσα χρόνια έχουμε πολιτισμό εμείς; 12.000
Πόσα χρόνια στέλνουμε σήματα προς τα έξω; Ούτε καν 100!!!
Δηλαδή εάν κάποιος εξωγήινος είχε στήσει μία τέτοια τεράστια διάταξη και προσπαθούσε να μας ακούσει από το 1000π.χ. μέχρι το 1000μ.χ. θα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι (τουλάχιστον) ο πλανήτης μας δεν έχει ευφυή ζωή!!! Για επέκτεινε το αυτό για 2.000.000 χρόνια...
.
Το πιθανότερο είναι εμείς να πιάσουμε σήμα "φάρο" από εξωγήινους, δεδομένου ότι θα έχουν ανησυχίες όπως και εμείς, για επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμα τέτοια σήματα, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις από τις οποίες προέκυψε το SETI.
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
- hellegennes
Αυτό που λες είναι τελείως λάθος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το σήμα θα εξασθενήσει, είναι ότι θα κρυφτεί πίσω από τον θόρυβο υποβάθρου. Όσο μεγαλύτερο δέκτη και να χρησιμοποιήσεις, το πρόβλημα θα είναι ίδιο: δεν θα αυξήσεις μόνο το τεχνητό σήμα αλλά και τον θόρυβο πίσω του. Είναι σαν να προσπαθείς να καταλάβεις καλύτερα τι λέει μια ηχογράφηση με πολύ θόρυβο απλώς αυξάνοντας την ένταση.
Φυσικά υπάρχει τρόπος να στείλεις μήνυμα σε μεγάλη απόσταση και ο τρόπος αυτός είναι να στείλεις στοχευμένη εκπομπή. Αλλά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει α) να το θέλεις και β) να ξέρεις ότι στέλνεις σήμα κάπου όπου κάποιος θα το λάβει.
Φυσικά υπάρχει τρόπος να στείλεις μήνυμα σε μεγάλη απόσταση και ο τρόπος αυτός είναι να στείλεις στοχευμένη εκπομπή. Αλλά για να το κάνεις αυτό θα πρέπει α) να το θέλεις και β) να ξέρεις ότι στέλνεις σήμα κάπου όπου κάποιος θα το λάβει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Το πρόβλημα είναι ότι αν το σώμα παγώσει, τότε η διαστολή του πάγου καταστρέφει την δομή των κυττάρων.wooded glade έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 15:48Με cryogenics γίνεται.
Δεν θα καταλάβεις τίποτα και θα είσαι στον άλλο γαλαξία.
Εγώ έχω βρεθεί στο χειρουργείο δύο φορές, για τρίωρες εγχειρήσεις.
Τη μία φορά μου λέει η αναισθητίστρια "μετρείστε μέχρι το τρία" και μέτρησα ένα-δύο και κοιμήθηκα. Η επόμενη -για μένα- χρονική στιγμή ήταν στο θάλαμο του νοσοκομείου, μου δημιουργήθηκε όμως μία ανεπαίσθητη αίσθηση time lapse διότι είχε αλλάξει ο φωτισμός της ημέρας, από μεσημέρι σε απογευματάκι που έπεφταν σκιές στη βεράντα.
Την άλλη, χωρίς να υπάρχουν παράθυρα και τέτοια, πάλι η επόμενη χρονική στιγμή ήταν που με ξύπνησε ο νοσοκόμος και μου έλεγε "πάρτε μιά βαθειά ανάσα".
Άρα λοιπόν περιέρχεεσαι σε time stasis και φτάνεις στον άλλο γαλαξία - αρκεί να μην χαλάσουν τα συστήματα του διαστημόπλοιου στο δρόμο.
Το σώμα μας όταν ξεπαγώσει δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει.
Ένας βάτραχος έχει φυσικό αντιψυκτικό στο αίμα του και στον χειμώνα παγώνει σε σημείο που η καρδιά του σταματά. Όταν ξεπαγώνει επανέρχεται...
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
Και να πετάξω την σπόντα μου... αν μπορεί ας μας εξηγήσει κάποιος πώς προέκυψε αυτό το χαρακτηριστικό στον βάτραχο, με μικρά και σταδιακά βήματα. Όχι εδώ αλλά στο αντίστοιχο νήμα της εξέλιξης των ειδών.
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
Γιατί σε έχει πιάσει άρνηση;hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 03:11Αυτό που λες είναι τελείως λάθος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το σήμα θα εξασθενήσει, είναι ότι θα κρυφτεί πίσω από τον θόρυβο υποβάθρου. Όσο μεγαλύτερο δέκτη και να χρησιμοποιήσεις, το πρόβλημα θα είναι ίδιο: δεν θα αυξήσεις μόνο το τεχνητό σήμα αλλά και τον θόρυβο πίσω του. Είναι σαν να προσπαθείς να καταλάβεις καλύτερα τι λέει μια ηχογράφηση με πολύ θόρυβο απλώς αυξάνοντας την ένταση.

Ο λόγος S/N έχει βελτιωθεί θεαματικά με την πρόοδο της τεχνολογίας.
Δεν βλέπω κανέναν λόγο να σταματήσει η πρόοδος αυτή.
Πρόσφατα φωτογραφίσαμε μία μαύρη τρύπα 55 εκατ. έτη φωτός μακριά μας.
Η φωτογράφιση δεν έγινε real time, αλλά συγκεντρώθηκε ένας τεράστιος όγκος δεδομένων και από την επεξεργασία τους (βλέπε και αποθορυβοποίηση) προέκυψε η εικόνα.
Πριν 20 χρόνια κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο.
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
- hellegennes
Η μαύρη τρύπα που φωτογραφίσαμε δεν είναι ότι χανόταν στον θόρυβο και δεν μπορούσαμε να την φωτογραφίσουμε πριν 20 χρόνια, είναι ότι δεν είχαμε αρκετή τηλεσκοπική ανάλυση. Μια χαρά ξεχωρίζει από τον θόρυβο. Μιλάμε για ένα πράγμα που έχει μάζα μικρού γαλαξία (το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου έχει περίπου ίση μάζα).
Για την ακρίβεια, προσπαθήσαμε να φωτογραφήσουμε και την δική μας κεντρική μαύρη τρύπα, που είναι 26 χιλιάδες έτη φωτός μακριά και όχι μερικές δεκάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και μέχρι στιγμής τζίφος. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι παρεμβάλλονται αμέτρητες άλλες πηγές ραδιοκυμάτων προς εκείνην την κατεύθυνση.
Για την ακρίβεια, προσπαθήσαμε να φωτογραφήσουμε και την δική μας κεντρική μαύρη τρύπα, που είναι 26 χιλιάδες έτη φωτός μακριά και όχι μερικές δεκάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και μέχρι στιγμής τζίφος. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι παρεμβάλλονται αμέτρητες άλλες πηγές ραδιοκυμάτων προς εκείνην την κατεύθυνση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Ενδιαφέρον αυτό, δεν το ήξερα. Αλλά και πάλι δεν νομίζω πως στεκει για να ειναι παράθυρο εμφάνισης πολιτισμού. Απλά τα περισσότερα είδη φυτών στον άλλον πλανήτη θα έχουν προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες. Όπως θα συμβεί μάλλον και εδω. Το άλλο ειναι πως δεν πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν ενώσεις πυριτίου για να υπάρξει σταθερό έδαφος σε πλανήτη. Το άλλο είναι με την ηλιακη ακτινοβολία. Δεν πρέπει απαραίτητα να έχει κάποιο αστέρι το μέγεθος, δλδ το ακτινολογικό βιογραφικό του ηλίου ώστε να έχει το ίδιο παράθυρο. Τα μικρότερα αστέρια ζουν περισσότερο. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια των οποίων η ζώνη που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή δεν συμπίπτει με εκείνην όπου οι πλανήτες βρίσκονται σε σύγχρονη περιστροφή.hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 02:40Γιατί η φωτεινότητα του Ήλιου θα έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός διάβρωσης πυριτικών πετρωμάτων, που είναι σημαντικοί αποθέτες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα ρίξει το ελεύθερο -στην ατμόσφαιρα- διοξείδιο του άνθρακα σε βαθμό ασφυξίας των οργανισμών που το αναπνέουν (των φυτών). Υπάρχουν φυτά, όπως το καλαμπόκι, που επιβιώνουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των φυτών θα χαιρετίσει.Ζενίθεδρος έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 01:50Γιατί;hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 00:39
Όχι, το παράθυρο είναι πολύ μικρότερο. Απομένουν κάπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσουν να πεθαίνουν τα φυτά που βασίζονται σε φωτοσύνθεση C3, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των ειδών. Βέβαια εμείς σαν είδος ίσως μπορέσουμε να τα τροποποιήσουμε για να βασίζονται σε φωτοσύνθεση C4, που έχει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια ακόμη μπροστά της, αλλά μιλάμε για το παράθυρο να εμφανιστεί ζωή που να παράγει τεχνολογικούς πολιτισμούς. Αν το παράδειγμά μας είναι το νωρίτερο που μπορεί να προκύψει ζωή σε έναν πλανήτη σαν την Γη, το παράθυρο είναι τότε πολύ μικρό (100-200 εκατομμύρια χρόνια).

Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
Απορώ τί διαβάζεις στη συζήτηση...OANNHSEA έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 18:20Επειδή δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ!!!stavmanr έγραψε: ↑01 Ιουν 2020, 10:14Ας ξαναπάμε στα βασικά: από τη στιγμή που δεν ισχύει η αβιογένεση, επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορείς να αναφέρεσαι στατιστικά σε αβιογενέσεις στο σύμπαν. Είναι παράλογο.
Επομένως, γράφοντάς μου "η γη είναι πλανήτης, ο Χ είναι πλανήτης, η γη έχει ζωή άρα κι ο Χ θα έχει ζωή" είναι το γνωστό ανέκδοτο με το μπουζούκι...
Έχοντας κενό γνώσης στο πως δημιουργείται η ζωή, δεν μας δίνεται το επιστημονικό δικαίωμα να κάνουμε πιθανοτικές αναλύσεις σχετικά με την ανάπτυξη της ζωής στο σύμπαν. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε προσωπικές εκτιμήσεις, δοξασίες, ή και να παίζουμε στοίχημα με τους φίλους μας στο κάθε φόρουμ.
Επομένως, θέμα όπως το συγκεκριμένο δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα. Αλλά μπορεί να αναπτύσσεται παρεΐστικα, όπως στον καφέ λέει ο καθένας την αποψάρα του για τα πάντα.
Επειδή δεν τα έχουμε καταφέρει εμείς, σημαίνει ότι δεν γίνεται!!!

Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πώς επακριβώς μπορεί να αναπτυχθεί ζωή από άβια συστατικά, καθώς δεν είχαμε ποτέ μας τέτοια ευκαιρία να μάθουμε, δεν μπορούμε να συζητάμε για την ανάπτυξη ζωής από άβια συστατικά καί σε άλλους πλανήτες.
Είναι προφανές νομίζω.
Δεν μπορώ να πω τί βιολογικό ον υπάρχει και τί δεν υπάρχει στη γη αν δεν:Από τη μία δέχεσαι "το σύμπαν όπως είναι", αλλά δεν δέχεσαι τους εξωπραγματικούς αριθμούς του σύμπαντος!!!
Και χρησιμοποιείς λογική του τύπου: εφόσον στην άπειρη Ελλάδα δεν υπάρχει πλάσμα το οποίο να γεννά αυγά και να θηλάζει τα μικρά του, δεν υπάρχει πουθενά στη γη!!!
- το παρατηρήσω
- γνωρίζω τις συνθήκες και τον τρόπο παραγωγής του επακριβώς.
Με άλλα λόγια, επειδή υπάρχεις εσύ στη γη δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει και αραχνοφάλαινα ή δελφινοκατσαρίδα, ούτε και να βγάλω τέτοιες πιθανότητες. Προφανώς...
Το αντιλαμβάνεσαι;
Δεν έγινε για πάρτη μου. Έγινε και για πάρτη σου. Ώστε να μπορείς να φαντάζεσαι ελεύθερα διάφορα, υπαρκτά και μη.Από τη μία έχεις πρόβλημα να δεχτείς το πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν και το συγκρίνεις με το τιποτένιο ηλιακό μας σύστημα και από την άλλη έχεις σοβαρό πρόβλημα να δεχτείς ότι όλο αυτό το σύμπαν δεν έγινε για την πάρτι σου και μόνο!!!
Εδώ όμως δεν συζητάμε για τα προϊόντα της φαντασίας σου, αλλά για ζητήματα που άπτονται επιστημονικών μελετών και παρατηρήσεων.
Δεν έχω γράψει ποτέ μου κάτι τέτοιο.Μάλιστα... Μελετάς την πανίδα της Αττικής και αυτόματα μας λες ότι δεν υπήρξε ποτέ πουλί στη γη που να ζύγιζε ένα τόνο!!!
Μάλιστα...
Αναπτύσσεις αποκλειστική συζήτηση με τον εαυτό σου και δεν βοηθάς τη μεταξύ μας συζήτηση.
Και τι έγινε που βρήκαμε 36 χιλιάδες ή 36 εκατομμύρια πλανήτες;Έχουμε βρει μέχρι στιγμής 36.000 πλανήτες, δεν έχουμε πάει να ερευνήσουμε καν λεπτομερώς τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος και ο χασοδίκης μας θεωρεία αυτόματα ως βάση συζήτησης ότι "Δεν έχουμε δει ακόμα ζωή σε κανέναν από αυτούς που μελετούμε."
Μετά γυρνάει και μας λέει ότι ""έχετε προαποφασίσει για το αποτέλεσμα και του δίνετε πιθανότητες που δεν υπάρχουν.""!!!!
Ξέρεις κάποιον επιστημονικό κανόνα που να λέει "αν βρεις 36 εκατομμύρια πλανήτες οι Χ από αυτούς θα έχουν απαραίτητα ζωή;"
Πες τον μας να τον ξέρουμε και οι υπόλοιποι...
Αυτό δεν το ήξερα.Τα μαθηματικά είναι αλάθητα - και το σύμπαν βασίζεται στην επιστήμη.
Ότι δηλαδή το σύμπαν εμφανίστηκε μετά την επιστημονική μας έρευνα, ενώ παλαιότερα που δεν υπήρχε επιστημονική έρευνα το σύμπαν ήταν ανύπαρκτο.
Όσο ζω μαθαίνω...
Αν πάψει η επιστημονική έρευνα, παύει και το σύμπαν που βασίζεται σε εκείνη!

Ευτυχώς δηλαδή που είμαι ο μόνος άνθρωπος που δεν έχει ανακαλύψει όλους τους φυσικούς νόμους και τις σχέσεις που διέπουν τα φαινόμενα στο σύμπαν!Ακόμα και οι τρελοί παίρνουν φάρμακα τα οποία βασίζονται στα μαθηματικά, στη βιολογία, στην χημεία και στη φυσική.
Εάν δεν έχεις ανακαλύψει όλους τους φυσικούς νόμους, τους χημικούς κανόνες ή τις μαθηματικές βάσεις, δεν σου φταίει κανένας...

Αποτελώ την εξαίρεση στον κανόνα του "υπερανθρώπου του oannshea".

Δεν ανήκω στους υπερανθρώπους του oanshea για να ξέρω τί θα φέρει το αύριο.Δεν ξέρεις τι θα φέρει το αύριο...
Εκείνοι γνωρίζουν ήδη τί θα φέρει. Πχ. ζωή σε άλλους πλανήτες!
Και το αποδεικνύουν λέει επιστημονικά, την ώρα που εμείς που δεν ανήκουμε σε αυτή την ελίτ δεν μπορούμε να καταλάβουμε!

Το 1982 είχα αρχίσει να μελετώ την ανακύκλωση και γενικά την οικονομία εναλλακτικών μορφών. Με κορόιδευαν όλοι οι φίλοι οι συγγενείς και οι γνωστοί, όταν τους τα έλεγα αυτά.
Κι εδώ βρήκες να βγάλεις τα απωθημένα σου βρε onshea; Σε μένα;
Προσπαθεί να σου πει ότι στο SETI πληρώνουμε τσάμπα χρήματα...nrg έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 03:39Γιατί σε έχει πιάσει άρνηση;hellegennes έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 03:11Αυτό που λες είναι τελείως λάθος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το σήμα θα εξασθενήσει, είναι ότι θα κρυφτεί πίσω από τον θόρυβο υποβάθρου. Όσο μεγαλύτερο δέκτη και να χρησιμοποιήσεις, το πρόβλημα θα είναι ίδιο: δεν θα αυξήσεις μόνο το τεχνητό σήμα αλλά και τον θόρυβο πίσω του. Είναι σαν να προσπαθείς να καταλάβεις καλύτερα τι λέει μια ηχογράφηση με πολύ θόρυβο απλώς αυξάνοντας την ένταση.
Ο λόγος S/N έχει βελτιωθεί θεαματικά με την πρόοδο της τεχνολογίας.
Δεν βλέπω κανέναν λόγο να σταματήσει η πρόοδος αυτή.
Πρόσφατα φωτογραφίσαμε μία μαύρη τρύπα 55 εκατ. έτη φωτός μακριά μας.
Η φωτογράφιση δεν έγινε real time, αλλά συγκεντρώθηκε ένας τεράστιος όγκος δεδομένων και από την επεξεργασία τους (βλέπε και αποθορυβοποίηση) προέκυψε η εικόνα.
Πριν 20 χρόνια κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο.
Δεν το κατάλαβες;

Αποκάλυψη συνωμοσίας είναι.
- hellegennes
Ναι, σίγουρα, αλλά το εύρος άστρων δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο. Τα αρκετά μεγαλύτερα άστρα ζούνε πολύ λιγότερο (από 1-2 εκατομμύρια χρόνια ως 1-2 δισεκατομμύρια, ανάλογα με το μέγεθος), τα δε μικρά άστρα είναι εξαιρετικά ενεργά και έχουν πολύ συχνά βίαια ξεσπάσματα που λούζουν με ακτινοβολία την περιοχή τους. Είναι αμφίβολο κατά πόσο προλαβαίνει να εξελιχθεί ζωή. Αυτά βέβαια με τα γήινα δεδομένα της ζωής. Μπορεί να ανακαλύψουμε ότι η ζωή είναι πολύ πιο προσαρμοστική.Ζενίθεδρος έγραψε: ↑02 Ιουν 2020, 04:24Ενδιαφέρον αυτό, δεν το ήξερα. Αλλά και πάλι δεν νομίζω πως στεκει για να ειναι παράθυρο εμφάνισης πολιτισμού. Απλά τα περισσότερα είδη φυτών στον άλλον πλανήτη θα έχουν προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες. Όπως θα συμβεί μάλλον και εδω. Το άλλο ειναι πως δεν πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν ενώσεις πυριτίου για να υπάρξει σταθερό έδαφος σε πλανήτη. Το άλλο είναι με την ηλιακη ακτινοβολία. Δεν πρέπει απαραίτητα να έχει κάποιο αστέρι το μέγεθος, δλδ το ακτινολογικό βιογραφικό του ηλίου ώστε να έχει το ίδιο παράθυρο. Τα μικρότερα αστέρια ζουν περισσότερο. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια των οποίων η ζώνη που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή δεν συμπίπτει με εκείνην όπου οι πλανήτες βρίσκονται σε σύγχρονη περιστροφή.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Το “Απεχθές Συμπέρασμα” και το Παράδοξο της Ευημερίας – Πού Τελειώνει η Ηθική του Αριθμού;
από Γιαννης- μελβουρνη » 09 Μαρ 2025, 05:04 » σε Φιλοσοφία - 127 Απαντήσεις
- 2722 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
14 Μαρ 2025, 21:27
-