sharp έγραψε: ↑04 Απρ 2025, 22:13
elpidios έγραψε: ↑04 Απρ 2025, 20:30
axilmar έγραψε: ↑08 Μαρ 2025, 11:54
Στην εφαρμογή που φτιάχνω τώρα στην δουλειά (web app με react και nodejs), κανένα από τα ελεύθερα splitter panes δεν δουλεύει σωστά. Έχω δοκιμάσει 6 μέχρι τώρα.
Πήγα να το περάσω στο chatgpt, αλλά δεν καταλάβαινε τίποτα, όλο γενικές μπούρδες μου έβγαζε.
Το ίδιο και το copilot.
Την Δευτέρα θα δοκιμάσω να φτιάξω το δικό μου splitter pane.
Η τεχνητή νοημοσυνη έχει πολλά βήματα να κάνει ακόμα μέχρι να αρχίσει να καταλαβαίνει τα πραγματικά προβλήματα στο coding...
Συμφωνώ. Στο CSS, που είναι και η δεξιότητα στην οποία έχω τη μεγαλύτερη άνεση — με χρήση :has, :not, :nth-child, odd, αλλά και πολύ πιο σύνθετους selectors και λογικές — το AI πολλές φορές βγάζει σωστό αποτέλεσμα, αλλά μόνο με σαφή, λεπτομερή καθοδήγηση. Αν δεν ξέρεις εσύ τι κάνεις, δεν μπορεί να σε σώσει. Όταν όμως το κατευθύνεις σωστά, όντως σου επιταχύνει αυτό που θέλεις να υλοποιήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Δεν σκέφτεται για σένα.
Επομένως εκεί που ήθελα 2 για να βγάζουν Χ όγκο δουλειάς, τώρα την βγάζει 1 κι ο άλλος πάει για ψάρεμα, σωστά;
Αυτό που λες είναι αρκετά γενικό, γιατί στην πράξη το αν μειώνεται η δουλειά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται πολύ από τις συνθήκες, το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται και, κυρίως, από το πώς το αξιοποιεί ο καθένας. Για παράδειγμα, όταν δημιουργούμε μια ιστοσελίδα με σωστό τρόπο, εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί ρόλοι, όπως οι γραφίστες που ασχολούνται με την εμφάνιση και την αισθητική, οι προγραμματιστές (front-end, back-end, SEO, network administrators και devops) που διασφαλίζουν τη σωστή και γρήγορη λειτουργία, οι διαχειριστές έργων που συντονίζουν και οργανώνουν τις εργασίες της ομάδας, και οι δοκιμαστές που επιβεβαιώνουν ότι όλα λειτουργούν άψογα.
Αν σκεφτούμε τώρα πώς λειτουργούν οι διάφορες εταιρείες, βλέπουμε ότι στις μεγάλες εταιρείες, η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, χωρίς απαραίτητα να μειώνεται το προσωπικό. Στις μεσαίες εταιρείες, η ομάδα συνήθως αποφορτίζεται από τις καθημερινές, επαναλαμβανόμενες εργασίες, με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα και τη δημιουργικότητα. Σε εταιρείες που επιλέγουν να διατηρούν χαμηλό κόστος, μπορεί πράγματι να μειώνεται το προσωπικό, κάτι που όμως συνήθως αντανακλάται στην ποιότητα της δουλειάς τους. Τέλος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες διευκολύνονται, καθώς εξοικονομούν χρόνο από καθημερινές και μονότονες εργασίες και μπορούν να αφιερωθούν περισσότερο σε πιο απαιτητικά και δημιουργικά projects.
Συνεπώς, όπως συμβαίνει με κάθε εργαλείο, το αν κάποιος «πάει για ψάρεμα» ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά του. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα επιλέξουν να μειώσουν το προσωπικό και να στείλουν ανθρώπους «για ψάρεμα», ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Επίσης, κάτι που δεν θα αναπτύξω αναλυτικά, αλλά μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται η τεχνολογία στους πολέμους. Αν με ρωτάς αν προτιμούσα ο κόσμος να ήταν όπως πριν 20 χρόνια, η απάντηση είναι ναι. Όμως, από τη στιγμή που δεν είναι στο χέρι μου να το αλλάξω και η τεχνολογία αυτή υπάρχει, είναι στο χέρι του καθενός πώς θα επιλέξει να την χρησιμοποιήσει.