Θα σου πω τη δική μου εκδοχή, γιατί εγώ το έχω ζήσει. Οταν πρωτοβγήκε το φέησμπουκ, υπήρχαν δεκάδες εφαρμογές που επιτελούσαν τις ίδιες λειτουργίες με αυτό και ακόμη καλύτερα. π.χ. για το τσατ υπήρχε το msn, για συζητήσεις τα φόρουμ, τα παιχνίδια που υπήρχαν απ' έξω ήταν χίλιες φορές ανώτερα από αυτά του φέησμπουκ, το myspace είχε καλύτερη επεξεργασία προφιλ κλπ.
Το πρόβλημα είναι ότι το φέησμπουκ κέρδισε τους ιντερνετικά αναλφάβητους (που στη χώρα μας είναι πολλοί). Κέρδισε το κοινό που μέχρι σήμερα, γνωρίζει άψογα να κινείται εντός του φάησμπουκ, αλλά κατά τ' άλλα δεν έχει ιδέα ούτε καν από μηχανές αναζήτησης.
Ο λόγος που όποιος θέλει να προωθήσει τη δουλειά του (π.χ. ένας καλλιτέχνης) δεν μπορεί να απαλλαγεί από το φέησμπουκ, είναι ότι εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που θα έχει πρόσβαση στο έργο του.
Εν ολίγοις: Αυτοί που είναι εκεί μέσα, δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ, γιατί εκεί είναι και όλοι οι άλλοι. Δεν θέλουν να πάνε σε ένα μέρος με λιγότερη επισκεψιμότητα.