Οι περισσότερες πληροφορίες είναι απ' το ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΛΕΝΑΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΥ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΕΣ, ΤΙΣ ΘΕΟΓΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q= ... ww8Bg9_vBM
Ο Ωγύγης ή Ώγυγος θεωρείται ο παλαιότερος άνθρωπος ή ο παλαιότερος των Ελλήνων .
Ο Ώγυγος, στην εποχή του οποίου έγινε ο ομώνυμος κατακλυσμός, θεωρείται και πρώτος βασιλιάς της Αττικής ( Σύγκελλος, Ἐκλογή χρονογραφίας, 71, 4 – 5· Ακουσίλαος, απόσπ. 23 b 2· Σχόλια εἰς Πλάτωνα, 22 a 2 – 3 ) και πρώτος βασιλιάς της Θήβας ( Αίλιος Διονύσιος, Ἀττικά ὀνόματα, λήμμα «ὠγύγιος»· Σχόλια εἰς Ἀπολλώνιον Ῥόδιον, 250, 25· Σχόλια εἰς Ἡσίοδον, 806 a 1 - 2 ). Εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, τότε πιθανόν να ήταν βασιλιάς της σημερινής Αττικοβοιωτίας. Υπάρχει όμως και αναφορά ( Θάλλος, απόσπ. 2a 1 – 8 ) , σύμφωνα με την οποία ο Ώγυγος ήταν Τιτάνας και, όταν ηττήθηκε στον πόλεμο των Τιτάνων εναντίον του Δία, κατέφυγε στην Ταρτησσό.
Ο Ώγυγος είναι είναι μία μυστηριώδης μορφή της ελληνικής μυθολογίας. Το όνομά του πιθανόν να είναι ένα απλό συνώνυμο του Ωκεανού, που έχει την ίδια γλωσσική ρίζα. Ένας ενδιάμεσος τύπος «ὠγηνός» διασώζεται από τον Φερεκύδη ( Φερεκύδης, απόσπ. 2, 15 – 16. ). Ο Ησύχιος μάλιστα αναφέρει ότι «ὠγήν» ( Ησύχιος, Λεξικόν, λήμματα: «ὠγήν», «ὠγενίδαι», «ὠγένιον» ) είναι ο «ὠκεανός» και «ὠγενίδαι» οι «ὠκεανίδαι» και «ὠγένιον» το «παλαιόν». Αλλά παλαιό και αρχαίο είναι και το «ὠγύγιον» ( Σούδας Λεξικόν, λήμμα «ὠγύγιον» ) κατά το Λεξικό της Σούδας, που δίνει και μία άλλη σημασία της λέξης, τη σημασία του υπερμεγέθους. Ο Ησίοδος αποκαλεί το ύδωρ της Στυγός «ὠγύγιον» ( Ησίοδος, Θεογονία, στ. 805 – 806. ) . Αλλά η Στυξ είναι θυγατέρα του Ωκεανού ( Ησίοδος, Θεογονία, στ. 775 ) , κατά τον ίδιο ποιητή.
Ἒκτηνες ἤ Ἐκτῆνες ἤ Ἑκτῆνες: Προϊνδοευρωπαϊκό ίσως φύλο που εντοπίζεται στην Βοιωτία. Κατά το Λεξικόν της Ελληνικής Αρχαιολογίας του Αλεξ. Ραγκαβή, οι Ἑκτῆνες ήσαν «...επί Ωγύγου κάτοικοι και αυτοί της παρά τον Ασωπόν Βοιωτίας, καταστραφέντες υπό λοιμού (Παυσ. Θ΄ 5,1)...». Σύμφωνα με διασωθέντα αποσπάσματα του Λέσβιου ιστορικού του 5ου π.Χ. αιώνα Ελλάνικου, οι Έκτηνες θεωρούνται ως οι πρώτοι κάτοικοι της Βοιωτίας, ιδρυτές των Θηβών επί του βασιλέως αυτών Ωγύγου. Θα τους διαδεχθούν οι Άονες και οι Ύαντες. ( Δημητρίου Ευαγγελίδη , Λεξικό Ελληνικών και Περιελλαδικών φύλων )
Ο Ώγυγος είναι ιδιαίτερα γνωστός ως βασιλιάς των Εκτηνών, των αυτοχθόνων (προκατακλυσμιαίων) και πρώτων κατοίκων της Βοιωτίας. Ίδρυσε την πόλη Ωγυγία (η μετέπειτα Θήβα) και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Αρκετοί αρχαίοι Έλληνες ποιητές αναφέρονται στους Θηβαίους ως «Ὠγυγίδαι».
Ο Παυσανίας ο περιηγητής, αναφερόμενος στην Βοιωτία, τον 5ο αιώνα π.Χ. αναφέρει: «Οι πρώτοι οικιστές των Θηβών υπήρξαν οι Εκτήνες και ο βασιλιάς τους Ωγύγης, ένας αυτόχθων. Από το όνομα αυτό προήλθε ο Ωγύγιος, επίθετο το οποίο χρησιμοποιούν πολύ ποιητές αναφερόμενοι στους Θηβαίους.» Υπάρχουν και άλλες εκδοχές και ιστορίες σχετικά με τον Ωγύγη. Σύμφωνα με τον Λυκόφρωνα τον Χαλκιδέα, ο Ωγύγης βασίλευσε στις Θήβες της Αιγύπτου. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος, τον 5ο αιώνα μ.Χ., αναφέρει ότι ήταν ο βασιλιάς της Λυκίας της Μικράς Ασίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Ωγύγης και οι Εκτήνες, οι πρώτοι οικιστές της Βοιωτίας, μετά από ένα χρονικό διάστημα, μετανάστευσαν σε μία άλλα περιοχή που ονομαζόταν Ακτή ( στον Άθω ) . Ο Ρωμαίος ιστορικός Σέξτος Ιούλιος Αφρικανός (Sextus Julius Africanus) ( 221 μ.Χ. ) αναφέρει ότι υπήρξε και ο ιδρυτής της Ελευσίνας ( παρατίθεται στην Ευαγγελική Προπαρασκευή του Ευσεβίου ) .
Σχετικά με την καταγωγή του οι απόψεις ποικίλουν, ορισμένες πηγές τον θεωρούν αυτόχθονα ( γιος της Γης ) της Βοιωτίας, αναφέρεται ως γιος του Ποσειδώνα, του Βοιωτού ή ακόμη και του Κάδμου. Ο ιστορικός Θεόφιλος αναφέρει ότι ήταν ένας από τους Τιτάνες.
Ήταν ο σύζυγος της Θήβης, από την οποία η Θήβα πήρε το όνομά της. Παιδιά του ήταν:
ο Ελεύσινος (ιδρυτής κατά μία εκδοχή της Ελευσίνας)
ο Κάδμος (κατά άλλη εκδοχή ήταν ο πατέρας του)
η Αυλίς
η Αλαλκομενία
η Θελξίνια.
Οι τρεις τελευταίες αποκαλούνταν με ένα όνομα Πραξιδίκες.
Σύμφωνα με τον Σέξτο Ιούλιο Αφρικανό ο Ώγυγος έζησε την εποχή του Μωυσή και της Εξόδου. Κατά τον Ιωάννη Μαλάλα ( 6ος αι. μ.Χ. ) έζησε την εποχή του Ιησού του Ναυή. Καταγόταν απ' τον Ιάφεθ , γιο του Νώε. Λέει ο Μαλάλας :
Ἐν δὲ τοῖς χρόνοις Ἰησοῦ τοῦ Ναυὴ ἐκ τῆς φυλῆς τοῦ Ἰάφεθ ἐβασίλευσε τῆς Ἀττικῆς χώρας τις ὀνόματι Ὠγύγης, αὐτόχθων, ἔτη λβʹ. καὶ γέγονε κατακλυσμὸς μέγας ἐν τῇ αὐτοῦ βασιλείᾳ, καὶ ἀπώλετο αὐτὸς καὶ πᾶσα ἡ χώρα ἐκείνη καὶ πᾶσα ψυχὴ οἰκοῦσα τὴν χώραν ἐκείνην τῆς Ἀττικῆς καὶ μόνης. καὶ ἔμεινεν ἐξ ἐκείνου ἔρημος καὶ ἀοίκητος ἡ αὐτὴ χώρα ἐπὶ ἔτη σοʹ, καθὼς ἐν τοῖς Ἀφρικανοῦ ἐμφέρεται συγγράμμασιν.
Ο πρώτος από τους τρεις κατακλυσμούς της ελληνικής μυθολογίας, ονομάστηκε Ωγύγιος κατακλυσμός. Συνέβη όταν βασίλευε ο Ωγύγης στην Βοιωτία. Ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται σε απότομη υπερχείλιση της λίμνης Κωπαΐδας στην περιοχή. Άλλες πηγές σχετίζουν αυτό τον κατακλυσμό με την Αττική. Αυτή την άποψη υιοθετεί και ο Αφρικάνος, ο οποίος αναφέρει ότι η κατακλυσμός συνέβη όταν βασιλιάς του Άργους ήταν ο Φορωνεύς (κατά τον ιστορικό Ακουσίλαο).
Διαφορετικές χρονολογίες έχουν προταθεί για τον κατακλυσμό, μερικές είναι: 9.500 π.Χ.(Πλάτων), 2.136 π.Χ. (Βάρρων) και 1.796 π.Χ (Αφρικανός).
Ο Ωγύγης επέζησε του κατακλυσμού, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα κατάφεραν. Μετά τον θάνατο του ίδιου και λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν, η Αττική έμεινε χωρίς βασιλείς για 189 έτη μέχρι την εποχή του Κέκροπα (ή Κέκροψ ο διφυής).
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8F%CE ... E%BF%CF%82
https://en.wikipedia.org/wiki/Ogyges

http://ikee.lib.auth.gr/record/113919/f ... 9-3478.pdf
http://users.sch.gr/gkelesidis/images/P ... hrakis.pdf
Κατά τον Τζέτζη υπήρχε και παλαιότερος του Ωγύγου , ο Κάλυνδος.

https://books.google.gr/books?id=jsUWAw ... 82&f=false
Ως προς τον κατακλυσμό του Ωγύγου, ο Ελλάνικος γράφει ότι αυτός έγινε χίλια είκοσι έτη πριν από την πρώτη Ολυμπιάδα. Δεδομένου δε ότι η πρώτη Ολυμπιάδα τοποθετείται στο έτος 776 π.Χ., συνάγεται ότι ο κατακλυσμός αυτός έγινε το έτος 1796 π.Χ. Η συσχέτιση όμως του Ωγύγου με τον Κρόνο, τους Τιτάνες και τα γεωλογικά γεγονότα της Θεσσαλίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ομώνυμος κατακλυσμός θα πρέπει μάλλον να έγινε σε πολύ παλιά εποχή και κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ των ετών 14500 και 12500 Π.Α.Σ.

Από την προϊστορική εποχή της Ελλάδος είναι γνωστοί τουλάχιστον τρεις μεγάλοι κατακλυσμοί, και συγκεκριμένα ο κατακλυσμός του Δαρδάνου, ο κατακλυσμός του Ωγύγη ή Ωγύγου και ο σχετικά πιο γνωστός κατακλυσμός του Δευκαλίωνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Σχόλια στον Πλάτωνα, συνέβησαν τρεις κατακλυσμοί με την ακόλουθη σειρά, του Ωγύγου, του Δευκαλίωνα και του Δαρδάνου:
Αναφέρουν ότι έγιναν τρεις κατακλυσμοί. Πρώτον επί Ωγύγου, που ήταν βασιλιάς της Αττικής, δεύτερον επί Δευκαλίωνα, την εποχή που διαχωρίστηκαν και τα όρη της Θεσσαλίας και πλημμύρισαν όλες οι περιοχές εκτός του Ισθμού και της Πελοποννήσου, και τρίτον επί Δαρδάνου, που ήταν γιος του Δία και της Ηλέκτρας, κόρης του Άτλαντα. Ο Δάρδανος αυτός μετά τον κατακλυσμό βασίλευσε στην απέναντι της νήσου Σαμοθράκης ήπειρο, αφού ταξίδευσε εκεί επάνω σε μία σχεδία ( Σχόλια εις Πλάτωνα, Τίμαιος, 22 a 1 – 8 ).
«Σχεδία» στα αρχαία ελληνικά δεν σημαίνει απλώς κάποια ξύλα, που είναι συναρμολογημένα με πρόχειρο τρόπο, αλλά σημαίνει και ένα κανονικό ξύλινο καράβι. Έχουμε υπ’ όψη τον Ευριπίδη, ο οποίος στην Εκάβη του χαρακτηρίζει τα πλοία του Αχιλλέα «ποντοπόρους σχεδίας» [= καράβια που διασχίζουν τις βαθιές θάλασσες]. ( Ευριπίδης, Ἑκάβη, στ. 111. )
Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη ( 1ος αι. π.Χ.) ( Διόδωρος Σικελιώτης, Ἱστορικὴ Βιβλιοθήκη, 5, 47, 3, 3 κ.ε. ) ο κατακλυσμός του Δαρδάνου ήταν ο παλαιότερος από όλους. Ο Διόδωρος μεταφέρει μία παράδοση των κατοίκων της Σαμοθράκης, παρότι ο Δάρδανος ήταν μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας, που έζησε στα χρόνια μετά τον κατακλυσμό. Ο Διόδωρος δίνει μία περιγραφή του φαινομένου και συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα νερά ήλθαν από τον Εύξεινο Πόντο, υπερχειλίζοντας αρχικά τις Κυανέες Πέτρες (Βόσπορος) προς την Προποντίδα και εν συνεχεία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Το Πάριο Χρονικό βρίσκεται στο Ασμολιανό Μουσείο της Οξφόρδης από το έτος 1667 μ.Χ. Σύμφωνα με τον άγνωστο συγγραφέα του Πάριου Χρονικού, αναφέρονται τα γεγονότα, που συνέβησαν από την εποχή του Κέκροπα, που έγινε βασιλιάς Αθηνών το έτος 1318 προ της συγγραφής του Χρονικού ή το έτος 1582 / 1 π.Χ., μέχρι και την εποχή, κατά την οποία ήταν άρχων της Πάρου κάποιος του οποίου το όνομα λήγει σε –υάναξ (λείπουν τα προηγούμενα γράμματα) και άρχων επώνυμος των Αθηνών ο Διόγνητος . Κατά το Πάριο Χρονικό, λοιπόν, ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα συνέβη το έτος 1529 / 8 π.Χ., όταν στην Αθήνα βασίλευε ο Κραναός ( Πάριον Χρονικόν: IG, XII, 5 [Cyclades], document 444, 1, 3a. Πάριον Χρονικόν: IG, XII, 5 [Cyclades], document 444, 4, 6b – 8a ).
( συνεχίζεται )