'γω το 'κανα αυτό το ταξίδι χρόνια πρινST48410 έγραψε: ↑28 Σεπ 2021, 21:17Δεν ισχύουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και θα το δεις όταν ξεμπερδέψεις λίγο τις βασικές κατηγορίες
Ξεκινάς από αρχή του 20ου για να καταλάβεις λίγο πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Ακούς Schoenberg, Berg, Webern (τεράστιος).
Παράλληλα Stravinsky, Prokofiev, Debussy, Bartok
Δες πως τα πας με αυτά και μετά να πέσεις στα βαθιά στο β΄μισό του 20ου αιώνα.
ΥΓ. Αυτό που λες ηλεκτρονική μουσική δεν είναι το ίδιο που λένε τα σχετικά βιβλία. Εκεί αναφέρονται στην ηλεκτρονική μουσική της σοβαρής μουσικής. Αλλά άστο αυτό για άλλη κουβέντα
και έβγαλα τα ανάλογα συμπεράσματα για το τι μπορεί να ακούσει η γκλάβα μου και τι όχι
οι νεοκλασικιστές, ρομαντικοί και εν γένει όσοι διατηρούν την κλασική τονικότητα, εξακολουθούν να είναι στ' αυτιά μου ασύγκριτα πιο προσιτοί
αντίθετα τις - πάρα πολλές - φορές που είπα να ασχοληθώ σοβαρά με τους νεωτεριστές, να ακούσω Σένμπεργκ, Βέμπερν, Νόνο, μετά Κέιτζ, Μεσιάν, Ιάννη, Στοκχάουζεν, Γκλας, αναγνώρισα το μεγαλείο τους, αλλά, πώς να το πω, πνευματικά δε μπόρεσα να συνδεθώ μαζί τους.
να το πω απλά, αν έχω μια ώρα διαθέσιμη και θέλω να ακούσω ένα μη-εμπορικό συμφωνικό έργο του ύστερου 20ού ή 21ου αιώνα, θα προτιμήσω να ακούσω τον Χ ή Ψ νεορομαντικό που αντιγράφει αναίσχυντα την Ιεροτελεστία της Άνοιξης, ή έναν Μίκη ή Μαρκόπουλο, παρά έναν Ιάννη. Κι ας ξέρω ότι αυτό που ακούω ίσως χρειάστηκε λιγότερο πνευματικό μόχθο για να φτιαχτεί, από ό,τι το αντίστοιχο του Ιάννη.
αλλά θα μου πεις, γούστα είναι αυτά.