Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτός ο φακός έχει σχεδόν μηδενική παραμόρφωση και σχεδόν τέλεια οξύτητα κι όλα αυτά στο άπειρο και τέρμα ανοιχτός. Οι Κορεάτες του τα βάλανε για άλλους λόγους αλλά τυχαίνει να είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που αποζητάμε στην αστροφωτογράφηση από εξοπλισμό που κανονικά στοιχίζει 3-4 χιλιάρικα.
Κοίτα πώς έχει βγει ένα μικρό αστέρι στου διαόλου τη μάνα:

Αυτό είναι το λεγόμενο point spread function και είναι ιδανικό, σχεδόν πλήρης συμμετρία που αναγκαστικά βγαίνει σαν σταυρουδάκι αντί για κύκλος επειδή ο σένσορας δεν έχει άπειρη ανάλυση. (στην πάνω αριστερά γωνία φαίνεται λίγο φως, αυτό ειναι από ένα άλλο, πιο μακρινό αστέρι μια και η φωτογραφία είναι από το κέντρο μιας πολύ πυκνής περιοχής).
Για σύγκριση να το point spread function του Nikkor 35mm f/1.8 DX και μάλιστα σε f/4.0 (όχι τέρμα ανοιχτός δηλαδή):

Αντίθετα με την προηγούμενη, σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε μόνο ένα αστέρι και βλέπουμε ότι ο φακός έχει προκαλέσει αισθητή ασυμμετρία.
Σημειωτέον ο Nikkor 35mm f/1.8 DX είναι ΚΑΙ ΓΑΜΩ τους φακούς, ιδιαίτερα για τα λεφτά του. Κι αυτός κάνει γύρω στα 180 και οι οπτικές επιδόσεις του είναι συγκρίσιμες με φακούς των 1000 ευρώ. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να δεις πρόβλημα σε νορμάλ συνθήκες χρήσης και τον χρησιμοποιώ by default. Τον θεωρώ ό,τι καλύτερο value for money έχει βγάλει ποτέ η Nikon. Απλώς ο Samyang έχει αληθινά
εξαιρετικά οπτικά. Και λέω σε όσους ασχολούνται με φωτογραφία ότι για να έχει τόσο τέλειες επιδόσεις στις ακραίες απαιτήσεις της αστροφωτογράφησης, φανταστείτε πώς τα σπάει στις νορμάλ συνθήκες, πχ
https://dktf.smugmug.com/Las/i-5cGtzwk/A
Όσο για τα πορτρέτα δεν το συζητάω (αλλά δε σκοπεύω να βάλω πορτρέτα του γιου μου εδώ μέσα

).
Με δυο λόγια αν θέλετε έναν 135mm φακό με επιδόσεις που κανονικά στοιχίζουν 2500+, πάρτε αυτόν γιατί κάνει 500κάτι και είναι απλά τέλειος.
Τώρα στο ερώτημά σου αν και δεν είναι το θέμα μας, οι φωτογραφίες είναι 30 δευτερόλεπτα. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ίδιος ο χρόνος έκθεσης αλλά βολεύει (κάνει τις πράξεις απλούστερες όταν τις συνδυάζεις γιατί ξέρεις ότι όλες έχουν το ίδιο πάνω-κάτω βάρος). Η φωτογραφία έχει φυσικά ψηφιακό θόρυβο, αλλά είναι μικρότερος από 1 πίξελ σε μέγεθος που σημαίνει ρεαλιστικά δεν παίζει να γίνει αντιληπτός. Έχει ωστόσο αισθητό θόρυβο στο χρώμα (αν βάλω την έγχρωμη εκδοχή θα δεις αφύσικες πράσινες, μωβ, μπλε αποχρώσεις εδώ κι εκεί οι οποίες οφειλονται κυρίως στη φωτορύπανση που αφαιρέθηκε ψηφιακά και βέβαια στο ότι ο σένσορας δεν είναι τόσο ευαίσθητος στα χρώματα. Δλδ είχες χαμηλή χρωματική πληροφορία, μια τεράστια φωτορύπανση που αφαιρέθηκε, σου έμεινε η χαμηλή πληροφορία + ο θόρυβος από την πράξη της αφαίρεσης = μουνί καλλιγραφία). Εγώ ξέρω πώς να το διορθώσω αυτό σε μεγάλο βαθμό όμως επειδή δεν ήταν το θέμα μας απλά έκανα εξαγωγή τη φωτεινότητα για να δείξω πόσο τέλεια βγάζει τα σχήματα των αστεριών.