Tigrayan έγραψε: ↑11 Ιουν 2019, 12:10
shrike έγραψε: ↑11 Ιουν 2019, 11:59
Tigrayan έγραψε: ↑11 Ιουν 2019, 11:55
Καταρχάς Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε όσους θέλουν να καίνε το σώμα τους και δεν είναι Χριστιανοί, να το κάνουν. Όμως και οι μη Χριστιανοί δεν μπορούν να εμποδίσουν εμάς τους Χρισστιανούς ν' ακολουθήσουμε την παράδοση της Εκκλησίας μας, αλλά και των μη Χριστιανών αρχαίων προγόνων μας να τιμήσουμε και να θάψουμε τους κεκοιμημένους αδελφούς μας. Για μας η κοίμηση είναι προσωρινός αποχωρισμός ψυχής και σώματος και όχι θάνατος. Προσευχόμαστε για την ψυχή και τιμούμε το σώμα. Βεβαίως είναι πρακτικά αδύνατον τα σώματα όλων των απ' αιώνος και εως του αιώνος κεκοιμημένων να έχουν ένα δικό τους ξεχωριστό τάφο. Γι αυτό υπάρχει η διαδικασία της εκταφής και τα οστεοφυλάκια ή τα χωνευτήρια. Όμως η διαδικασία της αποσύνθεσης είναι φυσιολογική (για όσους δεν επιλέξει ο Θεός, όπως τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Διονύσιο κλπ, για να παραδειγματίσει τους ανθρώπους για την αξία του σώματος) και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία της φύσης και όχι βίαια, όπως επιθυμούν κάποιοι για να υποτιμήσουν την αξία του σώματος. Και όταν αποσυντεθεί από μόνο του, θα το περιποιηθούν οι συγγενείς και θα το αποθέσουν μαζί με τα λείψανα τον επομένων συγγενών ή άλλων Χριστιανών. ....
. Παραφράζοντας την ρήση του Ευαγγελίου θα πω, ας κάψουν οι νεκροί τους δικούς τους νεκρούς κι ας αφήσουν εμάς που πιστεύουμε στην αιώνια ζωή και την Ανάσταση των νεκρών να τιμήσουμε τα κεκοιμημένα αγαπημένα μας πρόσωπα όπως νομίζουμε εμείς. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα.
Καταρχάς, ποιος "μη Χριστιανός" εμποδίζει εσένα τον Χριστιανό να θάψεις τον νεκρό σου στο χώμα, με την ίδρυση αποτεφρωτηρίων; Μίλησε κανείς για υποχρεωτική καύση πουθενά και δεν το είδα;
Κατά δεύτερον, εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι το σώμα πρέπει να αποσυντίθεται "φυσιολογικά" (όπως λες) και αργά, για κάποιον συγκεκριμένο λόγο; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός ο λόγος, αν επιτρέπεται;
Στην χώρα καταγωγής μου και στην Αφρική νότια της Σαχάρας δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος στην Αφρική που κυριαρχούν οι χριστιανοί όπως επίσης και σε άλλα μέρη όπου κυριαρχούν(εννοώ από άποψη πλειοψηφία) οι χριστιανοί όπως η Κολομβία,οι Φιλλιπίνες και άλλες χώρες που λίγο πολύ αναφέρθηκαν και πάσχουν από υπερπληθυσμό πετάγονται φωνές που προβλέπουν(χαιρέκακα κυρίως) ότι τελικά θα αναγκάσουν τους χριστιανούς να καίνε τους νεκρούς τους λόγω έλλειψης χώρου.Δεν θα μου έκανε εντύπωση να ακούσω άλλες δικαιολογίες όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας.Από εκεί και μετά ας κάψουν όσοι θέλουν τους νεκρούς τους σε αυτό δεν έχω θέμα.Ωστόσο ναι θεωρώ πως το λογικό είναι το σώμα να αποσυντίθεται φυσιλογικά όπως συμβαίνει και στην φύση.Το φυσιολογικό είναι να αποσυντεθεί το σώμα φυσικά και όχι να καεί βίαια και να γίνει στάχτη.Φυσικά ο Θεός μπορεί να αναστήσει και τους αποτεφρωμένους όταν έρθει η ώρα ωστόσο στον χριστιανισμό το σώμα είναι ιερό(όχι όπως στον Ινδουισμό π.χ που το σώμα θεωρείται φυλακή της ψυχής και πρέπει να καεί μετά θάνατον).Γι αυτό και έχει επιλέξει ο Θεός ορισμένα σώματα αγίων (ανέφερα μερικά από τα διάφορα) που παραμένουν άφθαρτα ως και σήμερα χιλιάδες ή εκατοντάδες χρόνια για να δείξει στους ανθρώπους την αξία του σώματος.
Α, μάλιστα. Δεν είχα ιδέα ότι δεν είσαι από εδώ, γι' αυτό μού έκανε εντύπωση αυτό που είπες περί
υποχρεωτικής αποτέφρωσης, κάτι που εδώ τουλάχιστον δεν έτυχε να ακούσω ποτέ. Αν όντως γίνει κάτι τέτοιο σε χώρες με πολλούς Χριστιανούς, τότε ναι, το θεωρώ απαράδεκτο. Απαράδεκτο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και σε ό,τι αφορά τα ήθη και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα οι Χριστιανοί και γενικότερα οι πιστοί θρησκειών. Γιατί κι αυτά αλλάζουν με τα χρόνια και ανάλογα με τις ανάγκες. Αν για παράδειγμα για κάποιον παράξενο λόγο οι Χριστιανοί στην Ινδία γίνουν το 60-70% και πάρουν το πάνω χέρι, νομίζεις ότι θα αλλάξουν τις συνήθειές τους περί καύσης; Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, υπάρχει σοβαρότατος λόγος να μην το κάνουν (όπως λέει κι ο pam πιο πάνω).
Το θέμα για μένα είναι να υπάρχει επιλογή, όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ μου. Σε αυτό συμφωνούμε.
Σχετικά με τον τρόπο αποσύνθεσης τώρα, λες ότι στον Χριστιανισμό το σώμα θεωρείται ιερό, οπότε καλύτερα να μην καίγεται. Έχω την εντύπωση, ότι όποιος δει πως έχει γίνει ένα πτώμα μετά από κάποιους μήνες, θα διαφωνίσει ότι είναι καλύτερη αυτή η διαδικασία για κάτι που το θεωρεί "ιερό".