Να διευκρινήσω, ότι δεν είμαι δωρήτρια ούτε υπήρξα δότης. Σε αμιγώς προσωπικό επίπεδο, εύχομαι να είμαι χρήσιμη μετά θάνατον γιατί μου φαίνεται ηλίθια εγωκεντρικό να προτιμήσω να σαπίσουν κάποια όργανα που κάποιοι άνθρωποι τα περιμένουν μετρώντας μέρες και ώρες ζωής. Αυτό δεν είναι ένα αόριστο "γενικό καλό" είναι πολύ συγκεκριμένα ανθρώπινα δράματα. Κι επειδή, το να μιλάω για μένα είναι μάλλον εύκολο, έχω σκεφθεί το ίδιο και για την περίπτωση που θα μου έκαναν την ίδια ερώτηση για το παιδί μου. Προσωπικώς, το βλέπω ως το μόνο πράγμα που θα έδινε ένα στοιχειώδες νόημα στον χειρότερο πόνο που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.paul25 έγραψε: ↑23 Μαρ 2019, 15:47Εξηγουμαι, το ειδος του Νομου που οριζει την δωρεα οργανων ειναι σε αυτους που καλουνται opt out rules, δηλαδη Γαλη αν εσυ αποβιωσεις, θα ελεγχθεις για το αν καποια οργανα σου ειναι ενταξει να τα παρουν και θα ρωτησουν την οικογενεια σου (αν δεν εχεις οικογενεια δεν νομιζω πως παει σε συγγενεις και τοτε στα παιρνουν σιγουρα) χωρις ποτε εσυ να εχεις προσωπικα εκφρασει την επιθυμια σου να γινεις δωρητρια. Αυτοι την στιγμη ολοι μας ειμαστε υποψηφιοι για δωρεα χωρις να εχουμε ερωτηθει. Το να ρωτανε μετα την οικογενεια σου ειναι ατοπο διοτι ενα προσωπικο σου θεμα το επωμιζονται αλλοι που μπορει και να τσακωθουν για το τι θα κανουν ( ο προοδευτικος πατερας σου μπορει να συμφωνει η μανα σου να διαφωνει) και ερχεται σε αντιθεση με το γενικο πνευμα των Νομων που σε αντιμετωπιζει ως ανεξαρτητη οντοτητα με δικη της ευθυνη του εαυτου της. Πρεπει να εχεις δικαιωμα τι θα κανεις εσυ το σωμα σου ακομα και αν σποβιωσει. Δημιουργουνται πολλα ερωτηματα γι'αυτο το ειδος νομολογιας που ερχεται σε συγκρουση με το ατομικο σου δικαιωμα ελευθερης επιλογης για χαρη ενοε γενικου καλου σκοπου.
Θα επαναλάβω ότι αυτό το λέω ως αμιγώς προσωπική γνώμη, χωρίς καμμία διάθεση κηρύγματος/νουθεσίας/επιβολής στον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτό το λεπτό θέμα κάποιος άλλος. Κάποιοι ίσως το θεωρούν βεβήλωση του νεκρού και έχουν κάθε δικαίωμα να πράξουν σύμφωνα με το δικό τους σκεπτικό. Γι' αυτό και συμφωνώ με την "άδεια" για την παραχώρηση (δωρεά) των οργάνων και όχι την αυθαίρετη χρήση τους από τους γιατρούς. Ακόμη και ένα νεκρό σώμα, δεν τους ανήκει.