Ομοφυλοφιλία από την αρχαιότητα έως σήμερα

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
Juno

Re: Ομοφυλοφιλία από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 08 Μάιος 2018, 19:18

Βινόσαυρος έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:16
Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:09
zteo έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:07

Το σωστο ειναι οτι ειχαν ομοφυλοφιλικες σχεσεις αν και τειναν προς στην αμφισεξουαλικοτητα.Επειδη λοιπον η σεξουαλικοτητα δεν ηταν το κεντρο τους συμπαντος τους οπως επεβαλε ο χριστιανισμος γιαυτο και δεν ακολουθουσαν στερεοτυπα θυληπρεπειας.
Έχεις να μας δείξεις πηγές για δύο τέτοιους σε ζευγάρι; Αφού ήταν αποδεκτό, λες.
Κανεις δεν υποστηρίζει πως επισημοποιούσαν την σχεση τους
Δηλαδή ήταν κρυφές; Άρα δεν ήταν αποδεκτό;

Δεν είπα ότι δεν υπήρξε, είπα ότι δεν ήταν αποδεκτό. Έχει διαφορά.
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
Υπερκουλτουριάρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υπερκουλτουριάρης » 08 Μάιος 2018, 19:19

Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:08
Υπερκουλτουριάρης έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:02
Δεν ξέρω ρε παίδες, ως ρωμιό δεν με απασχόλησε το θέμα,ούτε αισθάνομαι κανένα δεος για την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Στα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασα, το πουστριλίκι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας ....
Ποια είναι αυτά τα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασες;
Συμπόσιον*, Περι έρωτος, Ηθική του Επίκουρου(μόνο αυτό μου άρεσε) και μερικά ακόμα, που τα διάβασα πιέζοντας τον εαυτό μου, όταν άκουγα τις εκπομπές του μακαρίτη Ανέστη Κεραμμύδα και προσπαθούσα να σπάσω τους αρχαίους κώδικες. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ατέλειωτα χασμουρητα και το γεγονός πως όντως τον έπαιρναν.
* Ο πατερας μου όταν έκανε ένα σπίτι στο χωριό που γεννήθηκε ο δικός του πατέρας, θεώρησε πως πρέπει να έχει και μια σούπερ βιβλιοθήκη, έτσι ώστε όταν έρθει κανένα βλαχαδερό για επίσκεψη να ψαρώσει. Τελικά λεηλάτησε την μισή δική μου. Μια μέρα τον συναντώ στην Θεσσαλονίκη και μου επιστρέφει το Συμπόσιον αηδιασμένος. Ρε συ μου λεει, έπεσε η κεραία και δεν είχα τηλεόραση, οπότε άρχισα να διαβάζω ότι έπεφτε στα χέρια μου. Καλά για αυτά τα πουσταριά είμαστε περήφανοι?

zteo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo » 08 Μάιος 2018, 19:20

Isomnia έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:17
Θιασώτες της ομοφυλοφιλίας στην αρχαία Ελλάδα.

Εύκολα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι νεοέλληνες σήμερα πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ολίγον «gay». Όταν συζητάς με κάποιον για αρχαία Ελλάδα είναι σχεδόν σίγουρο, όταν το άτομο δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή δεν έχει ερευνήσει το θέμα, πως θα σου αναφέρει οτι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Αν τον ρωτήσεις βέβαια πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό θα σου πεί : «Έλα τώρα αφού είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι είχαν αυτή τη συνήθεια». Αν επιμείνεις και τον ρωτήσεις που το άκουσες θα απαντήσει: «Όλοι το λένε». Και εκεί θα σταματήσει η συζήτηση αν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την «κιναιδεία», την «παρα φύσιν ασελγεία» δηλαδή.

Όσοι δεν γνωρίζουν είναι λογικό να φτάνουν στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν την ομοφυλοφιλία. Γιατί; Γιατί ενημερώνονται και εκπαιδεύονται απο τα μεγάλα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία, τα οποία χρησιμοποιούν τις «επιστημονικές» έρευνες στο θέμα, των μεγάλων «Δυτικών» πανεπιστημίων και καθηγητών.

Ένα παράδειγμα καθηγητή είναι αυτό του κ. Dover απο το πανεπιστήμιο St Andrews που μέσα απο το βιβλίο του «Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα» θίγει το θέμα αυτό.

Τι υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Dover; Υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα. Ο κ.Dover παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι έγραψε ένα επιστημονικό βιβλίο και δεν αναφέρει τις απόψεις του πάνω στο θέμα.

Ο Dover και όσοι υποστηρίζουν ότι ήταν διαδεδομένη τότε η ομοφυλοφιλία στηρίζονται κυρίως στη λέξη «εραστής» και «ερωμένος», οι οποίες τότε προσδιόριζαν κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που ορίζουν σήμερα.

Στα αρχαία κείμενα λοιπόν υπάρχουν πολύ συχνά οι λέξεις εραστής,ερωμένος,παιδεραστία και παιδεραστείν. Το «παιδεραστείν ορθώς» του Πλάτωνα σήμαινε «το να διδάσκεις σωστά» και όχι «να ασελγείς σεξουαλικά πάνω στους νέους».

Αν λοιπόν αντικαταστήσουμε τη λέξη «εραστής» με τη λέξη διδάσκαλος, με την ευρύτερη έννοια του όρου, τότε θα βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια.

Ας συγκρίνουμε τις απόψεις αυτών που υποστηρίζουν και διαδίδουν ότι στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το σύνηθες η ομοφυλοφιλία και η παιδεραστία, με μερικά αρχαία κείμενα που θίγουν το θέμα αυτό.

Ο Dover γράφει ότι οι Έλληνες αντιμετώπιζαν με «ελευθερία» το θέμα της ομοφυλοφιλίας και δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη λέξη που να διαχωρίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων.

Αντίθετα όμως οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μια λέξη που όπως στην αρχή του άρθρου αναφέραμε ένα Μύθο του Αισώπου, ήταν πολύ σκληρή, τη λέξη «κίναιδος», που σημαίνει «ο κινών την αιδώ».

Στην αρχαία Ελλάδα το να είσαι ομοφυλόφιλος είχε τις εξής επιπτώσεις: Δεν μπορούσε να γίνει ένας απο τους 9 άρχοντες

Ούτε ιερέας

Ούτε δικηγόρος δημοσίων δικών να καταλάβει οποιαδήποτε εξουσία, είτε εντός της πόλεως είτε έξω απο τα όριά της,είτε με κλήρο είτε με εκλογή

Ούτε να μυηθεί στα ιερά μυστήρια

Ούτε να στέλνεται ώς κύρηκας

Ούτε να λέει τη γνώμη του(η γνώμη του σε δίκες είχε μηδενική αξία)

Ούτε να μετέχει σε δημόσιες θρησκευτικές τελετές

Ούτε να φοράει στεφάνι στις δημόσιες στεφανοφορίες

Ούτε να περιφέρεται στην δημόσια αγορά (αυτό ισχύει για αυτόν που ήταν «δηλωμένος» ομοφυλόφιλος).

Ο παραβάτης των παραπάνω τιμωρείτο με την ποινή του θανάτου. Ο ομοφυλόφιλος στην αρχαία Ελλάδα δεν είχε πολιτικά και ιερατικά δικαιώματα.
Παρουσιαζεις την αποψη ενος φιλοσοφου σαν ιστορικο δογμα.
Την απαντηση την πηρατε εδω.https://elefthero.net/index.php
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι

Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 08 Μάιος 2018, 19:20

zteo έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:18
Ο Αλεκος με τον Βαγοα,τον Ηφαιστειονα και την Ρωξανη.
Δημητριος ο Πολιορκητης με την Λαμια και τους νεους οπου κυνηγουσε για σεξ.
Σωκρατης και Αλκιβιαδης.
Ιερος Λοχος Θηβαιων
Και παει λεγοντας.Γενικα ανιστορητοι μην προσπαθειται να επιβαλετε την χριστιανικη σας ηθικη σε εναν κοσμο που δεν την πιστευε και ειχε αλλες αξιες ζωης.
Ναι κοίτα όμως δεν πετάς έτσι ονόματα, φέρνεις και πηγές.
Και άσε τον Σωκράτη με τον Αλκιβιάδη, απάντησε ήδη η Isomnia εδώ. Δες λίγο πριν απαντήσεις.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Juno την 08 Μάιος 2018, 19:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Leporello έγραψε:
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.

Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 08 Μάιος 2018, 19:21

Σκεφτείτε ότι τα παλιά τα χρόνια δεν πλένονταν και δεν είχαν ούτε κωλόχαρτο.
Σιχαμάρα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μηχανικός την 08 Μάιος 2018, 19:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 08 Μάιος 2018, 19:21

Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:15
Βινόσαυρος έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:11
Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:05

Υπάρχει και αυτό με τον κρίνο, αλλά εκεί τσιμουδιά. Θα γράφουμε σεντόνια να εξηγήσουμε τι σημαίνει αλληγορία;
Ναι ενώ ο μύθος του αισώπου στην ίδια κατηγορία των μύθων δεν εντάσσεται;
Ο κρίνος τι δουλειά έχει στη συζήτηση; Οι δυο παραπάνω μύθοι είναι σχετικοί με το θέμα μας.
Ο μύθος του Αισώπου δεν είναι ιστορία, ότι "έτσι έγινε". Μα δείχνε την ηθική της εποχής, τι γνώμη είχαν για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κρίνος ήταν απάντηση στον Γανυμήδη.

Και στην συνέχεια όποιος πιστεύει ότι οι μυθικές σχέσεις αντικατροπτρίζουν την πραγματικότητα, θα πρέπει να δεχτεί και τα μυθικά τέρατα κια τους Τιτανομαχίες. Αφήστε λοιπόν ήσυχο τον Γανυμήδη.
και ο έρωτας του δια με τον γανυμήδη δείχνει την ηθική της εποχής
αφου ένας θεός έχει ομοφυλικές σχεσεις ποιοι είναι οι κοινοι θνητοί να τον κρινουν;
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 08 Μάιος 2018, 19:22

Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:18
Βινόσαυρος έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:16
Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:09

Έχεις να μας δείξεις πηγές για δύο τέτοιους σε ζευγάρι; Αφού ήταν αποδεκτό, λες.
Κανεις δεν υποστηρίζει πως επισημοποιούσαν την σχεση τους
Δηλαδή ήταν κρυφές; Άρα δεν ήταν αποδεκτό;

Δεν είπα ότι δεν υπήρξε, είπα ότι δεν ήταν αποδεκτό. Έχει διαφορά.
Δεν παντρευοταν

Άβαταρ μέλους
Isomnia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isomnia » 08 Μάιος 2018, 19:23

08 Μάιος 2018, 19:19
Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:02
Δεν ξέρω ρε παίδες, ως ρωμιό δεν με απασχόλησε το θέμα,ούτε αισθάνομαι κανένα δεος για την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Στα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασα, το πουστριλίκι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας ....
Συμπόσιον*, Περι έρωτος, Ηθική του Επίκουρου(μόνο αυτό μου άρεσε) και μερικά ακόμα, που τα διάβασα πιέζοντας τον εαυτό μου, όταν άκουγα τις εκπομπές του μακαρίτη Ανέστη Κεραμμύδα και προσπαθούσα να σπάσω τους αρχαίους κώδικες. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ατέλειωτα χασμουρητα και το γεγονός πως όντως τον έπαιρναν.
* Ο πατερας μου όταν έκανε ένα σπίτι στο χωριό που γεννήθηκε ο δικός του πατέρας, θεώρησε πως πρέπει να έχει και μια σούπερ βιβλιοθήκη, έτσι ώστε όταν έρθει κανένα βλαχαδερό για επίσκεψη να ψαρώσει. Τελικά λεηλάτησε την μισή δική μου. Μια μέρα τον συναντώ στην Θεσσαλονίκη και μου επιστρέφει το Συμπόσιον αηδιασμένος. Ρε συ μου λεει, έπεσε η κεραία και δεν είχα τηλεόραση, οπότε άρχισα να διαβάζω ότι έπεφτε στα χέρια μου. Καλά για αυτά τα πουσταριά είμαστε περήφανοι?
Κι εσύ τώρα αισθάνεσαι περήφανος από την ασχετοσύνη σου.
Καλά λένε για την ημιμάθεια ότι είναι χειρότερη της αμάθειας...
Τα γράφω και παραπάνω αλλά και πάλι δεν τα διάβασες.
Η έννοια του έρωτος, του εραστή και του ερώμενου στην αρχαιότητα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή.
Κοινώς, εσύ κι ο μπαμπάκας σου, χαθήκατε στην μετάφραση...
In romine tirmeno Ne romine to fa maginas per meno per imentira

Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 08 Μάιος 2018, 19:23

zteo έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:20
Isomnia έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:17
Θιασώτες της ομοφυλοφιλίας στην αρχαία Ελλάδα.

Εύκολα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι νεοέλληνες σήμερα πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ολίγον «gay». Όταν συζητάς με κάποιον για αρχαία Ελλάδα είναι σχεδόν σίγουρο, όταν το άτομο δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή δεν έχει ερευνήσει το θέμα, πως θα σου αναφέρει οτι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Αν τον ρωτήσεις βέβαια πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό θα σου πεί : «Έλα τώρα αφού είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι είχαν αυτή τη συνήθεια». Αν επιμείνεις και τον ρωτήσεις που το άκουσες θα απαντήσει: «Όλοι το λένε». Και εκεί θα σταματήσει η συζήτηση αν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την «κιναιδεία», την «παρα φύσιν ασελγεία» δηλαδή.

Όσοι δεν γνωρίζουν είναι λογικό να φτάνουν στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν την ομοφυλοφιλία. Γιατί; Γιατί ενημερώνονται και εκπαιδεύονται απο τα μεγάλα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία, τα οποία χρησιμοποιούν τις «επιστημονικές» έρευνες στο θέμα, των μεγάλων «Δυτικών» πανεπιστημίων και καθηγητών.

Ένα παράδειγμα καθηγητή είναι αυτό του κ. Dover απο το πανεπιστήμιο St Andrews που μέσα απο το βιβλίο του «Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα» θίγει το θέμα αυτό.

Τι υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Dover; Υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα. Ο κ.Dover παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι έγραψε ένα επιστημονικό βιβλίο και δεν αναφέρει τις απόψεις του πάνω στο θέμα.

Ο Dover και όσοι υποστηρίζουν ότι ήταν διαδεδομένη τότε η ομοφυλοφιλία στηρίζονται κυρίως στη λέξη «εραστής» και «ερωμένος», οι οποίες τότε προσδιόριζαν κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που ορίζουν σήμερα.

Στα αρχαία κείμενα λοιπόν υπάρχουν πολύ συχνά οι λέξεις εραστής,ερωμένος,παιδεραστία και παιδεραστείν. Το «παιδεραστείν ορθώς» του Πλάτωνα σήμαινε «το να διδάσκεις σωστά» και όχι «να ασελγείς σεξουαλικά πάνω στους νέους».

Αν λοιπόν αντικαταστήσουμε τη λέξη «εραστής» με τη λέξη διδάσκαλος, με την ευρύτερη έννοια του όρου, τότε θα βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια.

Ας συγκρίνουμε τις απόψεις αυτών που υποστηρίζουν και διαδίδουν ότι στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το σύνηθες η ομοφυλοφιλία και η παιδεραστία, με μερικά αρχαία κείμενα που θίγουν το θέμα αυτό.

Ο Dover γράφει ότι οι Έλληνες αντιμετώπιζαν με «ελευθερία» το θέμα της ομοφυλοφιλίας και δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη λέξη που να διαχωρίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων.

Αντίθετα όμως οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μια λέξη που όπως στην αρχή του άρθρου αναφέραμε ένα Μύθο του Αισώπου, ήταν πολύ σκληρή, τη λέξη «κίναιδος», που σημαίνει «ο κινών την αιδώ».

Στην αρχαία Ελλάδα το να είσαι ομοφυλόφιλος είχε τις εξής επιπτώσεις: Δεν μπορούσε να γίνει ένας απο τους 9 άρχοντες

Ούτε ιερέας

Ούτε δικηγόρος δημοσίων δικών να καταλάβει οποιαδήποτε εξουσία, είτε εντός της πόλεως είτε έξω απο τα όριά της,είτε με κλήρο είτε με εκλογή

Ούτε να μυηθεί στα ιερά μυστήρια

Ούτε να στέλνεται ώς κύρηκας

Ούτε να λέει τη γνώμη του(η γνώμη του σε δίκες είχε μηδενική αξία)

Ούτε να μετέχει σε δημόσιες θρησκευτικές τελετές

Ούτε να φοράει στεφάνι στις δημόσιες στεφανοφορίες

Ούτε να περιφέρεται στην δημόσια αγορά (αυτό ισχύει για αυτόν που ήταν «δηλωμένος» ομοφυλόφιλος).

Ο παραβάτης των παραπάνω τιμωρείτο με την ποινή του θανάτου. Ο ομοφυλόφιλος στην αρχαία Ελλάδα δεν είχε πολιτικά και ιερατικά δικαιώματα.
Την απαντηση την πηρατε εδω.www.asylo.gr
Είπα ότι απόψε το πάω με την κοινή λογική, αύριο τα links. Αν κάνει λάθος λοιπόν, όλο και κάποιον gay ιερέα, μύστη, κήρυκα, πολιτικό της αρχαιότητας θα ξέρεις. Για πες μας έναν. :popc:
Leporello έγραψε:

Άβαταρ μέλους
Isomnia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isomnia » 08 Μάιος 2018, 19:25

zteo έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:20
Την απαντηση την πηρατε εδω.https://elefthero.net/index.php
Την πήραν την απάντηση θέλεις να πεις ΑΝ διάβαζες το θέμα.
Διότι τις τελευταίες μέρες πριν την αναχώρησή μας για εδώ, δεν απαντούσαν επειδή δεν μπορούσαν.
Κι αν θέλεις, αρχίζουμε απ' την αρχή.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 08 Μάιος 2018, 19:26

Isomnia έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:23
08 Μάιος 2018, 19:19
Juno έγραψε:

Κι εσύ τώρα αισθάνεσαι περήφανος από την ασχετοσύνη σου.
Καλά λένε για την ημιμάθεια ότι είναι χειρότερη της αμάθειας...
Τα γράφω και παραπάνω αλλά και πάλι δεν τα διάβασες.
Η έννοια του έρωτος, του εραστή και του ερώμενου στην αρχαιότητα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή.
Κοινώς, εσύ κι ο μπαμπάκας σου, χαθήκατε στην μετάφραση...
Δεν ήταν, ανέφερα την διχογνωμία που υπήρχε και στην αρχαιότητα για το ζήτημα
ο γενικός πληθυσμός δεν αντιλαμβανόταν τον εραστη και τον ερωμένο όπως ο σωκράτης

Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 08 Μάιος 2018, 19:26

Μηχανικός έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:21
Σκεφτείτε ότι τα παλιά τα χρόνια δεν πλένονταν και δεν είχαν ούτε κωλόχαρτο.
Σιχαμάρα.
Έλα βρε, δεν είχαν σαπούνι, αλλά πλένονταν με αιθέρια έλαια. Τα πασαλείβονταν και τα έβγαζαν με το ξυστρί και μαζί με αυτά έβγαινε και η βρωμιά.
Και είχαν και δερματάκι μωρού γιατί το σαπούνι χαλάει το δέρμα.
Με το λούσιμο δεν ξέρω τι έκαναν.
Leporello έγραψε:

Άβαταρ μέλους
Isomnia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isomnia » 08 Μάιος 2018, 19:30

Βινόσαυρος έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:26
Δεν ήταν, ανέφερα την διχογνωμία που υπήρχε και στην αρχαιότητα για το ζήτημα
ο γενικός πληθυσμός δεν αντιλαμβανόταν τον εραστη και τον ερωμένο όπως ο σωκράτης
Κάνεις λάθος. ...Ο «Εραστής» σημαίνει ο μετά πάθους και υποχρεώσεως υπεύθυνα εκπαιδεύων, ενώ ο «ερώμενος» ήταν ο εκπαιδευόμενος...

Ιδού η απόδειξη:

Συμπόσιο του Ξενοφώντος VIII, 55:

«Λακεδαιμόνιοι δε οι νομίζοντες, εάν και ορεχθή τις σώματος, μηδενός αν έτι καλού καγαθού τούτον τύχειν, ούτω τελέως τους ερωμένους αγαθούς απεργάζονται ως και μετά ξένων καν μη εν τη αυτή (πόλει) ταχθώσι τω εραστή, ομοίως αιδούνται τους πα-ρόντας απολείπειν. Θεάν γαρ ου την Αναίδειαν αλλά την Αιδώ νομίζουσι».

Απόδοση:

«Οι Λακεδαιμόνιοι, αντιθέτως, που πιστεύουν ότι αν επιθυμήσει κάποιος σώμα νέου, τίποτε πια καλό και αγαθό δε μπορεί αυτός να πετύχει, κάνουν τους ερωμένους (μαθητευόμενους) τόσο τέλειους και αγαθούς, ώστε ακόμη και αν ταχθούν (στη μάχη) μεταξύ ξένων και όχι στην ίδια πόλη με τον εραστή (εκπαιδευτή), εξ' ίσου από ντροπή δεν εγκαταλείπουν τους συμπολεμιστές τους. Γιατί θεωρούν θεά όχι την Αναίδεια, αλλά την Αιδώ. Εδώ βλέπουμε καθαρά ότι και ο δάσκαλος -εκπαιδευτής - εραστής να μην ήταν μπροστά, ώστε από ντροπή και αίσθημα ευθύνης προς αυτόν να πολεμήσει ο μαθητής - ερώμενος και πάλι θα πολεμούσε επειδή γινόταν τέλειος και υπεύθυνος. Ο «Εραστής» δηλαδή σημαίνει ο μετά πάθους και υποχρεώσεως υπεύθυνα εκπαιδεύων, ενώ ο «ερώμενος» ήταν ο εκπαιδευόμενος.

zteo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo » 08 Μάιος 2018, 19:31

Isomnia έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:27
zteo έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:23
Απαξιω να διαβασω κειμενα φασιστων που παρουσιαζουν τους Αρχαιους Ελληνες Χριστιανους γεννημενους σουπερμαν. :smt005:
Είσαι και ρατσιστής λοιπόν! Έτσι εξηγείται...
https://elefthero.net/viewtopic.php?f=6&t=7399
17 Σελιδες με αποδεικτικα στοιχεια.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι

Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 08 Μάιος 2018, 19:31

Βινόσαυρος έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:21
Juno έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:15
Βινόσαυρος έγραψε:
08 Μάιος 2018, 19:11

Ναι ενώ ο μύθος του αισώπου στην ίδια κατηγορία των μύθων δεν εντάσσεται;
Ο κρίνος τι δουλειά έχει στη συζήτηση; Οι δυο παραπάνω μύθοι είναι σχετικοί με το θέμα μας.
Ο μύθος του Αισώπου δεν είναι ιστορία, ότι "έτσι έγινε". Μα δείχνε την ηθική της εποχής, τι γνώμη είχαν για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κρίνος ήταν απάντηση στον Γανυμήδη.

Και στην συνέχεια όποιος πιστεύει ότι οι μυθικές σχέσεις αντικατροπτρίζουν την πραγματικότητα, θα πρέπει να δεχτεί και τα μυθικά τέρατα κια τους Τιτανομαχίες. Αφήστε λοιπόν ήσυχο τον Γανυμήδη.
και ο έρωτας του δια με τον γανυμήδη δείχνει την ηθική της εποχής
αφου ένας θεός έχει ομοφυλικές σχεσεις ποιοι είναι οι κοινοι θνητοί να τον κρινουν;
Με την ίδια ακριβώς λογική και οι Τιτανομαχίες δείχνουν τα οπλικά συστήματα της εποχής.
Επίσης τι δείχνει η μεταμόρφωση του Δία σε χρυσή βροχή για να πάει στην Δανάη και τι δείχνει το ότι έκρυψε τον Διόνυσο μέσα στον μηρό του και τον κυοφόρησε εκεί όταν πέθανε έγκυος η Σεμέλη;

Αφήστε την μυθολογία, δεν βοηθάει.
Leporello έγραψε:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών