Δηλαδή ήταν κρυφές; Άρα δεν ήταν αποδεκτό;Βινόσαυρος έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:16Κανεις δεν υποστηρίζει πως επισημοποιούσαν την σχεση τους
Δεν είπα ότι δεν υπήρξε, είπα ότι δεν ήταν αποδεκτό. Έχει διαφορά.
Δηλαδή ήταν κρυφές; Άρα δεν ήταν αποδεκτό;Βινόσαυρος έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:16Κανεις δεν υποστηρίζει πως επισημοποιούσαν την σχεση τους
Συμπόσιον*, Περι έρωτος, Ηθική του Επίκουρου(μόνο αυτό μου άρεσε) και μερικά ακόμα, που τα διάβασα πιέζοντας τον εαυτό μου, όταν άκουγα τις εκπομπές του μακαρίτη Ανέστη Κεραμμύδα και προσπαθούσα να σπάσω τους αρχαίους κώδικες. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ατέλειωτα χασμουρητα και το γεγονός πως όντως τον έπαιρναν.Juno έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:08Ποια είναι αυτά τα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασες;Υπερκουλτουριάρης έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:02Δεν ξέρω ρε παίδες, ως ρωμιό δεν με απασχόλησε το θέμα,ούτε αισθάνομαι κανένα δεος για την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Στα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασα, το πουστριλίκι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας ....
Παρουσιαζεις την αποψη ενος φιλοσοφου σαν ιστορικο δογμα.Isomnia έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:17Θιασώτες της ομοφυλοφιλίας στην αρχαία Ελλάδα.
Εύκολα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι νεοέλληνες σήμερα πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ολίγον «gay». Όταν συζητάς με κάποιον για αρχαία Ελλάδα είναι σχεδόν σίγουρο, όταν το άτομο δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή δεν έχει ερευνήσει το θέμα, πως θα σου αναφέρει οτι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Αν τον ρωτήσεις βέβαια πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό θα σου πεί : «Έλα τώρα αφού είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι είχαν αυτή τη συνήθεια». Αν επιμείνεις και τον ρωτήσεις που το άκουσες θα απαντήσει: «Όλοι το λένε». Και εκεί θα σταματήσει η συζήτηση αν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την «κιναιδεία», την «παρα φύσιν ασελγεία» δηλαδή.
Όσοι δεν γνωρίζουν είναι λογικό να φτάνουν στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν την ομοφυλοφιλία. Γιατί; Γιατί ενημερώνονται και εκπαιδεύονται απο τα μεγάλα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία, τα οποία χρησιμοποιούν τις «επιστημονικές» έρευνες στο θέμα, των μεγάλων «Δυτικών» πανεπιστημίων και καθηγητών.
Ένα παράδειγμα καθηγητή είναι αυτό του κ. Dover απο το πανεπιστήμιο St Andrews που μέσα απο το βιβλίο του «Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα» θίγει το θέμα αυτό.
Τι υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Dover; Υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα. Ο κ.Dover παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι έγραψε ένα επιστημονικό βιβλίο και δεν αναφέρει τις απόψεις του πάνω στο θέμα.
Ο Dover και όσοι υποστηρίζουν ότι ήταν διαδεδομένη τότε η ομοφυλοφιλία στηρίζονται κυρίως στη λέξη «εραστής» και «ερωμένος», οι οποίες τότε προσδιόριζαν κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που ορίζουν σήμερα.
Στα αρχαία κείμενα λοιπόν υπάρχουν πολύ συχνά οι λέξεις εραστής,ερωμένος,παιδεραστία και παιδεραστείν. Το «παιδεραστείν ορθώς» του Πλάτωνα σήμαινε «το να διδάσκεις σωστά» και όχι «να ασελγείς σεξουαλικά πάνω στους νέους».
Αν λοιπόν αντικαταστήσουμε τη λέξη «εραστής» με τη λέξη διδάσκαλος, με την ευρύτερη έννοια του όρου, τότε θα βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια.
Ας συγκρίνουμε τις απόψεις αυτών που υποστηρίζουν και διαδίδουν ότι στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το σύνηθες η ομοφυλοφιλία και η παιδεραστία, με μερικά αρχαία κείμενα που θίγουν το θέμα αυτό.
Ο Dover γράφει ότι οι Έλληνες αντιμετώπιζαν με «ελευθερία» το θέμα της ομοφυλοφιλίας και δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη λέξη που να διαχωρίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων.
Αντίθετα όμως οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μια λέξη που όπως στην αρχή του άρθρου αναφέραμε ένα Μύθο του Αισώπου, ήταν πολύ σκληρή, τη λέξη «κίναιδος», που σημαίνει «ο κινών την αιδώ».
Στην αρχαία Ελλάδα το να είσαι ομοφυλόφιλος είχε τις εξής επιπτώσεις: Δεν μπορούσε να γίνει ένας απο τους 9 άρχοντες
Ούτε ιερέας
Ούτε δικηγόρος δημοσίων δικών να καταλάβει οποιαδήποτε εξουσία, είτε εντός της πόλεως είτε έξω απο τα όριά της,είτε με κλήρο είτε με εκλογή
Ούτε να μυηθεί στα ιερά μυστήρια
Ούτε να στέλνεται ώς κύρηκας
Ούτε να λέει τη γνώμη του(η γνώμη του σε δίκες είχε μηδενική αξία)
Ούτε να μετέχει σε δημόσιες θρησκευτικές τελετές
Ούτε να φοράει στεφάνι στις δημόσιες στεφανοφορίες
Ούτε να περιφέρεται στην δημόσια αγορά (αυτό ισχύει για αυτόν που ήταν «δηλωμένος» ομοφυλόφιλος).
Ο παραβάτης των παραπάνω τιμωρείτο με την ποινή του θανάτου. Ο ομοφυλόφιλος στην αρχαία Ελλάδα δεν είχε πολιτικά και ιερατικά δικαιώματα.
Ναι κοίτα όμως δεν πετάς έτσι ονόματα, φέρνεις και πηγές.zteo έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:18Ο Αλεκος με τον Βαγοα,τον Ηφαιστειονα και την Ρωξανη.
Δημητριος ο Πολιορκητης με την Λαμια και τους νεους οπου κυνηγουσε για σεξ.
Σωκρατης και Αλκιβιαδης.
Ιερος Λοχος Θηβαιων
Και παει λεγοντας.Γενικα ανιστορητοι μην προσπαθειται να επιβαλετε την χριστιανικη σας ηθικη σε εναν κοσμο που δεν την πιστευε και ειχε αλλες αξιες ζωης.
και ο έρωτας του δια με τον γανυμήδη δείχνει την ηθική της εποχήςJuno έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:15Ο μύθος του Αισώπου δεν είναι ιστορία, ότι "έτσι έγινε". Μα δείχνε την ηθική της εποχής, τι γνώμη είχαν για το συγκεκριμένο θέμα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:11Ναι ενώ ο μύθος του αισώπου στην ίδια κατηγορία των μύθων δεν εντάσσεται;
Ο κρίνος τι δουλειά έχει στη συζήτηση; Οι δυο παραπάνω μύθοι είναι σχετικοί με το θέμα μας.
Ο κρίνος ήταν απάντηση στον Γανυμήδη.
Και στην συνέχεια όποιος πιστεύει ότι οι μυθικές σχέσεις αντικατροπτρίζουν την πραγματικότητα, θα πρέπει να δεχτεί και τα μυθικά τέρατα κια τους Τιτανομαχίες. Αφήστε λοιπόν ήσυχο τον Γανυμήδη.
Δεν παντρευοτανJuno έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:18Δηλαδή ήταν κρυφές; Άρα δεν ήταν αποδεκτό;
Δεν είπα ότι δεν υπήρξε, είπα ότι δεν ήταν αποδεκτό. Έχει διαφορά.
Κι εσύ τώρα αισθάνεσαι περήφανος από την ασχετοσύνη σου.Υπερκουλτουριάρης έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:19Συμπόσιον*, Περι έρωτος, Ηθική του Επίκουρου(μόνο αυτό μου άρεσε) και μερικά ακόμα, που τα διάβασα πιέζοντας τον εαυτό μου, όταν άκουγα τις εκπομπές του μακαρίτη Ανέστη Κεραμμύδα και προσπαθούσα να σπάσω τους αρχαίους κώδικες. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ατέλειωτα χασμουρητα και το γεγονός πως όντως τον έπαιρναν.Juno έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:08Ποια είναι αυτά τα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασες;Υπερκουλτουριάρης έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:02Δεν ξέρω ρε παίδες, ως ρωμιό δεν με απασχόλησε το θέμα,ούτε αισθάνομαι κανένα δεος για την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Στα 3-4 κείμενα της εποχής που διάβασα, το πουστριλίκι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας ....
* Ο πατερας μου όταν έκανε ένα σπίτι στο χωριό που γεννήθηκε ο δικός του πατέρας, θεώρησε πως πρέπει να έχει και μια σούπερ βιβλιοθήκη, έτσι ώστε όταν έρθει κανένα βλαχαδερό για επίσκεψη να ψαρώσει. Τελικά λεηλάτησε την μισή δική μου. Μια μέρα τον συναντώ στην Θεσσαλονίκη και μου επιστρέφει το Συμπόσιον αηδιασμένος. Ρε συ μου λεει, έπεσε η κεραία και δεν είχα τηλεόραση, οπότε άρχισα να διαβάζω ότι έπεφτε στα χέρια μου. Καλά για αυτά τα πουσταριά είμαστε περήφανοι?
Είπα ότι απόψε το πάω με την κοινή λογική, αύριο τα links. Αν κάνει λάθος λοιπόν, όλο και κάποιον gay ιερέα, μύστη, κήρυκα, πολιτικό της αρχαιότητας θα ξέρεις. Για πες μας έναν.zteo έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:20Παρουσιαζεις την αποψη ενος φιλοσοφου σαν ιστορικο δογμα.Isomnia έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:17Θιασώτες της ομοφυλοφιλίας στην αρχαία Ελλάδα.
Εύκολα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι νεοέλληνες σήμερα πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ολίγον «gay». Όταν συζητάς με κάποιον για αρχαία Ελλάδα είναι σχεδόν σίγουρο, όταν το άτομο δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή δεν έχει ερευνήσει το θέμα, πως θα σου αναφέρει οτι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Αν τον ρωτήσεις βέβαια πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό θα σου πεί : «Έλα τώρα αφού είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι είχαν αυτή τη συνήθεια». Αν επιμείνεις και τον ρωτήσεις που το άκουσες θα απαντήσει: «Όλοι το λένε». Και εκεί θα σταματήσει η συζήτηση αν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την «κιναιδεία», την «παρα φύσιν ασελγεία» δηλαδή.
Όσοι δεν γνωρίζουν είναι λογικό να φτάνουν στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν την ομοφυλοφιλία. Γιατί; Γιατί ενημερώνονται και εκπαιδεύονται απο τα μεγάλα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία, τα οποία χρησιμοποιούν τις «επιστημονικές» έρευνες στο θέμα, των μεγάλων «Δυτικών» πανεπιστημίων και καθηγητών.
Ένα παράδειγμα καθηγητή είναι αυτό του κ. Dover απο το πανεπιστήμιο St Andrews που μέσα απο το βιβλίο του «Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα» θίγει το θέμα αυτό.
Τι υποστηρίζει λοιπόν ο κ. Dover; Υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα. Ο κ.Dover παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι έγραψε ένα επιστημονικό βιβλίο και δεν αναφέρει τις απόψεις του πάνω στο θέμα.
Ο Dover και όσοι υποστηρίζουν ότι ήταν διαδεδομένη τότε η ομοφυλοφιλία στηρίζονται κυρίως στη λέξη «εραστής» και «ερωμένος», οι οποίες τότε προσδιόριζαν κάτι τελείως διαφορετικό απο αυτό που ορίζουν σήμερα.
Στα αρχαία κείμενα λοιπόν υπάρχουν πολύ συχνά οι λέξεις εραστής,ερωμένος,παιδεραστία και παιδεραστείν. Το «παιδεραστείν ορθώς» του Πλάτωνα σήμαινε «το να διδάσκεις σωστά» και όχι «να ασελγείς σεξουαλικά πάνω στους νέους».
Αν λοιπόν αντικαταστήσουμε τη λέξη «εραστής» με τη λέξη διδάσκαλος, με την ευρύτερη έννοια του όρου, τότε θα βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια.
Ας συγκρίνουμε τις απόψεις αυτών που υποστηρίζουν και διαδίδουν ότι στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το σύνηθες η ομοφυλοφιλία και η παιδεραστία, με μερικά αρχαία κείμενα που θίγουν το θέμα αυτό.
Ο Dover γράφει ότι οι Έλληνες αντιμετώπιζαν με «ελευθερία» το θέμα της ομοφυλοφιλίας και δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη λέξη που να διαχωρίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων.
Αντίθετα όμως οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μια λέξη που όπως στην αρχή του άρθρου αναφέραμε ένα Μύθο του Αισώπου, ήταν πολύ σκληρή, τη λέξη «κίναιδος», που σημαίνει «ο κινών την αιδώ».
Στην αρχαία Ελλάδα το να είσαι ομοφυλόφιλος είχε τις εξής επιπτώσεις: Δεν μπορούσε να γίνει ένας απο τους 9 άρχοντες
Ούτε ιερέας
Ούτε δικηγόρος δημοσίων δικών να καταλάβει οποιαδήποτε εξουσία, είτε εντός της πόλεως είτε έξω απο τα όριά της,είτε με κλήρο είτε με εκλογή
Ούτε να μυηθεί στα ιερά μυστήρια
Ούτε να στέλνεται ώς κύρηκας
Ούτε να λέει τη γνώμη του(η γνώμη του σε δίκες είχε μηδενική αξία)
Ούτε να μετέχει σε δημόσιες θρησκευτικές τελετές
Ούτε να φοράει στεφάνι στις δημόσιες στεφανοφορίες
Ούτε να περιφέρεται στην δημόσια αγορά (αυτό ισχύει για αυτόν που ήταν «δηλωμένος» ομοφυλόφιλος).
Ο παραβάτης των παραπάνω τιμωρείτο με την ποινή του θανάτου. Ο ομοφυλόφιλος στην αρχαία Ελλάδα δεν είχε πολιτικά και ιερατικά δικαιώματα.
Την απαντηση την πηρατε εδω.www.asylo.gr
Την πήραν την απάντηση θέλεις να πεις ΑΝ διάβαζες το θέμα.zteo έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:20Παρουσιαζεις την αποψη ενος φιλοσοφου σαν ιστορικο δογμα.
Την απαντηση την πηρατε εδω.https://elefthero.net/index.php
Δεν ήταν, ανέφερα την διχογνωμία που υπήρχε και στην αρχαιότητα για το ζήτημαIsomnia έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:23Κι εσύ τώρα αισθάνεσαι περήφανος από την ασχετοσύνη σου.Υπερκουλτουριάρης έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:19Συμπόσιον*, Περι έρωτος, Ηθική του Επίκουρου(μόνο αυτό μου άρεσε) και μερικά ακόμα, που τα διάβασα πιέζοντας τον εαυτό μου, όταν άκουγα τις εκπομπές του μακαρίτη Ανέστη Κεραμμύδα και προσπαθούσα να σπάσω τους αρχαίους κώδικες. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ατέλειωτα χασμουρητα και το γεγονός πως όντως τον έπαιρναν.
* Ο πατερας μου όταν έκανε ένα σπίτι στο χωριό που γεννήθηκε ο δικός του πατέρας, θεώρησε πως πρέπει να έχει και μια σούπερ βιβλιοθήκη, έτσι ώστε όταν έρθει κανένα βλαχαδερό για επίσκεψη να ψαρώσει. Τελικά λεηλάτησε την μισή δική μου. Μια μέρα τον συναντώ στην Θεσσαλονίκη και μου επιστρέφει το Συμπόσιον αηδιασμένος. Ρε συ μου λεει, έπεσε η κεραία και δεν είχα τηλεόραση, οπότε άρχισα να διαβάζω ότι έπεφτε στα χέρια μου. Καλά για αυτά τα πουσταριά είμαστε περήφανοι?
Καλά λένε για την ημιμάθεια ότι είναι χειρότερη της αμάθειας...
Τα γράφω και παραπάνω αλλά και πάλι δεν τα διάβασες.
Η έννοια του έρωτος, του εραστή και του ερώμενου στην αρχαιότητα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή.
Κοινώς, εσύ κι ο μπαμπάκας σου, χαθήκατε στην μετάφραση...
Έλα βρε, δεν είχαν σαπούνι, αλλά πλένονταν με αιθέρια έλαια. Τα πασαλείβονταν και τα έβγαζαν με το ξυστρί και μαζί με αυτά έβγαινε και η βρωμιά.
Κάνεις λάθος. ...Ο «Εραστής» σημαίνει ο μετά πάθους και υποχρεώσεως υπεύθυνα εκπαιδεύων, ενώ ο «ερώμενος» ήταν ο εκπαιδευόμενος...Βινόσαυρος έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:26Δεν ήταν, ανέφερα την διχογνωμία που υπήρχε και στην αρχαιότητα για το ζήτημα
ο γενικός πληθυσμός δεν αντιλαμβανόταν τον εραστη και τον ερωμένο όπως ο σωκράτης
Με την ίδια ακριβώς λογική και οι Τιτανομαχίες δείχνουν τα οπλικά συστήματα της εποχής.Βινόσαυρος έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:21και ο έρωτας του δια με τον γανυμήδη δείχνει την ηθική της εποχήςJuno έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:15Ο μύθος του Αισώπου δεν είναι ιστορία, ότι "έτσι έγινε". Μα δείχνε την ηθική της εποχής, τι γνώμη είχαν για το συγκεκριμένο θέμα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑08 Μάιος 2018, 19:11
Ναι ενώ ο μύθος του αισώπου στην ίδια κατηγορία των μύθων δεν εντάσσεται;
Ο κρίνος τι δουλειά έχει στη συζήτηση; Οι δυο παραπάνω μύθοι είναι σχετικοί με το θέμα μας.
Ο κρίνος ήταν απάντηση στον Γανυμήδη.
Και στην συνέχεια όποιος πιστεύει ότι οι μυθικές σχέσεις αντικατροπτρίζουν την πραγματικότητα, θα πρέπει να δεχτεί και τα μυθικά τέρατα κια τους Τιτανομαχίες. Αφήστε λοιπόν ήσυχο τον Γανυμήδη.
αφου ένας θεός έχει ομοφυλικές σχεσεις ποιοι είναι οι κοινοι θνητοί να τον κρινουν;