Ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε μείωση 40% στον τζίρο των καταστημάτων

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε μείωση 40% στον τζίρο των καταστημάτων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 12:35

kameron έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:32
Η απόλυτη απαγόρευση είναι όντως υπερβολική.
Είναι το επόμενο στάδιο. Μόλις μειωθούν δραματικά τα ποσοστά των καπνιζόντων, στο οποίο θα βοηθήσουν και οι παρούσες νομοθετικές ρυθμίσεις, το τσιγάρο (νικοτίνη και ατμίσματα) θα ταξινομηθεί στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών.
Να προβλεφθεί η δυνατότητα για την ύπαρξη αυστηρά ενός ή το πολύ δύο χώρων ανά γεωγραφική ενότητα (μικρός δήμος, δημοτικό διαμέρισμα), η οποία θα δημοπρατείται σε όποιον μαγαζάτορα πληρώσει τα περισσότερα. Έτσι, και οι Δήμοι θα έχουν ένα έξτρα έσοδο και οι έλεγχοι θα είναι πιο εύκολοι αφού θα είναι ξεκάθαρο πού θα επιτρέπεται. Αυτός δε που θα έχει πληρώσει θα είναι ο πρώτος που θα παρακολουθεί αν οι υπόλοιποι του κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και άρα θα τον φοβούνται για συναφείς καταγγελίες.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μία νομοθεσία. Ή το τσιγάρο αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας, ή όχι. Ή απαγορεύεται η χρήση του κοντά σε άλλους ή όχι.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 12:38

the comet the course the tail έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:57
Βλήμα έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:52
hellegennes έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:42
Γιατί, υπάρχει αληθινό στατιστικό δείγμα στο οποίο βασίζονται οι ειδήσεις της πούτσας;

Φυσιολογική δεν είναι. Τις ίδιες υστερίες αναπαρήγαγαν οι καπνιστές σε όλες τις χώρες που επιβλήθηκε η απαγόρευση. Και παντού διαψεύστηκαν, γιατί άλλωστε δεν βγάζει νόημα να σταματήσει κάποιος να βγαίνει επειδή δεν μπορεί να καπνίσει σε εσωτερικούς χώρους.
Για ποιον λόγο να διαμαρτύρονται αν δεν βλέπουν πτώση στον τζίρο τους; Το γιατί είναι φυσιολογικό το εξήγησα με το παράδειγμά μου. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα σε κάλυπτε το να βγαίνεις έξω να πίνεις το ποτό σου και να ξαναμπαίνεις, εμένα δεν με καλύπτει να βγαίνω για να καπνίσω.
:smt018
όμως δεν είναι και επιχείρημα το ότι έπεσε ο τζίρος των μαγαζιών (που όντως έπεσε :102: ). το βρίσκω μικροαστικό. :102:
Ποια είναι η έρευνα που δείχνει την πτώση του τζίρου εξαιτίας του "αντικαπνιστικού";
Έχω παραθέσει επιστημονικές πηγές που δείχνουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει πέσει ο τζίρος εξαιτίας του νόμου αυτού.
Πρέπει διαρκώς να αναπαράγουμε φαντασιώσεις διαφόρων;

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 06 Ιαν 2020, 12:40

Von Mackensen έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:56
Θα βγει ο άλλος και θα σου πει εγώ στο καζίνο παίζω λεφτά χάνω λεφτά είμαι στην τσίτα και στα νεύρα και πρέπει να επιτρέπεται να καπνίσω πιο πολύ από το κουτούκι του Μουστακη που ο άλλος αράζει χαλαρός και πίνει κρασιά.
Όπως μπαίνουν στα καυσαέρια των αυτοκινήτων έτσι και στα μαγαζιά.
Αυτά που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να γίνονται καπνιστών.
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
kameron
Phorum.gr user: kameron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kameron » 06 Ιαν 2020, 12:42

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:35
kameron έγραψε:
Είναι το επόμενο στάδιο. Μόλις μειωθούν δραματικά τα ποσοστά των καπνιζόντων, στο οποίο θα βοηθήσουν και οι παρούσες νομοθετικές ρυθμίσεις, το τσιγάρο (νικοτίνη και ατμίσματα) θα ταξινομηθεί στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών.
Να προβλεφθεί η δυνατότητα για την ύπαρξη αυστηρά ενός ή το πολύ δύο χώρων ανά γεωγραφική ενότητα (μικρός δήμος, δημοτικό διαμέρισμα), η οποία θα δημοπρατείται σε όποιον μαγαζάτορα πληρώσει τα περισσότερα. Έτσι, και οι Δήμοι θα έχουν ένα έξτρα έσοδο και οι έλεγχοι θα είναι πιο εύκολοι αφού θα είναι ξεκάθαρο πού θα επιτρέπεται. Αυτός δε που θα έχει πληρώσει θα είναι ο πρώτος που θα παρακολουθεί αν οι υπόλοιποι του κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και άρα θα τον φοβούνται για συναφείς καταγγελίες.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μία νομοθεσία. Ή το τσιγάρο αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας, ή όχι. Ή απαγορεύεται η χρήση του κοντά σε άλλους ή όχι.
Αν το κράτος θέλει να απαγορεύσει γενικά το τσιγαρο, ας το κάνει. Εγώ προσωπικά είμαι φανατικός αντικαπνιστής και έχω καταργήσει από χρόνια τις εξόδους γιατί ακριβώς δεν αντέχω τον καπνό γύρω μου.

Από εκεί και πέρα όμως, όσο η χρήση του επιτρέπεται, βρίσκω μη φιλελεύθερη την λογική της απόλυτης απαγόρευσης. Όσοι θέλουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αρκεί να μην ενοχλούν τους άλλους. Η λύση που προτείνω είναι λογική, μόνο ένας ή δύο χώροι ανά περιοχή έναντι υπολογίσιμου κόστους για τον δικαιούχο. Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουμε ελεύθερους τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων χώρων.

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 06 Ιαν 2020, 12:49

Είναι τραγικό να βλέπεις άτομα που και καλά έχουν προοδευτικές ιδέες σε άλλα κι άλλα θέματα, να επιμένουν να θέλουν τριτοκοσμική την χώρα τους σε αυτό το θέμα.

Οι καπνιστές όντως είναι πρεζάκια. Καλό θα είναι να το καταλάβουν γρήγορα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δεν έγινε και τίποτα αν βγεις έξω να κάνεις ένα τσιγάρο. Καλό θα τους κάνει.

Κάθε διαμαρτυρία για μια μέση λύση, μου θυμίζει τους τύπους που θα επιμένουν να κάνουν κόντρες και λοιπές καγκουριές στους δρόμους, ακόμα κι αν τους φτιάξουν πίστα κάτω από το σπίτι τους.

Προσωπικά δεν πρόκειται να καταγγείλω κάποιον, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά σαν χώρα, έστω σε αυτό το κομμάτι.

Υ.Γ. : Άντε να δούμε πότε θα λυθεί και το θέμα με τους ιδιοκτήτες σκύλων που μπαίνουν μαζί τους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Feindflug την 06 Ιαν 2020, 12:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 12:49

kameron έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:42
stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:35
kameron έγραψε:
Αν το κράτος θέλει να απαγορεύσει γενικά το τσιγαρο, ας το κάνει. Εγώ προσωπικά είμαι φανατικός αντικαπνιστής και έχω καταργήσει από χρόνια τις εξόδους γιατί ακριβώς δεν αντέχω τον καπνό γύρω μου.
Οι απαγορεύσεις δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, όταν χρήστες είναι το 25% του πληθυσμού. Σταδιακά, όσο πέφτει το ποσοστό θα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, μέχρι την ολική απαγόρευση.
Από εκεί και πέρα όμως, όσο η χρήση του επιτρέπεται, βρίσκω μη φιλελεύθερη την λογική της απόλυτης απαγόρευσης. Όσοι θέλουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αρκεί να μην ενοχλούν τους άλλους. Η λύση που προτείνω είναι λογική, μόνο ένας ή δύο χώροι ανά περιοχή έναντι υπολογίσιμου κόστους για τον δικαιούχο. Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουμε ελεύθερους τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων χώρων.
Η λύση που προτείνεις ΔΕΝ είναι λογική και ΔΕΝ είναι λύση για λόγους που σου έγραψα παραπάνω.
Δεν μπορεί να υπάρχουν στη νομοθεσία μας δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο αντικείμενο. Αν το τσιγάρο προκαλεί δημόσια βλάβη, τότε απαγορεύεται να κάνεις χρήση του οπουδήποτε υπάρχει δημόσιο όφελος ή δημόσια χρήση ή ο χώρος είναι δημοσίου ενδιαφέροντος.

Όλες οι δραστηριότητες που προκαλούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ρυθμίζονται από αντίστοιχους νόμους. Πχ. δεν μπορείς να κάνεις αγώνες ράλι όπου θέλεις εσύ κι όποτε θέλεις εσύ, όσο εθισμένος κι αν είσαι με την οδήγηση και τον ανταγωνισμό.

the comet the course the tail

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail » 06 Ιαν 2020, 12:53

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:38
Βλήμα έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:52

Για ποιον λόγο να διαμαρτύρονται αν δεν βλέπουν πτώση στον τζίρο τους; Το γιατί είναι φυσιολογικό το εξήγησα με το παράδειγμά μου. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα σε κάλυπτε το να βγαίνεις έξω να πίνεις το ποτό σου και να ξαναμπαίνεις, εμένα δεν με καλύπτει να βγαίνω για να καπνίσω.
όμως δεν είναι και επιχείρημα το ότι έπεσε ο τζίρος των μαγαζιών (που όντως έπεσε :102: ). το βρίσκω μικροαστικό. :102:
Ποια είναι η έρευνα που δείχνει την πτώση του τζίρου εξαιτίας του "αντικαπνιστικού";
Έχω παραθέσει επιστημονικές πηγές που δείχνουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει πέσει ο τζίρος εξαιτίας του νόμου αυτού.
έχει πέσει. αυτές οι πηγές σου προφανώς αφορούν πληρωμένες και κατευθηνόμενες έρευνες και τον δυτικό κόσμο που είναι αλλιώς τα πράγματα σε σχέση με μας τους μεσανατολίτες. στο Νησί 300€ κάτω ο τζίρος καθημερινά και κυρίως σε ποτά που έχουν κέρδος. ο Πητ, ο Κώστας βαράνε μύγες, ούτε ένα ούζο δε δίνουν. στο Σπιτικό, παραμονή χριστουγέννων ο σερβιτόρος μας είπε, μόνο εσείς πίνετε τόσο κρασί, έτσι μου έρχεται να σας φέρω τασάκι. Εγώ έφυγα στις 1:30, δεν την πάλεψα, αλλά έμαθα ότι ήπιαν 6 κιλά. όλοι οι άλλοι ήταν έξω για τσιγάρα. 2 στους 3 γυναίκες εν τω μεταξύ. μόνο μαγαζιά που έχουν εξωτερικά τέντες με σόμπα στέκονται και όσα δουλεύουν με πιτσιρίκια ή οικογένειες με παιδιά. :102:

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 06 Ιαν 2020, 12:54

06 Ιαν 2020, 12:13

ποιος θέλει να με σκοτώσει; :102::-?
Εσύ ο ίδιος θέλεις να σκοτώσεις τον εαυτό σου και το ονομάζεις "ελευθερία"!!!

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 06 Ιαν 2020, 12:55

vagabondo έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:40
Von Mackensen έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:56
Θα βγει ο άλλος και θα σου πει εγώ στο καζίνο παίζω λεφτά χάνω λεφτά είμαι στην τσίτα και στα νεύρα και πρέπει να επιτρέπεται να καπνίσω πιο πολύ από το κουτούκι του Μουστακη που ο άλλος αράζει χαλαρός και πίνει κρασιά.
Όπως μπαίνουν στα καυσαέρια των αυτοκινήτων έτσι και στα μαγαζιά.
Αυτά που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να γίνονται καπνιστών.
Δηλαδή όταν όλα τα αυτοκίνητα γίνουν ηλεκτρικά, θα πρέπει να απαγορευτεί το εμπόριο σιγαρέτων και παντός είδους ειδών καπνιστού...
Μάλιστα...

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 12:55

06 Ιαν 2020, 12:53
stavmanr έγραψε:

έχει πέσει. αυτές οι πηγές σου προφανώς αφορούν πληρωμένες και κατευθηνόμενες έρευνες (...)
Οι δικές σου έρευνες, που δεν είναι κατευθυνόμενες και δεν είναι ...δυτικές ποιες είναι δηλαδή;
Αν μου πεις ότι δεν τα βγάζεις από το κεφάλι σου ή κάποιες ανακοινώσεις επαγγελματικών σωματείων που κάνουν αγώνα για να αποσυρθεί ο νόμος, θα εκπλαγώ.

Εν τω μεταξύ όλοι οι χρήστες καπνικών ουσιών χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τους φόρους από τα τσιγάρα και με κάνουν να απορώ: αφού τους ενδιαφέρουν οι φόροι γιατί να μπουν σε κόπο να βγάλουν τέτοιες έρευνες και τέτοιους νόμους που τους μειώνουν τα καπνικά έσοδα; :smt017
Είναι ένα πρόβλημα στην επιχειρηματολογία.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 06 Ιαν 2020, 13:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail » 06 Ιαν 2020, 12:58

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:55
stavmanr έγραψε:

έχει πέσει. αυτές οι πηγές σου προφανώς αφορούν πληρωμένες και κατευθηνόμενες έρευνες (...)
Οι δικές σου έρευνες, που δεν είναι κατευθυνόμενες και δεν είναι ...δυτικές ποιες είναι δηλαδή;
φίλε σου έφερα παραδείγματα από την πραγματική ζωή και από όσα μου λένε οι επαγγελματίες μαγαζάτορες.
δλδ τώρα να φανταστείς, όλα τα καφενεία περιμένουν κάνα μνημόσυνο, καμιά κηδεία να βγάλουν κάνα φράγκο. :102:

Άβαταρ μέλους
kameron
Phorum.gr user: kameron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kameron » 06 Ιαν 2020, 13:01

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:49
Αν το τσιγάρο προκαλεί δημόσια βλάβη, τότε απαγορεύεται να κάνεις χρήση του οπουδήποτε υπάρχει δημόσιο όφελος ή δημόσια χρήση ή ο χώρος είναι δημοσίου ενδιαφέροντος.
Αν προκαλεί δημόσια βλάβη, το κράτος έχει υποχρέωση να το καταργήσει απολύτως εδώ και τώρα.
Από τη στιγμή που δεν το κάνει για χ ή ψ λόγους, είναι υπερβολή να απαγορεύεις απολύτως το κάπνισμα σε χώρους που θα ορίζονται ως τέτοιοι. Μπορείς ως κράτος να επιβάλεις αντικίνητρα (λίγοι χώροι με μεγάλο αντίτιμο το οποίο θα αντικατοπτρίζεται στο κόστος για τους πελάτες). Από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των χώρων θα είναι καθαροί για τους υπόλοιπους, η απόλυτη απαγόρευση είναι υπερβολή.

Αντιθέτως, είμαι αντίθετος στο προηγούμενο καθεστώς, να υπάρχουν στον ίδιο χώρο τμήμα καπνιζόντων και μη καπνιζόντων ή να επιλέγει το κάθε κατάστημα τι θέλει και να γίνονται συνεχείς έλεγχοι, αυτό είναι ανεφάρμοστο. Ένας χώρος ή δύο χώροι όμως ανά περιοχή και τα υπόλοιπα αυστηρά μη καπνιζόντων, αυτό γίνεται.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 13:03

06 Ιαν 2020, 12:58
stavmanr έγραψε:

φίλε σου έφερα παραδείγματα από την πραγματική ζωή και από όσα μου λένε οι επαγγελματίες μαγαζάτορες.
Δηλαδή, οι μαγαζάτορες σου λεν ότι πέρυσι το Νοέμβριο δεν μπορούσες να καθίσεις και φέτος δεν υπάρχει ούτε μύγα; :lol:

Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 06 Ιαν 2020, 13:04

Προχτές σ' ένα απ' τα κεντρικότερα τσιπουράδικα της Λάρισας, που υπό άλλες συνθήκες στις 2 μμ δε θα βρίσκαμε να καθίσουμε, όχι μόνο βρήκαμε αλλά είχαμε και άπλα χώρου να ακουμπήσουμε πράγματα, αφού ήταν μισογεμάτο.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail » 06 Ιαν 2020, 13:06

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:03
06 Ιαν 2020, 12:58
stavmanr έγραψε:

Δηλαδή, οι μαγαζάτορες σου λεν ότι πέρυσι το Νοέμβριο δεν μπορούσες να καθίσεις και φέτος δεν υπάρχει ούτε μύγα; :lol:
πάλι τα ίδια θα λέμε;
έχει πέσει ο τζίρος και κυρίως το κέρδος από τα ποτά. :102:

σαν χτές, πριν 1-2 χρόνια, δεν θα έβρισκες να κάτσεις σε καφενείο. έπαιζε οσφπ-παο. :102:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών