kameron έγραψε: ↑06 Ιαν 2020, 12:42
stavmanr έγραψε: ↑06 Ιαν 2020, 12:35
kameron έγραψε: ↑06 Ιαν 2020, 12:32
Η απόλυτη απαγόρευση είναι όντως υπερβολική.
Είναι το επόμενο στάδιο. Μόλις μειωθούν δραματικά τα ποσοστά των καπνιζόντων, στο οποίο θα βοηθήσουν και οι παρούσες νομοθετικές ρυθμίσεις, το τσιγάρο (νικοτίνη και ατμίσματα) θα ταξινομηθεί στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών.
Να προβλεφθεί η δυνατότητα για την ύπαρξη αυστηρά ενός ή το πολύ δύο χώρων ανά γεωγραφική ενότητα (μικρός δήμος, δημοτικό διαμέρισμα), η οποία θα δημοπρατείται σε όποιον μαγαζάτορα πληρώσει τα περισσότερα. Έτσι, και οι Δήμοι θα έχουν ένα έξτρα έσοδο και οι έλεγχοι θα είναι πιο εύκολοι αφού θα είναι ξεκάθαρο πού θα επιτρέπεται. Αυτός δε που θα έχει πληρώσει θα είναι ο πρώτος που θα παρακολουθεί αν οι υπόλοιποι του κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και άρα θα τον φοβούνται για συναφείς καταγγελίες.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μία νομοθεσία. Ή το τσιγάρο αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας, ή όχι. Ή απαγορεύεται η χρήση του κοντά σε άλλους ή όχι.
Αν το κράτος θέλει να απαγορεύσει γενικά το τσιγαρο, ας το κάνει. Εγώ προσωπικά είμαι φανατικός αντικαπνιστής και έχω καταργήσει από χρόνια τις εξόδους γιατί ακριβώς δεν αντέχω τον καπνό γύρω μου.
Οι απαγορεύσεις δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, όταν χρήστες είναι το 25% του πληθυσμού. Σταδιακά, όσο πέφτει το ποσοστό θα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, μέχρι την ολική απαγόρευση.
Από εκεί και πέρα όμως, όσο η χρήση του επιτρέπεται, βρίσκω μη φιλελεύθερη την λογική της απόλυτης απαγόρευσης. Όσοι θέλουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αρκεί να μην ενοχλούν τους άλλους. Η λύση που προτείνω είναι λογική, μόνο ένας ή δύο χώροι ανά περιοχή έναντι υπολογίσιμου κόστους για τον δικαιούχο. Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουμε ελεύθερους τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων χώρων.
Η λύση που προτείνεις ΔΕΝ είναι λογική και ΔΕΝ είναι λύση για λόγους που σου έγραψα παραπάνω.
Δεν μπορεί να υπάρχουν στη νομοθεσία μας δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο αντικείμενο. Αν το τσιγάρο προκαλεί δημόσια βλάβη, τότε απαγορεύεται να κάνεις χρήση του οπουδήποτε υπάρχει δημόσιο όφελος ή δημόσια χρήση ή ο χώρος είναι δημοσίου ενδιαφέροντος.
Όλες οι δραστηριότητες που προκαλούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ρυθμίζονται από αντίστοιχους νόμους. Πχ. δεν μπορείς να κάνεις αγώνες ράλι όπου θέλεις εσύ κι όποτε θέλεις εσύ, όσο εθισμένος κι αν είσαι με την οδήγηση και τον ανταγωνισμό.