Ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε μείωση 40% στον τζίρο των καταστημάτων

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε μείωση 40% στον τζίρο των καταστημάτων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 13:07

kameron έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:01
stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:49
Αν το τσιγάρο προκαλεί δημόσια βλάβη, τότε απαγορεύεται να κάνεις χρήση του οπουδήποτε υπάρχει δημόσιο όφελος ή δημόσια χρήση ή ο χώρος είναι δημοσίου ενδιαφέροντος.
Αν προκαλεί δημόσια βλάβη, το κράτος έχει υποχρέωση να το καταργήσει απολύτως εδώ και τώρα.
Γιατί; Απλά ρυθμίζει τα πράγματα έτσι ώστε να μην μπορεί να προκληθεί δημόσια βλάβη.
Από τη στιγμή που δεν το κάνει για χ ή ψ λόγους, είναι υπερβολή να απαγορεύεις απολύτως το κάπνισμα σε χώρους που θα ορίζονται ως τέτοιοι.
Επαναλαμβάνω: οι χώροι δημοσίου ενδιαφέροντος πρέπει να σέβονται τη δημόσια υγεία. Οι χώροι που απασχολούν προσωπικό πρέπει να σέβονται την εργασιακή νομοθεσία.
Δεν είναι δύσκολες οι προτάσεις...
Μπορείς ως κράτος να επιβάλεις αντικίνητρα (λίγοι χώροι με μεγάλο αντίτιμο το οποίο θα αντικατοπτρίζεται στο κόστος για τους πελάτες). Από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των χώρων θα είναι καθαροί για τους υπόλοιπους, η απόλυτη απαγόρευση είναι υπερβολή.
Δεν υπάρχει προς το παρόν απόλυτη απαγόρευση. Υπάρχει ρύθμιση πού μπορείς να ασκήσεις τη δραστηριότητα και πού όχι.
Αντιθέτως, είμαι αντίθετος στο προηγούμενο καθεστώς, να υπάρχουν στον ίδιο χώρο τμήμα καπνιζόντων και μη καπνιζόντων ή να επιλέγει το κάθε κατάστημα τι θέλει και να γίνονται συνεχείς έλεγχοι, αυτό είναι ανεφάρμοστο. Ένας χώρος ή δύο χώροι όμως ανά περιοχή και τα υπόλοιπα αυστηρά μη καπνιζόντων, αυτό γίνεται.
Τρίτη φορά: δεν μπορεί η νομοθεσία μας να φάσκει και να αντιφάσκει, ειδικά στον ίδιο νόμο. Εφόσον το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στη δημόσια υγεία, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Καθένας μπορεί να κάνει χρήση της ουσίας στον προσωπικό του χώρο ή γενικά σε ιδιωτικό χώρο μη δημοσίου ενδιαφέροντος. Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις, όπως πχ. εντός οχήματος όταν επιβαίνουν ανήλικα άτομα ή όταν το όχημα είναι επαγγελματικό.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 13:10

the comet the course the tail έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:06
stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:03
06 Ιαν 2020, 12:58

φίλε σου έφερα παραδείγματα από την πραγματική ζωή και από όσα μου λένε οι επαγγελματίες μαγαζάτορες.
Δηλαδή, οι μαγαζάτορες σου λεν ότι πέρυσι το Νοέμβριο δεν μπορούσες να καθίσεις και φέτος δεν υπάρχει ούτε μύγα; :lol:
πάλι τα ίδια θα λέμε;
Έλα ντε...
έχει πέσει ο τζίρος και κυρίως το κέρδος από τα ποτά. :102:
Το διάβασες στο ... :p2:
σαν χτές, πριν 1-2 χρόνια, δεν θα έβρισκες να κάτσεις σε καφενείο. έπαιζε οσφπ-παο. :102:
Έτσι όπως είναι ο ΠΑΟ την τελευταία πενταετία ούτε πριν 2 χρόνια έβλεπες κόσμο στο νερμπι.

Άβαταρ μέλους
kameron
Phorum.gr user: kameron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kameron » 06 Ιαν 2020, 13:16

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:07
Σου απάντησα ότι αν το κράτος θέλει να το απαγορεύσει στη λογική της ζημιάς στη δημόσια υγεία, ας το απαγορεύσει εντελώς, εγώ προσωπικά είμαι υπέρ.

Από τη στιγμή όμως που δεν το κάνει (και εσύ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις) είναι δείγμα ολοκληρωτισμού να επιβάλεις την 100% απαγόρευση. Σε μια φιλελεύθερη πολιτεία πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα ακόμα και να κάνεις ζημιά στον εαυτό σου. Εγώ καλύπτομαι από τη στιγμή που μου εξασφαλίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων θα είναι για μη καπνιστές, οι καπνιστές ας πληρώνουν περισσότερο και να έχουν το χώρο τους, αυστηρά προκαθορισμένο.

Ορισμένοι δείχνετε να έχετε φετίχ με τις απόλυτες απαγορεύσεις, τις δεξιές ή τις αριστερές σοβιετίες.

Επίσης, το επιχείρημα περί πτώσης του τζίρου (πραγματικό ή υποθετικό) που επιστρατεύει η άλλη πλευρά είναι λάθος. Προέχει το κοινό καλό της προστασίας της υγείας όσων δεν θέλουν να καπνίζουν. Άλλο όμως αυτό και άλλο η απόλυτη απαγόρευση, όταν έχεις ακόμα 25% καπνιζόντων, έχουν και αυτοί δικαίωμα να έχουν το χώρο τους. Και μιλάω για τα μπαρ, στα εστιατόρια δεν χρειάζεται χώρος καπνιζόντων, όποιος θέλει κάθε τόσο να βγαίνει έξω και να ξαναγυρίζει.

the comet the course the tail

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail » 06 Ιαν 2020, 13:17

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:10
stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:03

Δηλαδή, οι μαγαζάτορες σου λεν ότι πέρυσι το Νοέμβριο δεν μπορούσες να καθίσεις και φέτος δεν υπάρχει ούτε μύγα; :lol:
πάλι τα ίδια θα λέμε;
Έλα ντε...
σαν χτές, πριν 1-2 χρόνια, δεν θα έβρισκες να κάτσεις σε καφενείο. έπαιζε οσφπ-παο. :102:
Έτσι όπως είναι ο ΠΑΟ την τελευταία πενταετία ούτε πριν 2 χρόνια έβλεπες κόσμο στο νερμπι.
"το διάβασες στο..." λέει

ρε βγείτε έξω να δείτε τι γίνεται. δεν είναι όλα στο ίντερνετ. :102:

σε λίγο δεν θα υπάρχει μαγαζί να βγεις.

θυμάμαι ένα φίλο που μου περιέγραφε την ζωή στο Ντιτρόιτ. ούτε ένα μπαρ, ερημιά στους δρόμους και ουρές στο αντίστοιχο πλαίσιο και κωτσόβολο. :102:

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 06 Ιαν 2020, 13:23

Στύγιος έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:04
Προχτές σ' ένα απ' τα κεντρικότερα τσιπουράδικα της Λάρισας, που υπό άλλες συνθήκες στις 2 μμ δε θα βρίσκαμε να καθίσουμε, όχι μόνο βρήκαμε αλλά είχαμε και άπλα χώρου να ακουμπήσουμε πράγματα, αφού ήταν μισογεμάτο.
Τι περίεργο 4 Ιανουαρίου να είναι μισογεμάτο ένα φαγάδικο. Ποτέ δεν συμβαίνει αυτό τον Ιανουάριο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 06 Ιαν 2020, 13:25

Ας κλείσουν και όλα αυτά τα τσίπουρομεζεδοκαφεμπαρμπουγατσοπιτσογυράδικα κι ας ανοίξουν καμμία σοβαρή επιχείρηση που βγάζει και χρήμα, από το να διαμαρτύρονται για τον κακό αντικαπνιστικό νόμο. Αν είναι έτσι να δώσουμε και άδειες για ναρκωτικά και πορνεία παντού, για να κάνει τζίρο ο Σίφης ο barista και το καφενείο του Λέπουρα.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 06 Ιαν 2020, 13:27

OANNHSEA έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:55
vagabondo έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:40
Von Mackensen έγραψε:
06 Ιαν 2020, 11:56
Θα βγει ο άλλος και θα σου πει εγώ στο καζίνο παίζω λεφτά χάνω λεφτά είμαι στην τσίτα και στα νεύρα και πρέπει να επιτρέπεται να καπνίσω πιο πολύ από το κουτούκι του Μουστακη που ο άλλος αράζει χαλαρός και πίνει κρασιά.
Όπως μπαίνουν στα καυσαέρια των αυτοκινήτων έτσι και στα μαγαζιά.
Αυτά που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να γίνονται καπνιστών.
Δηλαδή όταν όλα τα αυτοκίνητα γίνουν ηλεκτρικά, θα πρέπει να απαγορευτεί το εμπόριο σιγαρέτων και παντός είδους ειδών καπνιστού...
Μάλιστα...

.
Όρια στα φυτοφάρμακα και σε άλλες βλαβερές ουσίες, υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα που τρως και πίνεις.
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 06 Ιαν 2020, 13:28

Αυτοί που ισχυρίζεστε ότι ο αντικαπνιστικός εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο, ψάξτε να δείτε τι ισχύει στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο για το άτμισμα.
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
Αίγαγρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αίγαγρος » 06 Ιαν 2020, 13:34

Φέτος στις γιορτές πήγα σε διάφορα μαγαζιά για φαΐ, ποτό. Υπέροχο συναίσθημα να γυρίζεις σπίτι και να μην νιώθεις σαν καπνιστή μπριζόλα,
σαν κινούμενος καρκίνος ένα πράμα! Α, και τα μαγαζιά γεμάτα.

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 06 Ιαν 2020, 13:35

Alien666 έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:28
Αυτοί που ισχυρίζεστε ότι ο αντικαπνιστικός εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο, ψάξτε να δείτε τι ισχύει στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο για το άτμισμα.
Στο Ζαϊρ, τι γίνεται άραγε;
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
Γενιά της Αμαρτίας
Phorum.gr user: Γενιά των 700

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενιά της Αμαρτίας » 06 Ιαν 2020, 13:38

Βγαίνουμε και αναζητάμε που είναι καλύτερα έξω για να καπνίσουμε
ένα ένα τα μαγαζιά, μετρημένα στα δάχτυλα
Αυτή τη κατάντια στην Ελλάδα δεν την εχω ζήσει ποτέ
Να μαστε μεγάλοι ενήλικες και να αναρωτιόμαστε ΠΡΙΝ βγούμε που μπορούμε να ΚΑΠΝΙΣΟΥΜΕ
γιατί κανείς μας δεν θέλει να χαρμανιάσει ΘΕΛΟΥΜΕ να πιούμε το ποτό μας με τσιγάρο
Έτσι πρέπει να γίνει, έτσι θα γίνει.

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 06 Ιαν 2020, 14:03

vagabondo έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:27
OANNHSEA έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:55
vagabondo έγραψε:
06 Ιαν 2020, 12:40

Όπως μπαίνουν στα καυσαέρια των αυτοκινήτων έτσι και στα μαγαζιά.
Αυτά που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να γίνονται καπνιστών.
Δηλαδή όταν όλα τα αυτοκίνητα γίνουν ηλεκτρικά, θα πρέπει να απαγορευτεί το εμπόριο σιγαρέτων και παντός είδους ειδών καπνιστού...
Μάλιστα...

.
Όρια στα φυτοφάρμακα και σε άλλες βλαβερές ουσίες, υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα που τρως και πίνεις.
Α) Ξέρεις ότι ο καπνός δεν λογίζεται τρόφιμο και ότι τον ψεκάζουν με ότι πιο δυνατό υπάρχει στη γη σε παρασιτοκτόνο όταν είναι στο χωράφι ή ακόμα και όταν είναι στην αποθήκευση;
Β) Ξέρεις ότι σε όλα τα χημικά τροφίμων, υπάρχει χρόνος αυτοκαταστροφής, μετά τον οποίο μπορείς να πουλήσεις το προϊόν; Το ξέρεις ότι αυτό δεν υφίσταται για τον καπνό;
Γ) Τα τρόφιμα είναι άμεσα αναγκαία στους ανθρώπους - και δη τα μη βιολογικά στους φτωχούς. Οι άνθρωποι όμως μπορούν άνετα να ζήσουν χωρίς να είναι πρεζάκιδες!!!
Δ) Το ξέρεις ότι ήδη υπάρχουν κινήματα για τον περιορισμό των χημικών με διαφόρους τρόπους, όπως π.χ. η μείωση της ελάχιστης θανατηφόρας δοσολογίας ή τα εναλλακτικά εντομοκτόνα όπως π.χ. οι δακοπαγίδες αντί για τον δακοψεκασμό; Ποιά είναι λοιπόν η αντίστοιχη λογική για τον καπνό;
Ε) Ξέρεις ότι το πιο ασφαλές για τους ανθρώπους εντομοκτόνο είναι η νικοτίνη; Δεν κάνω πλάκα!!! Πάρε ένα εντομοκτόνο π.χ. για ψύλλους και διάβασε από τι αποτελείται...
Ζ) Εάν καταργηθεί το κάπνισμα αυτόματα οι οικονομίες της γης θα ωφεληθούν με πάνω από το 1% του ΑΕΠ!!! Δεν είναι τυχαίο το ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία έχει εντατικοποιηθεί στις μέρες μας....

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 14:32

kameron έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:16
stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:07
Σου απάντησα ότι αν το κράτος θέλει να το απαγορεύσει στη λογική της ζημιάς στη δημόσια υγεία, ας το απαγορεύσει εντελώς, εγώ προσωπικά είμαι υπέρ.
Αφού μπορεί να προστατέψει τη δημόσια υγεία, σε πρώτη φάση, γιατί να το απαγορεύσει τελείως;
Ο σκοπός του νόμου, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, επιτυγχάνεται.
Από τη στιγμή όμως που δεν το κάνει (και εσύ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις) είναι δείγμα ολοκληρωτισμού να επιβάλεις την 100% απαγόρευση. Σε μια φιλελεύθερη πολιτεία πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα ακόμα και να κάνεις ζημιά στον εαυτό σου. Εγώ καλύπτομαι από τη στιγμή που μου εξασφαλίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων θα είναι για μη καπνιστές, οι καπνιστές ας πληρώνουν περισσότερο και να έχουν το χώρο τους, αυστηρά προκαθορισμένο.
Δεν υπάρχει απαγόρευση 100%. Υπάρχει απαγόρευση χρήσης σε συγκεκριμένους χώρους. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταναλώσει ελεύθερα τα καπνικά προϊόντα, αρκεί να σέβονται την νομοθεσία περί δημόσιας υγείας και εργασιακής ασφάλειας.
Ορισμένοι δείχνετε να έχετε φετίχ με τις απόλυτες απαγορεύσεις, τις δεξιές ή τις αριστερές σοβιετίες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει απόλυτη απαγόρευση. Και δεν κατανοώ το πνεύμα της προσωπικής επίθεσης.
Κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει -έστω από ευγένεια- εδώ και δεκαετίες, γίνεται πλέον νόμος του κράτους.
Επίσης, το επιχείρημα περί πτώσης του τζίρου (πραγματικό ή υποθετικό) που επιστρατεύει η άλλη πλευρά είναι λάθος. Προέχει το κοινό καλό της προστασίας της υγείας όσων δεν θέλουν να καπνίζουν. Άλλο όμως αυτό και άλλο η απόλυτη απαγόρευση, όταν έχεις ακόμα 25% καπνιζόντων, έχουν και αυτοί δικαίωμα να έχουν το χώρο τους. Και μιλάω για τα μπαρ, στα εστιατόρια δεν χρειάζεται χώρος καπνιζόντων, όποιος θέλει κάθε τόσο να βγαίνει έξω και να ξαναγυρίζει.
Το ίδιο υποστηρίζεις και για τις άλλες εξίσου εθιστικές ουσίες, πχ την ηρωϊνή, την κοκαΐνη κλπ;
Σε ρωτώ επειδή το πήρες μονότερμα το ζήτημα...

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 06 Ιαν 2020, 14:38

06 Ιαν 2020, 13:17
stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 13:10

πάλι τα ίδια θα λέμε;
Έλα ντε...
"το διάβασες στο..." λέει

ρε βγείτε έξω να δείτε τι γίνεται. δεν είναι όλα στο ίντερνετ. :102:
Έχεις την εντύπωση ότι έχεις την αποκλειστικότητα στις εξόδους στην Ελλάδα;
Παγκόσμιες μελέτες σου δείχνουν ότι δεν υπήρξε ποτέ παγκοσμίως πτώση του τζίρου εξαιτίας της απαγόρευσης χρήσης καπνικών προϊόντων σε κέντρα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 06 Ιαν 2020, 14:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
kameron
Phorum.gr user: kameron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kameron » 06 Ιαν 2020, 14:38

stavmanr έγραψε:
06 Ιαν 2020, 14:32

Το ίδιο υποστηρίζεις και για τις άλλες εξίσου εθιστικές ουσίες, πχ την ηρωϊνή, την κοκαΐνη κλπ;
Σε ρωτώ επειδή το πήρες μονότερμα το ζήτημα...
Αφήνω τα υπόλοιπα γιατί θεωρώ ότι η συζήτηση εξαντλήθηκε και απαντάω σε αυτό.

Εννοείται πως όχι διότι πρόκειται για 100% παράνομες ουσίες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το κάπνισμα, καλώς ή κακώς.
Υποστηρίζω όμως το ίδιο για άλλα ζητήματα που απασχολούν με παρεμφερή τρόπο το δημόσιο διάλογο στις δυτικές κοινωνίες. Λ.χ. στο ζήτημα του τσαντόρ που φοράνε οι μουσουλμάνες και ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να απαγορεύσουν. Οι πραγματικά φιλελεύθερες κοινωνίες, όπως οι αγγλοσαξωνικές, νομίζω και η Ολλανδία τα αφήνουν αυτά ελεύθερα, δεν μπορείς να επιβάλεις περιορισμούς. Και στο θέμα του καπνίσματος λοιπόν, στις χώρες αυτές, μολονότι σφόδρα αντικαπνιστικές, επιτρέπεται σε λίγους προκαθορισμένους χώρους.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών