1) Η ευρωζώνη βίωσε μια βαθιά οικονομική κρίση την περίοδο 2010-2015 όπου η οικονομία της γνώρισε συρρίκνωση και στασιμότητα. Μάλιστα χώρες όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία γνώριζαν πρωτοφανή μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Η Ευρώπη δεν κατάφερε ποτέ να αφήσει πίσω της αυτην την σκοτεινή σελίδα ενώ όταν πήγε να το κάνει ξέσπασε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
2) Η Ευρωζώνη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Βρετανία άργησε να αντιδράσει το 2009 καθώς η ΕΚΤ δεν έριξε χρήμα στην αγορά ώστε αυτή να βγει από την κρίση το συντομότερο δυνατόν. Όταν το έκανε το 2015 με το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν πλέον πολύ άραγε καθώς η κρίση είχε ήδη καταστρέψει τον Ευρωπαϊκό νότο. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ και η Βρετανία έλαβαν άμεσα μέτρα με αποτέλεσμα να βγουν σχετικά γρήγορα από την οικονομική κρίση.
3) Η Ευρώπη μένει πίσω στο τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι σήμερα οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη εδρεύουν στις ΗΠΑ, Βρετανία και στην Κίνα. Αντίθετα στην ζώνη των 20 μόνο η Γαλλία διαθέτει ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα και η Ισπανία με την Santander. Οι υπόλοιπες χώρες δυστυχώς έχουν αρκετά πιο περιορισμένο τραπεζικό σύστημα που δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιούν υψηλό επίπεδο επενδύσεων με αποτέλεσμα να μένουν πίσω σε ανάπτυξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας είναι προβληματικό εδώ και 15 χρόνια προκαλώντας αβεβαιότητα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
4) Φορολογία. Ένα θέμα που είχε πάντα η Ευρωζώνη είναι η υπερβολικά υψηλή φορολογία η οποία «τρώει» πάνω από το 50% του εισοδήματος. Αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν πολύ πιο ευνοϊκή φορολόγηση με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι σε θέση να ξοδεύουν περισσότερα δίνοντας ώθηση στην εθνική οικονομία. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε ένα tax state που δεν επιτρέπει στους πολίτες να αξιοποιούν το εισόδημα τους όπως εκείνοι θα ήθελαν.
5) Μισθοί. Αν ρίξουμε μια μάτια στον μέσο καθαρό μισθό μετά την αφαίρεση των φόρων και λοιπών εισφορών τότε εύκολα θα δούμε ότι ο μέσος καθαρός μισθός στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 4.600$ το μήνα ενώ στην Ευρωζώνη το νούμερο αυτό έχει κολλήσει στα 2.500 δολάρια. Μιλάμε για μια χαοτική διαφορά της τάξης του 84% η οποία τείνει να μεγαλώνει με τα χρόνια. Μάλιστα ο μέσος καθαρός μισθός στην ζώνη του Ευρώ είναι χαμηλότερος και από την Βρετανία όπου το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 2.820$ σήμερα. Από αυτά τα νούμερα εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αμείβονται πολύ χαμηλά για την εργασία που προσφέρουν με αποτέλεσμα η αγοραστική τους δύναμη να μην μπορεί να στηρίξει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
6) Η Ευρώπη έχει μείνει υπερβολικά πίσω στο θέμα της τεχνολογίας τα τελευταία 15 χρόνια. Όλοι θυμόμαστε ότι στην Ευρώπη πριν αρκετά χρόνια υπήρχαν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του πλανήτη, εταιρείες όλη η Nokia, Ericsson, Philips κτλ. Σήμερα αυτές οι εταιρείες έχουν εξαφανιστεί και στην θέση τους έχουμε τις Apple, Microsoft, Google, Amazon, Dell, HP, Tesla και πολλές άλλες. Όλες οι εταιρείες που ανέφερα έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ προσφέροντας θέσεις με υψηλές αμοιβές. Αντίθετα στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας τα τελευταία 15 χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό θέμα σε αρκετούς κλάδους. Στον σημαντικότερο τομέα η Ευρώπη δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία προκαλώντας αβεβαιότητα για το μέλλον της γηραιάς Ηπείρου.
7) Οι ΗΠΑ αποδεικνύονται επίσης πιο ευκίνητες στη στροφή της οικονομίας τους προς την πράσινη τεχνολογία. Η γενναία χρηματοδότηση των 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων (νόμος IRA) έδωσε κίνητρα για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και φορολογικές εκπτώσεις. Η απάντηση της ΕΕ ήταν πιο αργή και πιο περίπλοκη στην εφαρμογή, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους
8)Η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και η ασθενέστερη πληθυσμιακή αύξηση επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της ηπείρου. Έχει επίσης αντίκτυπο στο χάσμα με τις ΗΠΑ, οι οποίες — σε αντίθεση με την Ευρώπη — έχουν δει τον πληθυσμό σε παραγωγικές ηλικίες να αυξάνεται από το 2010, αν και, όπως επισημαίνεται, με ολοένα και πιο αργό ρυθμό.
9) Φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αρνητική επίδραση στην Ευρωπαϊκή οικονομία η οποία είχε άμεση σχέση με την Ρωσία στο θέμα του ενεργειακού. Αντίθετα οι ΗΠΑ είναι μια αχανής χώρα με άπειρους φυσικούς πόρους που της επιτρέπουν να είναι ανεξάρτητη στα θέματα ενέργειας, πρώτων υλών και χρηματικών διαθεσίμων. Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ είναι Νο1 παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη ενώ διαθέτουν τεράστιες ποσότητες κοιτασμάτων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Σε όρους ΑΕΠ την περίοδο 2003-2023 έχουμε την εξής ανάπτυξη σε όρους πραγματικού ΑΕΠ:
• ΗΠΑ: + 42%
• Βρετανία: + 27%
• Ευρωζώνη: + 23%
Το ερώτημα προς εσάς είναι: Γιατί πιστευτέ ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει μείνει τόσο πίσω τα τελευταία 15 χρόνια σε σχέση με τις ΗΠΑ;; Τι πήγε λάθος στο οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης;;
