Αλλαγή ΦΠΑ (πάλι)
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
Re: Αλλαγή ΦΠΑ (πάλι)
Μα, είναι άδικος, εξ' ορισμού. Και μόνο που είναι οριζόντιος.
Φαντάσου και η φορολόγηση εισοδημάτων να ήταν ίδια σε όλους και χωρίς κλίμακες, δεν θα ήταν αδικία;
Υπ' όψιν, δεν λέω ότι θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, στο θέμα του ΦΠΑ. Πρακτικά δεν γίνεται. Απλά είναι μια αδικία που την έχουμε αποδεχτεί και τέλος.
Φαντάσου και η φορολόγηση εισοδημάτων να ήταν ίδια σε όλους και χωρίς κλίμακες, δεν θα ήταν αδικία;
Υπ' όψιν, δεν λέω ότι θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, στο θέμα του ΦΠΑ. Πρακτικά δεν γίνεται. Απλά είναι μια αδικία που την έχουμε αποδεχτεί και τέλος.
- hellegennes
Το ένα είναι κόστος του προϊόντος και το άλλο φόρος. Μας πήγες από το «είναι άδικος φόρος ο ΦΠΑ» στο «είναι άδικη η ζωή, γιατί να μην υπάρχουν και άδικοι φόροι;»foscilis έγραψε: ↑21 Μάιος 2019, 19:35Από την άλλη "άδικο" είναι μια πολύ συγκεκριμένη κουβέντα με συγκεκριμένο ηθικό βάρος. Δεν είναι δουλειά του εμπόρου να μην είναι άδικος, είναι απλά υποχρέωσή του σαν άνθρωπος. Δεν είναι δυνατόν το ότι πληρώνουν για το κουτάκι της κόκα-κόλας του 1 ευρώ το ίδιο ποσό (0.24) στο κράτος να είναι "αδικία" αλλά το ότι πληρώνουν το ίδιο ποσό στον έμπορο (0.76) να είναι νορμάλ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Dwarven Blacksmith
Γειά σας εγώ είμαι πάλι να ριπορτάρω κάποια anecdotal evidence.
Στο εστιατόριο/μπουφέ στη δουλειά, ως αποτέλεσμα της μείωσης ΦΠΑ οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής:
Φρέντο Εσπρέσσο: 1.5 ->1.20 ευρώ
Μακαρονάδες: 3.25 -> 3.00 ευρώ
Κρεατικά 4.25 -> 3.90 ευρώ
Στο σουπερμάρκετ από την άλλη δεν πρόσεξα κάποια αλλαγή (ή μήπως απλά δεν πήγα ακόμα;).
Πως βλέπετε το καλάθι σας φέλλοου νοικοκυρές;
Στο εστιατόριο/μπουφέ στη δουλειά, ως αποτέλεσμα της μείωσης ΦΠΑ οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής:
Στο σουπερμάρκετ από την άλλη δεν πρόσεξα κάποια αλλαγή (ή μήπως απλά δεν πήγα ακόμα;).

- hellegennes
Εγώ άλλαξα ήδη τιμές σε έναν αριθμό ειδών. Καφέ, ζάχαρη, αλάτι, σνακ, χυμούς, παγωτά, σάλτσες, ξ. καρπούς, βότανα, τσάγια. Σε πράγματα που είχαν χαμηλή αξία οι τιμές δεν μεταβλήθηκαν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Φίλη που πήγε σούπερ μάρκετ μου είπε ότι η μείωση γίνεται στο ταμείο. Δεν ξέρω αν ισχύει πάντως.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑23 Μάιος 2019, 21:29Γειά σας εγώ είμαι πάλι να ριπορτάρω κάποια anecdotal evidence.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
- hellegennes
Μπορεί να μην έχουν αλλάξει τις τιμές στα ράφια.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθεί, ως και να μηδενιστεί ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης: βασικής τροφής κλπ.
Και αντίστοιχα να κλιμακώνεται σε είδη δευτερεύοντα και πολυτελείας.
Το μακαρόνι, η πατάτα, τα κηπευτικά, το ψωμί, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα κλπ. θα πρέπει να είναι ελεύθερα επιβαρύνσεων.
Απεναντίας, το χαβιάρι, το ουίσκι, το τσιγάρο, τα κοσμήματα θα πρέπει να έχουν υψηλότατο ΦΠΑ.
Και αντίστοιχα να κλιμακώνεται σε είδη δευτερεύοντα και πολυτελείας.
Το μακαρόνι, η πατάτα, τα κηπευτικά, το ψωμί, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα κλπ. θα πρέπει να είναι ελεύθερα επιβαρύνσεων.
Απεναντίας, το χαβιάρι, το ουίσκι, το τσιγάρο, τα κοσμήματα θα πρέπει να έχουν υψηλότατο ΦΠΑ.
-
ακόμα και αν δεν δουλέψει ο ανταγωνισμός και η μείωση του ΦΠΑ γίνει κέρδος για την επιχείρηση και πάλι όλα καλά. Ο κράτος θα πάρει κάτι πίσω από την φορολογία της επιχείρησης και η επιχείρηση θα μπορέσει να αναπτυχθείΑίγαγρος έγραψε: ↑18 Μάιος 2019, 17:57Μείωση του ΦΠΑ δεν συνεπάγεται και μείωση τιμών, τουλάχιστον αυτό παρατηρείται εμπειρικά. Άπαξ και αυξηθούν οι τιμές, δύσκολα ξανά πέφτουν αν μειωθεί η γενική φορολογία των προϊόντων. Συνεπώς το πιο πιθανό είναι να αυξηθούν απλώς τα κέρδη των επιχειρηματιών. Αυτό δεν είναι κακό αναγκαστικά, αλλά θα κόψει έσοδα από το κράτος. Επίσης ο γενικός φόρος κατανάλωσης δεν επηρεάζει έντονα την ανταγωνιστικότητα μίας χώρας (σε αντίθεση με τον ειδικό), οπότε δεν θα δούμε καμιά θεαματική αύξηση των εξαγωγών (ίσως και καμία).