Βίαιες ανατιμήσεις
- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
Re: Βίαιες ανατιμήσεις
εμένα μ'αρέσει αυτή η ελληνική πράσινο-μαύρο κουτί με τη στέβια
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 

το κλασσικο μοτιβο supply-demand ισχύει για normal goods. για inferior goods (πολυ περισσότερο για giffen goods) αλλαζει λιγο εως αρκετα
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Το ίδιο και από τη δική μου εμπειρία. Με μία προσθήκη για εισαγόμενα σε δολάριο προϊόντα που αν γίνει απότομη σημαντική αύξηση της τιμής του δολαρίου και δεν μπορεί να απορροφηθεί, αναπροσαρμόζονται οι τιμές άμεσα. Αλλά αυτό είναι σχετικά σπάνιο.Chilloutbuddy έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:20Εγώ το έχω βιώσει ως εξής, και όποιος έχει δουλέψει πιστεύω τις έχει ακούσει αυτές τις συζητήσεις 100 φορές: μπαίνει ο οικονομικός στο τμήμα πωλήσεων και λέει παιδιά μου ανέβηκαν τα κόστη, να ανεβάσετε τις τιμές να ρεφάρω. Και η απάντηση 100 φορές στις 100 είναι "ρε μεγάλε αν μπορούσα να ανεβάσω τιμές θα τις είχα ανεβάσει προχτές, εσένα περίμενα να μου το πεις;"
Μετα κάθεται ο οικονομικός να εξηγήσει τα κόστη στον πωλητή, ο οποίος 9 φορές στις 10 δεν καταλαβαίνει Χριστό, αλλά τελικά λέει δε γαμιέται που θα κάθομαι να τσακώνομαι με το μλκ, και πάει στους πελάτες του: "συγνώμη μας ανέβηκαν τα κόστη, πρέπει να ανεβάσω τις τιμές"
Ο πρώτος πελάτης λέει οκ πάρτα, ο δεύτερος λέει οκ πάρτα, ο τρίτος λέει δε γαμιέσαι κι εσύ και τα πακοτίνια σου, θα παραγγείλω πιτσίνια. Και έτσι ο πωλητής έχασε το 33% των πωλήσεών του σε μια μέρα, μια τρύπα στο νερό. Και την άλλη μέρα τρέχει ο οικονομικός πανικόβλητος με ένα εξελόφυλο στο χέρι να του πει να ξαναρίξει τις τιμές εκεί που ήταν και να πάρει τηλέφωνο τον τρίτο πελάτη.
Κάπως έτσι είναι στην πράξη, τιμές να ανεβαίνουν έτσι απότομα μόνο αν είναι γενικό φαινόμενο πχ ανέβηκε η βενζίνη και ανεβάζει τιμή όλη η αγορά (που νομίζω κάτι τέτοιο λέει κι ο Χέλι ότι συμβαίνει). Και πάλι συνήθως έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, πέφτουν οι πωλήσεις.
Και μονοπώλιο να είσαι, και ανελαστικό να είναι το προϊόν, πάλι έχει τιμή που δεν πάει παραπάνω. Πχ είσαι ο μόνος που πουλάς τσιγάρα σε όλο τον πλανήτη, αν ανεβάσεις τιμές πάλι θα βρεθεί ο τρίτος-τέταρτος πελάτης που θα πει το κόβω ή αρχίζω άτμισμα.
Και οι πωλητές την έχουν ήδη βρει αυτή την τιμή που δεν χάνουν πωλήσεις, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους, δεν περιμένουν ν'ανέβουν τα κόστη.
- Dwarven Blacksmith
-
Chilloutbuddy έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:41εμένα μ'αρέσει αυτή η ελληνική πράσινο-μαύρο κουτί με τη στέβια

Αν υπάρχει τέτοιος Οικονομικός, δεν κάνει καλά την δουλειά του. Εγώ έχω βιώσει άλλο φαινόμενο: μπούφος CEO που βλέπει κέρδη και δεν συνειδητοποιεί ότι τα κέρδη οφείλονται σε συγκυριακά υψηλές τιμές. Ετσι, πανηγυρίζει γιά την "επιτυχία" του και δεν βλέπει ότι έχει χάσει τον έλεγχο του κόστους. Οταν οι τιμές αναγκαστικά περιορισθούν, πάει κι'αυτός σπίτι του.Chilloutbuddy έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:20Εγώ το έχω βιώσει ως εξής, και όποιος έχει δουλέψει πιστεύω τις έχει ακούσει αυτές τις συζητήσεις 100 φορές: μπαίνει ο οικονομικός στο τμήμα πωλήσεων και λέει παιδιά μου ανέβηκαν τα κόστη, να ανεβάσετε τις τιμές να ρεφάρω. Και η απάντηση 100 φορές στις 100 είναι "ρε μεγάλε αν μπορούσα να ανεβάσω τιμές θα τις είχα ανεβάσει προχτές, εσένα περίμενα να μου το πεις;"
Μετα κάθεται ο οικονομικός να εξηγήσει τα κόστη στον πωλητή, ο οποίος 9 φορές στις 10 δεν καταλαβαίνει Χριστό, αλλά τελικά λέει δε γαμιέται που θα κάθομαι να τσακώνομαι με το μλκ, και πάει στους πελάτες του: "συγνώμη μας ανέβηκαν τα κόστη, πρέπει να ανεβάσω τις τιμές"
Ο πρώτος πελάτης λέει οκ πάρτα, ο δεύτερος λέει οκ πάρτα, ο τρίτος λέει δε γαμιέσαι κι εσύ και τα πακοτίνια σου, θα παραγγείλω πιτσίνια. Και έτσι ο πωλητής έχασε το 33% των πωλήσεών του σε μια μέρα, μια τρύπα στο νερό. Και την άλλη μέρα τρέχει ο οικονομικός πανικόβλητος με ένα εξελόφυλο στο χέρι να του πει να ξαναρίξει τις τιμές εκεί που ήταν και να πάρει τηλέφωνο τον τρίτο πελάτη.
Κάπως έτσι είναι στην πράξη, τιμές να ανεβαίνουν έτσι απότομα μόνο αν είναι γενικό φαινόμενο πχ ανέβηκε η βενζίνη και ανεβάζει τιμή όλη η αγορά (που νομίζω κάτι τέτοιο λέει κι ο Χέλι ότι συμβαίνει). Και πάλι συνήθως έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, πέφτουν οι πωλήσεις.
Και μονοπώλιο να είσαι, και ανελαστικό να είναι το προϊόν, πάλι έχει τιμή που δεν πάει παραπάνω. Πχ είσαι ο μόνος που πουλάς τσιγάρα σε όλο τον πλανήτη, αν ανεβάσεις τιμές πάλι θα βρεθεί ο τρίτος-τέταρτος πελάτης που θα πει το κόβω ή αρχίζω άτμισμα.
Και οι πωλητές την έχουν ήδη βρει αυτή την τιμή που δεν χάνουν πωλήσεις, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους, δεν περιμένουν ν'ανέβουν τα κόστη.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
αυτη επινα κι εγω, τα χω κοψει εδω και κανα μηναstergiosbik έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:55Chilloutbuddy έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:41εμένα μ'αρέσει αυτή η ελληνική πράσινο-μαύρο κουτί με τη στέβια![]()
παει καλα σε πωλησεις και στην αμερικη

αμα ειναι πρασινα ή μωβ τα ντουμπλάρεις με χοραντρικ κιουμπ
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
- Πορφύριος Εξαρχίδης
- Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης
Σε πράγματα πρώτης ανάγκης το κράτος πρέπει να επεμβαίνει για να συγκρατεί τις τιμές.hellegennes έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 00:13Καλώς τα δεχτήκαμε. Έχει βέβαια λίγο καιρό που οι εταιρείες αυξάνουν τιμές, αλλά το στοκ εμπορευμάτων αρχίζει και τελειώνει και όπου να 'ναι οι ανατιμήσεις αυτές θα βγούνε στην λιανική. Υπάρχουν ήδη ανατιμήσεις σε άλευρα και έλαια, αναψυκτικά, ποτά και λοιπά είδη που χρησιμοποιούνται μαζικά στην εστίαση ή συνδέονται έμμεσα με την εστίαση.
Ήδη το ηλιέλαιο είναι 50% πάνω σε σχέση με τον περασμένο μήνα. H Coca Cola Hellenic ήταν η πρώτη που άρχισε ανατιμήσεις γιατί χάνει έσοδα από την κόκα κόλα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Άμστελ, Άλφα) επίσης αύξησε τιμές.
Γενικά περιμένουμε ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα και αρκετά απότομες. Προσδεθείτε.
- hellegennes
Άλλο πράγμα έγραφα κι εσύ έγραφες βλακείες τότε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Phorum.gr user: Gewponos90
stergiosbik έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:55Chilloutbuddy έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:41εμένα μ'αρέσει αυτή η ελληνική πράσινο-μαύρο κουτί με τη στέβια![]()
Αυτό το πράγμα δεν πίνεται. 1000 φορές η αμερικανοφερτη, καρκινογόνα coca cola
- hellegennes
Πολύ σωστά το περιέγραψες, αυτό ακριβώς θα συμβεί υπό νορμάλ συνθήκες ανταγωνισμού. Αλλά εδώ συμβαίνει ακριβώς αυτό: δεν είναι μια εταιρεία που αποφάσισε να ανεβάσει τις τιμές για να ρεφάρει, είναι όλες οι εταιρείες ταυτόχρονα. Ίσως αυτό δεν κατάλαβαν οι συμφορουμίτες. Η αιτία είναι ότι όλες οι εταιρείες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου εξαιτίας του κλεισίματος της εστίασης.Chilloutbuddy έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 12:20Κάπως έτσι είναι στην πράξη, τιμές να ανεβαίνουν έτσι απότομα μόνο αν είναι γενικό φαινόμενο πχ ανέβηκε η βενζίνη και ανεβάζει τιμή όλη η αγορά (που νομίζω κάτι τέτοιο λέει κι ο Χέλι ότι συμβαίνει). Και πάλι συνήθως έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, πέφτουν οι πωλήσεις.
Είναι άσχετα το ένα με το άλλο. Η αύξηση της λιανικής κατανάλωσης σε κάποια είδη δεν αντισταθμίζει τις απώλειες της εστίασης. Π.χ. σε τριμηνιαία βάση σε σχέση με πέρυσι, προσωπικά, είχα περίπου 500% αύξηση στα ποτά, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει αυτό την κατανάλωση ποτών της εστίασης.stavmanr έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 09:05Και πώς γίνεται τα μάρκετς να έχουν 15% αύξηση του τζίρου το ίδιο διάστημα; Τι πουλάνε: κάλτσες;hellegennes έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 00:13Καλώς τα δεχτήκαμε. Έχει βέβαια λίγο καιρό που οι εταιρείες αυξάνουν τιμές, αλλά το στοκ εμπορευμάτων αρχίζει και τελειώνει και όπου να 'ναι οι ανατιμήσεις αυτές θα βγούνε στην λιανική. Υπάρχουν ήδη ανατιμήσεις σε άλευρα και έλαια, αναψυκτικά, ποτά και λοιπά είδη που χρησιμοποιούνται μαζικά στην εστίαση ή συνδέονται έμμεσα με την εστίαση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Chilloutbuddy
Μην κρίνεις εξ'ιδίων, εσύ εσύ καλός. Έχει διάφορους εκεί έξω...

- Chilloutbuddy
Ναι αλλά πώς το κάνουν αυτό ρε συ; Αυτό είναι τεράστιο ρίσκο γιατί αν το κάνει ένας και για οποιοδήποτε λόγο δεν το κάνουν οι άλλοι, και βρεθείς ξαφνικά ο μόνος στην αγορά με ανεβασμένες τιμές σε πήρε ο διάολος, έτσι; έχασες τη μισή αγορά για πλάκα.hellegennes έγραψε: ↑17 Μαρ 2021, 13:54Πολύ σωστά το περιέγραψες, αυτό ακριβώς θα συμβεί υπό νορμάλ συνθήκες ανταγωνισμού. Αλλά εδώ συμβαίνει ακριβώς αυτό: δεν είναι μια εταιρεία που αποφάσισε να ανεβάσει τις τιμές για να ρεφάρει, είναι όλες οι εταιρείες ταυτόχρονα. Ίσως αυτό δεν κατάλαβαν οι συμφορουμίτες. Η αιτία είναι ότι όλες οι εταιρείες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου εξαιτίας του κλεισίματος της εστίασης.
Εκτός αν μιλάνε μεταξύ τους, το οποίο είναι price fixing, collusion κλπ, το οποίο ακόμα και στην Ελλάδα δεν είναι το απλούστερο πράμα.

- hellegennes
Price fixing παίζει πάρα πολύ στην Ελλάδα και μάλιστα πιο επίσημα δεν γίνεται. Το κάνουν π.χ. οι εταιρείες κινητής και ενώ υπάρχει αρμόδιος φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό (η ΕΕΤΤ).
Από κι και ύστερα, παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Π.χ. η αγορά ηλιέλαιου, που ανάφερα, δεν έχει ούτε κάποιο ιδιαίτερο brand loyalty μοντέλο για να βασιστεί η Χ εταιρεία ότι θα κερδίσει μακροπρόθεσμα από αύξηση πελατείας ούτε είναι χιλιάδες μικροί παραγωγοί αλλά λίγοι τεράστιοι που προμηθεύουν 2000 διαφορετικά labels.
Από κι και ύστερα, παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Π.χ. η αγορά ηλιέλαιου, που ανάφερα, δεν έχει ούτε κάποιο ιδιαίτερο brand loyalty μοντέλο για να βασιστεί η Χ εταιρεία ότι θα κερδίσει μακροπρόθεσμα από αύξηση πελατείας ούτε είναι χιλιάδες μικροί παραγωγοί αλλά λίγοι τεράστιοι που προμηθεύουν 2000 διαφορετικά labels.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση η γευση/οσφρηση μου μετα τις τελειωτικες ανατιμησεις
από λαθρολάγνο κουρκουμπίνι » 13 Ιούλ 2024, 16:00 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 18 Απαντήσεις
- 357 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Fata_Morgana
13 Ιούλ 2024, 18:28
-
-
-
Νέα δημοσίευση Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πηδήξει την κοινωνία στους φόρους και στις ανατιμησεις
από Μαδουραίος » 25 Αύγ 2024, 21:06 » σε Εσωτερική Πολιτική - 98 Απαντήσεις
- 1319 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Πρετεντέρης
27 Αύγ 2024, 13:28
-