Λοιπον μια πρωτη εκτιμηση ειναι οτι θα βαλουν την ουρα στα σκελια και θα θα γαντσωθουν γονατισμενοι στα 4 οπως η νυβερνηση συριζα στην ελλαδα.
Σε διαφορετικη περιπτωση δλδ Βαρουφακειαδα , πιστευω πως θα εκκινηθουν οι διαδικασιες κουρεματος καταθεσεων (αφου αμεσα θα γονατισει το ιταλικο τραπεζικο συστημα) κι επειτα αν δεν πρυτανευσει η λογικη θα ξεκινηση η διαδικασια εξωσης της ιταλιας απο την ΕΕ. Αν και εχω την εντυπωση οτι ο μεγας Βολφγκανγκ εχει θεσμικοποιησει εντος ΕΕ τη διαδικασια πτωχευσης κρατους μελους, με 2 πυλωνες, ο πρωτες ειναι το κουρεμα καταθεσεων σε περιπτωση τραπεζικης κρισης και ο δευτερος ειναι με την αυτοματοποιηση διαδικασιων στηριξης υπο πολυ αυστηρο πλαισιο. Ετσι αν η Ιταλια επιμεινει σε βαρουφακικες μαλακιες , θα εκπεσει το τραπεζικο της συστημα κι επειτα θα γινουν κουρεματα καταθεσεων (bail in) ενω η διαδικασια στηριξης μετεπειτα της ιταλικης οικονομιας θαναι απολυτως θεσμοθετημενη και υπο ενα αυστηρο πλαισιο μνημονιου. Αρα ο χωρος για ψευτομαγκιες εχει μικρυνει εξαιρετικα, και γρηγορα η Ιταλια , αν δεν συνετιστει , θα αναγκαστει ειτε να πεσει στα 4 ειτε να φυγει απο την ευρωζωνη με παραλληλη χρεοκοπια η οποια βεβαια ειναι δυνατη και εντος ευρωζωνης αλλα με ελεγχομενο τροπο.
ps pumkin tone perneis...
Σάββατο, 26-Μαϊ-2018 00:03
Der Spiegel: Οι ρητορικές κορώνες των Ιταλών λαϊκιστών θυμίζουν τις απειλές Βαρουφάκη
Οι εξελίξεις και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, πρωτίστως στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο. Πολλοί συγκρίνουν πλέον τις δύο υπερχρεωμένες χώρες του Νότου.
Το περιοδικό SPIEGEL κάνει μία σύγκριση Ελλάδας και Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι οι ρητορικές κορώνες των ιταλών λαϊκιστών θυμίζουν τις απειλές του Γιάνη Βαρουφάκη. "Στην πραγματικότητα όμως", επισημαίνει, "η επίθεση από τη Ρώμη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη. Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα".
"Επιπλέον", συνεχίζει στον σχολιασμό του το SPIEGEL, "η καμπάνια της Ρώμης διακρίνεται από ιδιαίτερη θρασύτητα. Η Ελλάδα ήταν μια πτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας- οι οποίοι όμως καλούνται να επωμιστούν το βάρος μίας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα οφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς. Εάν τελικά η νέα κυβέρνηση (της Ρώμης) περάσει αυτό που θέλει, θα καθιερώσει μία εξαιρετικά ύπουλη μορφή μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους".
"Η Ιταλία να μεταρρυθμιστεί με τις δικές της δυνάμεις"
Σε υψηλούς τόνους και το σχόλιο της Koblenzer Zeitung: "Όπως είναι φυσικό, η απαίτηση της Ρώμης για δραστικό κούρεμα χρέους ξυπνάει τον παραδοσιακό φόβο των Γερμανών- και όχι μόνο- για κοινοτικοποίηση των κινδύνων (στην ευρωζώνη). Η νομισματική ένωση, όπως και η κοινή ένωση ευθύνης των τραπεζών, δεν έγιναν για να να διορθώνονται λάθη περασμένων κυβερνήσεων με τα χρήματα των εταίρων. Η Ιταλία θα πρέπει με τις δικές της δυνάμεις να μεταρρυθμιστεί και να εξυγιάνει το υπερχρεωμένο κράτος, πριν κληθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να μετριάσουν τους μελλοντικούς κινδύνους".
Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: Deutsche Welle