Βασικα η Ελλάδα απο το 1829 μεχρι το 1946 ειχε τη Βυζαντινη Αστικη νομοθεσια ως ΑΚ μιας και η Εξάβιβλος ηταν ο τελευταίος νομοθετικος Κωδικας του Βυζαντιου απο τον 14ο αιωνα.
Δεν θα ποστάρω ολο το αρθρο το οποιο ειναι στο λινκ αλλα θα σταθουμε στις σημαντικές αλλαγες που επιφέρει το νεο νομοσχέδιο στο Κληρονομικο Δικαιο
Πηγη: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/15 ... tOfNetworkΟι αλλαγές με μια ματιά
1. Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ενώ περιορίζεται δραστικά σε τυπικές συζυγικές σχέσεις.
2. Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς.
3. Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις.
4. Αλλάζει το καθεστώς στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων.
5. Περιορίζεται χρονικά το κληρονομικό δικαίωμα για όσους για χρόνια δεν ενδιαφέρονται για μια περιουσία.
6. Καθιερώνεται η ψηφιακή διαθήκη και καταργείται η ιδιόχειρη.
1. Φαινεται η Κυβερνηση εδω να εισαγει το "Common Law Wife" principle. To συγκεκριμενο χρησιμοποιειται κατα κορον στο Αγγλοσαξωνικο Δικαιο και αναφέρεται σε partners που δεν ειναι παντρεμενοι (θρησκευτικα, πολιτικα, με συμβολαιο κλπ.) αλλα μπορουν να αποδειξουν αδιασπαστη οικογενειακη και κοινωνικη ζωη τουλαχιστον 10 ετων. Βεβαια ακομα δε μας εχουν πει για την Ελλάδα τι κριτηρια θα ισχυουν για να αποδειχθει το Common Law Wife αλλα υποθετω οτι θα πρεπει να καθοριστουν καποια στιγμη.
2. Αυτο μου φαινεται λιγο sketchy. Δλδ αν οι μονοι κληρονομοι ειναι οι υπερηλικες γονεις θα παρει την περιουσια του κράτος με το ετσι θελω? Γιατι να μην αποδοθει στους γονεις και να αποφασισουν αυτοι τι θα την κανουν?
3. Οι Κληρονομικές Συμβάσεις ειναι αλλο ενα κομματι που ισχυει συνηθως σε χωρες που εχουν Αγγλοσαξωνικο δικαιο και συνηθως αναφέρεται σαν "Διαθηκη εν ζωη". Δλδ οι γονεις μοιράζουν την περιουσια στα παιδια/κληρονομους τους οπως θελουν αυτοι παρακάμπτωντας την νομιμη μοιρα που οριζει ο νομος.
4. Τουλαχιστον ξεκαθαριζεται πλεον τι θα συμβει και ποιος κληρονομει αυλα περιουσιακα στοιχεια οπως brandnames, πνευματικα δικαιωματα κλπ.
5. Καθιερωνονται χρονικα ορια για την αποδοχη κληρονομιας. Αν αυτα περάσουν οι κληρονομοι χανουν το δικαιωμα στην περιουσια. Αν π.χ. καποιος δεν ενδιαφέρεται πλεον δεν ειναι υποχρεωμενος να τρεχει να κανει αποποιηση. Απλα αφηνει να περάσει το οριο και τη χανει. Αυτο που δεν εχει διευκρινιστει ομως ακομα ειναι τι συμβαινει με τα χρέη του αποθανοντος. Περιλαμβανονται στο χρονικο οριο η εχουν αλλη διαδικασια?
6. Η καταργηση των ιδιοχειρων Διαθηκων και Κωδικέλλων ισως λυσει ενα προβλημα των δικαστηριων τα οποια πηζουν καθε χρονο με υποθεσεις ανοιγματος διαθηκων και περιπτωσεων προσβολης η αμφισβητησης διαθηκης (κατα 90% ιδιοχειρων ανευ καταθεσεως σε Συμβολαιογραφο) ειτε γιατι βρεθηκαν παραπανω απο μια διαθηκες, ειτε γιατι ειναι δυσαναγνωστες, ειτε γιατι εχουν αλλα προβληματα.