Η κασερόπιτα δεν είναι είδος τυρόπιτας όπως η σπανακόπιτα δεν είναι είδος τσουκνιδόπιτας. Η τυρόπιτα είναι είδος πίτας που έχει λευκό τυρί και η κασερόπιτα είναι είδος πίτας που έχει κίτρινο τυρί. Απλά ελληνικά είναι. Κάνε μια προσπάθεια.Allah έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 09:15Τι δεν κατάλαβες;
Το κασέρι είναι είδος τυριού, και είναι κίτρινο.
Άρα η κασερόπιτα είναι είδος τυρόπιτας, και έχει μέσα κίτρινο τυρί.
Το πρόβλημα που έχετε εκεί πάνω μάλλον δεν είναι μόνο γλωσσικό.
Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
- hellegennes
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 23:10Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.gassim έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 18:37Και τώρα για τα λευκά τυριά (και για τα κίτρινα) χρησιμοποιούμε την λέξη τυρί. Φέτα λέμε την φέτα.hellegennes έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 14:35
Ναι και φαντάζομαι ότι αυτό ίσχυε παντού μέχρι την σύγχρονη εποχή. Αλλά και να μην είναι έτσι, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην γλώσσα.
Λέμε τζιπ όλα τα 4χ4, χόβερκραφτ όλα τα αεριωθούμενα υδροσκάφη, σελοτέιπ όλες τις κολλητικές ταινίες, ποστ ιτ όλα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ένα μάτσο άλλα. Όλα αυτά είναι μάρκες ή καταχωρημένα ονόματα.
Επίσης ΛΕΤΕ φέτα σχεδόν όλα τα λευκά τυριά στον νότο. Φέτα είναι το αιγοπρόβειο τυρί συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απόλυτο, σύγχρονο ορισμό του, όχι το κατσικίσιο ας πούμε.
Βασικά και η φέτα σχετικά πρόσφατη έννοια είναι. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για τα λευκά τυριά παλιότερα ήταν απλώς "τυρί", από τον Όμηρο ως τον 19ο αιώνα. Το τυρί που έτρωγαν ήταν κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο και το έλεγαν τυρί. Η χρήση της λέξης "φέτα" συγκεκριμένα για τα λευκά τυριά είναι του 19ου αιώνα.
Όλα αυτά έχουν διατηρηθεί σε λέξεις όπως η τυρόπιτα, το τυρόψωμο, η κασερόπιτα, η κασεροκροκέτα, κτλ. Τα μεν έχουν κάποιο λευκό τυρί, τα δε κάποιο κίτρινο. Σχεδόν ποτέ δεν έχουν φέτα και κασέρι, γιατί είναι ακριβά τυριά.
Στον Βορρά διατηρήθηκε η απλή διάκριση τυρί = κάποιο λευκό τυρί και κασέρι = κάποιο κίτρινο τυρί, στον Νότο όχι.
Όντως λέμε τυρόπιτα και τυρόψωμο γιατί δεν έχουν απαραίτητα φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gassim την 23 Μαρ 2025, 13:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Και του '70. Για την ακρίβεια τότε δεν υπήρχε η σημερινή μεγάλη ποικιλία σε άλλα λευκά τυριά. Κάτι μυζήθρες και ανθότυρα θυμάμαι μόνο. Αλλά αυτά τα συσκευασμένα που πρέπει να διαβάσεις οδηγίες για να βγάλεις άκρη τι είναι, δεν έπαιζαν τότε. Βαρελίσια φέτα παίρναμε κυρίως σκληρή ή μαλακή.
Κάπως έτσι. Βουτυρένια υφη, πιο φίνα γεύση. Χωρίς φυσικά να υποτιμάται η "αψαδα" της σκληρής σε άλλες εφαρμογές. Σήμερα, ακόμη και οι φέτες παίζουν σ´ ένα ψιλοαδιάφορο περίπου.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Ελληνικά καλούδια Κουκάκι και γαστρόνιο Καλλιδρομίου. Ζητάς την μαλακή Αρκαδίας και με ευχαριστείς μετά
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό
Η κασεροπιτα είναι σφολιάτα με κασέριhellegennes έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 13:22Η κασερόπιτα δεν είναι είδος τυρόπιτας όπως η σπανακόπιτα δεν είναι είδος τσουκνιδόπιτας. Η τυρόπιτα είναι είδος πίτας που έχει λευκό τυρί και η κασερόπιτα είναι είδος πίτας που έχει κίτρινο τυρί. Απλά ελληνικά είναι. Κάνε μια προσπάθεια.
Δεν έχει γραβιέρα, γκούντα (sic), ή εμενταλ (κίτρινα τυριά)
Να μπερδέψεις το γκούντα με το ένταμ άντε να το δεχτώ, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην ξεχωρίσεις το κασέρι από το γκούντα ή το έμενταλ;ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 12:15Εγώ πάντως δηλώνω ευθαρσώς ότι αν μου έδιναν να δοκιμάσω με κλειστά μάτια 20 λευκά και κίτρινα τυριά, το μόνο που θα ξεχώριζα με σιγουριά, θα ήταν τα λευκά από τα κίτρινα και από τα κίτρινα το κασέρι.
Βρε χιπστερολατρεία, θενκς για την πληροφόρηση αλλά ξέρω κι εγώ πού να βρω το χ η ψ προϊόν αλλά δεν είμαι και τόσο ζόρικη στο φαϊ ώστε να "ξενητεύομαι", να ακριβοπληρώνω ή να μπαίνω σε λίστα αναμονής ώστε να βρω αυτό που πρώτα έβρισκα στο χαλαρό, σε μαγαζιά και ...λαϊκά μπακάλικα της γειτονιάς μου.ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 13:38Ελληνικά καλούδια Κουκάκι και γαστρόνιο Καλλιδρομίου. Ζητάς την μαλακή Αρκαδίας και με ευχαριστείς μετά
Ενιγουέι, αν βρεθώ στα παλιά μου λημέρια, θα ξαναπεράσω από Καλλιδρομίου, έτσι από περιέργεια. Από βιολογικά κλπ παίζουν τόσο στη γειτονιά μου όσο και στην αγορά της Καλλιθέας. Το κέντρο, το ξέρω καλύτερα από σένα, χρόνια τώρα. Τέρμα ξενέρωμα, λέμε.

Η ελπίδα είναι παγίδα.

To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Αφού λες «δεν παίζει πια», τί βρίσκεις δλδ; Είτε παίζει, είτε δεν βρίσκειςΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 13:44Βρε χιπστερολατρεία, θενκς για την πληροφόρηση αλλά ξέρω κι εγώ πού να βρω το χ η ψ προϊόν αλλά δεν είμαι και τόσο ζόρικη στο φαϊ ώστε να "ξενητεύομαι", να ακριβοπληρώνω ή να μπαίνω σε λίστα αναμονής ώστε να βρω αυτό που πρώτα έβρισκα στο χαλαρό, σε μαγαζιά και ...λαϊκά μπακάλικα της γειτονιάς μου.ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 13:38Ελληνικά καλούδια Κουκάκι και γαστρόνιο Καλλιδρομίου. Ζητάς την μαλακή Αρκαδίας και με ευχαριστείς μετά
Ενιγουέι, αν βρεθώ στα παλιά μου λημέρια, θα ξαναπεράσω από Καλλιδρομίου, έτσι από περιέργεια. Από βιολογικά κλπ παίζουν τόσο στη γειτονιά μου όσο και στην αγορά της Καλλιθέας. Το κέντρο, το ξέρω καλύτερα από σένα, χρόνια τώρα. Τέρμα ξενέρωμα, λέμε.

Η ζαμπονοτυροπιτα τι χρώμα τυρί έχει;hellegennes έγραψε: ↑23 Μαρ 2025, 13:22Η κασερόπιτα δεν είναι είδος τυρόπιτας όπως η σπανακόπιτα δεν είναι είδος τσουκνιδόπιτας. Η τυρόπιτα είναι είδος πίτας που έχει λευκό τυρί και η κασερόπιτα είναι είδος πίτας που έχει κίτρινο τυρί. Απλά ελληνικά είναι. Κάνε μια προσπάθεια.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Επίσης επειδή είστε άνιωθοι και χρειάζεστε κάποιον να σας ξεβλαχέψει, συνιστώ γραβιερόπιτα νάξου στην αρχή της βουλιαγμένης. Ο τύπος καθημερινά ξεπουλάει πριν τις δέκα-ένδεκα 

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Αυτά που λένε, και αυτά που δε λένε....
από Maspoli » 12 Μαρ 2024, 17:03 » σε Εσωτερική Πολιτική - 16 Απαντήσεις
- 654 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Maspoli
14 Μαρ 2024, 13:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση E, τί να κάμνομε, φρίντομ έιν'τ φρί, που λένε.
από Kauldron » 11 Φεβ 2024, 19:45 » σε Εσωτερική Πολιτική - 0 Απαντήσεις
- 146 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
11 Φεβ 2024, 19:45
-
-
- 521 Απαντήσεις
- 8847 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
03 Απρ 2025, 20:09