ευγε!
γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
-
- Δημοσιεύσεις: 27573
- Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 18:54
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Αυτό εξυπακούεται! Προσωπικά μάλιστα, δε θα ψήφιζα παράταξη που στηρίζει "Με".
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Ναι,το εχω διαβασει και εγω αυτο με το ουζο και συκωτι,αλλα ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ αγαπημενε μου κομητη;Ενα ποτηρακι. 
Και παλι ΑΝ,δεν ειδα κανεναν γιατρο να το λεει.
Παλιοτερα οταν ηθελα ποτακι επινα ουζο.Μετα τσιπουρο,τωρα βαζω ενα ποτηρι λευκο κρασι σαμος το βραδακι,ετσι για την φαση.
Ομως το ουζακι με τα θαλασσινα ειναι μαγεια!!!!!!!!
Κομητη,επειδη το καλοκαιρι παμε σε ταβερνες στη θαλασσα και συνηθως τρωμε θαλασσινα για αυτο μας αρεσει το ουζο.Επισης και οταν καλοκαιριαζει,επειδη ακριβως θελουμε να γευτουμε καλοκαιρι.
Τωρα,γιατι ταιριαζουν τα θαλασσινα με το ουζο,δεν γνωριζω,παντως ταιριαζουν.Και στην μαγειρικη ακομα,βλεπε γαριδες σαγανακι με ουζο!

Και παλι ΑΝ,δεν ειδα κανεναν γιατρο να το λεει.
Παλιοτερα οταν ηθελα ποτακι επινα ουζο.Μετα τσιπουρο,τωρα βαζω ενα ποτηρι λευκο κρασι σαμος το βραδακι,ετσι για την φαση.
Ομως το ουζακι με τα θαλασσινα ειναι μαγεια!!!!!!!!

Κομητη,επειδη το καλοκαιρι παμε σε ταβερνες στη θαλασσα και συνηθως τρωμε θαλασσινα για αυτο μας αρεσει το ουζο.Επισης και οταν καλοκαιριαζει,επειδη ακριβως θελουμε να γευτουμε καλοκαιρι.
Τωρα,γιατι ταιριαζουν τα θαλασσινα με το ουζο,δεν γνωριζω,παντως ταιριαζουν.Και στην μαγειρικη ακομα,βλεπε γαριδες σαγανακι με ουζο!

- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Δημοσιεύσεις: 11627
- Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
δε τα ξέρω αυτά τα κυριλάτα που λες.the comet the course the tail έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:09δεν ξέρω αν έχει αρκετά τερπένια το χωρίς γλυκάνισο...κουλούρι Θεσσαλονίκης έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:04χωρίς γλυκάνισο ρε συ.
βάζεις λίγο και βάζεις και 2 παγάκια και το ''ζαχαρώνεις''.
στο ούζο βάζεις νερό γιατί έχει γλυκάνισο.(και στο τσίπουρο που έχει γλυκάνισο αλλά αν είναι να πεις με γλυκάνισο πίνς και ούζο,που λέει και ο ντάντι μου)
πιστεύω θα σου αρέσει. κι επειδή σου αρέσει το αλκοόλ θα καταλάβεις την διαφορά.
και κυρίως η γράπα που είναι διπλοβρασμένο.
αν ποτέ μπορέσεις και βρεις γράπα να ζητήσεις και να πιεις.
Υπάρχουν τα απλά διλήμματα: Ξανθιές ή μελαχρινές; Καουμπόηδες ή Iνδιάνοι; Μπουγάτσα με κρέμα ή με τυρί; Παστίτσιο ή μουσακάς; Και υπάρχει και το αιώνιο, το κυρίαρχο: Τσίπουρο με ή άνευ;
Δημιουργία
Διαβάζω: Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα (ή στράφυλα ή τσίπουρα), δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών (ρώγες του σταφυλιού που τις έχουμε θραύσει, συνθλίψει -εραίσει, εκ του ρήγνυμι-), που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Τα στέμφυλα για να μας δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Στην περίοδο του τρύγου συλλέγονται τα σταφύλια και στοιβάζονται σε δεξαμενές. Αφού πατηθούν και απομακρυνθεί ο μούστος που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή κρασιού, μεταφέρονται σε μεγάλο καζάνι. Εκεί παραμένουν μέχρι να αρχίσει η ζύμωση και η σήψη. Σε αυτό το υλικό προστίθεται λίγος μούστος και νερό αλλά και διάφορα άλλα μυρωδικά (γλυκάνισος, θρούμπι, μαστίχα Χίου, μάραθο κ.ά.).
Το τσίπουρο με γλυκάνισο οφείλει τη γεύση τους στους υδρογονάνθρακες, που είναι το βασικό στοιχείο των αιθέριων ελαίων και ονομάζονται τερπένια. Τα τερπένια διαλύονται στο αλκοόλ αλλά όχι στο νερό. Το αλκοόλ που περιέχεται σ’ αυτά τα ποτά, περίπου το 40%, διατηρεί τα τερπένια σε διάλυση, αναμεμειγμένα με τα υπόλοιπα συστατικά. Με άλλα λόγια, το ποτό είναι διαφανές. Προσθέτοντας νερό ή πάγο στο ποτήρι η ποσότητα του αλκοόλ μειώνεται και δεν είναι πια σε θέση να διατηρήσει τα τερπένια σε διάλυση. Αυτά τότε παίρνουν τη μορφή αιωρούμενων σταγονιδίων και δεν αναμειγνύονται με το νερό. Το φως που πέφτει στα σταγονίδια αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις - πρόκειται για το λεγόμενο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός -, προσδίδοντας στο ποτό την τυπική γαλακτώδη όψη.
Ετυμηγορία
Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, να προστεθεί ο γλυκάνισος ή όχι. Λόγω καταγωγής τάσσομαι αναφανδόν υπέρ του δεύτερου. Μου θυμίζει την αγαπημένη μου ρακή (γένους θηλυκού και λατρεμένη, όχι αυτό το ουδέτερο το ρακί που κατοχύρωσαν το 1989 οι γείτονες και εμείς αρκεστήκαμε στα "Ούζο", "Τσίπουρο Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Τυρνάβου" και "Τσικουδιά Κρήτης"). Συν τοις άλλοις το γλυκάνισο "σκεπάζει" και την αυθεντική μυρωδιά του σταφυλιού.
Ιστορική αναδρομή
Πιθανολογείται ότι η πρώτη απόσταξη ξεκίνησε από το Άγιο Όρος, γύρω στον 14ο αιώνα (σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσουν την διαδικασία απόσταξης του κονιάκ οι Γάλλοι...) και μέχρι σήμερα, όταν φτάσεις στο Άγιο Όρος, στα μοναστήρια σε περιμένει ο Αρχοντάρης με ένα ποτηράκι τσίπουρο και ένα λουκουμάκι.
Ο θεσμός του ρακοκάζανου (όπως και άλλα καλά πράγματα) θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920, οπότε και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρήτες αγρότες (έκανε και τα ρουσφετάκια του ο Λευτεράκης), προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ρακής από τα σταφύλια που παρήγαγαν. Μέχρι το 1988, που δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους παραγωγής και εμφιάλωσης τσίπουρου και τσικουδιάς από οργανωμένες μονάδες που πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, η παραγωγή τους ήταν αποκλειστικό προνόμιο των αμπελουργών οι οποίοι το παρήγαγαν για ιδία χρήση και για περιορισμένη εμπορία σε χύμα μορφή.
Άλλα αποστάγματα
Με την ίδια διαδικασία, εκτός από τα σταφύλια, στη χερσόνησο του Αίμου (Σερβία, Βουλγαρία) δημιουργούν αποστάγματα από δαμάσκηνα (σλιβοβίτσα), βερίκοκα, αχλάδια και μήλα, στη βόρεια Αφρική από χουρμάδες και σύκα και στην ανατολική κυρίως Κρήτη από μούρα (η περίφημη σητειακή μουρνόρακη).
Με τι ταιριάζει το τσίπουρο;
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Στην Κρήτη λέμε: «ο καλύτερος μεζές για την τσικουδιά είναι ο καλός ο λόγος». Το τσίπουρο το πίνουμε αρκετά δροσερό προς το κρύο (8 με 10 βαθμούς) όχι πολύ παγωμένο, γιατί θα χάσει τα αρώματά του και είναι συνυφασμένο με πικάντικους, μερακλίδικους μεζέδες είτε με βάση το κρέας (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μακεδονία, Ήπειρο, Σουφλί) είτε με βάση θαλασσινά (Βόλος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) είτε και με τα δύο (ευλογημένη Ξάνθη...). Παντού, βέβαια, κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα αλίπαστα (σκουμπρί, λακέρδα, τσιροσαλάτα, σαρδέλες, αντζούγιες και βέβαια, η βασίλισσα, ρέγγα). Στην Ξάνθη αξίζει να δοκιμάσει κανείς λικουρίνο Βιστωνίδας, βάτο αχνιστό με καυτερό και σκουμπρί γούνα στα κάρβουνα από το Θρακικό Πέλαγος και βέβαια τα θεϊκά σουτζουκάκια με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και πανδαισία μπαχαρικών.
Στην Κρήτη, παραδοσιακά, με οφτές πατάτες, τσακιστές ελιές, χοντροκομμένο λάχανο με μπόλικο αλάτι και λεμόνι, φρέσκιες αγκινάρες, φρέσκα κουκιά, χοχλιούς λιανούς βραστούς, γραβιέρα, απάκι και κρίθινα παξιμάδια.
Επιμύθιο: Εγώ αγαπώ το τσίπουρο και πίνω κάθε μέρα και παίρνω τα φαρμάκια μου και τα πετώ τ’ αέρα!
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanista ... le&id=3910
-
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 6812
- Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Παράταξη; Θα τολμήσει να κατεβεί στις εκλογές με σύνθημα ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ;Nito έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:16Αυτό εξυπακούεται! Προσωπικά μάλιστα, δε θα ψήφιζα παράταξη που στηρίζει "Με".
Η πρώτη φορά που θέλω να στείλω κάποιον στην εξορία.

Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε και για τις επιπλοκές που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό αλλά και στην κοινωνία , σε σύγκριση με το χασίς.
Άντε ξυδάκηδες
Άντε ξυδάκηδες

Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
- κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Δημοσιεύσεις: 11627
- Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 16:39
- Phorum.gr user: κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
ήπια 4 ποτήρια κόκκινο κρασί την Παρασκευή!
φτάνει.
(γενικά κάνω εμετό ,για αυτό το αποφεύγω όχι από σνομπαρία)
-
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 6812
- Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Είχα δει ντοκυμαντέρ που έλεγε ότι το αλκοόλ περνάει μέσα στα κύτταρα. Είναι νόμιμο ναρκωτικό και προκαλεί συμπτώματα σχιζοφρένειας στους αλκοολικούς. Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει το ''όταν δεν έπινε ο άντρας μου ήταν ο καλύτερος του κόσμου, όταν έπινε με έδερνε''.
Το ποτό έχει κλείσει σπίτια κι έχει καταστρέψει ανθρώπους.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 27 Μαρ 2019, 22:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 23425
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 13:13
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Αχ, το πουλάκι μας. Τον καίει το τσίπουρο και θέλει λίγο γλυκάνισσο να μαλακώσει η γεύση.brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:09Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ρε.Εμπεδοκλής έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:06Εσύ ευρωλιγούρη να πίνεις μπύρα, κονιάκ και απερόλ...brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:05Άκου ούζο. Άκου τσίπουρο με γλυκάνισο.
Αιτία μπαν και τα δύο.

Ο ευρωλιγούρης από εδώ αρέσκεται στη βότκα από την Βρετανία με πορτοκαλάδα της coca cola...brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:09Τα άλλα ποτά που μ' αρέσουν (αλλά δεν τα πίνω γιατί το έκοψα) είναι η ρετσίνα και η κόκκινη Σμιρνόφ με Αμίτα πορτοκάλι.
Μην τύχει και πιει καμιά ρωσική βότκα με πορτοκαλάδα Λακωνία και τον πουν αντιευρωπαϊστή...

Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
ένα καραφάκι μωρέ...Εσθήρ έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:16Ναι,το εχω διαβασει και εγω αυτο με το ουζο και συκωτι,αλλα ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ αγαπημενε μου κομητη;Ενα ποτηρακι.
Και παλι ΑΝ,δεν ειδα κανεναν γιατρο να το λεει.
Παλιοτερα οταν ηθελα ποτακι επινα ουζο.Μετα τσιπουρο,τωρα βαζω ενα ποτηρι λευκο κρασι σαμος το βραδακι,ετσι για την φαση.
Ομως το ουζακι με τα θαλασσινα ειναι μαγεια!!!!!!!!
Κομητη,επειδη το καλοκαιρι παμε σε ταβερνες στη θαλασσα και συνηθως τρωμε θαλασσινα για αυτο μας αρεσει το ουζο.Επισης και οταν καλοκαιριαζει,επειδη ακριβως θελουμε να γευτουμε καλοκαιρι.
Τωρα,γιατι ταιριαζουν τα θαλασσινα με το ουζο,δεν γνωριζω,παντως ταιριαζουν.Και στην μαγειρικη ακομα,βλεπε γαριδες σαγανακι με ουζο!

αχ... να μυρίζει νυχτολούλουδα, θάλασσα, γαρίδες στη σχάρα και να αισθάνεσαι την ρίγη στην σπονδυλική στήλη από την πρώτη γουλιά ούζου....

-
- Μέλη που αποχώρησαν
- Δημοσιεύσεις: 6812
- Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Εμπεδοκλής έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:21Αχ, το πουλάκι μας. Τον καίει το τσίπουρο και θέλει λίγο γλυκάνισσο να μαλακώσει η γεύση.Ο ευρωλιγούρης από εδώ αρέσκεται στη βότκα από την Βρετανία με πορτοκαλάδα της coca cola...brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:09Τα άλλα ποτά που μ' αρέσουν (αλλά δεν τα πίνω γιατί το έκοψα) είναι η ρετσίνα και η κόκκινη Σμιρνόφ με Αμίτα πορτοκάλι.
Μην τύχει και πιει καμιά ρωσική βότκα με πορτοκαλάδα Λακωνία και τον πουν αντιευρωπαϊστή...

Αν η μαλακία ήταν εργόχειρο θα είχες κάνει την προίκα σου κι επειδή θα είχες περίσσευμα θα έκανες και εξαγωγές με
αποτέλεσμα να ήταν θετικό το εμπορικό ισοζύγιο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 27 Μαρ 2019, 22:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
brb και tyt έγραψε: ↑27 Μαρ 2019, 22:05Άκου ούζο. Άκου τσίπουρο με γλυκάνισο.
Αιτία μπαν και τα δύο.


- Last Veteran
- Δημοσιεύσεις: 789
- Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 11:30
Re: γιατί πίνουμε ούζο τώρα που ανοίγει ο καιρός...
Ποιος πίνει ουζο ρε μλκς; Εκ των σιχαμεροτερων ποτών in existense.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 76 Απαντήσεις
- 2170 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από foscilis
30 Οκτ 2024, 14:41
-
- 2 Απαντήσεις
- 169 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Unicex
20 Νοέμ 2024, 03:45
-
-
Νέα δημοσίευση Οι δικτατορίες ποτέ δεν έχουν έρθει τόσο κοντά. Καιρός να το κάνουν και οι δημοκρατίες
από Ίακχος » 16 Απρ 2024, 09:16 » σε Φιλοσοφία πολιτικής - 0 Απαντήσεις
- 581 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ίακχος
16 Απρ 2024, 09:16
-
-
-
Νέα δημοσίευση Η Ρωσία ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα της Κύπρου
από Ίακχος » 10 Αύγ 2023, 12:27 » σε Εθνικά Θέματα - 76 Απαντήσεις
- 2999 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Pillars
22 Αύγ 2023, 11:33
-