Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Zundapp
Δημοσιεύσεις: 2264
Εγγραφή: 22 Μάιος 2024, 13:37

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 26 Μαρ 2025, 15:01

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
ενω ηταν σκυλοτροφη
θυμασε που εβγαινε και σε κυλινδρο?
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37


Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοσιεύσεις: 2403
Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 26 Μαρ 2025, 15:02

Leporello έγραψε:
26 Μαρ 2025, 08:15
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Οπότε, αντί η Βόρεια Ελλάδα να λέει τα κίτρινα τυριά "κασκαβάλια" (κατά σλαβομακεδονική επιρροή), αποφάσισε να τα λέει "κασέρια"...
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 29162
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:37

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 26 Μαρ 2025, 15:13

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Το οποίο με ντοματούλα πλυμένη στη θάλασσα ήταν το καλύτερο κολατσιό εκδρομής για τα μπάνια του Λαού
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Δημοσιεύσεις: 14661
Εγγραφή: 07 Αύγ 2018, 19:09
Phorum.gr user: Leporello

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 26 Μαρ 2025, 15:15

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:02
Leporello έγραψε:
26 Μαρ 2025, 08:15
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Οπότε, αντί η Βόρεια Ελλάδα να λέει τα κίτρινα τυριά "κασκαβάλια" (κατά σλαβομακεδονική επιρροή), αποφάσισε να τα λέει "κασέρια"...
Μάλλον όλη η Βαλκανική είχε παρόμοια ορολογία, μέχρι που επικράτησε διαφορετική στην Νότια Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι υπάρχει τυρί με όνομα κασκαβάλι στην Πίνδο και στην Λέσβο, πιθανως και αλλού.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
Allah
Δημοσιεύσεις: 1957
Εγγραφή: 08 Ιαν 2023, 14:40
Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
Τοποθεσία: Mecca
Επικοινωνία:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Allah » 26 Μαρ 2025, 15:16

Beria έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:13
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Το οποίο με ντοματούλα πλυμένη στη θάλασσα στον ιδρώτα, στο αντιηλιακό και στα κάτουρα των άλλων λουομένων ήταν το καλύτερο κολατσιό εκδρομής για τα μπάνια του Λαού
Fixed.

Άβαταρ μέλους
Saturn
Δημοσιεύσεις: 12278
Εγγραφή: 21 Ιουν 2023, 08:35
Phorum.gr user: Saturn

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn » 26 Μαρ 2025, 15:17

Beria έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:13
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Το οποίο με ντοματούλα πλυμένη στη θάλασσα ήταν το καλύτερο κολατσιό εκδρομής για τα μπάνια του Λαού
σταματήστε πια με αυτά τα νοσταλγικά, δεν μπορώ άλλο :cry
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς

Άβαταρ μέλους
Saturn
Δημοσιεύσεις: 12278
Εγγραφή: 21 Ιουν 2023, 08:35
Phorum.gr user: Saturn

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn » 26 Μαρ 2025, 15:18

(δεν έφαγα ποτέ μου "ζβαν", αηδίαζα)
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85443
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 26 Μαρ 2025, 15:19

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Εγώ πάντως στη δεκαετία του ´70 θυμάμαι ότι στο μπακάλικο της γειτονιάς μου, είχε περισσότερα τυριά από φέτα και κασέρι και περισσότερα αλλαντικά από έναν τύπο σαλαμιού. Και ο λόγος που οι γείτονες συνέχιζαν να ψωνίζουν από εκεί, ακόμη και όταν είχε σ/μ σε κάθε δρόμο, ήταν το ότι η ποιότητα τους ήταν πάντα καλή.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Zundapp
Δημοσιεύσεις: 2264
Εγγραφή: 22 Μάιος 2024, 13:37

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 26 Μαρ 2025, 15:25

μολις εδωσες απαντησις
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37


Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85443
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 26 Μαρ 2025, 15:27

Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:25
μολις εδωσες απαντησις
Σε ποιον;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Zundapp
Δημοσιεύσεις: 2264
Εγγραφή: 22 Μάιος 2024, 13:37

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 26 Μαρ 2025, 15:30

ΓΑΛΗ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:19
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:59
Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)
Εγώ πάντως στη δεκαετία του ´70 θυμάμαι ότι στο μπακάλικο της γειτονιάς μου, είχε περισσότερα τυριά από φέτα και κασέρι και περισσότερα αλλαντικά από έναν τύπο σαλαμιού. Και ο λόγος που οι γείτονες συνέχιζαν να ψωνίζουν από εκεί, ακόμη και όταν είχε σ/μ σε κάθε δρόμο, ήταν το ότι η ποιότητα τους ήταν πάντα καλή.
το μπακαλικο της γειτονιας σου ηταν καπου στην Αθηνα
εχεις γνωση μπακαλικων στα Ποροια Σερρων πιχι?
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37


Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45134
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 26 Μαρ 2025, 15:32

Leporello έγραψε:
26 Μαρ 2025, 08:15
Communio Sancta έγραψε:
22 Μαρ 2025, 12:00
Saturn έγραψε:
22 Μαρ 2025, 11:52
Εμείς πάντως εις την πρωτεύουσα λέμε "κίτρινα τυριά"
Δεν πάμε βέβαια να ζητήσουμε να μας δώσουν κιτρινο τυρί αλλά γραβιερα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κτλ
Εγώ λέω, "πάω να πάρω τυριά" και ζητάω φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, και ό,τι άλλο. Σε καμία γλώσσα δεν είδα να λένε όλα τα κίτρινα τυριά ως ένα είδος.
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Σε πολλές γλώσσες ισχύει αυτό, ειδικά σε χώρες που ένα είδος τυριού είναι το κυρίαρχο. Ο Νικολάκης μας απλώς είναι αστοιχείωτος.

Επίσης σύμφωνα με την ιαπωνική Wikipedia, η λέξη παρμεζάνα στα ιαπωνέζικα μπορεί να σημαίνει διάφορα είδη τυριού:
Η ιαπωνική ονομασία "τυρί παρμεζάνα" είναι ένας συνδυασμός του γαλλικού "fromage parmesan" [fʁɔmaːʒ.paʁməzɑ̃] (από την παρμεζάνα) και του αγγλικού "τυρί παρμεζάνα" [ˈpɑ˞ːːːːˌzɑːn.ˈt͡ʁməzɑ̃] ʃiːz] (τυρί παρμαζάν). Χρησιμοποιείται γενικά για να σημαίνει "τυρί τύπου Parmigiano Reggiano", αλλά δεδομένου ότι εισήχθη στην Ιαπωνία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μορφή τυριού σε σκόνη, χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για το τυρί σε σκόνη και είναι δημοφιλές ως επικάλυψη για ναπολιτάνικα ζυμαρικά και μακαρόνια με σάλτσα κρέατος .
Πόσες ήττες θα φας καημένε Νικολάκη και σ' αυτό το νήμα;

Communio Sancta
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45134
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 26 Μαρ 2025, 15:34

Zundapp έγραψε:
26 Μαρ 2025, 14:37
50-60

εγω που ειμαι 50ρης θυμαμαι στο χωριο, επι γλυκου ΠΑΣΟΚ, να λενε ζαμπονακι το Σβαν και το Τουλιππ (αφου ετσι εγραφε αποξω)

ρε μλκς εδω λεγαν Βισυ το μεταλλικο ξυνο νερο απο το Vichy

γενικα ξεκολνατε τον εγκεφαλο σας
Ο ορισμός αυτού που έχει κόμπλεξ είναι ότι δεν μπορεί να ξεκολλήσει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Αγις
Δημοσιεύσεις: 27949
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:09

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 26 Μαρ 2025, 15:36

Γιατι ειναι βόδια
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Zundapp
Δημοσιεύσεις: 2264
Εγγραφή: 22 Μάιος 2024, 13:37

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 26 Μαρ 2025, 15:41

Αγις έγραψε:
26 Μαρ 2025, 15:36
Γιατι ειναι βόδια
ετσι!!!!!
μονο σφελα
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37


Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών