Περί εσπρέσσο

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης
Δημοσιεύσεις: 929
Εγγραφή: 27 Μάιος 2018, 18:20
Phorum.gr user: Stavros ΚΟΣΜΆ Πετρης
Τοποθεσία: σ' αυτή τη χώρα που ζεις / όλοι βρίζουν την τάξη

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης » 16 Απρ 2020, 21:05

dna replication έγραψε:
16 Απρ 2020, 00:15
για εσπρέσο συνιστώ την προσοχή σας στην ελληνική εταιρεία Dimello η οποία φτιάχνει πολύ καλά χαρμάνια.
ο espresso mezzo σε μια μηχανή Illy Francis βγάζει κρέμες αρώματα γεύσεις επιγεύσεις φρούτα σοκολάτες λουλούδια πικραμύγδαλα, τα πάντα όλα
δίπλα στο σπίτι μου ένα από αυτά τα ψιλικατζίδικα/καφέ που είναι στη μόδα έχει Cellini. είναι εξαιρετικός, για φρέντο τουλάχιστον. τον γνωρίζετε οι γνώστες;

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27284
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 16 Απρ 2020, 21:54

.
Βάζω νερό μέχρι το κάτω μέρος της βαλβίδας στο κάτω δοχείο.
Αυτό που ανεβαίνει στο πάνω δοχείο φτάνει το ύψος του μαρκαρίσματος.
Σήμερα πρόσεξα ότι μια ποσότητα ίση με φλιτζάνι ελληνικού καφέ παρέμεινε στο κάτω δοχείο.
Και πάει χαμένο αφού το μπρίκι καίει σαν την κόλαση και δεν μπορώ να το ανοίξω.
Τί σκατά συμβαίνει;
Πολύστεψε το νερό;
Κάνω κάτι λάθος;
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Lugozzi
Δημοσιεύσεις: 16188
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:31
Τοποθεσία: Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 16 Απρ 2020, 21:57

https://www.kotsovolos.gr/small-home-ap ... E%BF%CF%82

Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Καραμπαμπια?
“Don't let a win get to your head or a loss to your heart.”

Άβαταρ μέλους
vagabondo
Δημοσιεύσεις: 10112
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 16 Απρ 2020, 22:04

Lugozzi έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:57
https://www.kotsovolos.gr/small-home-ap ... E%BF%CF%82

Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Καραμπαμπια?
Γέμισε το με άμμο και να σου η χόβολη

Εικόνα
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27284
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 16 Απρ 2020, 22:06

Lugozzi έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:57
https://www.kotsovolos.gr/small-home-ap ... E%BF%CF%82

Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Καραμπαμπια?
Βάζεις στον πάγκο το γκαζάκι και το ανάβεις.
Στήνεις από πάνω του αυτό:
Εικόνα
Από πάνω βάζεις το μπρίκι του καφέ.

Ότι πρέπει για να ζεματιστείς λόγω ασταθούς ισορροπίας!
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Αγις
Δημοσιεύσεις: 26156
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:09

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 16 Απρ 2020, 22:51

Lugozzi έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:57
https://www.kotsovolos.gr/small-home-ap ... E%BF%CF%82

Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Καραμπαμπια?
μεγαλοπαπαρια

τα καμινετα με φυτιλι κ καταλληλο μπρικι ειναι καλη λυση αλλα το φωτιστικο οινοπνευμα πανακριβο και στις μερες μας εξαφανισμενο :003:

εναλλακτικες

γκαζακι με ρυθμιση σωστη για χαμηλη καυση + δοχειο με ειδικη αμμο -10 ευρω το μισοκιλο περιπου + σωστο μπρικι




τρελλη λυση :003: αν υπαρχει χωρος και χρονος


https://www.kyso.gr/docheio-ekkinisis-weber/p-el-143

παιρνει ξυλα - καρβουνα κλπ ελαχιστη ποσοτητα αρκει
με σχαρα εχουμε μινι ψησταρια κ βαση να ακουμπαμε το μπρικι
ανεβαζει θερμοκρασια κολααασηηηηη σε λιγα λεπτα και ψηνουμε μπριτζολες - λουκανικα - μπιφτεκια κλπ τελεια
οι χρονοι που αναφερει ειναι για γεματη με καρβουνα κ για να τα προετοιμασουμε για μεγαλη ψησταρια
στην περιπτωση μας σε 5 λεπτα ειμαστε ετοιμοι


ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 31119
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 17 Απρ 2020, 03:17

Lugozzi έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:57
https://www.kotsovolos.gr/small-home-ap ... E%BF%CF%82

Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Καραμπαμπια?
καραμπαμπιά όχι αλλά για το σπίτι δύσχρηστο, να είχες κανένα νεοπαραδοσιακό καφενείο μάλιστα, να έρθουμε να πιούμε
χώρια που παίρνει τα φιαλίδια του Θεόφιλος που είναι πανάκριβα σε σχέση με τα άλλα
Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 31119
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 17 Απρ 2020, 03:35

Nandros έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:54
.
Βάζω νερό μέχρι το κάτω μέρος της βαλβίδας στο κάτω δοχείο.
Αυτό που ανεβαίνει στο πάνω δοχείο φτάνει το ύψος του μαρκαρίσματος.
Σήμερα πρόσεξα ότι μια ποσότητα ίση με φλιτζάνι ελληνικού καφέ παρέμεινε στο κάτω δοχείο.
Και πάει χαμένο αφού το μπρίκι καίει σαν την κόλαση και δεν μπορώ να το ανοίξω.
Τί σκατά συμβαίνει;
Πολύστεψε το νερό;
Κάνω κάτι λάθος;
.
φυσιολογικό είναι, είναι αδύνατον να περάσει όλο το νερό επάνω.
Το νερό βράζει κάτω δημιουργείται ατμός και πίεση και η μόνη διέξοδος του νερού είναι να περάσει από το σωληνάκι μέσα από τον αλεσμένο καφέ και να βγει επάνω. Καθώς λιγοστεύει το νερό, χαμηλώνει και η πίεση. Αυτό που μένει κάτω δεν πίνεται, αν είναι καφέ χρώμα, είναι από τις "επιστροφές" του νερού από τον βρεγμένο καφέ. Είναι μούργα.

Στις μακινέτες το θέμα είναι να περάσει το νερό σε περίπου 15-20 δευτερόλεπτα από τον καφέ με σωστή χρήση της θερμοκρασίας για να πάρει σωστά τις γεύσεις. Όχι αργή απόσταξη γιατί θα υπερθερμανθεί και θα πικρίσει όχι πολύ γρήγορη γιατί θα ξινίσει (θα πάρει μόνο την οξύτητα από τον καφέ όχι τις πιο γήινες γεύσεις). Στο γκαζάκι είναι πιο εύκολο. Στα ηλεκτρικά μάτια πιο δύσκολο
Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 31119
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 17 Απρ 2020, 03:40

Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:05
δίπλα στο σπίτι μου ένα από αυτά τα ψιλικατζίδικα/καφέ που είναι στη μόδα έχει Cellini. είναι εξαιρετικός, για φρέντο τουλάχιστον. τον γνωρίζετε οι γνώστες;
φαινεται καλός, στην πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω
Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 31119
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 17 Απρ 2020, 03:48

don't speak έγραψε:
16 Απρ 2020, 10:07
dna replication έγραψε:
16 Απρ 2020, 00:15
για εσπρέσο συνιστώ την προσοχή σας στην ελληνική εταιρεία Dimello η οποία φτιάχνει πολύ καλά χαρμάνια.
ο espresso mezzo σε μια μηχανή Illy Francis βγάζει κρέμες αρώματα γεύσεις επιγεύσεις φρούτα σοκολάτες λουλούδια πικραμύγδαλα, τα πάντα όλα
Ήθελα να πω και εγώ για dimello. Προτιμώ forza ή aroma, ο mezzo είναι κάπως ελαφρύς για τα αρωματικά-γευστικά γούστα μου.
είναι πράγματι ελαφρύς, συνηθως με διπλό καφέ πηγαίνω κομπρεσέρ, με αυτόν άνετα πίνω δεύτερο αλλά το παράδοξο είναι πιο αρωματικός από τον aroma
Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27284
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 17 Απρ 2020, 14:35

dna replication έγραψε:
17 Απρ 2020, 03:35
Nandros έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:54
.
Βάζω νερό μέχρι το κάτω μέρος της βαλβίδας στο κάτω δοχείο.
Αυτό που ανεβαίνει στο πάνω δοχείο φτάνει το ύψος του μαρκαρίσματος.
Σήμερα πρόσεξα ότι μια ποσότητα ίση με φλιτζάνι ελληνικού καφέ παρέμεινε στο κάτω δοχείο.
Και πάει χαμένο αφού το μπρίκι καίει σαν την κόλαση και δεν μπορώ να το ανοίξω.
Τί σκατά συμβαίνει;
Πολύστεψε το νερό;
Κάνω κάτι λάθος;
.
φυσιολογικό είναι, είναι αδύνατον να περάσει όλο το νερό επάνω.
Το νερό βράζει κάτω δημιουργείται ατμός και πίεση και η μόνη διέξοδος του νερού είναι να περάσει από το σωληνάκι μέσα από τον αλεσμένο καφέ και να βγει επάνω. Καθώς λιγοστεύει το νερό, χαμηλώνει και η πίεση. Αυτό που μένει κάτω δεν πίνεται, αν είναι καφέ χρώμα, είναι από τις "επιστροφές" του νερού από τον βρεγμένο καφέ. Είναι μούργα.

Στις μακινέτες το θέμα είναι να περάσει το νερό σε περίπου 15-20 δευτερόλεπτα από τον καφέ με σωστή χρήση της θερμοκρασίας για να πάρει σωστά τις γεύσεις. Όχι αργή απόσταξη γιατί θα υπερθερμανθεί και θα πικρίσει όχι πολύ γρήγορη γιατί θα ξινίσει (θα πάρει μόνο την οξύτητα από τον καφέ όχι τις πιο γήινες γεύσεις). Στο γκαζάκι είναι πιο εύκολο. Στα ηλεκτρικά μάτια πιο δύσκολο
Έχω φούρνο/κουζίνα με γκάζι, χρησιμοποιώ το μεσαίο μάτι, με ρύθμιση φλόγας στο μισό, για να μην ξεπερνά κατά το δυνατόν τον πάτο του μπρικιού.

Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες!
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 15685
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 04:07
Τοποθεσία: HH

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 17 Απρ 2020, 14:39

Nandros έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:54
.
Βάζω νερό μέχρι το κάτω μέρος της βαλβίδας στο κάτω δοχείο.
Αυτό που ανεβαίνει στο πάνω δοχείο φτάνει το ύψος του μαρκαρίσματος.
Σήμερα πρόσεξα ότι μια ποσότητα ίση με φλιτζάνι ελληνικού καφέ παρέμεινε στο κάτω δοχείο.
Και πάει χαμένο αφού το μπρίκι καίει σαν την κόλαση και δεν μπορώ να το ανοίξω.
Τί σκατά συμβαίνει;
Πολύστεψε το νερό;
Κάνω κάτι λάθος;
.
1. Όταν σφυρίζει το καφεκούτι, το τραβάς αμέσως από τη φωτιά; Αν ναι, ασ΄το λίγο ακόμα.
2. Μήπως πατικώνεις πολύ ή λίγο τον καφέ στο μεσαίο μέλος; Δεν πρέπει.

Ένα φλιτζάνι ελληνικού περίσσεμα κάτω είναι πάρα πολύ, δεν πρέπει.
Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27284
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 17 Απρ 2020, 14:58

Cavaliere έγραψε:
17 Απρ 2020, 14:39
Nandros έγραψε:
16 Απρ 2020, 21:54
.
Βάζω νερό μέχρι το κάτω μέρος της βαλβίδας στο κάτω δοχείο.
Αυτό που ανεβαίνει στο πάνω δοχείο φτάνει το ύψος του μαρκαρίσματος.
Σήμερα πρόσεξα ότι μια ποσότητα ίση με φλιτζάνι ελληνικού καφέ παρέμεινε στο κάτω δοχείο.
Και πάει χαμένο αφού το μπρίκι καίει σαν την κόλαση και δεν μπορώ να το ανοίξω.
Τί σκατά συμβαίνει;
Πολύστεψε το νερό;
Κάνω κάτι λάθος;
.
1. Όταν σφυρίζει το καφεκούτι, το τραβάς αμέσως από τη φωτιά; Αν ναι, ασ΄το λίγο ακόμα.
2. Μήπως πατικώνεις πολύ ή λίγο τον καφέ στο μεσαίο μέλος; Δεν πρέπει.

3. Ένα φλιτζάνι ελληνικού περίσσεμα κάτω είναι πάρα πολύ, δεν πρέπει.
1/ Αφού μου ξεχείλισε 2 φορές, έμαθα και τον βγάζω στην ώρα του.
Το συγκεκριμένο έχει βαλβίδα απάνω στην κεφαλή (πατέντα της Μπιαλέττι για κρέμα/καϊμάκι). Βγάζει πρώτα μια μικρή ποσότητα σε υγρή μορφή και μετά αρχίζει και σφυρίζει και βγαίνει ο καφές και ατμός μαζί.

2/ Τον πιέζω μέτρια με το κουτάλι. Θα το σταματήσω.
3/ Αφού είναι κατακάθι, όπως λέει ο dna replication, δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω.
Τηκς
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 15685
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 04:07
Τοποθεσία: HH

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 17 Απρ 2020, 15:02

Και πάλι, πολύ περίσσευμα μου φαίνεται για μακκινέττα. Αλλά ΟΚ, εσύ ξέρεις.
Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
Frozen
Δημοσιεύσεις: 1185
Εγγραφή: 27 Μάιος 2018, 19:15

Re: Περί εσπρέσσο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Frozen » 17 Απρ 2020, 15:06

Nandros έγραψε:
15 Απρ 2020, 20:42
.
Από παλιά δεν μου άρεσε ο κλασικός ελληνικός, παρά μόνο ο διπλός μαζί με ψωμί ή παξιμάδι για πρωινό.
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους (αλλεργία ή/και ηλικία και απώλεια γεύσης) ακόμα και ο νες μου φαίνεται άγευστος/άοσμος.
Τώρα χρησιμοποιώ έναν γερμανικό εσπρέσσο στιγμιαίο Douwe Egberts, που αν και χάνει το άρωμα γρήγορα, μετά το άνοιγμα του βάζου, έχει τουλάχιστον έντονη γεύση/άρωμα καφέ.
Αποφάσισα να πειραματιστώ με τον κλασικό εσπρέσσο (όχι μηχανής) το μπρίκι και, μετά από σεμινάρια από το ιντερνέτ, αγόρασα αυτό:

Έχει μια πατέντα, βαλβίδα στο καπάκι, που κάνει κρέμα στον καφέ (όχι πάντα).
Επειδή η ποσότητα - έστω και του διπλού - είναι μικρή, τον συμπληρώνω με ζεστό νερό, για να "φτουρήσει".
Αγόρασα καφέ Illy, πειραματίζομαι και αφού μου χύθηκε 2 φορές ( :oops: ) τώρα τον ευχαριστιέμαι.

Έχουμε μερακλήδες στο πχόρουμ να προτείνουν ιδέες;
.
Αρχικά για τα βαζάκια για να μην χάνουν το άρωμα τους θα πρέπει να τα βάζεις στο ψυγείο. Αλλά μην περιμένεις θαύματα.
Ο Illy εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει. Προτιμώ Lavazza.
Έχω μηχανή nespresso και ομολογώ πως την υπεραγαπω! Μοσχοβολαει όλο το σπίτι καφέ! :):g094:
Είναι κάπως ακριβές αλλά αξίζουν!
Pluviophile - (n) a lover of rain; someone who finds joy and peace of mind during rainy days. :hebit:

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών