Ξίδια

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Planis

Ξίδια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Planis » 07 Αύγ 2020, 23:44

Όχι, δεν αναφέρομαι σε ακατάσχετη οινοπνευματοποσία. Αναφέρομαι σε προτάσεις για καλής ποιότητας ξίδια, ένα υλικό της μαγειρικής το οποίο θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως αδικημένο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία βάζει στα φαγητά του και τις σαλάτες ξίδια αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης ή φθηνά ξίδια τύπου «μπαλσάμικο» γεμάτα ζάχαρη και με γεύση αχαρακτήριστη. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα εμφανισθούν (πχόρουμ γαρ) κάποιοι και θα πουν ότι αυτοί αγοράζουν μόνο το αυθεντικό (απλησίαστο) balsamico di modena, αναφέρομαι κυρίως σε καλής ποιότητας ξίδια τα οποία όμως μπορεί να αγοράσει ένας μέσος άνθρωπος.

Ξεκινάω με ένα καλής ποιότητας ξίδι από κρασί Ξινόμαυρο Ναούσης το οποίο είναι υπάρχει στα ΑΒ. Καλής ποιότητας ξίδι (παλαιωμένο τρία χρόνια σε βαρελι) και σε καλή τιμή, γύρω στα 2,5€ τα 500ml.

Εικόνα

Επίσης, στον Σκλαβενίτη βρήκα ένα ωραίο ιταλικό ξίδι ( επίσης όχι τύπου μπαλσάμικο) από κρασί Chianti. Είναι λίγο πιο ακριβό από αυτό του ΑΒ (γύρω στα 4€ τα 500ml), αλλά είναι και λίγο πιο καλής ποιότητας.

Εικόνα

Επίσης, είχα την ευτυχία να δοκιμάσω ένα εξαιρετικής ποιότητας παλαιωμένο ξίδι τύπου μπαλσάμικο από Ασύρτικο Σαντορίνης. Παράγεται από τη γνωστή εταιρεία «Γαία» και δεν μετάνιωσα καθόλου τα 10€ περίπου τα οποία έδωσα για τα 250ml. Θεσπέσιο.

Εικόνα

Περιμένω και άλλες προτάσεις. Θεωρώ ότι είναι κρίμα να μην υπάρχει γαστρονομική παιδεία ως προς το ξίδι. Το θεωρώ μεγάλο κρίμα να αγοράζει κάποιος βιολογικά σαλατικά ή να έχει δικό του κήπο με μαρούλι, ρόκα κλπ και στη σαλάτα να βάζει ξίδι της τελευταίας ποιότητας...

Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Δημοσιεύσεις: 4876
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:50
Phorum.gr user: Σπυρος1
Τοποθεσία: ερημος
Επικοινωνία:

Re: Ξίδια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος » 07 Αύγ 2020, 23:51

Εικόνα
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 15495
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Re: Ξίδια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 07 Αύγ 2020, 23:53

Έχουμε πράγματι περιορισμένη ξιδοπαιδεία. Εκτός από το σταφύλι υπάρχουν πολλά άλλα φρούτα από τα οποία μπορείς να κάνεις ποτά, για αρχή, και μετά ξιδια. Σε φρουτοσαλατα πχ. ταιριάζει πιο πολύ το ξίδι από το κρασί μήλου.

Εικόνα
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 9338
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Ξίδια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 07 Αύγ 2020, 23:59

.

Ρίξτε αποξηραμένο Εστραγκόν μέσα σε ξύδι καί ξαναπεράστε νά τα πούμε..... :romance-hearteyes:


.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Planis

Re: Ξίδια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Planis » 08 Αύγ 2020, 00:45

Εικόνα

Πολύ καλής ποιότητας ξίδι από κρασί Sherry. Ιδιαίτερη γεύση, ταιριάζει σε διάφορες σάλτσες για σαλάτες ή και κρέατα. Ακριβούτσικο κι αυτό, 5.5€ τα 250ml.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών