Διαφοραί και ομοιότηται πασόκιου-συριζόκιου

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
wooded glade

Διαφοραί και ομοιότηται πασόκιου-συριζόκιου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 30 Ιουν 2018, 12:54

Θα σας πω ότι θέλατε να ξέρετε για το πασόκιο και για το συριζόκιο αλλά φοβόσαστε να ρωτήσετε.
Ειδικά οι πλε από την εποχή της κυβερνήσεως νδσοκ τα φοβούνται αυτά, γιατί μία φωφο-συριζική προσέγγιση οπωσδήποτε θα αποτελέσει curtains.

Το πασόκιο λοιπόν ήταν το ηρωϊκό κόμμα του λαού.
Ξεκίνησε σαν διάσπαση του μεγάλου κόμματος του κέντρου, το οποίο παρέμενε υπό τον Γεωργέσκου Μαβρέσκου.
Η διαφορά ήταν 2 προς 1 υπέρ του Γεωργέσκου, πολύ γρήγορα την έκανε όμως ο Αντρέσκου Παπαντρέσκου 3-0 υπέρ αυτού.
Το 1981 ο λαός ανέβηκε στην εξουσία.
Πολλοί περίμεναν να γίνει λαϊκό καθεστώς αλλά ήταν αφελείς.
Μερικοί άλλοι που επίσης ήταν αφελείς έλεγαν ότι θα γίνει λαϊκό καθεστώς αλλά πρώτα πρέπει να εκλείψουν τα σταγονίδια, γιατί υπήρχαν λέει μερικά σταγονίδια ακόμα.
Αλλά γιατί να προκύψει λαϊκό καθεστώς ; Καλά δεν πέρναγαν τα πασόκια ; Ο αγώνας είχε δικαιωθεί πλέον.

Βλέπαμε πάντως ωραία πράγματα. Αποπυρηνικοποιημένη Δάφνη βλέπαμε, βλέπαμε και το αεροπανώ στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μόλις έστριβε το τρόλλεϋ που έλεγε "έξω οι βάσεις".
Το πασόκιο της εποχής εκείνης δεν είχε καμία συνεργασία με τα άλλα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, SPD, Labour, Γαλλικό. Απαγορευόταν αυστηρώς και διά ροπάλου - μέχρι το 1991 που άλλαξε γνώμη ο Άντριου.

Το πασόκιο όμως από μιά στιγμή και μετά άρχισε να μηδίζει επικίνδυνα.
Απαρχή ήταν το 1986-87, η εποχή "γκράτσιας Κοσκοτά" και σιγά-σιγά η μεταστοιχείωση προς τον "εκσυγχρονισμό".
Στο τέλος είχαμε ένα καθαρόαιμο κοτολαγικό κόμμα που έλεγε "ευχαριστούμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών".

Στην οικονομία τώρα το πασόκιο τι έκανε ;
Δεν έβαζε φόρους λέει ;
Τσάκιζε όχι έβαζε φόρους.
Αλλά υπήρχαν οι εξής διαφορές:
Πρώτον δεν υπήρχε μνημόνιο, οι κουτόφραγκοι πλήρωναν.
Δεύτερον δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης να κάνουν τις κατασχέσεις. Κατασχέσεις μπορούσαν να γίνουν αλλά με το βραδυδρομείο. Να βγει απόφαση, να κηρυχθεί εκτελεστέα, να-να-να-να ...
Χωρίς ηλεκτρονικά μέσα πως θα σας πάρουμε τα λεφτά βρε ; Θα στήσουμε παγανιά στα σουβλατζίδικα και θα περιμένουμε να μαζευτούν τα δισεκατομμύρια της Μπεγκούμ από τα μονόπιτα ;

Ένα ευτράπελο είναι και του 1993, με τους "γιατρούς του Κολωνακίου".
Για να δικαιολογήσουν την φοροεπιδρομή που σχεδίαζαν τα πασόκια άρχισαν να μας λένε για τους "γιατρούς του Κολωνακίου", τους φοβερούς φοροδιαφυγάδες.
Εγώ τότε είπα "μάάάστα, αλλά πωχ ρε παιδιά η φτωχειά κοπτοραπτού θα ξεχωρίσει, νομικώς και συνταγματικώς, από τον γιατρό του Κολωνακίου ;". Τα πασόκια μου απάνταγαν "είσαι ένας αντιδραστικός της δεξιάς", έγινε όμως, τις έφαγε τις κοπτοραπτούδες το τημ Γιάννου-Παπαδόπουλου.
Το ευτράπελο όμως δεν είναι αυτό. Το ευτράπελο έγκειται ότι το 2011 με το πρώτο μνημόνιο τα γαπικά φερέφωνα άρχισαν πάλι από την τηλεόραση για "γιατρούς του Κολωνακίου". Είπα εγώ "καλά, οπωσδήποτε αυτοί ναι, αλλά μας λένε ακριβώς ακριβώς τα ίδια με το 1993 ; τι τρέλες είναι αυτές ; δεν πρέπει να πουν άλλα και δεν "αντιμετωπίσθηκαν" οι εν λόγω γιατροί τότε ;".
Επειδή εγώ σκέφτομαι εγκυκλοπαιδικά και κρατάω σημειώσεις δεν συνειδητοποίησα ότι είχαν περάσει 18 χρόνια και άρα έλεγαν και ακριβώς τα ίδια στην tv. Ζμπτσ τους !

Πάμε τώρα στα του συριζόκιου.
Κάποιες ομοιότητες μου φαίνεται βλέπω ...
Κάτι υπερατλαντικούς εναγκαλισμούς, κάτι σχόλια Τουσκ - δεν ξέρω.
Βλέπω όμως και διαφορές:
Η μία ότι λόγω μνημονίου το συριζόκιο έπρεπε να πάει για την καρωτίδα (μας) - όπως και έκανε.
Η άλλη ότι όντως υπήρξε και θέμα εγκαθίδρυσης λαϊκού καθεστώτος. Ήταν διαρκείας 7-8 ημερών και κάτι δευτερολέπτων όπως έγινε τελικά, αλλά όντως υπήρξε θέμα.

Αλλά βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι μου φαίνεται εμένα. Δυσκολεύομαι να εντοπίσω τις ουσιώδεις διαφορές.

Θα μου πουν και για τα σκάνδαλα μερικοί.
Συμφωνώ με τα σκάνδαλα.
Για χρόνια έλεγα και το "πας μετά Μένιο Κουτσόγιωργα προφήτης γάϊδαρος αυτός εστίν", αλλά με διέψευσαν πολλοί. Ο μύθος με διέψευσε και όχι μόνο.
Αλλά τα σκάνδαλα εγώ τουλάχιστον τα θεωρώ εκτός πολιτικών δρώμενων και επίσης κρίνω ότι -που θα πάει- δεν μπορεί να είναι όλοι ατρόμητοι για πάντα. Δεν φοβήθηκαν που την πάτησε ο Μένιος αλλά αυτή η δουλειά θα γίνεται ;
Οπωσδήποτε συντάσσομαι πλήρως με τον σχολιασμό που είχε κάνει ο μπιγκ για το θέμα Μένιου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wooded glade την 30 Ιουν 2018, 13:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Re: Διαφοραί και ομοιότηται πασόκιου-συριζόκιου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 30 Ιουν 2018, 13:13

Οπωσδήποτε σε μουσαντέ υπερέχει συντριπτικά το συριζόκιο.
Το πασόκιο δεν είχε τις μόνιμες σφιξούρες που έχει το συριζόκιο και έλεγε πέντε-έξη μόνο το χρόνο, εκεί γύρω.

Εικόνα
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών