Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Δεκ 2024, 19:37

30 Δεκεμβρίου, 2024
Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Γεώργιος για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά της Βοιωτίας.

Εικόνα

Τις ενστάσεις του για τη επιδρομή των ανεμογεννητριών στα βουνά της Βοιωτίας και των φωτοβολταικών στον εύφορο κάμπο της Κωπαίδας κατέθεσε μέσω του STAR Κεντρικής Ελλάδας ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος.


Αποκάλυψε ότι δρομολογείται ήδη η κατασκευή αιολικού πάρκου απέναντι από το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και απαντά στη βίαιη αλλαγή των χρήσεων γης στην Κωπαίδα με το παράδειγμα του Ισραήλ που μετατρέπει την ερημιά σε καλλιεργήσιμη γη.

Αναλυτικότερα, βάσει του Μητρώου της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έχουν χορηγηθεί έως σήμερα 180 Βεβαιώσεις Παραγωγού για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.752,63 MW και συνολικής έκτασης 54.932,191 στρέμματα.
Από τα ανωτέρω, 42 έργα ισχύος 258,58 MW έχουν Άδεια Λειτουργίας, 15 έργα συνολικής ισχύος 140,38MW έχουν Άδεια Εγκατάστασης, 55 έργα ισχύος 783,82 MW έχουν Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και τα υπόλοιπα 68 έργα συνολικής ισχύος 1.569,85 MW βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής τους διαδικασίας.


https://karditsastakra.com/2024/12/30/% ... 82-%ce%b3/



30/12/2024
Η κρυμμένη μελέτη του «Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών»: Το βρώμικο μυστικό των ανεμογεννητριών… τοξικές λίμνες και ραδιενεργά απόβλητα.
Η αιολική ενέργεια δεν είναι τόσο «καθαρή» και «καλή για το περιβάλλον» όσο θέλουν να πιστεύουμε πολλοί.


Εικόνα
https://primenews.press/i-krymmeni-mele ... -apovlita/



28/12/2024
Βόμβα Washington University: Οι ανεμογεννήτριες και τα … 32 προβλήματα υγείας – Από απώλεια ακοής έως κατάθλιψη.
Όταν οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται δίπλα στα σπίτια των ανθρώπων, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τον ήχο που παράγουν λέει διακεκριμένος γιατρός στο Washington University.

Εικόνα
https://www.triklopodia.gr/%CE%B2%CF%8C ... %CE%B1-32/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Ιαν 2025, 21:34

04|01|2025
Οργή στις ΣέρρεςΣηκώνουν ανεμογεννήτριες – τέρατα ύψους 207 μέτρων σε περιοχή Natura.

Εικόνα

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ «γη & ελευθερία» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως μετά το θηριώδες σε έκταση (4.100 στρέμματα) φωτοβολταϊκό ένα άλλο, ασύλληπτου μεγέθους έργο των λεγόμενων ΑΠΕ απειλεί τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του Μενοικίου σαν ζωοδότρα νερομάνα της ευρύτερης περιοχής Σερρών – Δράμας.


Ειδικότερα, 62 ανεμογεννήτριες (α/γ) ύψους 207 μέτρων σχεδιάζεται να στηθούν στη ράχη του βουνού, μέσα σε περιοχές Natura 2000.

Το έργο, λένε, εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, αφού συμβάλλει στο φιλόδοξο στόχο απολιγνιτοποίησης – αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Οπότε, το νερό που πίνουμε, Natura και προστασία της φύσης περιττεύουν και οφείλουν να παραμερίσουν ευγενικά!
Το Μενοίκιο (Μποζ Νταγ, Μπόζνταγας ή Μπόζνακας) είναι γεμάτο με έντονους, επιφανειακούς και υπόγειους καρστικούς σχηματισμούς, (δολίνες, σπήλαια, σιφώνια, καταβόθρες) μέσω των οποίων τα νερά (βροχή, χιόνια, πάγοι) κατεισδύουν στα σπλάχνα του βουνού, τροφοδοτώντας πολλές πηγές στα χαμηλά (ύδρευση και άρδευση).

Ο κίνδυνος διατάραξης της υδρολογικής ισορροπίας είχε επισημανθεί από τον γεωλόγο καθηγητή Πανεπιστημίου Χρήστο Πέννο, με την ευκαιρία του φ/β το 2022 και με στοιχεία που βασίζονταν στη διδακτορική του εργασία επί του πεδίου για τη «Γεωµορφολογική εξέλιξη του Μενοικίου όρους» (2014).
Αν, τώρα, υπάρχει μια φορά κίνδυνος για τις καρστικές δομές και τα νερά του βουνού από την εγκατάσταση φ/β πάνελ, πόσες φορές πολλαπλασιάζεται η επικινδυνότητα αυτή (ενδεχόμενες εσωτερικές καθιζήσεις στους υπόγειους δρόμους του νερού, με άγνωστες συνέπειες στην κανονική τροφοδοσία των πηγών) με την εγκατάσταση/λειτουργία 62 α/γ, απείρως μεγαλύτερου βάρους (από τα φ/β πάνελ) και τα μηχανήματα των τεράστιων εκσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερσή τους (κυκλικά θεμέλια διαμέτρου 20 μέτρων) με χρήση εκρηκτικών (σελ. 168 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΜΠΕ);

Επίσης, πόση (ανυπολόγιστη) ρύπανση των υπόγειων αυτών νερών θα προκύψει, αν έστω και λίγα λίτρα μηχανελαίων (από τους 250 τόνους περίπου των α/γ) κατεισδύσουν στο υπέδαφος σε περίπτωση ατυχήματος;
Ποια αποτελέσματα θα έχουμε για την πανίδα της περιοχής και ειδικά για τους αετούς και άλλα αρπακτικά πουλιά, τις νυχτερίδες (σπήλαιο Κιορ Δελίκ ανάμεσα στις α/γ), με τη μετατροπή αδιατάρακτου ως τώρα φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχή βιομηχανικής δραστηριότητας, με διάνοιξη νέων δρόμων, κίνηση αυτοκινήτων, λειτουργία μηχανημάτων, αύξηση βαθμού προσβασιμότητας για τρίτους κ.ά. Στην ουσία πρόκειται για αλλαγή χρήσης της γης.

Όσο για τη μείωση αέριων ρύπων με τη λειτουργία των α/γ, η μελέτη δεν αναφέρει το ελάχιστο για τα μεγέθη των όγκων εκσκαφών (και σπάνιων μετάλλων) που απαιτούνται για την κατασκευή τους και την απαιτούμενη προς τούτο κατανάλωση «βρόμικης» ενέργειας, ούτε για τη ρύπανση από τις χιλιάδες χιλιόμετρα μεταφοράς τους με πλοία. Όλα αυτά για τη ΜΠΕ κείνται μακράν, άρα δεν υφίστανται (;).
Οι συντάκτες της όμως μέτρησαν με ζυγαριά ακριβείας, όπως φαίνεται, και βρήκαν πως «η βοσκή ίσως είναι η σημαντικότερη πίεση στο περιβάλλον» (!) (σελ. 319).
Η παραγόμενη από τους ΑΣΠΗΕ και ΦΣΠΗΕ ενέργεια δεν προορίζεται πρωταρχικά για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, αλλά για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματιστηρίου και το περιβαλλοντικά ανήθικο παγκόσμιο παζάρι αγοραπωλησίας ρύπων.

Η ντε φάκτο αλλαγή χρήσης γης (κατακερματισμός φυσικών οικοσυστημάτων) συνιστά το βασικό κίνδυνο για τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και ο πρώτος παράγοντας που ευθύνεται γι΄αυτό είναι η διάνοιξη νέων δρόμων σε «απείραχτα» ως τη στιγμή εκείνη φυσικά περιβάλλοντα.
Η ΕΕ θεωρεί τη συρρίκνωση/απώλεια της βιοποικιλότητας εξίσου σοβαρή απειλή για το περιβάλλον με την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Και τα δύο συντελούν στην κλιματική αλλαγή (Στρατηγική της ΕΕ για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας – παρ. 2.2.3./2020).

Πώς, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε την «κλιματική κρίση», όταν προωθούμε, με γοργούς και ανεξέλεγκτους ρυθμούς, τον έναν από τους δύο ανθρωπογενείς παράγοντες που την προκαλούν;
Στην ΜΠΕ των εταιρειών (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή & Ενεργειακή Σερβοβουνίου) αναφέρεται (σελ. 351 και αλλού) ότι σε μηδενική απόσταση από τα έργα τους (4 μόλις μέτρα) υπάρχει άλλος ΑΣΠΗΕ (αιολικός σταθμός 15 α/γ) «με αρνητική ΑΕΠΟ» (απόρριψη περιβαλλοντικής μελέτης), λόγω του κινδύνου που διατρέχουν από το έργο αυτό 8 είδη ευάλωτων νυχτερίδων και 6 είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο χρυσαετός, η πετροπέρδικα κ.ά.
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους πρέπει να απορριφθεί ΚΑΙ αυτό το έργο.
Το έργο, με τον τεράστιο αριθμό επάλληλα τοποθετημένων α/γ, επιβαρύνει υπέμετρα τα ενδιαιτήματα των μεγάλων αρπακτικών πουλιών.

Το Μενοίκιο είναι 3ο, πλέον, υποψήφιο στον κατάλογο ελληνικών βουνών του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έκταση ΠΑΔ (Περιοχή Άνευ Δρόμων) 72 τετραγ. χιλιόμετρα (2021). Αντί, λοιπόν, να υπαχθεί σε καθεστώς ισχυρότερης προστασίας (θεσμός «Απάτητων Βουνών»), λόγω της μεγάλης έκτασης του αδιατάρακτου χαρακτήρα του, παραδίδεται στις ορέξεις των ιεραποστόλων του γρήγορου και εύκολου κέρδους.
Ποιος θα αποτρέψει αυτή την έκβαση, αν όχι εμείς, οι πολίτες που βιώνουμε τα αποτελέσματα της ισοπεδωτικής «έκρηξης» των πολιτικών «πράσινης ενέργειας» και των λεγόμενων ΑΠΕ, τόσο στο χαρακωμένο σώμα της μεγάλης μητέρας μας, της φύσης όσο και στο μικρόκοσμο της τσέπης μας και του ποτηριού νερού που πίνουμε;
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce ... %bd%ce%ae/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 12 Ιαν 2025, 20:27

Ιανουάριος 11, 2025
Δεν κάνουν πίσω πουθενά Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης!
Θέλουν να κάνουν τις τελευταίες μπάζες πριν τους πετάξει ο Τραμπ με τις κλωτσιές.
Τοποθετούν γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στη Φλώρινα εντός δασικής έκτασης και σε καταφύγιο άγριας ζωής.

Εικόνα

Προχωράει το σχέδιο σε ολόκληρο την Ελλάδα.


Μέχρι την Τετάρτη 8/01/25, ήταν σε διαβούλευση ένα ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στην θέση “ΛΑΒΑΡΟ” της Δ.Ε. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ του Δήμου ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Θα αποτελείται από έξι (6) ανεμογεννήτριες τύπου Ε115, με ατομική ισχύ 4,2 MW, διάμετρο δρομέα 115,70 μέτρα και ύψος πλήμνης 149 m. και χωροθετείται σε υψόμετρο 860 έως 985 m περίπου.

Το αιολικό πάρκο τοποθετείται ΕΝΤΟΣ δασικής έκτασης και ΕΝΤΟΣ του Καταφυγίου Αγριας Ζωής «Περιοχή Καρά Ντουρού Δήμου Αμυνταίου».

Φέρουμε τις αντιρρήσεις μας στο ΗΜΠ με το συνημμένο Δ11 Έντυπο που θα βρείτε στην δημόσια διαβούλευση σε σχόλια.
https://karditsastakra.com/2025/01/11/% ... %ba%ce%b1/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Μαρ 2025, 21:33

Παρασκευή 07/03/2025
Γεμίζουν τα «νεκροταφεία» των ανεμογεννητριώνΚαταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, έλικες εκτοξεύονται, μη ανακυκλώσιμα τα απόβλητα.

Εικόνα

Ανεμογεννήτρια κατέρρευσε μια ήρεμη μέρα στην Οκλαχόμα…


Μια ανεμογεννήτρια Nordex κατέρρευσε σε ένα αιολικό πάρκο στη βόρεια Οκλαχόμα χωρίς καμία ευδιάκριτη εξήγηση για το τι προκάλεσε το ατύχημα. Η κατάρρευση φέρεται να ακούστηκε από ντόπιους τουλάχιστον 6,4 χιλιόμετρα, μακριά, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάρρευση νωρίς το πρωί σαν έκρηξη. Άλλοι ντόπιοι νόμιζαν ότι είχε γίνει σεισμός.

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κιλντάρ έσπευσαν στο σημείο και ανέφεραν γρήγορα ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, ούτε πυρκαγιά ξέσπασε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης.
Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν επίσης στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KOCO 5 ότι η κατάσταση ήταν «περίεργη», καθώς δεν είχε αέρα τη στιγμή της κατάρρευσης.

Εικόνα

Το πάρκο.
Αποτελούμενο από 74 ανεμογεννήτριες που κατασκευάζονται από τη Nordex από την πλατφόρμα της N149/4.XMW, με ισχύ 4,8 MW η καθεμία, το αιολικό πάρκο Frontier Windpower II των 351,8 MW είναι μια επέκταση του έργου Frontier Windpower ισχύος 220 MW που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016.

Οι τουρμπίνες εγκαταστάθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 και το έργο λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2021. Κάθε στρόβιλος διαθέτει επιφάνεια σάρωσης 17.460 m² και διάμετρο ρότορα 149,1 μέτρα και ύψος πλήμνης έως 164 μέτρα, ανάλογα με το έργο.
Σε μια δήλωση που απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους, η Nordex είπε μόνο ότι «βρέθηκε μια τουρμπίνα που κατέρρευσε στο έδαφος» και ότι «μόνο υλικές ζημιές προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα του συμβάντος». «Μια ομάδα που αποτελείται τόσο από τοπικούς υπαλλήλους της Nordex USA όσο και από εμπειρογνώμονες από τον Όμιλο Nordex άρχισε να διερευνά τη βασική αιτία του συμβάντος σε στενή συνεργασία με τον πελάτη».

Το αιολικό πάρκο Frontier II διαχειρίζεται η Deriva Energy, πρώην Duke Energy Renewables, η οποία εξαγοράστηκε από το τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Brookfield.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια τουρμπίνα κατέρρευσε στο Frontier II Wind», δήλωσε εκπρόσωπος της Deriva σε δήλωση σε δημοσιογράφους.
«Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς και λογαριασμένοι, και ο ιστότοπος είναι ασφαλής. Το εργοστάσιο παραμένει ασφαλές και λειτουργικό. Διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης».

Άλλα προβλήματα.
Η κατάρρευση της ανεμογεννήτριας Frontier II συνέβη μόλις μια μέρα πριν ένα πτερύγιο σε μια ανεμογεννήτρια GE Haliade-X χτυπηθεί από κεραυνό, συνεχίζοντας τα δεινά του αιολικού πάρκου.
Οι τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι ήταν το ίδιο πτερύγιο του στροβίλου που τσαλακώθηκε στα μέσα του 2024 που υπέστη και πάλι ζημιά, με την αμερικανική ακτοφυλακή να ισχυρίζεται ότι ο φωτισμός χτύπησε τον στρόβιλο γνωστό ως AW-38 στις 27 Φεβρουαρίου.
«Με βάση μια οπτική επιθεώρηση της κατεστραμμένης λεπίδας, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λεπίδα μπορεί να έχει χτυπηθεί από κεραυνό, αν και συνεχίζουμε την αξιολόγηση σε συντονισμό με την GE Vernova», δήλωσε εκπρόσωπος της Vineyard Wind σε δήλωση στους δημοσιογράφους.
«Αυτό περιορίστηκε στο κατεστραμμένο πτερύγιο και με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες δεν υπάρχει καμία πρόσκρουση στη δομή της ατράκτου ή της τουρμπίνας. Το Vineyard Wind ανέπτυξε τόσο εναέριους όσο και θαλάσσιους πόρους και με βάση τις τρέχουσες παρατηρήσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συντρίμμια από αυτό το συμβάν.

Ένα βουνό από μη ανακυκλώσιμα απόβλητα.
Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Έρευνας σημειώνει ότι το Broken Windmill Blade κλείνει τις παραλίες του Nantucket.
Αυτή η ιστορία είναι από τον Ιούλιο του 2024, αλλά περιέχει σχετικές λεπτομέρειες.
Μια τεράστια λεπίδα ανεμογεννήτριας έσπασε την ανοικτή θάλασσα της Μασαχουσέτης προκαλώντας εκτεταμένα συντρίμμια, που έκλεισαν τις παραλίες στο νησί Nantucket και προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους ψαράδες, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις βάρκες τους.
Η αστοχία του τεράστιου πτερυγίου και τα συντρίμμια που προέκυψαν προκάλεσαν το ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και Επιβολής του Περιβάλλοντος να αναστείλει τις εργασίες στο Vineyard Wind μέχρι να διαπιστωθεί εάν η «αστοχία πτερυγίων» επηρεάζει άλλα πτερύγια τουρμπίνας στην ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανασταλεί και η εγκατάσταση νέας κατασκευής ανεμογεννητριών βρίσκεται σε αναμονή.
Και καθώς όλο και περισσότερα σκουπίδια πράσινης ενέργειας ξεβράζονται στην ξηρά, η τοπική πόλη εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής. Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες της εγκατάστασης άρχισαν να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο τον περασμένο χειμώνα. Ένα πτερύγιο στροβίλου GE Vernova απέτυχε στην τεράστια αιολική εγκατάσταση Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την άνοιξη και ένα άλλο έσπασε πολλά πτερύγια στη Γερμανία το περασμένο φθινόπωρο, γεγονός που ανέβασε τον αριθμό των σπασμένων πτερυγίων GE στο αιολικό πάρκο Alfstedt-Ebersdorf στην Κάτω Σαξονία σε τρία. Το πρώτο πτερύγιο είχε σπάσει τον προηγούμενο χρόνο σε μία από τις οκτώ ανεμογεννήτριες GE 5.3-158 του αιολικού πάρκου.

Στις 28 Ιουνίου, η America Electric Power (AEP) κατέθεσε μήνυση κατά της GE Vernova στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και την εγγύηση, ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν εκτεταμένα προβλήματα με τις τουρμπίνες που έχει αναπτύξει σε τρία αιολικά έργα στην Οκλαχόμα.

Ισχυρίζεται ότι «μέσα μόνο σε δύο έως τρία χρόνια εμπορικής λειτουργίας, οι γεννήτριες ανεμογεννητριών της GE έχουν παρουσιάσει πολυάριθμα ελαττώματα υλικού σε κύρια εξαρτήματα και έχουν παρουσιάσει αρκετές πλήρεις βλάβες, τουλάχιστον ένα συμβάν απελευθέρωσης πτερυγίων τουρμπίνας και άλλες ελλείψεις».
Η GE Vernova δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής ανεμογεννητριών που αντιμετωπίζει απώλειες.
Πέρυσι, η γερμανική Siemens Energy ανακοίνωσε ότι θα είχε ζημιά στις αιολικές της δραστηριότητες λόγω προβλημάτων ποιότητας με τις ανεμογεννήτριές της.
Η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι τα ποιοτικά προβλήματα στη μονάδα ανεμογεννητριών της θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθούν, εξαλείφοντας πάνω από το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας της και προκαλώντας πλήγμα σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ανεμογεννητριών στον κόσμο.

Τεράστια αιολικά νεκροταφεία.
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα ή πλαστικό ενισχυμένο με ίνες και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
Η κυβέρνηση Biden δεν έχει υποδείξει τι ή ποιον αναμένει να αντιμετωπίσει το βουνό των απορριμμάτων που θα προκύψει όταν χιλιάδες πτερύγια στροβίλων φτάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους σε 20 έως 25 χρόνια ή σε πολλές περιπτώσεις λιγότερο.
Στην πραγματικότητα, τα πτερύγια του ανέμου συσσωρεύονται στο Τέξας και την Αϊόβα χωρίς την κατάλληλη απόρριψη.
Τεράστια αιολικά νεκροταφεία, για παράδειγμα, έχουν εμφανιστεί στα περίχωρα του Sweetwater του Τέξας.
Ο σωρός των πτερυγίων του ανέμου καλύπτει περισσότερα από τριάντα στρέμματα, σε στοίβες που υψώνονται τόσο ψηλά όσο οι σανίδες του μπάσκετ.

Πόσα πουλιά σκοτώνονται από ανεμογεννήτριες;
Η American Bird Conservancy εκτιμά ότι περίπου 538.000 θάνατοι πουλιών που προκαλούνται από ανεμογεννήτριες συμβαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Τα αρπακτικά όπως οι Golden Eagles και τα νυχτερινά αποδημητικά ωδικά πτηνά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Αυτή η εκτίμηση είναι από το 2021. Διπλασιάστε λοιπόν ή τριπλασιάστε την.
Αλλά οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι οι γάτες σκοτώνουν 2,4 δισεκατομμύρια πουλιά το χρόνο.
Και 200 εκατομμύρια πουλιά φέρεται να σκοτώνονται από αυτοκίνητα κάθε χρόνο.
Οι γάτες έχουν σκοτώσει κανέναν χρυσαετό;

Οικονομική Πραγματικότητα.
Ας επιστρέψουμε στην οικονομική πραγματικότητα.
Κανένα από αυτά τα έργα δεν είναι κερδοφόρο, ακόμη και με επιδοτήσεις. Γι' αυτό αποτυγχάνουν.
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τερατώδεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας για να πληρώσουν για αυτά τα λάθη, καθώς σωροί από μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια συσσωρεύονται σε τεράστια αιολικά νεκροταφεία.
https://www.bankingnews.gr/index.php?id=790552


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 28 Μαρ 2025, 19:17

28 Μαρτίου, 2025
Οργή για τις ανεμογεννήτριες στον Πάρνωνα που φυτεύουν Μητσοτάκης – ΓεραπετρίτηςΣτα κάγκελα οι πολίτες για την πράσινη απάτη που γεμίζει τις τσέπες των ολιγαρχών.
Πίσω από τη χρηματοδότηση Αmazon του Τζεφ Μπέζος.

Εικόνα

Οι μηχανές της πράσινης ανάπτυξης καταστρέφουν τον Πάρνωνα για το έργο «Προφήτης Ηλίας – Κούκουρας – Νεραϊδοράχη» (εν συντομία Κούκουρας).


Από το 2006 έως σήμερα και μετά από μια ατελείωτη σειρά με μετονομασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές από εταιρείες-σφραγίδες πίσω από τις οποίες βρίσκονταν τα ίδια πρόσωπα-κεφάλια των ΑΠΕ στον Ελλαδικό χώρο (Λαδακάκος, Παπασταματίου, Φιλιππίδης…) το έργο τελικά ανέλαβε η πολυεθνική εταιρεία AER SOLEIR και φαίνεται να χρηματοδοτεί η γνωστή σε όλους Amazon…

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία πολιτών Save Parnonas:
Το βουνό Κάκαβος που ορθώνεται επιβλητικά ανάμεσα στα χωριά Μεσορράχη, Περδικόβρυση, Αγία Σοφία και Δραγούνι και διακρίνεται από όλη τη γύρω περιοχή, είναι πλέον ένα ανοιχτό βιομηχανικό εργοτάξιο. Οι κορυφές του ισοπεδώνονται και μετατρέπονται σε γήπεδα εγκατάστασης των 5 θηριωδών ανεμογεννητριών (190 μ.).

Τεράστιοι σε πλάτος δρόμοι τεμαχίζουν το μέχρι πρότινος απάτητο βουνό (κυριολεκτικά αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα πέραν της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας ήταν μηδαμινή αφήνοντας τη φύση να κάνει τη δουλειά της), τεράστια πλατώματα με χαλίκι έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες της κατασκευής, σωροί χώματος, μπαζών και βιομηχανικών υλικών βρίσκονται ολούθε.

Και ακόμα είναι μόνο η αρχή.
Δεν έχουμε ακόμα δει τους πυλώνες, τα καλώδια, τις περιφράξεις και φυσικά τους τόνους μπετόν και άλλων βιομηχανικών υλικών να κατακλύζουν το βουνό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κούκουρας είναι μόνο η αρχή με άλλα 4 έργα να «ψήνονται» σε απόσταση μικρότερη των 5χλμ (ΒΙΓΛΑ, MORES, ΔΡΑΜΠΑΛΑ, ΤΑΡΝΑΡΑ).
Επιπρόσθετα, από τον Δεκέμβριο του ‘24 στον οδικό άξονα Τρίπολη – Άγιος Πέτρος, από τις Ρίζες μέχρι το Δραγούνι γίνονται τα έργα διασύνδεσης του «Κούκουρα», κομμάτι αυτού που λέμε «συνοδά έργα» του αιολικού «πάρκου».
Ουσιαστικά σκάβεται ο δρόμος για να περάσει το υπόγειο καλώδιο που θα στέλνει το ρεύμα στο κέντρο υψηλής τάσης στον κάμπο της Τρίπολης. Από αυτές τις εργασίες για χάρη του αιολικού προκύπτουν δύο ζητήματα: Α) Σε όλο το μήκος αυτής της διαδρομής έχει καταστραφεί το οδόστρωμα, σε πολλά σημεία (ακόμα και εκεί που το έργο έχει τελειώσει) η άσφαλτος είναι πλέον κάτι παραπάνω από μία λωρίδα, χαλίκια και χώματα από την πρόχειρη επιχωμάτωση βγαίνουν στη μέση του δρόμου.

Προκύπτει λοιπόν, ζήτημα ασφάλειας για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα και δεν αποκαθίσταται ο δρόμος, ειδικά για τους οδηγούς που κινούνται τη νύχτα.
Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι η κεντρική αρτηρία της περιοχής και τον χρησιμοποιούν πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες που κατευθύνονται στα χωριά μας, αγροτικά οχήματα και φυσικά τουριστικά λεωφορεία τα σαββατοκύριακα. Β) Αλλοίωση του τοπίου γύρω από τον δρόμο, που θυμίζει πλέον δρόμο σε βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Τρίπολης (ή την Βάρης-Κορωπίου…) με περιφραγμένα οικόπεδα εναπόθεσης υλικών, λοφίσκους από χώμα και διαπλατύνσεις με καταστροφή των φυσικών πρανών, αλλά και κόψιμο δέντρων σχεδόν σε κάθε στροφή.
Δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι οχλήσεις είναι λογικό επακόλουθο κάθε έργου.
Πάντοτε όμως, αυτές επιθυμούμε να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο και δεύτερον και σπουδαιότερο τις υπομένουμε και πολλές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια όταν αυτές είναι κοινής ωφέλειας, δηλαδή καλύπτουν κάποια κοινωνική ανάγκη. Π.χ. η βελτίωση του οδοστρώματος ενός δρόμου που εξυπηρετεί τη μετακίνηση μας, η βελτίωση του δικτύου ηλεκτρισμού ή ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλη αυτή η μετατροπή του τόπου σε ένα πολύβουο εργοτάξιο χρησιμεύει μόνο για να τη δημιουργία μιας βιομηχανικής εγκατάστασης η οποία δεν θα ωφελήσει κανέναν από εμάς, παρά μόνο τις εταιρείες, αυτούς που προωθούν αυτή την παράλογη πολιτική και όσους έχουν παράπλευρα συμφέροντα.
Για το έργο Κούκουρας και την καταστροφή που αυτό συνεπάγεται θα ακολουθήσει εκτενέστερη ενημέρωση.
ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ!

Υπενθυμίζουμε: Εκδήλωση – Συζήτηση, Σάββατο 5 Απριλίου 2025, ώρα 18:30.
https://karditsastakra.com/2025/03/28/% ... %ac%cf%81/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ενδιαφέρον βίντεο του Βελόπουλου για τις ανεμογεννήτριες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Απρ 2025, 21:24

08|04|2025
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΝΟΜΟΣ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΙΑ – ΤΟΥ 2021 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΕΞΩΔΙΚΑ – ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ – ΝΟΙΚΙΑΣΤΕ Ή ΠΟΥΛΗΣΤΕ, ΑΛΛΙΩΣ… ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΜΕ.

Εικόνα

-Τα στέλνει η εταιρεία Green Volt, θυγατρική της Lamda Develoment του ομίλου Λάτση που θα κατασκευάσει 4 αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες στον βόρειο Έβρο.


-Νόμος του 2022 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επιτρέπει την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ εκτάσεων.

Σε απόγνωση, έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και εκνευρισμένοι, είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική κορυφαίας εταιρείας ανεμογεννητριών, που τους έστειλε ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τοπική ιστοσελίδα ΑΠΟΚΑΛΥΤΠΕΙ ότι με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί και εκβιαστικός, η εταιρεία τους ζητάει να αποδεχθούν τις οικονομικές της προτάσεις για ενοικίαση ή πώληση των χωραφιών τους για πάνω από 20 χρόνια, στα σημεία που θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες.
Τους καλεί μάλιστα να απαντήσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες (τρεις όπως λένε) αν αποδέχονται την πρόταση της, διαφορετικά με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2022 από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) εθνικής σημασίας, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ των χωραφιών τους. Μάλιστα οι περισσότεροι ήδη έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να δουν πως θα αντιδράσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εξώδικα-τελεσίγραφο (έχουμε στη διάθεση μας κάποια) της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η εταιρεία Green Volt, θυγατρική της Lamda Develoment του ομίλου Λάτση.
Πρόκειται για την εταιρεία Green Volt, θυγατρική της πολύ γνωστής από την υλοποίηση του project στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, την Lamda Develoment του ομίλου της πανίσχυρης οικογένειας Λάτση, η οποία έχει λάβει έγκριση από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την δημιουργία 4 Α.Σ.Π.Η.Ε., αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες δηλαδή, συνολικής ισχύος 302,4 MW σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα καθώς και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV.

Φορέας του εν λόγω project είναι η εταιρεία Green Volt Μ.Ι.Κ.Ε. και αυτό αφορά σε 4 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV σε νέο Κ.Υ.Τ. Ειδικότερα, το έργο απαρτίζεται από:

-1. Αιολικό Πάρκο 100,8 MW (με 24 Ανεμογεννήτριες) στη θέση «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» της Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας του Δήμου Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας.

– 2. Αιολικό Πάρκο ισχύος 63,0 MW (με 15 Α/Γ) στη θέση «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια» της Δ.Ε. Διδυμότειχου, Μεταξάδων & Ορεστιάδας των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

-3. Αιολικό Πάρκο ισχύος 46,2 MW (με 11 Α/Γ) στη θέση «Αλμυρές – Πάγος» της Δ.Ε. Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.

-4. Αιολικό Πάρκο ισχύος 92,4 MW (με 22 Α/Γ) στη θέση «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» της Δ.Ε. «Βύσσας – Κυπρίνου» του Δήμου Ορεστιάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η τροποποίηση της ως προς την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, συνολικού εμβαδού 35.302,04 τ.μ. Το τελευταίο ξέρετε τι σημαίνει. Ότι μπορούν και σε δασικές εκτάσεις να τοποθετήσουν ανεμογεΝνήτριες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Όσοι ιδιοκτήτες χωραφιών δεν συμφωνούν στα ποσά ενοικίασης ή πώλησης, δέχθηκαν ΕΞΩΔΙΚΑ.
Ήδη η συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία σε τοπικό επίπεδο και για τα συγκεκριμένα έργα στον βόρειο Έβρο εκπροσωπούσε γνωστός θεσμικός που το 2023, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές φέρεται να αποχώρησε ενώ υπάρχουν μηχανικοί της Ορεστιάδας που απλά “τρέχουν” τα τεχνικά θέματα και δεν έχουν ανάμιξιη στα υπόλοιπα, ήρθε σε συμφωνίες με αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών, που τα νοίκιασαν ή τα πούλησαν. Κάποιοι φαίνεται μάλιστα να πήραν και ικανοποιητικά χρήματα. Όσοι όμως δεν θέλουν να παραχωρήσουν τα χωράφια τους προς ενοικίαση ή αγορά από την Green Volt, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούν τα ποσά, είτε επειδή θέλουν να τα καλλιεργούν, δέχθηκαν τα ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ και δεν ξέρουν πως θα αντιδράσουν.

Ο νόμος του 2022 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επιτρέπει την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ εκτάσεων.
Δυστυχώς, όπως ενημερώθηκαν, ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο 4151/2022 άρθρο 4 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με το νόμο 2882/2001 περί “Αναγκαστικής απαλλοτρίωσης” που τότε είχε ψηφιστεί για την κρατική ΔΕΗ αλλά πλέον το 2022 επεκτάθηκε και στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ για ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, αν δεν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Μάλιστα, όπως ήδη αναφέραμε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ακόμα και την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία,

Πως θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν όλα αυτά; Όταν αναρτήθηκε από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η έγκριση των συγκεκριμένων 4 έργων δημιουργίας αιολικών πάρκων στον βόρειο Έβρο και υπήρχαν απλά οι συντεταγμένες των περιοχών, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που διαφωνούσαν να καταθέσουν ένσταση. Ποιος απλός αγρότης όμως να παρακολουθεί την επίσημη σελίδα της ΡΑΕ και ακόμα και αν το έκανε, που να γνωρίζει ότι το χωράφι του είναι μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες;

Ποια είναι η Green Volt.
Η Green Volt συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με μοναδική μέτοχο την Greenvega Energy Limited και αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα και από μετατροπή αιολικής ενέργειας.

Ακολούθησαν διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την είσοδο και άλλων εταιρικών σχημάτων. Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού, το μετοχικό τη κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα 2.436.686 ευρώ, -που αντιστοιχούν σε ισάριθμα εταιρικά μερίδια του 1 ευρώ-, συνιστάμενο από κεφαλαιακές και εξωκεφαλαιακές εισφορές. Ειδικότερα τα 2.256.686 ευρώ αποτελούν καταβεβλημένα κεφάλαια και οι 180.000 ευρώ εξωκεφαλαιακές εισφορές.

Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση:
– η εταιρεία Evrowind Μονοπρόσωπη Εταιρεία Συμμετοχών και Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέχει ποσοστό 67,71%. Η Evrowind, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Οδ. Αθανασίου (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development του ομίλου Λάτση) συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με βασικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τη δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα την εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος και τις ΑΠΕ, καθώς και τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, εμπορία και διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, υδροηλεκτρική παραγόμενη από φωτοβολταϊκά πάρκα και από βιομάζα), ενώ είναι θυγατρικός βραχίονας της Lamda Development.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf ... ikiaste-i/


Εικόνα

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών