Δημογραφικο

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
enterprise-psi
Υπερσυντονιστής
Δημοσιεύσεις: 13250
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 07:29
Phorum.gr user: enterprise-psi
Τοποθεσία: Sector 001
Επικοινωνία:

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enterprise-psi » 23 Οκτ 2024, 12:04

Ερμής έγραψε:
22 Οκτ 2024, 19:51
enterprise-psi έγραψε:
26 Οκτ 2018, 11:23
Μισό λεπτό, για να καταλάβω, το μέσο ζευγάρι αυτή την στιγμή, δουλεύει 12ωρα, και βγάζει συνολικά 1200 ευρώ, τα μισά πάνε σε νοίκια , ρεύματα, τηλέφωνα, και μένουν 600 ευρώ για να φάνε, να ντυθούν, να μετακινηθούν.
Και δεν κάνουν παιδιά εξαιτίας του γυναικοκεντρικου καζινοκαπιταλισμου;
Ωραίες εποχές, ήθελες μόνο έξι κατοστάρια για νοίκι φως νερό τηλεφωνο :e040:
Σε 6 χρόνια έχει μόνο διπλασιαστεί, πάλι καλά :lol:
The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Δεκ 2024, 20:11

20 Δεκεμβρίου, 2024
Η καταστροφή έχει το όνομα της Νέας Δημοκρατίας Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Θεσσαλία – «Ιανός» και «Daniel» ερημώνουν την πλουσιότερη περιοχή της χώρας.

Εικόνα

Τεράστιο είναι το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία καθώς οι θάνατοι που καταγράφονται είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις!


Συγκεκριμένα το 2023 είχαμε στη Θεσσαλία περίπου 4.500 γεννήσεις και 9.500 θανάτους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και θα παίξουν και τα καταστροφικά περάσματα των κακοκαιρίών «Ιανός» και «Daniel» (2020 και 2023), οι οποίες ισοπέδωσαν τα πάντα με αποτέλεσμα πολλοί Θεσσαλοί να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες: Δεν προστάτευσε την περιοχή από τις καιρικές καταστροφές και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καν την αποκατάσταση των ζημιών!

Τα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει για την προστασία της περιφέρειας είτε δεν έγιναν είτε ήταν ακατάλληλα και σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση δεν είμαστε ούτε καν στην διαδικασία της δημοπράτησης των απαιτούμενων έργων!

Ξεχωριστά στους θεσσαλικούς νομούς, το 2023 καταγράφηκαν:

. Νομός Μαγνησίας: 1.255 γεννήσεις – περίπου 2.500 θάνατοι.
. Νομός Λάρισας: 1.850 γεννήσεις – περίπου 3.500 θάνατοι.
. Νομός Τρικάλων: 737 γεννήσεις – 1938 θάνατοι.
. Νομός Καρδίτσας: 618 γεννήσεις – 1.714 θάνατοι.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Θεσσαλία αλλά το σύνολο της χώρας, απλώς το δημογραφικό της Θεσσαλίας είναι ακόμα χειρότερο!

Οι γεννήσεις στη χώρα μας από το 2008 και μετά βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία, με τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2050, ο πληθυσμός θα έχει πέσει στα 7.500.000!

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1980 και είναι οι λιγότερες των τελευταίων 90 ετών.



«Βλέπουμε δυστυχώς ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης, η ελληνική οικογένεια, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Θέλουν οι Έλληνες να κάνουν οικογένεια και δεν μπορούν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα πρότυπα και τα ιδανικά που προβάλλονται, είναι εναντίον της οικογένειας.

Θα ήθελα να κρούσω για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική Πολιτεία και σε όλες τις κυβερνήσεις, να καταλάβουν ότι αυτό είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε ο Γεώργιος Ρούντας, βουλευτής Λάρισας της «Νίκης».

«Το ευρύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους, σχετίζεται με το δημογραφικό.

Άρα λοιπόν, αν όντως θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των ΕΔ και να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με ασφάλεια και σιγουριά, θα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να λύσουμε το δημογραφικό»
, επεσήμανε ακόμη ο Γ.Ρούντας.
https://karditsastakra.com/2024/12/20/% ... %b7%ce%bc/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Ιαν 2025, 20:02

10.01.2025
Δραβήσκο Σερρών: Το χωριό που κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ.
Σε μια Ελλάδα που σβήνει δημογραφικά.

Εικόνα

Ο Δραβήσκος είναι ένα χωριό του νομού Σερρών το οποίο κατέχει ένα αξιοληζέυτο ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα: Έχει ένα πρωτοφανές (δυστυχώς εκεί φτάσαμε για να απο0καλούμε πρωτοφανές το γεγονός της ύπαρξης παιδιών) αριθμό παιδιών ο οποίος φτάνει τα 220, εκ των οποίων τα 40 είναι κάτω των τριών ετών.


Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 το χωριό είχε 1.109 κατοίκους.

Σε μια χώρα όπου οι γεννήσεις το 2023 ήταν μόνο 71.455 άτομα, εκ των οποίων δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των Ελλήνων στο Γένος και η επαρχία ερημώνει το Δραβήσκο Σερρών αντιπροσωπεύει μια άλλη Ελλάδα γε3μάτη ελπίδα.

https://x.com/vatatzis4/status/1877694149635260429


https://www.pronews.gr/koinonia/dravisk ... sto-rekor/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 22 Φεβ 2025, 20:07

22/02/2025
Η Ελλάδα κατέγραψε μεγαλύτερη γήρανση πληθυσμού.

Εικόνα

Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά καταγράφει η χώρα μας. Οι Έλληνες γερνούν δυσανάλογα με τους άλλους πολίτες της ΕΕ όπως καταγράφεται στην νέα έκθεση της Eurostat. Η Ελλάδα κατέγραψε μεγαλύτερη γήρανση πληθυσμού τα τελευταία 10 χρόνια (2014-2024).


Από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προκύπτει πως την 1η Ιανουαρίου 2024 η διάμεση ηλικία των Ελλήνων ήταν στα 46,9 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισοί ήταν άνω των 46,9 ετών και οι άλλοι μισοί κάτω από το ηλικιακό αυτό όριο.

Στην Ιταλία η διάμεση ηλικία των πολιτών ήταν στα 48,7 έτη ενώ στην Πορτογαλία και την Βουλγαρία στα 47,1 έτη. Την χαμηλότερη διάμεση ηλικία στην ΕΕ είχε η Ιρλανδία (39,4 έτη).

Η διάμεση ηλικία των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στα 44,7 έτη.

Εικόνα

Χαρακτηριστικό, επίσης είναι ότι η διάμεση ηλικία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4 χρόνια σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Συνολικά στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,2 χρόνια ενώ μόνο σε δύο χώρες μειώθηκε- στην Μάλτα (-0,7 χρόνια) και την Γερμανία (-0,1 χρόνια).

Εικόνα
https://www.olympia.gr/1617661/apopsi/i ... lithysmoy/



Φεβ 21, 2025
Κρίση στους γάμους! Μειώθηκαν 50% τα τελευταία 11 χρόνια– Στοιχεία σοκ! Τι κάνει η Εκκλησία.

Εικόνα

ΓΑΜΟΙ – Τρομακτική μείωση: Ο θεσμός του γάμου φαίνεται να περνά σοβαρή κρίση στην Ελλάδα, με τα στατιστικά στοιχεία να αποκαλύπτουν μία εντυπωσιακή μείωση στους γάμους και αύξηση των διαζυγίων.


Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι γάμοι έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ μέσα σε μία δεκαετία, ενώ τα διαζύγια έχουν αυξηθεί δραματικά.

Οι αριθμοί που σοκάρουν.
Το 2009, στην Ελλάδα τελέστηκαν 59.212 γάμοι, ενώ το 2020 οι γάμοι μειώθηκαν στους 31.475, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 50%. Αντίστοιχα, τα διαζύγια αυξήθηκαν, αφού από 13.607 το 2009, το 2020 ανήλθαν σε 19.190. Αυτή η τάση υποδηλώνει ότι όλο και λιγότερα ζευγάρια επιλέγουν να παντρευτούν, ενώ περισσότερα οδηγούνται στον χωρισμό.

Γιατί μειώνονται οι γάμοι;
Η μείωση των γάμων δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραγόντων.

1. Οικονομική Ανασφάλεια.
• Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009 είχε μακροχρόνιες συνέπειες.

• Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα ενός γάμου ή να δημιουργήσουν οικογένεια.

• Η ανεργία και η επισφαλής εργασία κάνουν τους νέους πιο επιφυλακτικούς στο να δεσμευτούν.

2. Αλλαγή στις Κοινωνικές Αντιλήψεις.
• Στις νεότερες γενιές υπάρχει μία στροφή προς τη συγκατοίκηση, χωρίς την ανάγκη του γάμου.

• Ο γάμος δεν θεωρείται πλέον απαραίτητος για την κοινωνική αποδοχή ή τη δημιουργία οικογένειας.

3. Άνοδος των Πολιτικών Γάμων.
• Πολλοί αποφεύγουν τον θρησκευτικό γάμο και επιλέγουν τον πολιτικό, που είναι πιο απλός και οικονομικός.

• Η Εκκλησία φαίνεται να χάνει έδαφος ως προς την επιρροή της στον γάμο.

4. Αύξηση των Διαζυγίων.
• Οι άνθρωποι πλέον δεν διστάζουν να χωρίσουν, καθώς ο γάμος δεν θεωρείται αδιάρρηκτος δεσμός.

• Τα κοινωνικά στερεότυπα περί “αποτυχίας” του γάμου έχουν ατονήσει, με αποτέλεσμα περισσότερα ζευγάρια να χωρίζουν χωρίς δισταγμό.

Η Εκκλησία απέναντι στην κρίση του γάμου.
Η Εκκλησία έχει παραδοσιακά πρωταγωνιστικό ρόλο στον γάμο, αλλά σήμερα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μία πρόκληση: Οι θρησκευτικοί γάμοι μειώνονται και όλο και περισσότεροι επιλέγουν τον πολιτικό γάμο ή την ελεύθερη συμβίωση.

✔ Η στάση της Εκκλησίας:
Η Εκκλησία προσπαθεί να τονίσει την πνευματική διάσταση του γάμου, επισημαίνοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Αλλά είναι μυστήριο .

Σε αρκετές Μητροπόλεις γίνονται σεμινάρια προετοιμασίας για τα ζευγάρια, όπου τονίζεται η σημασία της δέσμευσης και της οικογένειας, τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στέλεχος της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

✔ Αποξένωση από τους νέους:
Παρά τις προσπάθειες, πολλοί νέοι αισθάνονται ότι η Εκκλησία δεν προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και ότι αντιμετωπίζει τον γάμο με έναν αυστηρό, παραδοσιακό τρόπο, που δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις τους. Χωρίς αυτό βέβαια να ισχύει. Καθώς για την Ορθόδοξη Εκκλησία η σημασία του μυστηρίου του γάμου είναι αυτονόητη.

✔ Πολιτικοί γάμοι και Εκκλησία:
Η Εκκλησία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αύξηση των πολιτικών γάμων, αλλά δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει την τάση. Οι θρησκευτικοί γάμοι γίνονται όλο και λιγότεροι, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Το μέλλον του γάμου στην Ελλάδα.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο γάμος δεν έχει την ίδια αξία για τους νέους όπως παλαιότερα. Η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί, εκτός αν αλλάξουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Τι μπορεί να γίνει;

✔ Η Εκκλησία μπορεί να προσαρμοστεί, δημιουργώντας έναν πιο σύγχρονο λόγο, χωρίς εκπτώσεις, για τον γάμο.

✔ Η πολιτεία θα μπορούσε να προσφέρει κίνητρα στα νέα ζευγάρια (π.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις, στήριξη νέων γονέων).

✔ Η αλλαγή στη νοοτροπία των νέων δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα, αλλά ίσως μία πιο ευέλικτη προσέγγιση από την Εκκλησία βοηθούσε στην αναζωογόνηση του θεσμού.

➡ Ο γάμος στην Ελλάδα περνά κρίση. Αν δεν αλλάξει κάτι, τα επόμενα χρόνια οι αριθμοί αυτοί μπορεί να επιδεινωθούν.
https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrogr ... -ti-kanei/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Απρ 2025, 21:05

01|04|2025
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΟΜΟΥ: ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ «ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΔΕΣ» – ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΝΩ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΓΟΡΓΑ.

Εικόνα

Συνεχίζεται η μεγάλη «φυγή» των νέων από την χώρα, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερους μισθούς στο εξωτερικό. Ένα υψηλά ειδικευόμενο εργατικό δυναμικό συνεχίζει να μεταναστεύει στο εξωτερικό, μειώνοντας έτσι και την εγχώρια παραγωγικότητα μαζί με τα άμεσα αποτελέσματα που έχει στην πληθυσμιακή εξέλιξη.


Το συνεχόμενο brain drain έχει αντίκτυπο τόσο στη δημογραφική εικόνα της Ελλάδας όσο και στην εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς δημιουργούνται κενά -συνήθως σε ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης- που δεν αναπληρώνονται από τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται για να εργαστούν στη χώρα μας, αλλά λίγοι παραμένουν.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 15 ετών συνέχισε την πτωτική του πορεία. Μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου του 2024 η μείωση έφτασε τις 5.100 άτομα, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση ξεπέρασε τις 20.000.

Είναι ανησυχητικό ότι η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από την ομάδα 30-44 ετών, την πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό της ομάδας 30-44 ετών είναι κατά κανόνα το υψηλότερο και το τρίτο τρίμηνο του 2024 ξεπέρασε το 86%.

Σε ένα τρίμηνο ο πληθυσμός αυτής της ομάδας μειώθηκε κατά 22.700 και σε ετήσια βάση η μείωση πλησίασε τις 69.000 άτομα. Σε αντιδιαστολή, τρεις ηλικιακές ομάδες εμφάνισαν αύξηση. Στην ομάδα άνω των 65 ετών η αύξηση ξεπέρασε τις 31.000 σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τη γήρανση του πληθυσμού. Είναι παρήγορο ότι η δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά προήλθε από την ομάδα 15-19 ετών που σε επίπεδο έτους έφτασε τις 21.000 άτομα.

Σε τριμηνιαία βάση η μείωση του πληθυσμού τροφοδοτήθηκε αναλογικά το ίδιο από άνδρες και γυναίκες, αλλά σε επίπεδο έτους οι γυναίκες μειώθηκαν περισσότερο (12,6 χιλ. έναντι 7,4 χιλ.). Επίσης, αύξηση εμφάνισαν οι νέοι 15- 29 ετών (9,1 χιλ. στο τρίμηνο και 14,3 χιλ. στο έτος), ενώ μειώθηκαν τα άτομα άνω των 30 ετών (22,2 χιλ. και 65,7 χιλ., αντίστοιχα).

Τέλος, έκπληξη προκαλεί η αύξηση των αλλοδαπών στον πληθυσμό σε τριμηνιαία (43,4 χιλ.) και ετήσια βάση (11,5 χιλ.), όταν αυτοί με ελληνική υπηκοότητα μειώθηκαν (48,4 χιλ. στο τρίμηνο και 31,6 χιλ. στο έτος). Η μεγαλύτερη αύξηση των αλλοδαπών στο τρίμηνο έναντι του έτους δείχνει τον εποχικό χαρακτήρα της παρουσίας τους.

Λιγοστεύουν οι εργαζόμενοι τριαντάρηδες.
Η μείωση του εργατικού δυναμικού ήταν λίγο μικρότερη από εκείνη του πληθυσμού. Σε ετήσια βάση η μείωση έφτασε τις 18,5 χιλ. άτομα και σε τριμηνιαία τις 43,1 χιλ. άτομα. Μεγάλη εκροή από το εργατικό δυναμικό σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών (67,1 χιλ. σε σύγκριση με το 2023γ) και ακολούθησαν οι ομάδες 15-19 ετών (8,9 χιλ.) και 20-24 ετών (13,7 χιλ.). Αντίθετα, ισχυρές αυξήσεις καταγράφηκαν σε ετήσια βάση στις ομάδες 45-64 ετών (54,2 χιλ.) και στην ομάδα 65+(12,4 χιλ.).

Η πλειονότητα αυτών που έφυγαν εκτός εργατικού δυναμικού στο τρίμηνο κατευθύνθηκαν στους οικονομικά μη ενεργούς, όπως φανερώνει η αύξηση αυτών κατά 38,1 χιλ., ενώ κάποιοι δεν αποκλείεται να έφυγαν από τη χώρα. Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό μειώθηκαν περίπου τέσσερις φορές ταχύτερα από τους άνδρες.

Τέλος, η αύξηση του πληθυσμού των αλλοδαπών συνοδεύτηκε από αύξηση και του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ διαδοχικών τριμήνων η αύξηση έφτασε τις 42,2 χιλ. άτομα και σε ετήσια βάση τις 6,8 χιλ. άτομα. Αντίθετα, μείωση κατέγραψε και στις δύο περιπτώσεις το εργατικό δυναμικό με ελληνική υπηκοότητα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών είναι σχεδόν σταθερό ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 70% για τα άτομα 15-64 ετών. Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα. Υπενθυμίζεται ότι, αν θέλουμε να κρατήσουμε το εργατικό δυναμικό τουλάχιστον σταθερό, πρέπει η μείωση του πληθυσμού να αντισταθμίζεται από αύξηση του ποσοστού συμμετοχής.

Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις με βάση το φύλο, το 78,4% των ανδρών ηλικίας 15-64 ετών συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 62,6%, δηλαδή περίπου 16 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο. Επομένως, οι γυναίκες είναι μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει περιθώρια αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους νέους 15-24 ετών.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα όμως, σε καμία ομάδα δεν συνέβη κάτι τέτοιο το τελευταίο έτος. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών παρέμεινε σταθερό τον τελευταίο χρόνο, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε το μέγεθος των ηλικιακών ομάδων των νέων (15-19 και 20-24 ετών) και το ποσοστό συμμετοχής τους.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf ... fksanonta/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Απρ 2025, 21:43

26 Απριλίου, 2025
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: 45.000 «ΠΡΩΤΑΚΙΑ» ΛΙΓΟΤΕΡΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ 2025 – ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ, ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ.

Εικόνα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σιωπηλή κρίση που δεν περιορίζεται σε αριθμούς, αλλά απειλεί την ίδια την ψυχή του έθνους: την υπογεννητικότητα. Τα σχολεία μας, κάποτε γεμάτα από παιδικές φωνές, σήμερα μετρούν άδεια θρανία, και τα στοιχεία είναι αμείλικτα.


Το Σεπτέμβριο του 2025, περίπου 45.000 λιγότερα πρωτάκια θα περάσουν την πόρτα της Α’ Δημοτικού σε σύγκριση με το 2010, αποτυπώνοντας μια πτώση που δεν είναι απλώς στατιστική, αλλά υπαρξιακή. Πώς φτάσαμε εδώ, και πώς μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον όταν τα παιδιά μας εξαφανίζονται;

Μια Δημογραφική Τραγωδία με Πρόσωπο Παιδιού.
Τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και της ΕΛΣΤΑΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: από τις 120.000 εγγραφές στην Α’ Δημοτικού το 2010, σήμερα υπολογίζονται μόλις 75.000 για το 2024, με περαιτέρω μείωση το 2025. Από αυτά, 60.000 παιδιά ελληνικής ιθαγένειας και 9.000 αλλοδαπής θα γεμίσουν –ή μάλλον, θα αφήσουν μισοάδεια– τα σχολικά τμήματα. Η πτώση αγγίζει το 37% σε μόλις 15 χρόνια, και η εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή όταν εξετάσουμε την αναλογία γεννήσεων-θανάτων: για κάθε παιδί που γεννιέται, δύο άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή. Αυτή η μαθηματική ψυχρότητα αποκρύπτει μια οδυνηρή αλήθεια: η Ελλάδα γερνάει, μικραίνει, σβήνει.

Η κρίση δεν περιορίζεται στις μεγάλες πόλεις. Στην περιφέρεια και τα νησιά, σχολεία μετρούν μονοψήφιο αριθμό μαθητών, ενώ άλλα κλείνουν οριστικά, μετατρεπόμενα σε εκλογικά κέντρα ή αποθήκες. Η συγχώνευση τμημάτων είναι πλέον καθημερινότητα, αλλά τι σημαίνει αυτό για τις τοπικές κοινότητες; Ένα σχολείο δεν είναι απλώς ένα κτίριο· είναι ο παλμός ενός χωριού, η ελπίδα για το αύριο. Όταν τα παιδιά εξαφανίζονται, μαζί τους χάνεται η ζωή, η συνέχεια, η ίδια η ταυτότητα του τόπου.

Η Επόμενη Πληγή: Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η υπογεννητικότητα δεν σταματά στα δημοτικά. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιούν για ένα «κύμα» μείωσης που ήδη πλήττει τα γυμνάσια και σύντομα θα φτάσει στα λύκεια. Το 2023-2024, η εισροή μαθητών του 2011 στο γυμνάσιο ήταν κατά 11.874 μικρότερη από τις αποφοιτήσεις του 2008. Το 2024-2025, η διαφορά έφτασε τις 17.562, και το 2025-2026 προβλέπεται να αγγίξει τις 20.632. Μέχρι το 2026-2027, ο μαθητικός πληθυσμός στα γυμνάσια θα έχει συρρικνωθεί κατά 64.347 σε σχέση με το 2022-2023. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απλώς στατιστικά· είναι το μέλλον μας που συρρικνώνεται, θρανίο με θρανίο.

Ένα Έθνος σε Κίνδυνο.
Η μετανάστευση νέων Ελλήνων σε αναπαραγωγική ηλικία, η οικονομική ανασφάλεια και η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης για τις οικογένειες συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί τη δημογραφική μας επιβίωση. Οι διευθυντές σχολείων αναφέρουν όχι μόνο λιγότερους μαθητές, αλλά και αυξημένες ανάγκες για παιδιά με ειδικές απαιτήσεις, γεγονός που επιβαρύνει ένα ήδη εύθραυστο σύστημα. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με τόσο λίγους μαθητές; Πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή όταν ο πληθυσμός μας συρρικνώνεται με τέτοιο ρυθμό;

Ένα Κάλεσμα για Δράση.
Η υπογεννητικότητα δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της Παιδείας· είναι μια εθνική κρίση που απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση. Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα ενισχύσουν τις οικογένειες, θα δώσουν κίνητρα στους νέους να μείνουν στη χώρα και θα επαναφέρουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μέλλον. Διότι κάθε άδειο θρανίο, κάθε κλειστό σχολείο, κάθε παιδί που δεν γεννιέται είναι ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς την Ελλάδα όπως τη γνωρίζουμε. Αν δεν δράσουμε τώρα, πότε;
https://karditsastakra.com/2025/04/26/% ... %b9%ce%b1/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Δημογραφικο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 28 Απρ 2025, 21:15

27.04.2025
Ελλάδα: Τραγικά τα στοιχεία του ΟΗΕ – Τρίτη στον κόσμο στη μείωση του πληθυσμού της!
Οι Έλληνες στο γένος εξαφανίζονται.

Εικόνα

Τραγικοί είναι οι δείκτες της μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδας η οποία πλέ3ον κατατάσσεται τρίτη (!) σε όλο τον κόσμο, μετά την Ουκρανία και τα νησιά Tuvalu. Και αν οι δύο προαναφερόμενες χώρες χάνουν πληθυσμό δικαιολογημένα η πρώτη εξαιτίας του πολέμου η δε δεύτερη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων στον Ειρηνικό, η Ελλάδα τι δικαιολογία έχει;


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για την περίοδο 2022-2023 η Ουκρανία ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 8,1%, των νήσων Tuvalu κατά 1,8% και της Ελλάδας που φιγουράρει «περήφανη» στην τρίτη θέση κατά 1,6%.

Εάν στη μείωση του πληθυσμού συνυπολογιστούν οι καθημερινές αφίξεις λαθρομεταναστών αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων στο γένος εξαφανίζεται με δραματικούς ρυθμούς.

Εικόνα

https://x.com/SonsuzVeri/status/1896244056121909731

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/e ... ysmou-tis/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών