Βουλευτής της Νίκης εισέβαλε στην Εθνική πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθεματα

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 35933
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Βουλευτής της Νίκης εισέβαλε στην Εθνική πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθεματα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 21 Μαρ 2025, 15:38

Antipnevma έγραψε:
19 Μαρ 2025, 15:56
Golden Age έγραψε:
14 Μαρ 2025, 15:20
Antipnevma έγραψε:
14 Μαρ 2025, 12:45


Ο κομμουνισμός είναι ιθαγενές κίνημα στον δυτικό κόσμο. Δεν γεννήθηκε λόγω της NKVD. Στην Αμερική ο κομμουνισμός έφτασε μέσω Γερμανών μεταναστών τον 19ο αιώνα.

Ο επαναστάτης δεν είναι επαναστάτης μόνο όταν τον συμφέρει. Έχει το καθήκον να πολεμήσει μέχρις εσχάτων και για να πολεμήσεις μέχρις εσχάτων πρέπει πρώτα να έχεις οπλισμό. Η παράδοση του οπλισμού ήταν κολοσσιαίο πολιτικό σφάλμα και άλλωστε όπως έδειξαν τα γεγονότα δεν οφέλησε σε τίποτα τους κομμουνιστές.

Η επικράτηση του ΕΛΑΣ ήταν δυνατή γιατί η πλειοψηφία του κόσμου στην ύπαιθρο τον στήριζε. Χρειαζόταν όμως μια ηγεσία πολύ ανώτερη από αυτήν που είχε. Οι Κορεάτες κατάφεραν να κρατήσουν την μισή χώρα τους ελεύθερη απέναντι σε μια γιγαντίαια αμερικανική υπεροπλία γιατί είχαν την στήριξη των μαζών και ικανούς ηγέτες. Το ίδιο μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα με την στήριξη της Γιουγκοσλαβίας αν ο ΕΛΑΣ είχε ηγέτες ανάλογου διαμετρήμετος με τους Κορεάτες.

Αφού ο κόσμος 'διψούσε για λευτεριά' γιατί επέλεξαν οι πολίτες της ΕΣΣΔ μέσω ψηφοφορίας να συντηρήσουν την Ένωση; Η ΕΣΣΔ κρατήθηκε τόσα χρόνια λόγω στήριξης του απλού κόσμου. Όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως διατηρούνται επειδή οι δυνάμεις στην κοινωνία που θέλουν να τις συντηρήσουν ή τουλάχιστον τις ανέχονται παθητικά έχουν την πλειοψηφία κι όχι επειδή υπάρχει μια παντοδύναμη κλίκα όπως νομίζει η αστική φαντασία. Η συντήρηση κάθε εξουσίας (είτε κομμουνιστικής είτε όχι) απαιτεί συνεργασία με τον λαό όμως η αυτοαναίρεσή της εξουσίας μπορεί να γίνει και εντελώς ερήμην του λαού εκ των έσω όπως και έγινε στην ΕΣΣΔ.

Όπως έχουν δείξει νεώτεροι μη κομμουνιστές ιστορικοί είναι προπαγανδιστικός μύθος ότι η ΕΣΣΔ κυβερνούσε αποκλειστικά ή κυρίως λόγω του φόβου. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να συντηρείται έτσι. Όσο λυπηρό και να φαντάζει στους αντικομμουνιστές είναι μια πραγματικότητα ότι περισσότεροι άνθρωποι στήριζαν τα μέτρα καταστολής του Στάλιν παρά τα φοβόντουσαν οι ίδιοι προσωπικά. Ακόμα και σήμερα η ΕΣΣΔ έχει πολλούς φανατικούς υποστηρικτές στην Ρωσία. Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα ως προς τον αριθμό μελών στην καπιταλιστική Ρωσία είναι το κομμουνιστικό άσχετα του αν δεν έχει προοπτικές εξουσίας.

Όχι ποτέ δεν πεινούσε ο κόσμος στην ΕΣΣΔ. Δεν ήταν μπανανία όπως έχει γίνει εν μέρει η σημερινή Ρωσία. Πείνα και μαζική μιζέρια υπάρχει μια χαρά στην Αμερική. Άλλωστε η σημερινή Αμερική έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά υποσιτισμού από την σημερινή Κούβα. Οι ίδιες οι μελέτες της CIA την δεκαετία του 60 είχαν δείξει ότι οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες αλλά η μελέτη παραδέχτηκε ότι η σοβιετική δίαιτα ήταν πιο θρεπτική.

Σήμερα είναι που υποφέρει ο κόσμος στην πρώην ΕΣΣΔ επειδή έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις που δεν ήταν επικερδείς στην βάση του καπιταλισμού. Ο απλός λαός στην Ρωσία το ξέρει και το έχει νιώσει στο πετσί του ότι η μετάβαση στον καπιταλισμό έφερε ακραία φτώχεια στην μέγιστη πλειοψηφία και σε μερικές περιοχές έφερε ουσιαστικό αφανισμό των δομών του σύγχρονου πολιτισμού. Οι επαγγελίες των αντικομμουνιστών εντός του κόμματος που υπόσχονταν ανύψωση του βιοτικού επιπέδου αν παραμεριστεί η σχεδιασμένη οικονομία διαψεύστηκαν παταγωδώς. Το όνομα 'φιλελευθερισμός' θεωρείται ένα σκουπίδι στην Ρωσία για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Το ίδιο πράγμα εξηγεί και γιατί τόσο λίγοι συγκινήθηκαν από το δράμα του Ναβάλνι.

Ποιά καταστολή; Το κόμμα της Αλβανίας ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε επειδή οι διάδοχοι του Χότζα (που δεν ήταν πραγματικοί κομμουνιστές) παρασυρόμενοι από το κλίμα των ημερών επέτρεψαν τον πολιτικό πλουραλισμό. Τίποτε δεν έκαναν για να κρατηθούν. Η καταστολή σταμάτησε τελείως μετά τον θάνατο του Χότζα. Η κομμουνιστική Αλβανία πλήρωσε όλες τις δεκαετίες που έβριζε την Σοβιετική Ένωση και η μετακομμουνιστική Αλβανία πληρώνει μέχρι και σήμερα το λάθος των διαδόχων του Χότζα να επιτρέψουν την αυτοκατάργηση του κόμματος επειδή πίστεψαν στην προπαγάνδα του εχθρού. Η σημερινή Αλβανία είναι κατεστραμμένη από την μαζική μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Τίποτε από αυτά δεν θα υπήρχε αν το κόμμα κρατιόταν.

Αντίθετα οι ηγεσίες της Βόρεια Κορέας, του Βιετνάμ, του Λάος, της Κούβας και φυσικά της Κίνας φάνηκαν ανώτερες των περιστάσεων και για αυτό κρατιούνται μέχρι και σήμερα έχοντας φτύσει κάθε ιδέα και έννοια πολιτικού και οικονομικού φιλελευθερισμού. Με σιδηρό νεύρο, πειθαρχία, ακλόνητη πίστη στον κομμουνισμό, ικανότητα να δεχτείς κάθε φόρο αίματος και αναλγησία απέναντι στους εχθρούς όλα κρατιούνται. Όταν παραδίδεις οπλισμό όπως κάνουν οι μπουχέσες δεν κρατιέται τίποτε.
Στις ΗΠΑ η NKVD έβαζε κομμουνιστές να κάνουν προπαγάνδα κατα του πολέμου στην Κορέα, όπως χρόνια αργότερα έκανε η KGB με αντίστοιχους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Απλά στον πόλεμο της Κορέας υπήρχε ο Μακάρθυ που τους ξετρύπωνε και τους σταματούσε. Κι έτσι σώθηκε η μισή Κορέα απο τον κομμουνιστικό ζυγό, παρότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ εκεί είχαν να αντιμετωπίσουν τον υπερπολλαπλάσιό τους κινεζικό στρατό και την σοβιετική υπεροπλία. Έτσι οι Κορεάτες κατάφεραν να κρατήσουν την μισή χώρα τους ελεύθερη απο τον κομμουνιστικό ζυγό. Κάτι που δεν το κατάφεραν οι Βιετναμέζοι στο Νότιο Βιετνάμ, λόγω της προπαγάνδας και της δουλειάς που έκανε η KGB στην αμερικανική κοινωνία. Αλλά τότε δυστυχώς δεν υπήρχε Μακάρθυ να την σταματήσει.

Αν το ΚΚΕ πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τα Δεκεμβριανά, θα συνέχιζε τον πόλεμο. Όταν είδε ότι οι Βρεττανοί το άλλαξαν αυτό, το σταμάτησε. Εκτός κι αν πήρε εντολή απο την ΕΣΣΔ για την συμφωνία της Βάρκιζας...

Το καθεστώς της ΕΣΣΔ κρατούσε χάρη στην τρομοκράτηση και την προπαγάνδα. Αλλά ο κόσμος πεινούσε. Όποιος δει βίντεο απο τα τέλη της δεκαετίας του '80, θα τους δει πεινασμένους. Μέχρι και τους στρατιώτες. Δεν έβγαινε άλλο, δεν προχωρούσε η κατάσταση. Γι' αυητό κι ο κόσμος απεδέχθη με χαρά την διάλυσή της.

Στην Αλβανία και ο Αλία συνέχισε την σκληρή καταστολή του Χότζα. Τα πράγματα άλλαξαν το '90, μετά απο μια μαζική παναλβανική εξέγερση κατα του καθεστώτος. Τότε ο Αλία χαλάρωσε το καθεστώς και υποσχέσθηκε μετάβαση στην δημολκρατία, όπως και έγινε μερικά χρόνια αργότερα. Εαν πεις σε Αλβανούς που έζησαν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι ο κομμουνισμός ήταν καλός, γελάνε.

Οι επαναπομείνασες κομμουνιστικές χώρες μετάλλαξαν το οικονομικό τους σύστημα και ειδικά η Κίνα έχει στραφεί στον καπιταλισμό. Έτσι επιβιώνουν τα καθεστώτα αυτά.
Η ισοπαλία στην Κορέα και η ήττα των καπιταλιστών στο Βιετνάμ δεν οφείλεται στην επιρροή της αντιπολεμικής προπαγάνδας στην Αμερική. Μόνο οι Αμερικανοί σοβινιστές, κανένας σοβαρός Αμερικανός ιστορικός δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στην σθεναρή αντίσταση των χωρικών εναντίον των προνομιούχων υπό την ηγεσία των ντόπιων και ξένων κομμουνιστών και στην ανικανότητα των Αμερικανών να συνεχίσουν αυτούς τους πολέμους για οικονομικούς κατά βάση λόγους.

Αυτό γιατί μια καπιταλιστική οικονομία δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μεγάλης κλίμακας πόλεμο για πάρα πολύ ιδιαίτερα υπό συνθήκες ύφεσης. Τα καπιταλιστικά έθνη της Ευρώπης επί Α Παγκόσμιου δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν έναν τέτοιο φονικότατο πόλεμο αν δεν διέθεταν τεράστιες αυτοκρατορίες να τα συνδράμουν (συν τα Αμερικανικά κεφάλαια). Κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία δεν θα μπορούσε να κρατηθεί αν η οικονομία της δεν βασιζόταν στα φέουδα των στρατοκρατών Junkers, στην δουλεία ξένων εργατών και την συνδρομή διαφόρων κρατών που διατηρούσαν έντονο ημιφεουδαλικό χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με την Γερμανία στην οποία αντιδραστικές κοινωνικές ομάδες όπως οι Junkers κυριαρχούσαν επι των αστών, τα έθνη με πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι γενικά αντιπολεμικά όχι για ηθικούς λόγους αλλά επειδή δεν τα συμφέρει να εμπλακούν σε δαπανηρές χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις για πολύ. Προτιμούν να επιβάλλονται με ύπουλα μέσα (όπως επιβλήθηκαν στην Ουκρανία μέσω χρηματοδότησης των φασιστών) και να εξοπλίζουν εγκληματίες από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία μιας κοινωνίας για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους.

Ο καπιταλισμός είναι αναγκασμένος να αποφεύγει όσο μπορεί τις σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις γιατί κάθε στρατιώτης που φεύγει για το μέτωπο αφαιρεί από τις επιχειρήσεις κέρδη και επιπλέον η απομάκρυνση του ή ο ενδεχόμενος θάνατός του υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας. Για ορισμένους λόγους στους οποίους δεν θα υπεισέλθω εδώ ο καπιταλισμός έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τον θεσμό της πυρηνικής οικογένειας από προηγούμενα κοινωνικοοικονομικά συστήματα. Το έθιμο των Αμερικανών να αλλάζουν ζευγάρια (swinging) που διακωμωδείται στην διαφήμιση του twix προέκυψε από τις βαρειές απώλειες των Αμερικανών πιλότων κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Η δε σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 60 δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ζημιά που υπέστη η συνοχή της αμερικανικής οικογένειας κατά τον Β' παγκόσμιο.

Καμία αλβανική αντίσταση δεν ανάγκασε τους κομμουνιστές να γίνουν 'δημοκράτες'. Υπό την εντύπωση της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ οι κομμουνιστές έπαψαν να πιστεύουν στο σύστημά τους και έχασαν την βούληση επιβολής. Στην Γιουγκοσλαβία ο σοσιαλισμός καταστράφηκε λόγω του φασιστικού εθνικισμού και της Αμερικής. Ιδιαίτερα η Γερμανία πίεσε παρά πολύ για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επειδή η συγκεκριμένη σοσιαλιστική χώρα είχε καπιταλιστική οικονομία και ανταγωνίζονταν γερμανικές επιχειρήσεις.

Οι Κινέζοι μπορεί να έχασαν την πίστη στην ικανότητα της σχεδιασμένης οικονομίας να παράξει ανάπτυξη όμως ποτέ δεν πίστεψαν στην προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού και για αυτό επιβίωσαν. Ποτέ δεν επέτρεψαν πολιτικό και οικονομικό φιλελευθερισμό. Άμα διαβάσεις κείμενα του Ντενγκ θα δεις ότι οι ιδέες του ήταν πιο κοντά στους σοσιαλδημοκράτες της παλιάς σχολής παρά σε αυτές των διαφόρων καπιταλιστικών σχολών.

Μπορεί να υπάρχει όντως καπιταλισμός στην Κίνα όμως είναι ένας σοσιαλιστικός δηλαδή κρατικά σχεδιασμένος καπιταλισμός και όχι ένας φιλελεύθερος καπιταλισμός όπως τον θέλουν οι ΗΠΑ. Στην Κίνα ακόμα και δισεκατομμυριούχος να είσαι μπορεί να εκτελεστείς άμα δεν ακολουθείς τις διαταγές του κομμουνιστικού κόμματος. Ο στόχος της Κίνας είναι να υπερκεράσει πάνω στην καπιταλιστική βάση παραγωγής τον δυτικό καπιταλισμό και να γίνει το νέο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό κέντρο. Προκειμένου όμως να το κάνει αυτό πρέπει αναγκαστικά να λάβει κάποια μέτρα προστασίας των καπιταλιστών της εναντίον των δυτικών καπιταλιστών και άρα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί ορισμένες σοσιαλιστικές πολιτικές. Η πολιτική ιδιοφυΐα του Ντεγκ είναι ότι κατάλαβε ότι δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τους καπιταλιστές αν παίζεις με τους κανόνες που ορίζουν αυτοί.

Η διαφορά της πολιτικής που ακολουθεί η Κίνα με τον κομμουνισμό είναι ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί οικονομικά τους καπιταλιστές αλλά να εξοντώσει θεσμικά τους θεσμούς που παράγουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δηλαδή να φέρει κοσμοϊστορική αλλαγή στην δόμηση των κοινωνικών σχέσεων. Οι κομμουνιστές οργανώνουν την οικονομική δραστηριότητα πάνω στην βάση της συνεργασίας των παραγωγικών μονάδων και των ατόμων με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι στην βάση του ανταγωνισμού με σκοπό το κέρδος. Επομένως δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον καπιταλισμό οικονομικά. Μπορούν μόνο να τον ανταγωνιστούν πολιτικά.

Πρόσεξε όμως. Όταν η Κίνα φέρνει έναν καπιταλιστή στο έδαφος της και του παρέχει φτηνούς εργάτες για να βγάλει υπερκέρδη τον αναγκάζει να δώσει ένα ακριβό αντάλλαγμα. Τον αναγκάζει να παραδώσει την τεχνολογία του. Το κομμουνιστικό κόμμα το κάνει αυτό, δεν το κάνει κάποιος άλλος. Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στην Κίνα να ανταγωνίζεται πολιτικά τους καπιταλιστές. Αυτός ο μηχανισμός ήταν απαραίτητος για να μπορέσει να γίνει η Κίνα αυτό που είναι σήμερα. Χωρίς το κομμουνιστικό κόμμα η Κίνα θα ήταν οικονομικά κάτι πιο κοντά στην Ινδία: ένα έθνος σκουπίδι και όχι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των ΗΠΑ.

Και στην Ρωσία οτιδήποτε λειτουργεί στην βιομηχανία σήμερα η ΕΣΣΔ το έφτιαξε. Ένας κομμουνιστής πολιτικός το είχε πει στον Πούτιν αυτό και ο Πούτιν του είπε 'αφού λειτουργούσαν όλα καλά τότε γιατί την καταστρέψατε;'. Ο Πούτιν δηλαδή γνωρίζει αυτό που δεν γνωρίζεις εσύ. Γνωρίζει ότι τα ίδια τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος κατέστρεψαν την Σοβιετική Ένωση, δεν τους το επέβαλε κάποιος άλλος. Παραβλέπει βέβαια ότι τα συγκεκριμένα μέλη ήταν αντικομμουνιστές επηρεασμένοι ειδικά από την αυστριακή σχολή οικονομικών που κυριαρχούσε επί Γκορμπατσόφ στις τάξεις των σοβιετικών οικονομολόγων.
Διαχωρίζω την Κορέα απο το Βιετνάμ. Η Νότια Κορέα σώθηκε γιατί λόγο του Μακάρθυ η αντιπολεμική προπαγάνδα δεν πέρασε στην αμερικανική κοινωνία κι έτσι οι Αμερικάνοι πολέμησαν μέχρι να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Στο Βιετνάμ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η εκστρατεία της KGB και των εργαλείων της εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ πέτυχε και έτσι η αμερικανική κοινωνία πίεσε την κυβέρνηση να αποσυρθεί απο τον πόλεμο.

Στην Ουκρανία κάνεις λάθος.Δεν υπάρχει κάποια "ύπουλη επιβολή". Απλώς οι δυτικοί δεν ανακατεύονται στρατιωτικά στον πόλεμο γιατί η Ρωσία έχει πυρηνικά (συν το γεγονός ότι οι στρατοί των Ευρωπαίων έχουν παρακμάσει και αυτό φαίνεται και τώρα που ζητούν απο την στρατιωτικά ακμαία Τουρκία να γίνει εταίρος στην ευρωπαϊκή άμυνα).

Η Κίνα θυμίζει λίγο φασισμό ως προς τον σοσιαλισμό της, με την διαφορά ότι έχει γίνει πολύ πιο καπιταλιστική και είναι ο παράδεισος για ξένους επενδυτές.

Διαφωνώ πάντως στο ότι η εξέλιξη της Κίνας θα ήταν σαν την Ινδία αν δεν είχαν καταλάβει την εξουσία οι κομμουνιστές. Υπάρχει η Ταϊβάν, όπου είχε μείνει στα χέρια της Κουομιντάγκ και έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της διεθνούς απομόνωσης.

Τώρα όσον αφορά την Αλβανία, ισχύει ότι και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Τα καθεστώτα δεν επέμειναν στην προσπάθεια επιβολής λόγω της φτώχειας που είχαν διασπείρει στις κοινωνίες, οι οποίες είχαν στραφεί καθολικά εναντίον τους.

Ακόμη και στην Ρωσία, ο Γιέλτσιν (κι αυτός άλλοτε στέλεχος του ΚΚΣΕ), δεν συνομώτησε και ανέτρεψε τον Γκορμπατσώφ σε μια ευνομούμενη χώρα, αλλά μέσα σε συνθήκες φτώχειας.

Και να σου υπενθυμίσω ότι όταν προηγουμένως βαθυκομματικοί και οι στρατιωτικοί έκαναν το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσώφ για να σταματήσουν την Περεστρόικα και να επαναφέρουν το προηγούμενο μοντέλο που κρατούσε την χώρα τους στην φτώχεια, ο κόσμος βγήκε στους δρόμμους με τον Γιέλτσιν και τους σταμάτησε και το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσώφ τελείωσε. Δεν ήταν θέμα συνομοσιών δηλαδή, υπήρχαν οι αντικειμενικές κοινωνικές συνθήκες που το απαιτούσαν αυτό.

Άβαταρ μέλους
Saturn
Δημοσιεύσεις: 12278
Εγγραφή: 21 Ιουν 2023, 08:35
Phorum.gr user: Saturn

Re: Βουλευτής της Νίκης εισέβαλε στην Εθνική πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθεματα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn » 21 Μαρ 2025, 22:05

Pillars έγραψε:
20 Μαρ 2025, 19:37

δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς

Άβαταρ μέλους
Antipnevma
Δημοσιεύσεις: 1931
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2020, 12:11

Re: Βουλευτής της Νίκης εισέβαλε στην Εθνική πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθεματα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antipnevma » 26 Μαρ 2025, 17:56

Golden Age έγραψε:
21 Μαρ 2025, 15:38
Antipnevma έγραψε:
19 Μαρ 2025, 15:56
Golden Age έγραψε:
14 Μαρ 2025, 15:20


Στις ΗΠΑ η NKVD έβαζε κομμουνιστές να κάνουν προπαγάνδα κατα του πολέμου στην Κορέα, όπως χρόνια αργότερα έκανε η KGB με αντίστοιχους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Απλά στον πόλεμο της Κορέας υπήρχε ο Μακάρθυ που τους ξετρύπωνε και τους σταματούσε. Κι έτσι σώθηκε η μισή Κορέα απο τον κομμουνιστικό ζυγό, παρότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ εκεί είχαν να αντιμετωπίσουν τον υπερπολλαπλάσιό τους κινεζικό στρατό και την σοβιετική υπεροπλία. Έτσι οι Κορεάτες κατάφεραν να κρατήσουν την μισή χώρα τους ελεύθερη απο τον κομμουνιστικό ζυγό. Κάτι που δεν το κατάφεραν οι Βιετναμέζοι στο Νότιο Βιετνάμ, λόγω της προπαγάνδας και της δουλειάς που έκανε η KGB στην αμερικανική κοινωνία. Αλλά τότε δυστυχώς δεν υπήρχε Μακάρθυ να την σταματήσει.

Αν το ΚΚΕ πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τα Δεκεμβριανά, θα συνέχιζε τον πόλεμο. Όταν είδε ότι οι Βρεττανοί το άλλαξαν αυτό, το σταμάτησε. Εκτός κι αν πήρε εντολή απο την ΕΣΣΔ για την συμφωνία της Βάρκιζας...

Το καθεστώς της ΕΣΣΔ κρατούσε χάρη στην τρομοκράτηση και την προπαγάνδα. Αλλά ο κόσμος πεινούσε. Όποιος δει βίντεο απο τα τέλη της δεκαετίας του '80, θα τους δει πεινασμένους. Μέχρι και τους στρατιώτες. Δεν έβγαινε άλλο, δεν προχωρούσε η κατάσταση. Γι' αυητό κι ο κόσμος απεδέχθη με χαρά την διάλυσή της.

Στην Αλβανία και ο Αλία συνέχισε την σκληρή καταστολή του Χότζα. Τα πράγματα άλλαξαν το '90, μετά απο μια μαζική παναλβανική εξέγερση κατα του καθεστώτος. Τότε ο Αλία χαλάρωσε το καθεστώς και υποσχέσθηκε μετάβαση στην δημολκρατία, όπως και έγινε μερικά χρόνια αργότερα. Εαν πεις σε Αλβανούς που έζησαν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι ο κομμουνισμός ήταν καλός, γελάνε.

Οι επαναπομείνασες κομμουνιστικές χώρες μετάλλαξαν το οικονομικό τους σύστημα και ειδικά η Κίνα έχει στραφεί στον καπιταλισμό. Έτσι επιβιώνουν τα καθεστώτα αυτά.
Η ισοπαλία στην Κορέα και η ήττα των καπιταλιστών στο Βιετνάμ δεν οφείλεται στην επιρροή της αντιπολεμικής προπαγάνδας στην Αμερική. Μόνο οι Αμερικανοί σοβινιστές, κανένας σοβαρός Αμερικανός ιστορικός δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στην σθεναρή αντίσταση των χωρικών εναντίον των προνομιούχων υπό την ηγεσία των ντόπιων και ξένων κομμουνιστών και στην ανικανότητα των Αμερικανών να συνεχίσουν αυτούς τους πολέμους για οικονομικούς κατά βάση λόγους.

Αυτό γιατί μια καπιταλιστική οικονομία δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μεγάλης κλίμακας πόλεμο για πάρα πολύ ιδιαίτερα υπό συνθήκες ύφεσης. Τα καπιταλιστικά έθνη της Ευρώπης επί Α Παγκόσμιου δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν έναν τέτοιο φονικότατο πόλεμο αν δεν διέθεταν τεράστιες αυτοκρατορίες να τα συνδράμουν (συν τα Αμερικανικά κεφάλαια). Κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία δεν θα μπορούσε να κρατηθεί αν η οικονομία της δεν βασιζόταν στα φέουδα των στρατοκρατών Junkers, στην δουλεία ξένων εργατών και την συνδρομή διαφόρων κρατών που διατηρούσαν έντονο ημιφεουδαλικό χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με την Γερμανία στην οποία αντιδραστικές κοινωνικές ομάδες όπως οι Junkers κυριαρχούσαν επι των αστών, τα έθνη με πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι γενικά αντιπολεμικά όχι για ηθικούς λόγους αλλά επειδή δεν τα συμφέρει να εμπλακούν σε δαπανηρές χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις για πολύ. Προτιμούν να επιβάλλονται με ύπουλα μέσα (όπως επιβλήθηκαν στην Ουκρανία μέσω χρηματοδότησης των φασιστών) και να εξοπλίζουν εγκληματίες από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία μιας κοινωνίας για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους.

Ο καπιταλισμός είναι αναγκασμένος να αποφεύγει όσο μπορεί τις σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις γιατί κάθε στρατιώτης που φεύγει για το μέτωπο αφαιρεί από τις επιχειρήσεις κέρδη και επιπλέον η απομάκρυνση του ή ο ενδεχόμενος θάνατός του υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας. Για ορισμένους λόγους στους οποίους δεν θα υπεισέλθω εδώ ο καπιταλισμός έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τον θεσμό της πυρηνικής οικογένειας από προηγούμενα κοινωνικοοικονομικά συστήματα. Το έθιμο των Αμερικανών να αλλάζουν ζευγάρια (swinging) που διακωμωδείται στην διαφήμιση του twix προέκυψε από τις βαρειές απώλειες των Αμερικανών πιλότων κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Η δε σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 60 δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ζημιά που υπέστη η συνοχή της αμερικανικής οικογένειας κατά τον Β' παγκόσμιο.

Καμία αλβανική αντίσταση δεν ανάγκασε τους κομμουνιστές να γίνουν 'δημοκράτες'. Υπό την εντύπωση της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ οι κομμουνιστές έπαψαν να πιστεύουν στο σύστημά τους και έχασαν την βούληση επιβολής. Στην Γιουγκοσλαβία ο σοσιαλισμός καταστράφηκε λόγω του φασιστικού εθνικισμού και της Αμερικής. Ιδιαίτερα η Γερμανία πίεσε παρά πολύ για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επειδή η συγκεκριμένη σοσιαλιστική χώρα είχε καπιταλιστική οικονομία και ανταγωνίζονταν γερμανικές επιχειρήσεις.

Οι Κινέζοι μπορεί να έχασαν την πίστη στην ικανότητα της σχεδιασμένης οικονομίας να παράξει ανάπτυξη όμως ποτέ δεν πίστεψαν στην προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού και για αυτό επιβίωσαν. Ποτέ δεν επέτρεψαν πολιτικό και οικονομικό φιλελευθερισμό. Άμα διαβάσεις κείμενα του Ντενγκ θα δεις ότι οι ιδέες του ήταν πιο κοντά στους σοσιαλδημοκράτες της παλιάς σχολής παρά σε αυτές των διαφόρων καπιταλιστικών σχολών.

Μπορεί να υπάρχει όντως καπιταλισμός στην Κίνα όμως είναι ένας σοσιαλιστικός δηλαδή κρατικά σχεδιασμένος καπιταλισμός και όχι ένας φιλελεύθερος καπιταλισμός όπως τον θέλουν οι ΗΠΑ. Στην Κίνα ακόμα και δισεκατομμυριούχος να είσαι μπορεί να εκτελεστείς άμα δεν ακολουθείς τις διαταγές του κομμουνιστικού κόμματος. Ο στόχος της Κίνας είναι να υπερκεράσει πάνω στην καπιταλιστική βάση παραγωγής τον δυτικό καπιταλισμό και να γίνει το νέο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό κέντρο. Προκειμένου όμως να το κάνει αυτό πρέπει αναγκαστικά να λάβει κάποια μέτρα προστασίας των καπιταλιστών της εναντίον των δυτικών καπιταλιστών και άρα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί ορισμένες σοσιαλιστικές πολιτικές. Η πολιτική ιδιοφυΐα του Ντεγκ είναι ότι κατάλαβε ότι δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τους καπιταλιστές αν παίζεις με τους κανόνες που ορίζουν αυτοί.

Η διαφορά της πολιτικής που ακολουθεί η Κίνα με τον κομμουνισμό είναι ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί οικονομικά τους καπιταλιστές αλλά να εξοντώσει θεσμικά τους θεσμούς που παράγουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δηλαδή να φέρει κοσμοϊστορική αλλαγή στην δόμηση των κοινωνικών σχέσεων. Οι κομμουνιστές οργανώνουν την οικονομική δραστηριότητα πάνω στην βάση της συνεργασίας των παραγωγικών μονάδων και των ατόμων με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι στην βάση του ανταγωνισμού με σκοπό το κέρδος. Επομένως δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον καπιταλισμό οικονομικά. Μπορούν μόνο να τον ανταγωνιστούν πολιτικά.

Πρόσεξε όμως. Όταν η Κίνα φέρνει έναν καπιταλιστή στο έδαφος της και του παρέχει φτηνούς εργάτες για να βγάλει υπερκέρδη τον αναγκάζει να δώσει ένα ακριβό αντάλλαγμα. Τον αναγκάζει να παραδώσει την τεχνολογία του. Το κομμουνιστικό κόμμα το κάνει αυτό, δεν το κάνει κάποιος άλλος. Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στην Κίνα να ανταγωνίζεται πολιτικά τους καπιταλιστές. Αυτός ο μηχανισμός ήταν απαραίτητος για να μπορέσει να γίνει η Κίνα αυτό που είναι σήμερα. Χωρίς το κομμουνιστικό κόμμα η Κίνα θα ήταν οικονομικά κάτι πιο κοντά στην Ινδία: ένα έθνος σκουπίδι και όχι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των ΗΠΑ.

Και στην Ρωσία οτιδήποτε λειτουργεί στην βιομηχανία σήμερα η ΕΣΣΔ το έφτιαξε. Ένας κομμουνιστής πολιτικός το είχε πει στον Πούτιν αυτό και ο Πούτιν του είπε 'αφού λειτουργούσαν όλα καλά τότε γιατί την καταστρέψατε;'. Ο Πούτιν δηλαδή γνωρίζει αυτό που δεν γνωρίζεις εσύ. Γνωρίζει ότι τα ίδια τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος κατέστρεψαν την Σοβιετική Ένωση, δεν τους το επέβαλε κάποιος άλλος. Παραβλέπει βέβαια ότι τα συγκεκριμένα μέλη ήταν αντικομμουνιστές επηρεασμένοι ειδικά από την αυστριακή σχολή οικονομικών που κυριαρχούσε επί Γκορμπατσόφ στις τάξεις των σοβιετικών οικονομολόγων.
Διαχωρίζω την Κορέα απο το Βιετνάμ. Η Νότια Κορέα σώθηκε γιατί λόγο του Μακάρθυ η αντιπολεμική προπαγάνδα δεν πέρασε στην αμερικανική κοινωνία κι έτσι οι Αμερικάνοι πολέμησαν μέχρι να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Στο Βιετνάμ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η εκστρατεία της KGB και των εργαλείων της εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ πέτυχε και έτσι η αμερικανική κοινωνία πίεσε την κυβέρνηση να αποσυρθεί απο τον πόλεμο.

Στην Ουκρανία κάνεις λάθος.Δεν υπάρχει κάποια "ύπουλη επιβολή". Απλώς οι δυτικοί δεν ανακατεύονται στρατιωτικά στον πόλεμο γιατί η Ρωσία έχει πυρηνικά (συν το γεγονός ότι οι στρατοί των Ευρωπαίων έχουν παρακμάσει και αυτό φαίνεται και τώρα που ζητούν απο την στρατιωτικά ακμαία Τουρκία να γίνει εταίρος στην ευρωπαϊκή άμυνα).

Η Κίνα θυμίζει λίγο φασισμό ως προς τον σοσιαλισμό της, με την διαφορά ότι έχει γίνει πολύ πιο καπιταλιστική και είναι ο παράδεισος για ξένους επενδυτές.

Διαφωνώ πάντως στο ότι η εξέλιξη της Κίνας θα ήταν σαν την Ινδία αν δεν είχαν καταλάβει την εξουσία οι κομμουνιστές. Υπάρχει η Ταϊβάν, όπου είχε μείνει στα χέρια της Κουομιντάγκ και έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της διεθνούς απομόνωσης.

Τώρα όσον αφορά την Αλβανία, ισχύει ότι και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Τα καθεστώτα δεν επέμειναν στην προσπάθεια επιβολής λόγω της φτώχειας που είχαν διασπείρει στις κοινωνίες, οι οποίες είχαν στραφεί καθολικά εναντίον τους.

Ακόμη και στην Ρωσία, ο Γιέλτσιν (κι αυτός άλλοτε στέλεχος του ΚΚΣΕ), δεν συνομώτησε και ανέτρεψε τον Γκορμπατσώφ σε μια ευνομούμενη χώρα, αλλά μέσα σε συνθήκες φτώχειας.

Και να σου υπενθυμίσω ότι όταν προηγουμένως βαθυκομματικοί και οι στρατιωτικοί έκαναν το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσώφ για να σταματήσουν την Περεστρόικα και να επαναφέρουν το προηγούμενο μοντέλο που κρατούσε την χώρα τους στην φτώχεια, ο κόσμος βγήκε στους δρόμμους με τον Γιέλτσιν και τους σταμάτησε και το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσώφ τελείωσε. Δεν ήταν θέμα συνομοσιών δηλαδή, υπήρχαν οι αντικειμενικές κοινωνικές συνθήκες που το απαιτούσαν αυτό.
To πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσόφ απέτυχε όχι λόγω αντίστασης της αντικομμουνιστικής μερίδας του λαού που ήταν μια μειοψηφία (σημαντική μειοψηφία μεν αλλά μειοψηφία) αλλά γιατί τα τμήματα του στρατού που κλήθηκαν να το κάνουν είχαν προσχωρήσει στο αντικομμουνιστικό στρατόπεδό και δεν ακολούθησαν τις διαταγές.

Πάντως ούτε εγώ πιστεύω ότι η σχεδιασμένη οικονομία στην Ρωσία μπορούσε να σωθεί. Όπως είχε προβλέψει και ο Τρότσκι η διεθνής απομόνωση της επανάστασης λόγω της αποτυχίας της στην δυτική Ευρώπη και η χαμηλή παραγωγικότητα της ρωσικής γεωργίας θα οδηγούσαν αργά η γρήγορα στην αποτυχία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων σε μη αγοραία βάση και στην παλινόρθωση του καπιταλισμού. Εάν ο Μπέρια είχε αναλάβει την εξουσία μετά τον Στάλιν πιστεύω ότι δεν θα είχε υπάρξει καν ψυχρός πόλεμος και ότι ο κομμουνισμός θα είχε ουσιαστικά τελειώσει εκεί όπως τέλειωσε και στην Κίνα μετά τον Μάο αν και η Κίνα ποτέ δεν το έχει παραδεχτεί ότι είναι καπιταλιστική χώρα.

Η Κίνα κατάφερε να αφήσει τον κομμουνισμό χωρίς όμως να διαλυθεί το κυβερνών κόμμα και το κράτος. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει στην Ρωσία από τη στιγμή που άρχισε ο ψυχρός πόλεμος. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι η ΕΣΣΔ μπορούσε να γίνει καπιταλιστική χώρα χωρίς να διαλυθεί το κόμμα όπως το κατάφερε η Κίνα.

Ο ψυχρός πόλεμος ανάγκασε την ΕΣΣΔ να βασίσει όλη της την διεθνή εικόνα και αξιοπιστία πάνω στην ιδέα ότι το οικονομικό της σύστημα (η σχεδιασμένη οικονομία) είναι ανώτερο. Αν δεν κατάφερνε να πείσει τους ανθρώπους εντός και εκτός της σφαίρας επιρροής της ότι αυτό ήταν αλήθεια τότε θα έπρεπε να παραδεχτεί την ήττα της.

Από την άλλη το γεγονός του πολιτικού και οικονομικού ζυγού που επέβαλε η ΕΣΣΔ στα έθνη της ανατολικής Ευρώπης στην προσπάθεια της να ανταγωνιστεί στρατιωτικά την Αμερική και την Ευρώπη σήμαινε ότι η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να επιτρέψει σε αυτά τα έθνη να είναι ελεύθερα. Αν τα άφηνε ελεύθερα θα έπρεπε να παραδεχτεί την ανικανότητα της σχεδιασμένης οικονομίας να παράξει ευημερία.

Η ανικανότητα της σοβιετικής οικονομίας να αναπτύξει τα μέσα παραγωγής και επομένως να παράξει μαζική ευημερία δημιουργούσε πολιτική αστάθεια παντού στο ανατολικό μπλοκ και η πολιτική αστάθεια αναπόφευκτα δημιουργεί επίδοξους μεταρρυθμιστές. Αυτοί οι μεταρρυθμιστές κέρδισαν το πάνω χέρι, η ΕΣΣΔ ουσιαστικά παραδέχτηκε την ήττα και όλο το μπλοκ διαλύθηκε.

Πάντως η βούληση επιβολής παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Δεν πιστεύω ότι η βούληση επιβολής μπορεί να σε κρατήσει για πάντα αλλά σίγουρα μπορεί να επιτείνει την ζωή ενός ιστορικά καταδικασμένου καθεστώτος για πολύ. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα εντελώς απαράδεκτο καθεστώς από κάθε άποψη αλλά επιβιώνει γιατί η ηγεσία του είναι αποφασισμένη να το διατηρήσει. Η εμμονή της Αμερικής να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα σίγουρα βοηθάει το καθεστώς να σταθεροποιείται κάπως. Δίνει στην ηγεσία το άλλοθι να λέει ότι οι κυρώσεις φταίνε για την φτώχεια. Επιπλέον οι κυρώσεις κάνουν την φτώχεια χειρότερη και η φτώχεια βοηθάει το καθεστώς να επιβάλλεται ως εγγυητής σταθερότητας και επιπλέον κρατάει τις υλικές προσδοκίες χαμηλές. Το πρόβλημα της ΕΣΣΔ δεν ήταν ότι ο κόσμος 'πεινούσε' αλλά ότι ήταν περιορισμένος μόνο στις βασικές ανάγκες, δεν είχε την δυνατότητα να απολαύσει κάτι παραπάνω. Ευημερία δεν σημαίνει ότι έχω να φάω, να πιω, να δουλέψω και ένα μέρος να κοιμηθώ. Ευημερία σημαίνει ότι μπορώ να καταναλώσω πολλά πράγματα που δεν έχω ανάγκη. Αυτήν την ευημερία μόνο η παγκόσμια καπιταλιστική αγορά και μάλιστα μόνο ο δυτικός καπιταλισμός μπορεί να την προσφέρει σε μαζικό επίπεδο σήμερα.

Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι ο λεγόμενος 'υπαρκτός σοσιαλισμός' όντως δεν μπορούσε να παράξει ευημερία, ότι όντως δεν ήταν σύστημα ανώτερο από τον δυτικό καπιταλισμό. Σίγουρα ήταν γενικά καλύτερο από τον καπιταλισμό των πιο φτωχών κρατών αλλά τουλάχιστον τα φτωχά κράτη στον καπιταλισμό μπορούν να αντλούν πλούτο από την μετανάστευση, την πρόσβαση στην σύγχρονη τεχνολογία και τα πακέτα στήριξης από τους δυτικούς θεσμούς.

Εκεί που διαφωνώ είναι ότι οι συγκεκριμένες κοινωνίες ήταν σοσιαλιστικές. Ήταν δικτατορίες του προλεταριάτου. Ο Μαρξ ήταν σαφής: μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού το μόνο πράγμα που είναι δυνατόν να υπάρξει είναι η δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν μπορείς να πας από τον καπιταλισμό κατευθείαν στον σοσιαλισμό. Σκοπός της δικτατορίας του προλεταριάτου είναι να διαχειριστεί την μετάβαση στον σοσιαλισμό, να καταπιέσει κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας, κάθε μορφή οικονομικής απολαβής που δεν βασίζεται στην άμεση εργασία. Αν μια κοινωνία δεν είναι αρκετά παραγωγική για να θρέψει τον εαυτό της δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής μετάβαση στον σοσιαλισμό γιατί οι πολίτες αναγκάζονται να παραβούν τους νόμους για να επιβιώσουν. Για να επιτύχει η μετάβαση πρέπει να έχεις πρόσβαση σε μέσα παραγωγής που βρίσκονται ήδη σε ανεπτυγμένο επίπεδο ή ειδάλλως να λάβεις δωρεάν βοήθεια από ένα ξένο κράτος που είναι πιο ανεπτυγμένο από εσένα. Για αυτό ο Λένιν έλεγε ότι αν η επανάσταση δεν πετύχει στην Ευρώπη δεν έχουμε ελπίδα. Η Ρωσία χρειαζόταν μια σοσιαλιστική Ευρώπη για να τις παράσχει δωρεάν τα μέσα ανάπτυξης των μέσων παραγωγής. Αντί για αυτό ο Στάλιν έπρεπε να βασανίζει τους αγρότες για να αγοράσει μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος κατόπιν χρησιμοποιούνταν κυρίως για να παραχθούν όπλα όχι πράγματα που χρειάζεται η κοινωνία για να ευημερήσει.

Η φτώχεια αναγκαστικά δίνει σε αυτές τις κοινωνίες έντονα αυταρχικό χαρακτήρα ενώ ο αταξικός χαρακτήρας του σοσιαλισμού απαιτεί μια κοινωνία που δεν χρειάζεται αυταρχικά μέσα για να διατηρεί την κοινωνική της συνοχή.
νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη

Άβαταρ μέλους
adon99
Δημοσιεύσεις: 5309
Εγγραφή: 06 Μαρ 2020, 10:56

Re: Βουλευτής της Νίκης εισέβαλε στην Εθνική πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθεματα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από adon99 » 10 Απρ 2025, 18:19

To Woke μορφωμα της ΝΔ επαναφερει τους αθλιους πινακες στην εθνικη πινακοθηκη ενοψει μεγαλης Εβδομαδας μαλιστα

Εικόνα
https://www.protothema.gr/culture/artic ... allokotou/

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 35933
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Βουλευτής της Νίκης εισέβαλε στην Εθνική πινακοθήκη και κατέστρεψε εκθεματα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 10 Απρ 2025, 20:55

Αναμενόμενο. Η ΝΔ είναι κόμμα της άκρας αριστεράς.


Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών