ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Re: ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Προκύπτει από τη διάρθρωση των οφειλών μας, σπάμαρα σχετικό γράφημα κάτι σελίδες πριν. Τα νούμερα τα κόβω με το μάτι αλλά δε νομίζω να απέχουν πολύ, μιλάμε για τεράστια ποσά. Δεν ξέρω αν θυμάσαι όταν οι μαλάκες διαπραγματευόντουσαν ηρωικά κι εμείς λέγαμε ότι είναι τελείως μαλάκες γιατί το ρολόι πάει τίκι-τίκι για κάτι μεγαδόσεις που η μία μάλιστα έληξε την εβδομάδα του δημοψηφίσματος (η πιο μικρή, προς το ΔΝΤ, "μόλις" 1.6 δις, η αμέσως επόμενη προς την ΕΕ που την προλάβαμε γιατί προσκύνησαν οι οχιές ήταν πολλαπλάσια).
Να θυμήσουμε λίγο τι ακριβώς είχε καταφέρει ο Μπένι: είχε καταφέρει να κουρευτεί εθελοντικά το χρέος προς ιδιώτες κατά σχεδόν 80 δις (μπορεί και 100 δε θυμάμαι, κάπου εκεί πάντως). ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ότι η πλειοψηφία τους θα δεχόταν είχε καταφέρει να υπήρξει νέο δάνειο από την τρόικα με εμπροσθοβαρή εξόφληση από το 2015 μέχρι το 2019 ή 20 ( δε θυμάμαι τώρα). ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ότι κάθε τρίμηνο θα έλεγχαν και θα ενέκριναν τον προϋπολογισμό με λεφτά για την αποπληρωμή των δανείων να δεσμεύονται κατά προτεραιότητα σε ειδικούς λογαρισμούς η τρόικα είχε δεσμευτεί να χαλαρώσει λίγο τα επιτόκια μετά το 2021 (αλλά η όποια χαλάρωση να αναιρείται εφόσον η Ελλάδα σημειώσει ανάπτυξη μετά το 2015, ie αν αναπτυχθείς 5% όχι κύριε δε σου μειώνουμε κανένα επιτόκιο ίσα-ίσα θέλουμε 1% μερίδιο από αυτό το 5% on top of the επιτόκιο).
Τέλος είχε συμφωνήσει 2% πρωτογενή πλεονάσματα το 2012-13, 3% το 2015-2018 και 4.2%[!] από το 2019 μέχρι το χρέος να πέσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ήτοι γύρω στα 20 χρόνια.
Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι 4.2% απόλυτος στόχος δεν είναι καθόλου ίδιο με 2.2% κατά μέσο όρο (που σημαίνει ενδεχομένως -1% τη μία χρονιά και +4% την επόμενη, δίνει δηλαδή ευελιξία κινήσεων). Ότι η τριετία 2015-2018 δεν ξεκινούσε με καθόλου καλές προοπτικές και ότι η συμφωνία του Μπένι βασικά πόνταρε στο να μην έρθει ποτέ το 2019. Επίσης ότι όλα αυτά τα εξωφρενικά (τριμηνιαίοι έλεγχοι κλπ) υπήρχαν και τότε. Με δυο λόγια ότι συνολικά η προχθεσινή συμφωνία συνιστά μία ακόμα βελτίωση. Δηλαδή τι να κάνουμε μειώνει τόσο τα ποσά που θα πρέπει να εξοφλούμε όσο και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν είπα ότι είναι τέλεια.
Εγώ και του Μπένι τη συμφωνία πολύ καλή τη θεωρούσα (σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση) και την υπερασπίστηκα ενάντια σε όσους είχαν για βασικό επιχείρημα "κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος". Και την τωρινή τη θεωρώ καλή σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Τον ασφυκτικό έλεγχο τον θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ με τους μαλάκες που έχω μπλέξει που αν τους χαρίσεις 100 χιλιάρικα χρέος και τους δώσεις ελευθερία κινήσεων για μια βραδιά θα χρωστάνε ήδη 101.000 πριν καλά-καλά δύσει ο ήλιος. Νομίζω άλλοι παρασύρονται από το αν τους αρέσει η φάτσα του Τσίπρα ή του ΠτΘ και τι έταζε ο ένας ή ο άλλος πριν 1000 χρόνια. Βασικά πραγματικά δεν το πιστεύω ότι γίνεται η ίδια συζήτηση με τους ρόλους αντεστραμμένους, όπως οι Ιανοί και σία το '12 έλεγαν "που θα μου πει εμένα η ΝΔ για περικοπές ενώ το 2009 μοίραζε θέσεις".
Η αρχική μου παρέμβαση πάντως έλεγε απλά ότι δε μπορούμε να λέμε η συμφωνία η τωρινή είναι χειρότερη από του Μπένι. Ναι δεν κόβει το χρέος στο μισό όπως του Μπένι. Αλλά δεν ξεκινά και από το ίδιο σημείο. Πιάνει την κατάσταση από εκεί που την άφησε ο Μπένι. Σύγκριση θα υπήρχε αν χρωστάγαμε και τώρα 300 δις σε ιδιώτες και αυτοί τα έκοβαν μόνο 20 αντί για 100. Σήμερα συζητάμε για το τι κανόνισε ο Μπένι να χρωστάμε και εφόσον αυτό ελαφρύνεται έστω και 1 ευρώ με οποιονδήποτε τρόπο, η συμφωνία είναι β-ε-λ-τ-ί-ω-σ-η.
Να θυμήσουμε λίγο τι ακριβώς είχε καταφέρει ο Μπένι: είχε καταφέρει να κουρευτεί εθελοντικά το χρέος προς ιδιώτες κατά σχεδόν 80 δις (μπορεί και 100 δε θυμάμαι, κάπου εκεί πάντως). ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ότι η πλειοψηφία τους θα δεχόταν είχε καταφέρει να υπήρξει νέο δάνειο από την τρόικα με εμπροσθοβαρή εξόφληση από το 2015 μέχρι το 2019 ή 20 ( δε θυμάμαι τώρα). ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ότι κάθε τρίμηνο θα έλεγχαν και θα ενέκριναν τον προϋπολογισμό με λεφτά για την αποπληρωμή των δανείων να δεσμεύονται κατά προτεραιότητα σε ειδικούς λογαρισμούς η τρόικα είχε δεσμευτεί να χαλαρώσει λίγο τα επιτόκια μετά το 2021 (αλλά η όποια χαλάρωση να αναιρείται εφόσον η Ελλάδα σημειώσει ανάπτυξη μετά το 2015, ie αν αναπτυχθείς 5% όχι κύριε δε σου μειώνουμε κανένα επιτόκιο ίσα-ίσα θέλουμε 1% μερίδιο από αυτό το 5% on top of the επιτόκιο).
Τέλος είχε συμφωνήσει 2% πρωτογενή πλεονάσματα το 2012-13, 3% το 2015-2018 και 4.2%[!] από το 2019 μέχρι το χρέος να πέσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ήτοι γύρω στα 20 χρόνια.
Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι 4.2% απόλυτος στόχος δεν είναι καθόλου ίδιο με 2.2% κατά μέσο όρο (που σημαίνει ενδεχομένως -1% τη μία χρονιά και +4% την επόμενη, δίνει δηλαδή ευελιξία κινήσεων). Ότι η τριετία 2015-2018 δεν ξεκινούσε με καθόλου καλές προοπτικές και ότι η συμφωνία του Μπένι βασικά πόνταρε στο να μην έρθει ποτέ το 2019. Επίσης ότι όλα αυτά τα εξωφρενικά (τριμηνιαίοι έλεγχοι κλπ) υπήρχαν και τότε. Με δυο λόγια ότι συνολικά η προχθεσινή συμφωνία συνιστά μία ακόμα βελτίωση. Δηλαδή τι να κάνουμε μειώνει τόσο τα ποσά που θα πρέπει να εξοφλούμε όσο και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν είπα ότι είναι τέλεια.
Εγώ και του Μπένι τη συμφωνία πολύ καλή τη θεωρούσα (σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση) και την υπερασπίστηκα ενάντια σε όσους είχαν για βασικό επιχείρημα "κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος". Και την τωρινή τη θεωρώ καλή σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Τον ασφυκτικό έλεγχο τον θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ με τους μαλάκες που έχω μπλέξει που αν τους χαρίσεις 100 χιλιάρικα χρέος και τους δώσεις ελευθερία κινήσεων για μια βραδιά θα χρωστάνε ήδη 101.000 πριν καλά-καλά δύσει ο ήλιος. Νομίζω άλλοι παρασύρονται από το αν τους αρέσει η φάτσα του Τσίπρα ή του ΠτΘ και τι έταζε ο ένας ή ο άλλος πριν 1000 χρόνια. Βασικά πραγματικά δεν το πιστεύω ότι γίνεται η ίδια συζήτηση με τους ρόλους αντεστραμμένους, όπως οι Ιανοί και σία το '12 έλεγαν "που θα μου πει εμένα η ΝΔ για περικοπές ενώ το 2009 μοίραζε θέσεις".
Η αρχική μου παρέμβαση πάντως έλεγε απλά ότι δε μπορούμε να λέμε η συμφωνία η τωρινή είναι χειρότερη από του Μπένι. Ναι δεν κόβει το χρέος στο μισό όπως του Μπένι. Αλλά δεν ξεκινά και από το ίδιο σημείο. Πιάνει την κατάσταση από εκεί που την άφησε ο Μπένι. Σύγκριση θα υπήρχε αν χρωστάγαμε και τώρα 300 δις σε ιδιώτες και αυτοί τα έκοβαν μόνο 20 αντί για 100. Σήμερα συζητάμε για το τι κανόνισε ο Μπένι να χρωστάμε και εφόσον αυτό ελαφρύνεται έστω και 1 ευρώ με οποιονδήποτε τρόπο, η συμφωνία είναι β-ε-λ-τ-ί-ω-σ-η.
- nik_killthemall
Στο διάγραμμα που σπάμαρες τα γκρι είναι 15 δις. Εννοείς πως αυτά δεν θα πληρωθούν ?
Επίσης τα πλεονάσματα των επόμενων ετών δεν αναθεωρηθηκαν ειδικά με αυτήν εδώ τη συμφωνία για πρώτη φορά μετά τον μπένι, ώστε να τα συγκρίνεις με του μπένη, έχουν αναθεωρηθεί από τότε στο ενδιάμεσο πολλές φορές.Στα 15 δισ. ευρώ η τελευταία δόση
Στα 15 δισ. ευρώ θα ανέλθει η τελευταία δόση του προγράμματος. Το ύψος της δόσης συναρτάτο με την επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από το EFSF και την επέκταση της περιόδου χάριτος (κατά την οποία δεν θα γίνονται πληρωμές τόκων και χρεολυσίων). Eτσι, λοιπόν, το ύψος της δόσης καθορίστηκε τελικά στα 15 δισ. ευρώ, καθώς αποφασίστηκε να φτάσουν στα 10 χρόνια η περίοδος χάριτος και η επιμήκυνση των δανείων. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με τη δόση να κινείται μεταξύ 11,7 και 21,7 δισ. ευρώ.
Ο καταμερισμός
Από αυτό το ποσό των 15 δισ. ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή του χρέους. Πιθανότατα, θα εξαγοραστεί και τμήμα του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει υψηλό επιτόκιο. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα συμβάλει στην επιστροφή της χώρας στις αγορές. Θα λειτουργεί, δηλαδή, ως δίκτυ ασφαλείας.
Σε αυτό το ποσό η Ελλάδα θα μπορεί να καταφεύγει σε περίπτωση που ο δανεισμός από τις αγορές είναι ακριβός. Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό «μαξιλάρι», με το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για διάστημα άνω των δύο ετών μετά το τέλος του προγράμματος.
http://www.kathimerini.gr/970894/articl ... ytaia-dosh
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.
όχι εννοώ ότι αυτά πληρώνονται με τα τελευταία 15 δις που μας σκάνε. Αντί από την τσέπη μας. Που μου θυμίζει ένα ακόμα θετικό της συμφωνίας: σου δίνει λεφτά για να τα βγάλεις πέρα αυτά τα 2 χρόνια που θα ήταν εντελώς αδύνατο από μόνος σου έτσι που τα είχε κανονίσει ο Μπένι.
Βασικά -αν αγνοήσουμε το 1ο εξάμηνο του 2015 και τη ζημιά που αυτό προκάλεσε η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό αναιρέθηκε- ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μια κυβέρνηση Σαμαρομπένι θα μπορούσε να είχε ονειρευτεί καλύτερη κατάληξη για όταν έληγαν όλα αυτά που είχαν κανονίσει. Σχεδόν τον βλέπω μπροστά μου τον ελληνόψυχο ηγέτη "ορίστε ρε πούστηδες, τι γκρινιάζατε; Αφού κανόνισα και θα μας τα πληρώσουν τα 15 δις που λέγατε ότι δε θα έχουμε. Όλα under control".
Βασικά -αν αγνοήσουμε το 1ο εξάμηνο του 2015 και τη ζημιά που αυτό προκάλεσε η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό αναιρέθηκε- ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μια κυβέρνηση Σαμαρομπένι θα μπορούσε να είχε ονειρευτεί καλύτερη κατάληξη για όταν έληγαν όλα αυτά που είχαν κανονίσει. Σχεδόν τον βλέπω μπροστά μου τον ελληνόψυχο ηγέτη "ορίστε ρε πούστηδες, τι γκρινιάζατε; Αφού κανόνισα και θα μας τα πληρώσουν τα 15 δις που λέγατε ότι δε θα έχουμε. Όλα under control".
- ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
- Phorum.gr user: ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
ΑναμένομενΥδράργυρος έγραψε: ↑22 Ιουν 2018, 17:59Θα ερθειΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ έγραψε: ↑22 Ιουν 2018, 15:22Ήρθε η ανάμπτυγκζη;Υδράργυρος έγραψε: ↑22 Ιουν 2018, 11:35Η χώρα δε χρειάζεται πια να ζητιανεύει για οικονομική βοήθεια, και το ΔΝΤ βάζει ένα πράσινο τσεκ ώστε να έρθει και καμία σοβαρή επένδυση
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Επιτέλους τέλος στη νοοτροπία των Επιδομάτων. Ο Κυριάκος βάζει τέλος στις επιδοτήσεις στην Ενέργεια
από Kauldron » 25 Μάιος 2023, 01:26 » σε Εσωτερική Πολιτική - 4 Απαντήσεις
- 1061 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
25 Μάιος 2023, 04:00
-
-
-
Νέα δημοσίευση Μνημόνια ΗΠΑ-Ελλάδα: Ιδού ο στρατός σας
από Ληστοσυμμορίτης » 11 Μαρ 2024, 23:34 » σε Εθνικά Θέματα - 24 Απαντήσεις
- 1087 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από OANNHSEA
17 Μαρ 2024, 21:10
-
-
-
Νέα δημοσίευση Πόσα τέταρτα μνημόνια χωράνε σε μια χώρα?
από Kauldron » 03 Μάιος 2023, 11:50 » σε Εσωτερική Πολιτική - 0 Απαντήσεις
- 127 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
03 Μάιος 2023, 11:50
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ευτυχώς τα Μνημόνια έβαλαν τάξη στα οικονομικά.
από ΟΥΤΙΣ » 17 Απρ 2024, 11:10 » σε Εσωτερική Πολιτική - 50 Απαντήσεις
- 1961 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Οργισμένος
18 Απρ 2024, 21:18
-