alexandroso έγραψε: ↑07 Νοέμ 2019, 15:47
Ολη η μέση ανατολή
https://www.naftemporiki.gr/story/13627 ... tin-ellada
[...]Σε 58.000 άτομα ανερχόταν στις αρχές Ιουνίου στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ανθρώπων που δεν έχουν την υπηκοότητα καμίας χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.[...]
[...] ωστόσο, ο αριθμός τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1% του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, η πλειοψηφία των εκτοπισμένων ατόμων δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε άλλες ηπείρους και κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.[...]
Μόνο η Τουρκία έχει πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, το πάμφτωχο Μπαγκλαντες πάνω από ένα εκατομμύριο, εμείς με 58 χιλιάδες έχουμε όλη τη μέση ανατολή.
Ακου λοιπόν να μαθαίνεις. Αυτού του τύπου τα άρθρα βγαίνανε από το 2000 και πάντοτε ήταν στο πνεύμα που λέει "τόσοι είναι οι μετανάστες που έχουμε, είναι λίγοι, άρα βγάλτε τον σκασμό". Επειδή έχει συμβεί να εργαστώ στην τελευταία εθνική απογραφή, ξέρω πολύ καλά πώς γίνεται να είναι κανείς αδήλωτος (από το να κρύβεται για να μην τον δεις, από το να σε παρακαλάει να μη τον καταγράψεις, μέχρι το "αφεντικό" να τον κρύβει για να τον έχει να δουλεύει μαύρα).
Επειδή στα πλαίσια μιας άλλης εργασίας μου επισκέπτομαι κάποια από τα χοτ-σποτ (και ας είμαι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, γιατί βλέπεις εμένα μου αρέσει να προσφέρω επί της ουσίας και όχι να είμαι αριστερός του καναπέ), θεωρώ ότι μέχρι πρότινως κάποιοι διοχετεύονταν στη μεσευρώπη. Για να είμαι πιο ακριβής, θα πω ότι το συμπέρασμα αυτό είναι δικό μου γιατί παρά τις εισροές που είχαμε, ο αριθμός τους δεν έμοιαζε να αυξάνεται. Εκτός από τώρα τελευταία, που με το ζόρι χωράνε πλέον στα χοτ-σποτ (και έρχονται κι άλλοι).
Δεν είναι ακριβές το αν διοχετεύονται στις πιο δυτικές χώρες, αυτό -επαναλαμβάνω- είναι ένα συμπέρασμα καθαρά δικό μου.
Ομως αν κλείσει η ΕΕ και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία κλείσει την κάνουλα της διοχέτευσης -που μάλλον την έχει ήδη κλείσει- θα καταρρεύσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ η οικονομία, πόσο μάλλον η κοινωνική συνοχή.
Εν κατακλείδι, αυτού του τύπου τα άρθρα που λένε "λίγους έχουμε, φέρτε κι άλλους", δεν τα παίρνω σοβαρά. Να περιθάλψουμε όσους αντέχουμε οικονομικά και χωροταξικά. Από ένα σημείο και πέρα, καταντάει κρίση που προσομοιάζει μια φυσική καταστροφή.
Ζούμε σε ένα σύστημα.