vatraxos έγραψε: ↑17 Οκτ 2020, 00:59
Uppercut έγραψε: ↑17 Οκτ 2020, 00:58
vatraxos έγραψε: ↑17 Οκτ 2020, 00:57
Τελειώνοντας αυτή η ιστορία πάντως να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι τα κοινωνικά φαινόμενα γεννούν και τα αντίστοιχα τέκνα της ανάγκης.
Με άλλα λόγια, η διάλυση της ΧΑ δεν καταργεί τα αίτια που τη δημιουργήσαν. Μην επαναπαυόμαστε.
Ανάποδα. Εγώ θεωρώ ότι πολλά απ' τα αίτια που την δημιούργησαν έχουν χαθεί για αυτό δεν ανησυχώ για επανεμφάνιση. Αλλά προφανώς θα διαφωνήσουμε στο ποια είναι αυτά, που είναι η ουσιώδης πολιτική συζήτηση.
Εξαρτάται από το ποιά θεωρείς ως αίτια. Εγώ θεωρώ την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό.
Είναι σίγουρα αυτά τα δύο, των οποίων τις διαστάσεις τότε και τώρα πρέπει να εξετάσουμε, όπως όμως αυτά λειτούργησαν στο πλαίσιο ενός απίστευτα τεταμένου κι εκχυδαϊσμένου πολιτικού βίου και δημοσίου λόγου. Αυτό το πλαίσιο είναι ο τρίτος υποβόσκων παράγοντας που λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία που ενώθηκε κι ένωσε τα άλλα δύο και σχημάτισε πολιτικά τέρατα.
Ας πάρουμε το κομμάτι της οικονομίας. Ο όρος "οικονομική κρίση" μπορεί να έχει πολλές σημασίες και διακυμάνσεις. Η οικονομική κρίση που μας ενδιαφέρει ως παράγων ανάπτυξης της Χ.Α. ήταν η χρεοκοπία της χώρας, η ξαφνική κι απότομη μεταβολή του βιωτικού επιπέδου των πολιτών που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται και περίμεναν κι ανησυχούσαν πως θα έρθει κι η κανονική διάλυση της χώρας. Αυτές ήταν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες τότε. Αν θεωρείς ότι ζούμε κάτι τέτοιο τώρα ή θα το ξαναζήσουμε στο άμεσο μέλλον, τότε δε συμφωνούμε στα βασικά.
Αυτή η οικονομική πραγματικότητα είχε και κοινωνικές συνέπειες οι οποίες αφορούν τον τρίτο παράγοντα που ανέφερα εγώ. Που είναι ότι ο τραμπουκισμός, η χυδαιολογία, η κατασυκοφάντιση κι η ανομία έγιναν αποδεκτές μορφές άσκησης πολιτικής. Η πολιτική ζωή της χώρας γρήγορα (με ευθύνες πολλών) μετετράπη σε ένα πεδίο ψευδοεμφυλιοπολεμικό, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να μην ειναι πολιτικώς διαφωνούσες δυνάμεις που έχουν άλλη οπτική και σχέδιο για την σωτηρία της χώρας, αλλά οι μεν ήταν οι προδότες που είχαν σκοπό να πουλήσουν την ίδια τους τη χώρα, οι δούλοι των ξένων και από την άλλη ήταν οι πατριώτες που ήθελαν το καλό του λαού. Και το καλό του λαού και της πατρίδος δεν θα ερχόταν απλώς προτείνοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο, αλλά θα έπρεπε να καεί το μπουρδέλο η Βουλή, κρεμάλες στους προδότες, Γουδί και τα συναφή. Όλες αυτές οι συμπεριφορές και τα συνθήματα ήταν της Χ.Α. πριν γίνουν mainstream απο το αντιμη τόξο. Όταν λοιπόν έχεις καταστήσει κοινή αντίληψη την ιδέα πως οι παλαιοί πολιτικοί είναι προδότες, πως λύνεις προβλήματα λιντσάρωντας ή τουλάχιστον και να πεις κάτι τέτοιο δεν έγινε τίποτα, δεν είναι προφανές ότι δημιουργείς ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον όπου οι κατεξοχήν αντικοινοβουλευτικοί τραμπούκοι αναπτύσσονται πιο εύκολα; Πόσο περίεργο είναι που πολλοί είπαν τότε " ε μωρέ ας ψηφίσουμε ΧΑ να δείρουν τους προδότες πολιτικούς" ;
Και πάμε και στην δεύτερη αιτία που ανέφερες που είναι το μεταναστευτικό. Πολύ απλά και σύντομα να πω ότι δεν έχει και δεν θα έχει τις διαστάσεις που είχε τότε. Είμαι κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, ξέρω πώς ήταν το 8, το 9, το 11, το 13. Πώς ήταν και είναι η Ομόνοια, η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας. Αυτά γιγάντωσαν την Χρυσή Αυγή στην Αττική. Σίγουρα προβλήματα υπάρχουν πάντα, αλλά για όποιον όντως ζει κέντρο ξέρει ότι ούτε κι επί Τσίπρα δεν ξαναγυρίσαμε στις προ 12 εποχές.
Να πω, καταληκτικά, ότι αφενός οι δύο παράγοντες στους οποίους συμφωνήσαμε δεν έχουν την τότε διάσταση τους, ούτε πιστεύω πως θα την ξαναέχουν σύντομα, αφετέρου δεν θα αρκούσαν αυτοί εάν δεν ήταν κι ο τρίτος - καταλυτικός- που ανέφερα εγώ.