Ερμής έγραψε: ↑09 Αύγ 2024, 15:11
λοιπον επειδή απο οικονομικά δε τα πάτε πάρα πολύ καλά. Θέλετε να βάλουμε κάτω με αριθμούς λίγο;
Έστω οτι παίρνω τη μέρα ένα πακέτο τσιγάρα και ένα καφέ αντε και ένα σουβλάκι, θα σας τα βάλω μπόλικα και θα πω 10€ τη μέρα.
300€ το μήνα, δηλαδή το χρόνο κάπου 3650.
Με αυτά λοιπον θες 50 χρόνια για να μαζέψεις απο το μηδέν τα χρήματα ενος αξιοπρεπους διαμερίσματος στα 100τμ και μάλιστα ουτε καν σε μέση περιοχή, με βάση τις τιμές του τώρα.
δηλαδή βάλε οτι δουλεύεις απο τα 18 σου, δηλαδή το σπίτι θα το πάρεις κάπου στα εβδομήντα.
Σε αυτό δεν έχω υπολογίσει καθόλου άνοδο τιμών, πληθωρισμούς, αναποδιές και μάλιστα απο τα 18 να έχεις αυτο το έξοδο ΣΥΝΕΧΩΣ.
Λοιπόν κόψτε τις παπαριτσες περι τσιγάρων/καφέδων και σπιτιών.
Ένας μισθωτός ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να αγοράσει σπίτι με το μισθό του ,ακόμη και αν μιλάμε για μέσους προς μεγάλους μισθούς, αν δεν έχει ήδη ακίνητο.
Τωρα τι λένε πολλοί ασχετοι με τα οικονομικά και βολεμένοι τα ακούω βερεσέ.
Επίσης ας σταματήσει και η παραμύθα για τον τάδε εργατάκο ή αλβανο που με σκληρή δουλειά πήρε σπιτι σε 5 χρόνια απο το μηδέν.
Γιατί με αριθμούς πάλι αν τα βάλουμε κάτω δε βγαίνει.
Ο εργατάκος ή ο αλβανάκος που δουλευε δυο δουλειές, με αιματηρη οικονομία, παράλληλα ή ήταν και καλός εμποράκος ή που ειχε δωρισμένα λεφτά στο σεντουκι απο παππου, μπαρμπα, πεθερο ή στην ακραία περίπτωση αγόρασε δεύτερο υπόγειο στον Αγιο Παντελεήμωνα το 2013 .
Αϊντε με τις παπαριες των ασχετων.
Και ξαναλέω, το να πάρει στεγαστικό ένας μισθωτός με μαζεμένο λιγότερο απο τη μιση αξια ακινήτου, ειναι θηλιά στο λαιμό που σε έχει τελειώσει για μια ζωή. Που μάλλον αυτό εννοεί το παπαράκι του βίντεο. Κόψε τα πάντα για να μπεις στη θηλιά, βάλε δόση 300€* που θα την πληρώνουν τα δισέγγονα σου και Εμένα στον πάπαρο μου, θα την έχω πάρει την μεσιτεία μου, ζεστή και ατόφια.
*κυμαινόμενο βέβαια και ανα πάσα στιγμή τα 300 μπορεί να γίνουν 500 και 600
Δεν ισχύει το δεύτερο σκέλος. Στο λέω με βεβαιότητα και στο λέω ενώ είμαι αρκετα δεξιός. Φυσικά δεν είναι μόνο Αλβανοι που το κάνανε αυτό. και πολλοί προνοητικοί Έλληνες. Απλά ενώ μας έχει έρθει πολύ φυρα από Αλβανούς, η καλή μειοψηφία έχει άλλο τρόπο ζωής, οικογένεια από μικροί και πολύ εργατικοί. Δεν παρεμβάλλεται ποτέ αυτό το να ζήσω την ζωή μου μέχρι τα 30-35. Σίγουρα το 2012 και ίσως λίγο πριν και λίγο μετά, σε περιοχές χωρίς κανένα κοινωνικό γόητρο ή αξιοθέατα τριγύρω, αλλά μη γκετοποιημενες, έβρισκες καλά σπίτια για να χωράει ένας άνθρωπος και δύο, σε τιμές γύρω στο 20αρικο. Για ανθρώπους σε σχετικά επαγγέλματα και με περίγυρο επισης της οικοδομής η ανακαίνιση τους έβγαινε πολύ λίγο. Αυτά τα λεφτά άλλοι σε μια δεκαετία ανετα τα έχουν φάει σε βίζιτες και μασατζιδικα. 30 χιλιάρικα σε 12 χρόνια από το 2012 είναι 2,5 χιλιαρικα το έτος, δηλαδή περίπου 200 τον μήνα. Τα τελευταία χρόνια που έχουν σφίξει οι κώλοι, ίσως είναι υπερβολή για χαμηλά πορτοφόλια. Μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια, σε βεβαιώ ότι τεράστιο ποσοστό Αθηναίων μπορεί να έκανε σκοντο σε κατάστημα με κουρτίνες, να κλαιγοταν στον φαναρτζη ή να έπαιρνε ιδιωτική ετικέτα στο σούπερ μάρκετ, αλλά τα χαλούσε ανετοτατα σε 2 επισκέψεις τον μήνα παρακαλώντας μια μασέρ να τους τον παίξει ή να βγάλει μπλούζα μετά το μασάζ. Γιατί αναφέρω τον αγοραίο έρωτα; Γιατί είναι τεράστιος τζίρος από ανθρώπους που μπορεί να χρωστάνε και κοινόχρηστα και μιλάτε για τα πιο μικρα. Μιλάτε για τσιγάρο και ποτό και καφέ και φαγητό, που οκ το τσιγάρο είναι μια πρεζοκατασταση κατά την γνώμη μου, επειδή εύκολα χάνεται το μέτρο.Τα ποτάκια ποτέ δεν τα πολύ κατάλαβα. Δεν ξέρω γιατί αρέσκονται τόσο οι άνθρωποι στα νυχτερινά μαγαζιά. Να βρούνε γκόμενα; Να δείξουν στους διπλανούς τι γκόμενα κυκλοφορούν; Να φορέσουν οι γκόμενες τα καλά τους; Και άντε και έχεις οικογένεια, βλέπω οικογένειες με παιδιά σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε ποταδικα αργά και λέω οκ, τι σκατά βρίσκουν σε αυτήν την διασκέδαση; Ο καφές οκ είναι ιερός. Συζητάνε για αυτόν και ξεχνάτε την ύψιστη σημασία του να αδειάζεις το έντερο σου ακριβώς την στιγμή που έχεις την χρονική πολυτέλεια να το κάνεις. Ή να κουτουλας από νυστα αλλά να σου μένει οδήγηση μέχρι να φτάσεις σπίτι.
Θα μου πεις το να το κάνεις το μόνο σπίτι άμα θες τρία Κουτσουβελα ή γιατί να ζήσεις όλη σου την ζωή στα Άνω Πατήσια. Πέρα από το προφανές ότι το νοικιάζεις οπότε θες και κανεις upgrate, είναι πάμπολλοι αυτοί που θα μείνουν εργένηδες και στα Άνω Πατήσια ούτως η άλλως και δεν σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν ένα βήμα ή έστω ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Την ατάκα "εγώ έχτισα σπίτι, δεν τα έφαγα σε πουτανες" την έχω ακούσει λάιβ και ακριβώς έτσι από τεχνίτη Έλληνα του δημοσίου (ξέρετε αυτό το μίζερο 3 και 60 που θα ανακατέψει το στομάχι του ευγενούς Σατανικού) και το θέμα δεν είναι τι είπε αυτός το θέμα είναι ότι έσκυψαν άλλοι 10 το κεφάλι (η πλειοψηφία παντρεμένοι)
Επίσης το φαινόμενο είναι διαχρονικό και κάνει κύκλους. Απλά κοιτάς την πλειοψηφία οχι τις εξαιρέσεις. Κάποτε όταν υπήρχαν καλοί Έλληνες χτίστες, οι 9 τα τρώγανε στο καφενείο, ο ένας αγόραζε σπίτια και τώρα οι κληρονόμοι ζούνε από ενοίκια ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Η ζωή είναι απρόβλεπτη βέβαια, μπορεί πάντα να πεθάνεις στην ψάθα και να λυπάσαι για τις λάθος κινήσεις σου, μπορεί πάντα να φύγεις από καρδιά ή κάποια ατυχία νέος και να μην είχαν νόημα οι μικρές χαρές που στερήθηκες (με την ειρωνεία βέβαια της παρατηρησης ότι οι μικρές χαρές που διαλέξατε εδώ στο τοπικ, χοληστερίνη από φαγητό απέξω, τσιγάρο και ποτό, έχουν άμεση σχέση με τον κίνδυνο να φύγεις νέος - πράγμα που ο φενιναζοστοκος δεν έχει καταλάβει και χτυπιέται για το τσιγαρακι του εργαζόμενου). Σε αυτό που έχεις δίκιο και διορθώνω, είναι ότι προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις του τίμιου μάστορα που μάζεψε για σπίτι, βοήθησε όλο το σόι (πρώτον γιατί είχαν την ίδια νοοτροπία, δεύτερον γιατί τα δίναν για σοβαρο σκοπό και τρίτον επειδή ξέρανε ότι θα τα πάρουνε πίσω)
Εννοείται τώρα δεν έχουμε συνθήκες 2012. Αλλά είναι καλό να θυμόμαστε τα παλιά, γιατί η ζωή κάνει κύκλους.
sure...
(γελώ)