Αναμνήσεις από την καθημερινή ζωή στη Χούντα

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Re: Αναμνήσεις από την καθημερινή ζωή στη Χούντα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 18 Νοέμ 2018, 01:56

Φτιάξανε τουαλέτες στα χωριά. Σταμάτησαν να χέζουν στους κήπους. :D
Έδωσαν επιδότηση για τουαλέτες και ο χωροφύλακας επέβλεπε να μην φαγωθεί καμία επιδότηση χωρίς να φτιαχτεί τουαλέτα.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 18 Νοέμ 2018, 02:02

brb και tyt έγραψε:
17 Νοέμ 2018, 23:20
Η οικονομία της χούντας ήταν στηριγμένη στην ανοικοδόμηση όπου με χαλίκια και τσιμέντα δουλεύουν 200 επαγγέλματα.
Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ έπεσε επί χούντας. Η ανάπτυξη ήταν αλματώδης από το 1953 και γιά είκοσι χρόνια κυρίως επειδή η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χαμηλό σημείο και κατεστραμμένη. Ανεργία δεν υπήρχε, αλλά υπήρχε μετανάστευση όλη αυτή την περίοδο. Η τάση αναστράφηκε μετά το 1975.
brb και tyt έγραψε:
Πράγματι ήταν σχετικά εύκολο να πάρει κάποιος σπίτι. Η ανοικοδόμηση έγινε με την αντιπαροχή που την καθιέρωσε νόμος που εφαρμόστηκε πιο πριν από τον Καραμανλή όταν ήταν υπουργός Δημοσίων Έργων.
Καθόλου εύκολο δεν ήταν να αγοράσει κανείς σπίτι. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η δοξασία είναι ότι δινόντουσαν τότε δάνεια στους Δημοσίους Υπαλλήλους με σταθερό επιτόκιο (σταθερό γιατί στην πραγματικότητα είχαμε τότε κανόνα χρυσού). Μετά το 1973 που ο πληθωρισμός άρχισε να καλπάζει, όλοι αυτοί ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Μέσα σ'αυτούς ήταν οι γονείς μου που όταν κόντευε να εξοφληθεί το δάνειο, περισσότερος ήταν ο κάπος να πηγαίνεις στην Τράπεζα κάθε μήνα, παρά το ποσό που πλήρωνες. Γι'αυτό και πήγε ο πατέρας μου και πλήρωσε όσο έμενε το 1994 και ησύχασε.
brb και tyt έγραψε:
Μπορεί η χούντα να μην είχε ΕΣΠΑ και ''πακέτα'' αλλά λόγω του εμπάργκο δεν ξόδευε τίποτα για εξοπλισμούς. Έτσι είχε ζεστά και μετρητά να χαρίζει τα δάνεια στους αγρότες και να κάνει δημόσια έργα.
Το εμπάργκο κατά τής Τουρκίας ξεκίνησε μετά την εισβολή στην Κύπρο, άρα δεν υπήρχε επί χούντας. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως επί χούντας δεν γινόταν εξοπλισμοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Τουρκία, αντιθέτως δινόταν Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
brb και tyt έγραψε:
Το πόσο σαθρή ήταν η οικονομία επί χούντας φάνηκε με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση. Ήδη από το 1971 είχε σταματήσει το Bretton Woods και ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει. Υπήρχαν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνταν από την άνοδο την τιμής του πετρελαίου, ο καθένας πουλούσε όσο του κάπνιζε. Οι τιμές άλλαζαν κάθε βδομάδα.
Η χούντα επεχείρησε με στρατιωτικά μέσα να ελέγξει τις τιμές, επιβάλλοντας διατίμηση σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Προφανώς απέτυχε και το αποτέλεσμα ήταν να σημειώνονται ελλείψεις στα αγαθά, γιατί οι έμποροι τα έκρυβαν και γιά να τα αποκτήσεις έπρεπε να πληρώσεις περισσότερα, μερικές φορές τα διπλά από την διατίμηση.
brb και tyt έγραψε:
Αξιοσημείωτο επίσης ήταν ότι το στράτευμα ήταν σε άθλια κατάσταση όπως έδειξε η αυτομόληση του αντιτορπιλικού Βέλος και η επιστράτευση του 1974.
Επιστρατεύθηκε ο πατέρας μου. Επί δύο μέρες δεν είχε κάν στολή ή όπλο. Μία μέρα πριν πέσει η χούντα του έδωσαν ένα τουφέκι των Βαλκανικών πολέμων (πάντα χωρίς στολή).
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
OrderAndChaos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OrderAndChaos » 18 Νοέμ 2018, 02:06

Λοιπόν, θα το ξαναβάλω. Δεν είμαι φιλοχουντικός αλλά...ψάχνοντας για αντίλογο στο Λαμόγια στο Χακι του Ελευθεράτου ανακάλυψα τον Χατζηδάκη, τον οποίο μάλιστα παλιά είχα αποκαλέσει "χουντολάγνα αδελφή" σε μια κόντρα στο γιουτούμπ. :003:

Δεν νομίζω πως υπάρχει πιο εμπεριστατωμένη μελέτη.

Εικόνα

https://www.politeianet.gr/books/978960 ... lou-283004

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 18 Νοέμ 2018, 02:08

Ελβετός Τραπεζίτης έγραψε:
17 Νοέμ 2018, 23:32
Στην αρχή της επταετίας πήγαινα Δημοτικό και στο τέλος της ήμουν στην Γ Γυμνασίου.
Εγώ είμαι ένα χρόνο μεγαλύτερος.
Η ζωή ήταν πολύ ήσυχη και ελαχιστες εως καθολου οι συζητησεις για πολιτικά ή για την δικτατορια.
Επειδή υπήρχε ο φόβος γιά την χούντα και επειδή κανείς δεν εμπιστευόταν κανέναν.
και το απόγευμα με Πετριδη για να ακούμε Λεντ Ζεππελιν και Ντιπ Περπλε :smt005:
Η εκπομπή του Πετρίδη άρχισε το 1975.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός » 18 Νοέμ 2018, 02:12

Στην επταετία έφτασε το ηλεκτρικό στα χωριά της Ελλάδας.
Στο χωριό της μάνας μου, στην πεδιάδα 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, το 1970 έφτασε ο ηλεκτρισμός.

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 18 Νοέμ 2018, 02:52

Kostis έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 00:03
Να μας πεί ο Γιαννόπουλος τις συνθήκες για τους ομοφυλόφιλος στη Χούντα
Σε σχεση με αμεσως πριν απο την χουντα η με αμεσως μετα απο την χουντα;
Και γιατι θες να μαθεις για τους homo και οχι για τους κοπρολαγνους η για τους ατβεντιστες της 7ης ημερας;
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
Chainis
Phorum.gr user: Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 18 Νοέμ 2018, 07:44

paul25 έγραψε:
17 Νοέμ 2018, 21:49
brb και tyt έγραψε:
17 Νοέμ 2018, 21:33
paul25 έγραψε:
17 Νοέμ 2018, 21:29

Πες μας για το μπουλινγκ τοτε τι γινοτανε; πως το αντιμετωπιζε το θυμα μεσα σε μια κοινωνια βιας;
Το μπούλινγκ γινόταν από τους δάσκαλους.
Ευτυχώς που δεν πέτυχα τον δάσκαλο πουθενά όταν μεγάλωσα, θα μαύριζα το ποινικό μητρώο μου.
Δηλαδη οι μαθητες ο ενας στον αλλο δεν εκαναν;
Τα αγοράκια πλακωνόμασταν σε κάθε ευκαιρία και για κάθε λόγο.
Αλλά ήταν φυσιολογικό, ούτε παράπονα σε δασκάλους και γονείς ούτε τίποτα, μετά από λίγο ξανά παιχνίδι ή παρέα όλοι μαζί.
Άσε που αν έλεγες σε γονείς ότι σε κτύπησε άλλο παιδί η απάντηση ήταν ¨εσύ δεν έχεις χέρια;" και μπορεί να έτρωγες και καμιά σφαλιάρα ακόμα.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων

Von Mackensen

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Von Mackensen » 18 Νοέμ 2018, 08:11

Μηχανικός έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 02:12
Στο χωριό της μάνας μου, στην πεδιάδα 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, το 1970 έφτασε ο ηλεκτρισμός.
Το ίδιο και στο ορεινό (ανατολική Στερεά) αριστεροχωρι του πατέρα μου. Τότε επίσης ασφαλτοστρωθηκε το κομμάτι του καροδρομου που το συνεδεε με την κοντινότερη κωμόπολη.

Οι δε κουκουεδες, πασοκοι, νεοσυριζαιοι συνομιληκοι του πατέρα μου τώρα που 70αρησαν, σε μια συζήτηση που είχαμε το καλοκαίρι στο χωριό μου έλεγαν για το πόσο ασφαλεις αισθανόταν τοτε σαν πολίτες (το κλασσικό με τα ξεκλείδωτα σπίτια κλπ).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Von Mackensen την 18 Νοέμ 2018, 08:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Kostis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kostis » 18 Νοέμ 2018, 08:15

Von Mackensen έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 08:11
Μηχανικός έγραψε:
Το ίδιο και στο ορεινό (ανατολική Στερεά) αριστεροχωρι του πατέρα μου. Τότε επίσης ασφαλτοστρωθηκε το κομμάτι του καροδρομου που το συνεδεε με την κοντινότερη κωμόπολη.
Με χρυσα κουταλια έτρωγαν τότε οι κατασκευαστικες που ήταν τσιράκια και υποστηρικτές των χουντικων

Άβαταρ μέλους
Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 18 Νοέμ 2018, 08:17

Κάτι έχει ειπωθεί για τον πατέρα του Τσίπρα.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:

Von Mackensen

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Von Mackensen » 18 Νοέμ 2018, 08:18

Kostis έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 08:15
Von Mackensen έγραψε:
Μηχανικός έγραψε:
Με χρυσα κουταλια έτρωγαν τότε οι κατασκευαστικες που ήταν τσιράκια και υποστηρικτές των χουντικων
Κωστή το ίδιο δε λένε και για τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού;

Άβαταρ μέλους
Kostis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kostis » 18 Νοέμ 2018, 08:19

Von Mackensen έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 08:18
Kostis έγραψε:
Von Mackensen έγραψε:

Όχι

Άβαταρ μέλους
Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 18 Νοέμ 2018, 08:25

Kostis έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 08:19
Von Mackensen έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 08:18
Kostis έγραψε:

Όχι
:smt005:

Μάργκαρετ Θάτσερ:

Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 18 Νοέμ 2018, 09:44

χρυση εποχη ,ηρεμια ,ασφαλεια, μινι παραπανω απο τα απαραιτητα και με σκληρο νομισμα παρακαλω, δουλειες με μετρια λεφτα και το δημοσιο δουλευε,εβαλε και ενα σωρο κουμμουνια μεσα για να τα γλυκανει αντι να τα διαολοστειλει σε κανενα τατζικισταν καιι τα διαλυσαν ολα ,ελαχιστα σκανδαλα ελαχιστες υπερβολες, εριξε καμμια δεκαρια φαπες σε αμετανοητα κουμμουνια και οι υπολοιποι την περασαν καταιφι,καλοι ανθρωποι να ειναι ελαφρο το χωμα που τους σκεπαζει.
Και παρα πολλα εργα η ελλαδα εγινε αλλη χωρα επι Επαναστασεως καμμια σχεση μετα νεοδημοκρατικοπασοκικα λαμογια που ακολουθησαν

Άβαταρ μέλους
Kostis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kostis » 18 Νοέμ 2018, 09:48

perseus έγραψε:
18 Νοέμ 2018, 09:44
χρυση εποχη ,ηρεμια ,ασφαλεια, μινι παραπανω απο τα απαραιτητα και με σκληρο νομισμα παρακαλω, δουλειες με μετρια λεφτα και το δημοσιο δουλευε,εβαλε και ενα σωρο κουμμουνια μεσα για να τα γλυκανει αντι να τα διαολοστειλει σε κανενα τατζικισταν καιι τα διαλυσαν ολα ,ελαχιστα σκανδαλα ελαχιστες υπερβολες, εριξε καμμια δεκαρια φαπες σε αμετανοητα κουμμουνια και οι υπολοιποι την περασαν καταιφι,καλοι ανθρωποι να ειναι ελαφρο το χωμα που τους σκεπαζει.
Και παρα πολλα εργα η ελλαδα εγινε αλλη χωρα επι Επαναστασεως καμμια σχεση μετα νεοδημοκρατικοπασοκικα λαμογια που ακολουθησαν
Χάθηκε και η μισή Κύπρος αλλά δε γαμιεται

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών