H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 30 Απρ 2023, 15:27

Στις 6 Μαιου 2023 θα γινει η στέψη του νεου Βρετανου Βασιλια Καρόλου Γ' η οποια ουτως η αλλως ειναι ενα ιστορικο γεγονός αλλα γινεται πιο ιστορικο ακομα δεδομένου οτι η στέψη της Ελισάβετ ειχε γινει 70 χρονια πριν και η στέψη του Καρολου θα ειναι η πρώτη του 21ου αιωνα.

Ενα τελετουργικο που εχει τις ριζες του στην Αγγλοσαξωνικη Αγγλία και παραμένει σχεδον αναλλοιωτο για 1000+ χρονια σχεδον (αν και εχει υποστει προσθηκες και αφαιρέσεις κατα καιρους για να αντανακλά τις διαφορες αλλαγες στην Αγγλια οπως την δημιουργια της Αγγλικανικης Εκκλησιας κτλ.)

Πιο μετα θα αναλυθει εκτενως και το τυπικό της Στέψης.

Το προγραμμα εχει ως εξης:
Το πρόγραμμα της τελετής

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα της ημέρας της στέψης, το οποίο μπορεί να αλλάξει μέσα στην εβδομάδα, γνωρίζουμε τα εξής: ( οι ώρες είναι ώρες Ελλάδος)

8 π.μ. θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45- Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα απουσιάζει η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή. Μεταξύ άλλων εντός του ναού θα βρεθούν ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.


11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 π.μ. – Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Πηγη: https://www.newsit.gr/kosmos/stepsi-vas ... s/3762061/
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 30 Απρ 2023, 23:15

Η στέψη εχει ενα τελετουργικο το οποιο ειναι βασισμένο σε μεγάλο βαθμο στην παράδοση την Ακολουθια της Στέψης οπως αυτη καταγράφηκε στην τελετη για τον Βασιλια Εντγκαρ Α' που εγινε στις 11 Μαιου 973 στο Μπάθ.

Προφανως δεν ειναι η ιδια τελετη ακριβως για 1000+ χρονια αλλα εχει υποστει μεταρρυθμισεις, διαφοροποιησεις, αναθεωρησεις και μεταφράσεις (λατινικα, γαλλικα, αγγλικα κτλ.) αλλα τα κυρια σημεια της που αφορουν τα key points της τελετης οπως η αναγνωριση, τα βασιλικα διάσημα, η στέψη και η ενθρονιση ειναι αναλλοιωτα απο την Αγγλοσαξωνικη εποχη.

Η στέψη γινεται πάντα κατα την διάρκεια της Θειας Λειτουργιας (αρχικα στην λατινικη της εκδοχη και μετα την δημιουργια της Αγγλικανικης Εκκλησιας στην προτεσταντικη της εκδοχη).

Ετσι λοιπον με τους καλεσμένους παρόντες στο Αββαειο του Γουέστμινστερ ο κληρος ξεκινάει την Λειτουργια και αναμενεται η αφιξη του Βασιλεως ετσι ωστε να διακοπει η λειτουργια και να μπει εμβόλιμα η στέψη.

Λιγο πριν αφιχθει ο Βασιλιας γινεται μια πομπη κληρικων και αξιωματουχων στο Αββαειο και αφου καταλαβουν τις θεσεις τους εισέρχεται ο Βασιλιας και ψάλλεται ο Ψαλμος 122.

Ο Βασιλιας εισερχεται φορωντας ερυθρο ενδυμα και ερυθρο βελουδινο μανδυα (Robe of State) ενω στο κεφάλι φορα το Cap of Maintenance (καθως ο Βασιλιας δεν μπορει να φορέσει ακομα στέμμα γιατι δεν εχει στεφθει φορά το Cap of Maintenance ενα βελουδινο κοκκινο καπελο με λευκη ερμινα που συμβολιζει την βασιλικη εξουσια. Το συγκεκριμένο που χρησιμοποιουν οι Βασιλεις της Βρετανιας ειναι δώρο του Πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ' στον Βασιλια Ερρίκο Ζ')

Αφου μπει στο Αββαειο κάθεται στον Κρατικο θρονο (Chair of Estate) μιας και επειδη δεν εχει ενθρονιστει ακομα δεν μπορει να κατσει στον Βασιλικο Θρονο.

Εκει θα τον προσκυνήσουν ο Garter Principal King of Arms, ο Αρχιεπισκοπος του Καντερμπουρυ, ο Λορδος Καγκελάριος, ο Λορδος Μεγας Θαλαμηπόλος, ο Λορδος Αρχιστράτηγος και Κομης-Στρατάρχης.

Οι οποιοι μετα θα σταθουν αρχικα ανατολικα και ο Αρχιεπισκοπος θα εκφωνησει:

Sirs, I here present unto you Charles, your undoubted King. Wherefore all you who are come this day to do your homage and service, are you willing to do the same

Και οι ευγενεις που στεκονται εκει θα επευφημισουν τον Βασιλια επικυρωνοντας ετσι δια βοης τους λογους του Αρχιεπισκόπου.

Μετα ο Αρχιεπισκοπος και η συνοδεια του θα στραφουν νοτια και θα επαναληφθει το ιδιο σκηνικο.

Το ιδιο και μετα δυτικα και τέλος βορεια.

Μετα την δια βοης επικυρωση των ευγενων ο Αρχιεπίσκοπος θα ορκίσει τον Βασιλια με τον ορκο που επιβάλλει το Coronation Act of 1688

"Promise and Sweare to Governe the People of this Kingdome of England and the Dominions thereto belonging according to the Statutes in Parlyament Agreed on and the Laws and Customs of the same"

Ο οποιος προφανως θα τροποποιηθει για την περιπτωση του Καρόλου μιας και υπαρχει πλεον Ηνωμενο Βασιλειο και δεν υπαρχουν πια Dominions και αποικιες κτλ.

Ο Βασιλιας θα απαντησει: I solemny promise to do so

Kαι θα συνεχιστει ο ορκος ως εξης:

Will you to your power cause Law and Justice, in Mercy, to be executed in all your judgments?

Ο Βασιλιας θα απαντησει: Ι will

Μετα ο Αρχιεπισκοπος θα συνεχισει:

Will you to the utmost of your power maintain the Laws of God and the true profession of the Gospel? Will you to the utmost of your power maintain in the United Kingdom the Protestant Reformed Religion established by law? Will you maintain and preserve inviolable the settlement of the Church of England, and the doctrine, worship, discipline, and government thereof, as by law established in England? And will you preserve unto the Bishops and Clergy of England, and to the Churches there committed to their charge, all such rights and privileges, as by law do or shall appertain to them or any of them?

Και ο Βασιλιας θα απαντησει: All this I promise to do. The things which I have here before promised, I will perform, and keep. So help me God

Μετα ο Βασιλιας θα ορκιστει να προστατευει την Προτεσταντικη πιστη και σε επομενο ορκο να προστατευει επισης την Πρεσβυτεριανη Εκκλησια της Σκωτίας.

Μετα το πέρας των ορκων, ο Αρχιεπίσκοπος παιρνει τη Βιβλο απο την Αγια Τραπεζα και την παραδιδει στον Βασιλια λέγοντας:

"Here is Wisdom; This is the Royal Law; These are the lively Oracles of God."

Mετα συνεχιζεται η Θεια Λειτουργία και μετα την απαγγελια του Συμβόλου της Πιστεως διακοπτεται και παλι για να συνεχιστει η Στέψη και διαβάζεται μια περικοπη απο τις Επιστολες και μια περικοπη απο το Ευαγγελιο οτι εχει επιλεξει ο Βασιλιας για την περισταση.

Μετα τα αναγνωσματα ψάλλεται ο υμνος Veni Creator Spiritus αλλα στην αγγλικη μεταφραση του και μετα το περας του ο Αρχιεπισκοπος διαβάζει μια ευχη για την χρίση του Βασιλια με το Αγιο Ελαιο η οποια ειναι ουσιαστικα η μετάφραση του αρχαιου λατινικου υμνου Deus electorum fortitudo η οποια διαβαζοταν στην Στέψη των Γάλλων Βασιλεων.

Μολις τελειωσει η ευχη, η χορωδια ψάλλει το "Σαδωκ ο Αρχιερεας" του Χαιντελ ενω παράλληλα ο Βασιλιας βγάζει τον ερυθρο χιτώνακαι η συνοδεια του τον πηγαινει στον Θρονο του Αγιου Εδουαρδου για την χρίση με Ελαιο.

Μολις ο Βασιλιας καθισει στον θρονο, 4 ευγενεις φέρνουν ενα χρυσο σκέπαστρο για να κρυψουν τον Βασιλια απο την θεα του κοσμου καθως αυτη θεωρειται η ιεροτερη στιγμη της Στέψης και δεν πρεπει να ειναι ορατη απο ολους.

Μαλιστα στη Στέψη του Γεωργιου ΣΤ' το 1937 ο τοτε Αρχιεπισκοπος ειχε αρνηθει να μεταδοθει η τελετη απο την τηλεοραση γιατι οπως ελεγε "ο κοσμος θα παρακολουθει την χρίση του Βασιλια με το Αγιο Ελαιο, φορώντας τα καπελα τους".

Οπως και στην Στέψη της Ελισαβετ Β' το 1953 η οποια μεταδοθηκε τηλεοπτικα αλλα η χριση δεν μεταδοθηκε καθως η καμερα ειχε στραφει αλλου για να μην τη δειξει.

Το ιδιο θα γινει και με τη στέψη του Καρόλου τωρα. Η στιγμη της χρισης δεν θα μεταδοθει απο τα τηλεοπτικα συνεργεια.

Στην χριση του Βασιλια ο Προιστάμενος του Αββαειου παιρνει ενα χρυσο μπουκαλακι σε σχημα αετου και απο αυτο ριχνει Ελαιο σε ενα κουταλάκι και με αυτο ο Αρχιεπισκοπος χριει τον Βασιλια που εχει γονατισει μπροστα του στο κεφάλι, στα χέρια και την καρδια ενω παράλληλα ψιθυριζει την αγγλικη μετάφραση της λατινικης ευχης Deus, Dei Filius (η οποια ψαλλεται σε καθε Στέψη απο το 973 τουλαχιστον).

Παρεπιπτοντως το κουταλακι αυτο ειναι το μονο κομμάτι Crown Jewels που γλιτωσε την καταστροφη απο τον Κρομγουελ το 1650. Εχει κατασκευαστει 12o αιωνα πιθανοτατα για τον Ερρίκο Β' και χρησιμοποιεται εκτοτε σε καθε στέψη ανελλιπως.

Μολις τελειωσει η χριση ο Βασιλιας ξανακάθεται στον Θρονο του Αγιου Εδουαρδου, το χρυσο σκέπαστρο αποχωρει και οι ευγενεις φερνουν στο Βασιλια ενα λευκο χιτώνα και τον βοηθουν να τον φορέσει ενω απο πανω θα φορέσει μια χρυση σουπερτουνικα.

Αμεσως μετα ο Λορδος Μεγας Αρχιθαλαμηπόλος θα φέρει τα Χρυσα Σπιρουνια και θα τα φορέσει στα ποδια του Βασιλια ενω ο Αρχιεπισκοπος βοηθουμενος απο 2 Επισκόπους θα παραδώσει στον Βασιλια το Ξιφος του Κράτους.

Μολις παραλαβει το Ξιφος, ο Βασιλιας θα το αφησει πανω στην Αγια Τράπεζα και θα συνεχιστει η ενδυση του με τα Βασιλικα ενδυματα.

Μετα θα φορέσει τα βραχιολια και μετα τον πορφυρο μανδυα και την πορφυρη stola που μοιαζει με επιτραχήλιο περιπου.

Μολις τελειωσει με αυτο, ο Αρχιεπισκοπος του παραδιδει την Χρυση Σφαίρα με τον σταυρο την οποια και αυτη ο Βασιλιας αφηνει πανω στην Αγια Τράπεζα.

Το επομενο ειναι το Βασιλικο Δαχτυλιδι που συμβολιζει τον "γάμο" του Βασιλια με το Κράτος (και παλαιοτερα ηταν και η προσωπικη σφραγιδα του Βασιλια).

Τελος του παραδιδει και το Σκήπτρο με το Περιστέρι και το Σκηπτρο με τον Σταυρο τα οποια κρατα ο Βασιλιας.

Αφου τα παραδώσει, ο Αρχιεπισκοπος πηγαινει στην Αγια Τράπεζα και σηκωνοντας ψηλα το Στέμμα του Αγιου Εδουάρδου λεει:

"Oh God, the crown of the faithful; bless we beseech thee and sanctify this thy servant our king/queen, and as thou dost this day set a crown of pure gold upon his/her head, so enrich his/her royal heart with thine abundant grace, and crown him/her with all princely virtues through the King Eternal Jesus Christ our Lord. Amen"

Η οποια ειναι και παλι βασικα η αγγλικη μετάφραση της προσευχης Deus tuorum Corona fidelium που εισηχθη στην τελετη την εποχη του Ερρικου Α'.

Ο Αρχιεπισκοπος αφηνει το στέμμα στην Αγια Τράπεζα και προχωρει μαζι με αλλους Επισκόπους προς τον Βασιλικο Θρονο.

Το Στέμμα το παιρνει ο Προιστάμενος του Αββαειου και το παραδιδει στον Αρχιεπισκοπο που στεκεται διπλα η απεναντι απο τον θρονο.

Και ο Αρχιεπισκοπος στέφει με αυτο τον Βασιλια.

Να σημειωθει πως καθ'ολη τη διαρκεια της τελετης οι ευγενεις φορουν τις στολές που καταδεικνυουν τον βαθμο τους (κομης, μαρκησιος, δουκας κτλ.) αλλα δεν φορουν τα διαδηματα τους (coronets) τα οποια κρατουν στα χέρια σε ολη τη διαρκεια.

Μολις το Στέμμα ομως αγγιξει το κεφάλι του Βασιλια τοτε ολοι μαζι φορουν τα διαδηματα τους αναφωνοντας τρεις φορες:

"God Save the King"

Ενω την ιδια στιγμη ηχουν οι σάλπιγγες, χτυπανε οι καμπανες και πεφτουν και 21 κανονιοβολισμοι απο τον Πυργο του Λονδινου.

Αφου βαλει το Στέμμα στο κεφάλι του Βασιλια, ο Αρχιεπίσκοπος θα σταθει ενωπιον του και θα πει:

"God crown you with a crown of glory and righteousness, that having a right faith and manifold fruit of good works, you may obtain the crown of an everlasting kingdom by the gift of him whose kingdom endureth for ever."

Το οποιο και παλι ειναι η αγγλικη μετάφραση της λατινικης προσευχης Coronet te Deus που δανειστηκαν απο την τελετη Στέψης των Γαλλων Βασιλεων.

Μολις τελειωσει ο Αρχιεπισκοπος, οι ευγενεις σκυβουν το κεφάλι και αναφωνουν Αμην.

Με το Αμην, η χορωδια ψάλλει την αγγλικη μετάφραση του λατινικου Αντιφωνου Confortare δλδ:

Be strong and of a good courage; keep the commandments of the Lord thy God, and walk in his ways

Μετα ακολουθει μια σειρα ευλογιων και προσευχων προς τον Βασιλια και ο λαος απαντα σε καθε μια με ενα Αμην.

Μολις τελειωσει και αυτο, ο Βασιλιας οδηγειται σε εναν αλλο Βασιλικο Θρονο και μολις κατσει απαγγελεται η προσευχη tand firm, and hold fast from henceforth

Η οποια και πάλι ειναι μεταφραση της λατινικης Sta et retine η οποια υπαρχει στην ακολουθια της Στέψης απο το 973 τουλαχιστον.

Μετα ακολουθουν οι ορκοι πιστης οπου με πρωτο τον Αρχιεπισκοπο οι ευγενεις και οι κληρικοι ορκιζονται πιστοι στον Βασιλια.

Ο Αρχιεπισκοπος ορκιζεται πρωτος λεγοντας:

"I, Justin, Archbishop of Canterbury, will be faithful and true, and faith and truth will bear unto you, our Sovereign Lord, King of this Realm and Defender of the Faith, and unto your heirs and successors according to law. So help me God."

Mετα οι Επισκοποι (τροποποιοντας τον ορκο αναλογα με τη θεση τους) και μετα οι ευγενεις λεγοντας:

(Για παράδειγμα ας βαλουμε τον Δουκα του Νορφολκ)
"I, Εdward, Duke of Norfolk, do become your liege man of life and limb, and of earthly worship; and faith and truth will I bear unto you, to live and die, against all manner of folks. So help me God."


Και πανε ολοι με τη σειρα. Στην περιπτωση της στέψης του Καρόλου πάντως επειδη εαν πανε να του ορκιστουνε πιστη ολοι οι Επισκοποι και ολοι οι ευγενεις του Βασιλειου η στέψη θα κρατησει 7 ωρες μεχρι να τελειωσουν ολοι αυτοι (και ειναι και 76 ετων ο Καρολος που να αντεξει κιολας) εχει ηδη ανακοινωθει οτι θα του ορκιστουν πιστη μονο ο Αρχιεπισκοπος και ο Πριγκιπας της Ουαλιας (εκπροσωποντας κληρο και ευγενεις αντιστοιχα).

Μετα θα ακολουθησει η Στέψη της Βασιλισσας (οχι Queen Regnant αλλα Queen Consort) η οποια θα στεφθει με το δικο της στέμμα (στην περιπτωση της Καμιλλα επελεξε να στεφθει με το Στέμμα της Βασιλισσας Μαιρη συζυγου του Βασιλια Γεωργιου Ε' για να αποφυγει διπλωματικο επεισοδιο με Ινδια, Πακισταν και Αφγανισταν αν διαλεγε το Στέμμα της Βασιλομητωρος Ελισαβετ).

Ακολουθουν καποιες ειδικες προσευχες για την νεα Βασιλισσα (αν και στην περιπτωση της Καμιλλα θα παραλειφθουν προφανως οι προσευχες να κανει η Βασιλισσα γρηγορα διαδοχο και αγορι καθως οκ δεν ειναι και η Σαρα).

Μετα ο Βασιλιας και η Βασιλισσα κοινωνανε ενω ψάλλεται στα λατινικα το Gloria in excelcis Deo και γινεται απολυσις.

Απο εκει ο Βασιλιας κατευθυνεται στο Παρεκκλησι του Αγιου Εδουαρδου ενω μπροστα του προπορευονται το Ξιφος του Κράτους, το Ξιφος της Πνευματικης Δικαιοσυνης, το Ξιφος της Εγκοσμιας Δικαιοσυνης και το Ξιφος του Ελεους.

Στο Παρεκκλησι ψάλλεται η αγγλικη μετάφραση του λατινικου υμνου Te Deum Laudamus και ο Βασιλιας βγάζει τον πορφυρο μανδυα και και την Stola και φορα πορφυρά ενδυματα ενω φορά μανδυα απο μωβ βελουδο.

Το Στέμμα του Αγιου Εδουαρδου αφαιρειται και τοποθετειται στην Αγια Τράπεζα και ο Βασιλιας θα φορέσει το Αυτοκρατορικο Στέμμα για να βγει απο την Εκκλησια ενω θα κρατάει στα χέρια του το Σκηπτρο με το Σταυρο και την Χρυση Σφαιρα με τον Σταυρο.

Ετσι αποχωρει απο το Παρεκκλησι προς το Παλατι ενω η η χορωδια ψάλλει τον εθνικο υμνο "God Save the King".
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 43767
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 01 Μάιος 2023, 20:45

🔻I would have lived in peace. But my enemies brought me war.🔻

Καρολίνα
Δημοσιεύσεις: 3465
Εγγραφή: 28 Ιαν 2023, 00:04

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρολίνα » 01 Μάιος 2023, 20:47

Στοίχημα 100 ευρώ ότι θα του πέσει το στέμμα από το κεφάλι, παρά τις τροποποιήσεις που έκανε για να του κάτσει σωστά (ζυγίζει και δύο κιλά και η Ελισάβετ είχε πει ότι δεν μπορείς να σκύψεις το κεφάλι σου με αυτό).

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 01 Μάιος 2023, 20:58

Καρολίνα έγραψε:
01 Μάιος 2023, 20:47
Στοίχημα 100 ευρώ ότι θα του πέσει το στέμμα από το κεφάλι, παρά τις τροποποιήσεις που έκανε για να του κάτσει σωστά (ζυγίζει και δύο κιλά και η Ελισάβετ είχε πει ότι δεν μπορείς να σκύψεις το κεφάλι σου με αυτό).
Το 1902 οταν στεφθηκε Βασιλιας ο Εδουαρδος Ζ' ο τοτε Αρχιεπισκοπος του Καντερμπουρυ Φρεντερικ Τεμπλ επεμενε να τελεσει την στέψη παροτι ηταν 80+ ετων με Παρκινσον και 90% τυφλος.

Το αποτέλεσμα ηταν ολιγον τι κωμικο με τον Αρχιεπισκοπο να τον πηγαινοφέρνουν σαν το πτώμα του Μπέρνυ απο την ταινια μεσα στον ναο, το στέμμα πηγε να του πέσει 2 φορές απο τα χέρια λογω Παρκινσον οπως επισης δυο φορές απετυχε να το βαλει στο κεφάλι του Βασιλια καθως οπως ειπαμε ηταν 90% τυφλος.

Αλλα με την τριτη φορα τα κατάφερε να του το βαλει στο κεφάλι μονο που το εβαλε αναποδα.

(και παροτι η συνοδεια του προσπαθουσε να τον καθοδηγησει και να τον διορθωσει ηταν και ξεροκεφαλος και δεν τους ακουγε λεγοντας τους οτι ξερει τι κανει).

Υπαρχουν και χειροτερα.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Καρολίνα
Δημοσιεύσεις: 3465
Εγγραφή: 28 Ιαν 2023, 00:04

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρολίνα » 01 Μάιος 2023, 21:07

George_V έγραψε:
01 Μάιος 2023, 20:58
Καρολίνα έγραψε:
01 Μάιος 2023, 20:47
Στοίχημα 100 ευρώ ότι θα του πέσει το στέμμα από το κεφάλι, παρά τις τροποποιήσεις που έκανε για να του κάτσει σωστά (ζυγίζει και δύο κιλά και η Ελισάβετ είχε πει ότι δεν μπορείς να σκύψεις το κεφάλι σου με αυτό).
Το 1902 οταν στεφθηκε Βασιλιας ο Εδουαρδος Ζ' ο τοτε Αρχιεπισκοπος του Καντερμπουρυ Φρεντερικ Τεμπλ επεμενε να τελεσει την στέψη παροτι ηταν 80+ ετων με Παρκινσον και 90% τυφλος.

Το αποτέλεσμα ηταν ολιγον τι κωμικο με τον Αρχιεπισκοπο να τον πηγαινοφέρνουν σαν το πτώμα του Μπέρνυ απο την ταινια μεσα στον ναο, το στέμμα πηγε να του πέσει 2 φορές απο τα χέρια λογω Παρκινσον οπως επισης δυο φορές απετυχε να το βαλει στο κεφάλι του Βασιλια καθως οπως ειπαμε ηταν 90% τυφλος.

Αλλα με την τριτη φορα τα κατάφερε να του το βαλει στο κεφάλι μονο που το εβαλε αναποδα.

(και παροτι η συνοδεια του προσπαθουσε να τον καθοδηγησει και να τον διορθωσει ηταν και ξεροκεφαλος και δεν τους ακουγε λεγοντας τους οτι ξερει τι κανει).

Υπαρχουν και χειροτερα.
:lol::lol::lol::smt005::smt005::smt005:

Αυτό δεν το ήξερα.
Σε ενδιαφέρουν τα των Βασιλέων γενικά ή μόνο το συγκεκριμένο Παλάτι; Από τότε που μας άφησε χρόνους η Ελισάβετ, έχασα κάθε ενδιαφέρον. Αλλιώς θα πήγαινα το Σάββατο Λονδίνο, έτσι για τον χαβαλέ. Στους εορτασμούς των 70 χρόνων ήμουν παρούσα. :003:

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11644
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 01 Μάιος 2023, 21:14

George_V έγραψε:
30 Απρ 2023, 23:15
Η στέψη εχει ενα τελετουργικο (...)
Και ημείς είχαμε ένα λαμπρό τελετουργικό όταν αυτοί έτρωγαν βελανιδιά... :c040:

Τον 14ο αιώνα, όταν η φρουρά των Βαραγγων δεν ήταν πλέον Βίκινγκς...η στέψη του Βασιλέως στην Κωνσταντινούπολη είχε και μια αγγλική νότα:

"...Έπειτα έρχονται και πολυχρονίζουσιν και οι Βαράγγοι, κατά την πάτριον και ούτοι γλώσσαν αυτών, ήγουν Ιγκλινιστί, τας πελέκεις αυτών συγκρούοντες, κτύπον αποτελούνται"
-Γεώργιος Κωδινός, Περί Οφφικκίων (...), κεφ. Ζ' , Β 9-11

Χτυπούσαν τα μεγάλα τσεκούρια τους φωνάζοντας "Long live the King!"
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 01 Μάιος 2023, 21:35

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
01 Μάιος 2023, 21:14
George_V έγραψε:
30 Απρ 2023, 23:15
Η στέψη εχει ενα τελετουργικο (...)
Και ημείς είχαμε ένα λαμπρό τελετουργικό όταν αυτοί έτρωγαν βελανιδιά... :c040:

Τον 14ο αιώνα, όταν η φρουρά των Βαραγγων δεν ήταν πλέον Βίκινγκς...η στέψη του Βασιλέως στην Κωνσταντινούπολη είχε και μια αγγλική νότα:

"...Έπειτα έρχονται και πολυχρονίζουσιν και οι Βαράγγοι, κατά την πάτριον και ούτοι γλώσσαν αυτών, ήγουν Ιγκλινιστί, τας πελέκεις αυτών συγκρούοντες, κτύπον αποτελούνται"
-Γεώργιος Κωδινός, Περί Οφφικκίων (...), κεφ. Ζ' , Β 9-11

Χτυπούσαν τα μεγάλα τσεκούρια τους φωνάζοντας "Long live the King!"
Κοιτα η Βυζαντινη στέψη ηταν πιο απλη απο ολο αυτο αλλα ταυτοχρονα ηταν 10 φορες πιο μεγαλειωδης αν και απλη.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
Lugozzi
Δημοσιεύσεις: 16184
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:31
Τοποθεσία: Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 01 Μάιος 2023, 22:10

George_V έγραψε:
30 Απρ 2023, 23:15
Η στέψη εχει ενα τελετουργικο το οποιο ειναι βασισμένο σε μεγάλο βαθμο στην παράδοση την Ακολουθια της Στέψης οπως αυτη καταγράφηκε στην τελετη για τον Βασιλια Εντγκαρ Α' που εγινε στις 11 Μαιου 973 στο Μπάθ.

Προφανως δεν ειναι η ιδια τελετη ακριβως για 1000+ χρονια αλλα εχει υποστει μεταρρυθμισεις, διαφοροποιησεις, αναθεωρησεις και μεταφράσεις (λατινικα, γαλλικα, αγγλικα κτλ.) αλλα τα κυρια σημεια της που αφορουν τα key points της τελετης οπως η αναγνωριση, τα βασιλικα διάσημα, η στέψη και η ενθρονιση ειναι αναλλοιωτα απο την Αγγλοσαξωνικη εποχη.

Η στέψη γινεται πάντα κατα την διάρκεια της Θειας Λειτουργιας (αρχικα στην λατινικη της εκδοχη και μετα την δημιουργια της Αγγλικανικης Εκκλησιας στην προτεσταντικη της εκδοχη).

Ετσι λοιπον με τους καλεσμένους παρόντες στο Αββαειο του Γουέστμινστερ ο κληρος ξεκινάει την Λειτουργια και αναμενεται η αφιξη του Βασιλεως ετσι ωστε να διακοπει η λειτουργια και να μπει εμβόλιμα η στέψη.

Λιγο πριν αφιχθει ο Βασιλιας γινεται μια πομπη κληρικων και αξιωματουχων στο Αββαειο και αφου καταλαβουν τις θεσεις τους εισέρχεται ο Βασιλιας και ψάλλεται ο Ψαλμος 122.

Ο Βασιλιας εισερχεται φορωντας ερυθρο ενδυμα και ερυθρο βελουδινο μανδυα (Robe of State) ενω στο κεφάλι φορα το Cap of Maintenance (καθως ο Βασιλιας δεν μπορει να φορέσει ακομα στέμμα γιατι δεν εχει στεφθει φορά το Cap of Maintenance ενα βελουδινο κοκκινο καπελο με λευκη ερμινα που συμβολιζει την βασιλικη εξουσια. Το συγκεκριμένο που χρησιμοποιουν οι Βασιλεις της Βρετανιας ειναι δώρο του Πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ' στον Βασιλια Ερρίκο Ζ')

Αφου μπει στο Αββαειο κάθεται στον Κρατικο θρονο (Chair of Estate) μιας και επειδη δεν εχει ενθρονιστει ακομα δεν μπορει να κατσει στον Βασιλικο Θρονο.

Εκει θα τον προσκυνήσουν ο Garter Principal King of Arms, ο Αρχιεπισκοπος του Καντερμπουρυ, ο Λορδος Καγκελάριος, ο Λορδος Μεγας Θαλαμηπόλος, ο Λορδος Αρχιστράτηγος και Κομης-Στρατάρχης.

Οι οποιοι μετα θα σταθουν αρχικα ανατολικα και ο Αρχιεπισκοπος θα εκφωνησει:

Sirs, I here present unto you Charles, your undoubted King. Wherefore all you who are come this day to do your homage and service, are you willing to do the same

Και οι ευγενεις που στεκονται εκει θα επευφημισουν τον Βασιλια επικυρωνοντας ετσι δια βοης τους λογους του Αρχιεπισκόπου.

Μετα ο Αρχιεπισκοπος και η συνοδεια του θα στραφουν νοτια και θα επαναληφθει το ιδιο σκηνικο.

Το ιδιο και μετα δυτικα και τέλος βορεια.

Μετα την δια βοης επικυρωση των ευγενων ο Αρχιεπίσκοπος θα ορκίσει τον Βασιλια με τον ορκο που επιβάλλει το Coronation Act of 1688

"Promise and Sweare to Governe the People of this Kingdome of England and the Dominions thereto belonging according to the Statutes in Parlyament Agreed on and the Laws and Customs of the same"

Ο οποιος προφανως θα τροποποιηθει για την περιπτωση του Καρόλου μιας και υπαρχει πλεον Ηνωμενο Βασιλειο και δεν υπαρχουν πια Dominions και αποικιες κτλ.

Ο Βασιλιας θα απαντησει: I solemny promise to do so

Kαι θα συνεχιστει ο ορκος ως εξης:

Will you to your power cause Law and Justice, in Mercy, to be executed in all your judgments?

Ο Βασιλιας θα απαντησει: Ι will

Μετα ο Αρχιεπισκοπος θα συνεχισει:

Will you to the utmost of your power maintain the Laws of God and the true profession of the Gospel? Will you to the utmost of your power maintain in the United Kingdom the Protestant Reformed Religion established by law? Will you maintain and preserve inviolable the settlement of the Church of England, and the doctrine, worship, discipline, and government thereof, as by law established in England? And will you preserve unto the Bishops and Clergy of England, and to the Churches there committed to their charge, all such rights and privileges, as by law do or shall appertain to them or any of them?

Και ο Βασιλιας θα απαντησει: All this I promise to do. The things which I have here before promised, I will perform, and keep. So help me God

Μετα ο Βασιλιας θα ορκιστει να προστατευει την Προτεσταντικη πιστη και σε επομενο ορκο να προστατευει επισης την Πρεσβυτεριανη Εκκλησια της Σκωτίας.

Μετα το πέρας των ορκων, ο Αρχιεπίσκοπος παιρνει τη Βιβλο απο την Αγια Τραπεζα και την παραδιδει στον Βασιλια λέγοντας:

"Here is Wisdom; This is the Royal Law; These are the lively Oracles of God."

Mετα συνεχιζεται η Θεια Λειτουργία και μετα την απαγγελια του Συμβόλου της Πιστεως διακοπτεται και παλι για να συνεχιστει η Στέψη και διαβάζεται μια περικοπη απο τις Επιστολες και μια περικοπη απο το Ευαγγελιο οτι εχει επιλεξει ο Βασιλιας για την περισταση.

Μετα τα αναγνωσματα ψάλλεται ο υμνος Veni Creator Spiritus αλλα στην αγγλικη μεταφραση του και μετα το περας του ο Αρχιεπισκοπος διαβάζει μια ευχη για την χρίση του Βασιλια με το Αγιο Ελαιο η οποια ειναι ουσιαστικα η μετάφραση του αρχαιου λατινικου υμνου Deus electorum fortitudo η οποια διαβαζοταν στην Στέψη των Γάλλων Βασιλεων.

Μολις τελειωσει η ευχη, η χορωδια ψάλλει το "Σαδωκ ο Αρχιερεας" του Χαιντελ ενω παράλληλα ο Βασιλιας βγάζει τον ερυθρο χιτώνακαι η συνοδεια του τον πηγαινει στον Θρονο του Αγιου Εδουαρδου για την χρίση με Ελαιο.

Μολις ο Βασιλιας καθισει στον θρονο, 4 ευγενεις φέρνουν ενα χρυσο σκέπαστρο για να κρυψουν τον Βασιλια απο την θεα του κοσμου καθως αυτη θεωρειται η ιεροτερη στιγμη της Στέψης και δεν πρεπει να ειναι ορατη απο ολους.

Μαλιστα στη Στέψη του Γεωργιου ΣΤ' το 1937 ο τοτε Αρχιεπισκοπος ειχε αρνηθει να μεταδοθει η τελετη απο την τηλεοραση γιατι οπως ελεγε "ο κοσμος θα παρακολουθει την χρίση του Βασιλια με το Αγιο Ελαιο, φορώντας τα καπελα τους".

Οπως και στην Στέψη της Ελισαβετ Β' το 1953 η οποια μεταδοθηκε τηλεοπτικα αλλα η χριση δεν μεταδοθηκε καθως η καμερα ειχε στραφει αλλου για να μην τη δειξει.

Το ιδιο θα γινει και με τη στέψη του Καρόλου τωρα. Η στιγμη της χρισης δεν θα μεταδοθει απο τα τηλεοπτικα συνεργεια.

Στην χριση του Βασιλια ο Προιστάμενος του Αββαειου παιρνει ενα χρυσο μπουκαλακι σε σχημα αετου και απο αυτο ριχνει Ελαιο σε ενα κουταλάκι και με αυτο ο Αρχιεπισκοπος χριει τον Βασιλια που εχει γονατισει μπροστα του στο κεφάλι, στα χέρια και την καρδια ενω παράλληλα ψιθυριζει την αγγλικη μετάφραση της λατινικης ευχης Deus, Dei Filius (η οποια ψαλλεται σε καθε Στέψη απο το 973 τουλαχιστον).

Παρεπιπτοντως το κουταλακι αυτο ειναι το μονο κομμάτι Crown Jewels που γλιτωσε την καταστροφη απο τον Κρομγουελ το 1650. Εχει κατασκευαστει 12o αιωνα πιθανοτατα για τον Ερρίκο Β' και χρησιμοποιεται εκτοτε σε καθε στέψη ανελλιπως.

Μολις τελειωσει η χριση ο Βασιλιας ξανακάθεται στον Θρονο του Αγιου Εδουαρδου, το χρυσο σκέπαστρο αποχωρει και οι ευγενεις φερνουν στο Βασιλια ενα λευκο χιτώνα και τον βοηθουν να τον φορέσει ενω απο πανω θα φορέσει μια χρυση σουπερτουνικα.

Αμεσως μετα ο Λορδος Μεγας Αρχιθαλαμηπόλος θα φέρει τα Χρυσα Σπιρουνια και θα τα φορέσει στα ποδια του Βασιλια ενω ο Αρχιεπισκοπος βοηθουμενος απο 2 Επισκόπους θα παραδώσει στον Βασιλια το Ξιφος του Κράτους.

Μολις παραλαβει το Ξιφος, ο Βασιλιας θα το αφησει πανω στην Αγια Τράπεζα και θα συνεχιστει η ενδυση του με τα Βασιλικα ενδυματα.

Μετα θα φορέσει τα βραχιολια και μετα τον πορφυρο μανδυα και την πορφυρη stola που μοιαζει με επιτραχήλιο περιπου.

Μολις τελειωσει με αυτο, ο Αρχιεπισκοπος του παραδιδει την Χρυση Σφαίρα με τον σταυρο την οποια και αυτη ο Βασιλιας αφηνει πανω στην Αγια Τράπεζα.

Το επομενο ειναι το Βασιλικο Δαχτυλιδι που συμβολιζει τον "γάμο" του Βασιλια με το Κράτος (και παλαιοτερα ηταν και η προσωπικη σφραγιδα του Βασιλια).

Τελος του παραδιδει και το Σκήπτρο με το Περιστέρι και το Σκηπτρο με τον Σταυρο τα οποια κρατα ο Βασιλιας.

Αφου τα παραδώσει, ο Αρχιεπισκοπος πηγαινει στην Αγια Τράπεζα και σηκωνοντας ψηλα το Στέμμα του Αγιου Εδουάρδου λεει:

"Oh God, the crown of the faithful; bless we beseech thee and sanctify this thy servant our king/queen, and as thou dost this day set a crown of pure gold upon his/her head, so enrich his/her royal heart with thine abundant grace, and crown him/her with all princely virtues through the King Eternal Jesus Christ our Lord. Amen"

Η οποια ειναι και παλι βασικα η αγγλικη μετάφραση της προσευχης Deus tuorum Corona fidelium που εισηχθη στην τελετη την εποχη του Ερρικου Α'.

Ο Αρχιεπισκοπος αφηνει το στέμμα στην Αγια Τράπεζα και προχωρει μαζι με αλλους Επισκόπους προς τον Βασιλικο Θρονο.

Το Στέμμα το παιρνει ο Προιστάμενος του Αββαειου και το παραδιδει στον Αρχιεπισκοπο που στεκεται διπλα η απεναντι απο τον θρονο.

Και ο Αρχιεπισκοπος στέφει με αυτο τον Βασιλια.

Να σημειωθει πως καθ'ολη τη διαρκεια της τελετης οι ευγενεις φορουν τις στολές που καταδεικνυουν τον βαθμο τους (κομης, μαρκησιος, δουκας κτλ.) αλλα δεν φορουν τα διαδηματα τους (coronets) τα οποια κρατουν στα χέρια σε ολη τη διαρκεια.

Μολις το Στέμμα ομως αγγιξει το κεφάλι του Βασιλια τοτε ολοι μαζι φορουν τα διαδηματα τους αναφωνοντας τρεις φορες:

"God Save the King"

Ενω την ιδια στιγμη ηχουν οι σάλπιγγες, χτυπανε οι καμπανες και πεφτουν και 21 κανονιοβολισμοι απο τον Πυργο του Λονδινου.

Αφου βαλει το Στέμμα στο κεφάλι του Βασιλια, ο Αρχιεπίσκοπος θα σταθει ενωπιον του και θα πει:

"God crown you with a crown of glory and righteousness, that having a right faith and manifold fruit of good works, you may obtain the crown of an everlasting kingdom by the gift of him whose kingdom endureth for ever."

Το οποιο και παλι ειναι η αγγλικη μετάφραση της λατινικης προσευχης Coronet te Deus που δανειστηκαν απο την τελετη Στέψης των Γαλλων Βασιλεων.

Μολις τελειωσει ο Αρχιεπισκοπος, οι ευγενεις σκυβουν το κεφάλι και αναφωνουν Αμην.

Με το Αμην, η χορωδια ψάλλει την αγγλικη μετάφραση του λατινικου Αντιφωνου Confortare δλδ:

Be strong and of a good courage; keep the commandments of the Lord thy God, and walk in his ways

Μετα ακολουθει μια σειρα ευλογιων και προσευχων προς τον Βασιλια και ο λαος απαντα σε καθε μια με ενα Αμην.

Μολις τελειωσει και αυτο, ο Βασιλιας οδηγειται σε εναν αλλο Βασιλικο Θρονο και μολις κατσει απαγγελεται η προσευχη tand firm, and hold fast from henceforth

Η οποια και πάλι ειναι μεταφραση της λατινικης Sta et retine η οποια υπαρχει στην ακολουθια της Στέψης απο το 973 τουλαχιστον.

Μετα ακολουθουν οι ορκοι πιστης οπου με πρωτο τον Αρχιεπισκοπο οι ευγενεις και οι κληρικοι ορκιζονται πιστοι στον Βασιλια.

Ο Αρχιεπισκοπος ορκιζεται πρωτος λεγοντας:

"I, Justin, Archbishop of Canterbury, will be faithful and true, and faith and truth will bear unto you, our Sovereign Lord, King of this Realm and Defender of the Faith, and unto your heirs and successors according to law. So help me God."

Mετα οι Επισκοποι (τροποποιοντας τον ορκο αναλογα με τη θεση τους) και μετα οι ευγενεις λεγοντας:

(Για παράδειγμα ας βαλουμε τον Δουκα του Νορφολκ)
"I, Εdward, Duke of Norfolk, do become your liege man of life and limb, and of earthly worship; and faith and truth will I bear unto you, to live and die, against all manner of folks. So help me God."


Και πανε ολοι με τη σειρα. Στην περιπτωση της στέψης του Καρόλου πάντως επειδη εαν πανε να του ορκιστουνε πιστη ολοι οι Επισκοποι και ολοι οι ευγενεις του Βασιλειου η στέψη θα κρατησει 7 ωρες μεχρι να τελειωσουν ολοι αυτοι (και ειναι και 76 ετων ο Καρολος που να αντεξει κιολας) εχει ηδη ανακοινωθει οτι θα του ορκιστουν πιστη μονο ο Αρχιεπισκοπος και ο Πριγκιπας της Ουαλιας (εκπροσωποντας κληρο και ευγενεις αντιστοιχα).

Μετα θα ακολουθησει η Στέψη της Βασιλισσας (οχι Queen Regnant αλλα Queen Consort) η οποια θα στεφθει με το δικο της στέμμα (στην περιπτωση της Καμιλλα επελεξε να στεφθει με το Στέμμα της Βασιλισσας Μαιρη συζυγου του Βασιλια Γεωργιου Ε' για να αποφυγει διπλωματικο επεισοδιο με Ινδια, Πακισταν και Αφγανισταν αν διαλεγε το Στέμμα της Βασιλομητωρος Ελισαβετ).

Ακολουθουν καποιες ειδικες προσευχες για την νεα Βασιλισσα (αν και στην περιπτωση της Καμιλλα θα παραλειφθουν προφανως οι προσευχες να κανει η Βασιλισσα γρηγορα διαδοχο και αγορι καθως οκ δεν ειναι και η Σαρα).

Μετα ο Βασιλιας και η Βασιλισσα κοινωνανε ενω ψάλλεται στα λατινικα το Gloria in excelcis Deo και γινεται απολυσις.

Απο εκει ο Βασιλιας κατευθυνεται στο Παρεκκλησι του Αγιου Εδουαρδου ενω μπροστα του προπορευονται το Ξιφος του Κράτους, το Ξιφος της Πνευματικης Δικαιοσυνης, το Ξιφος της Εγκοσμιας Δικαιοσυνης και το Ξιφος του Ελεους.

Στο Παρεκκλησι ψάλλεται η αγγλικη μετάφραση του λατινικου υμνου Te Deum Laudamus και ο Βασιλιας βγάζει τον πορφυρο μανδυα και και την Stola και φορα πορφυρά ενδυματα ενω φορά μανδυα απο μωβ βελουδο.

Το Στέμμα του Αγιου Εδουαρδου αφαιρειται και τοποθετειται στην Αγια Τράπεζα και ο Βασιλιας θα φορέσει το Αυτοκρατορικο Στέμμα για να βγει απο την Εκκλησια ενω θα κρατάει στα χέρια του το Σκηπτρο με το Σταυρο και την Χρυση Σφαιρα με τον Σταυρο.

Ετσι αποχωρει απο το Παρεκκλησι προς το Παλατι ενω η η χορωδια ψάλλει τον εθνικο υμνο "God Save the King".
:goodpost:

Γνωρίζεις το τυπικό της στέψης της ελληνικής βασιλικής οικογένειας?
“Don't let a win get to your head or a loss to your heart.”

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 01 Μάιος 2023, 22:21

Lugozzi έγραψε:
01 Μάιος 2023, 22:10
George_V έγραψε:
30 Απρ 2023, 23:15
Η στέψη εχει ενα τελετουργικο το οποιο ειναι βασισμένο σε μεγάλο βαθμο στην παράδοση την Ακολουθια της Στέψης οπως αυτη καταγράφηκε στην τελετη για τον Βασιλια Εντγκαρ Α' που εγινε στις 11 Μαιου 973 στο Μπάθ.

Προφανως δεν ειναι η ιδια τελετη ακριβως για 1000+ χρονια αλλα εχει υποστει μεταρρυθμισεις, διαφοροποιησεις, αναθεωρησεις και μεταφράσεις (λατινικα, γαλλικα, αγγλικα κτλ.) αλλα τα κυρια σημεια της που αφορουν τα key points της τελετης οπως η αναγνωριση, τα βασιλικα διάσημα, η στέψη και η ενθρονιση ειναι αναλλοιωτα απο την Αγγλοσαξωνικη εποχη.

Η στέψη γινεται πάντα κατα την διάρκεια της Θειας Λειτουργιας (αρχικα στην λατινικη της εκδοχη και μετα την δημιουργια της Αγγλικανικης Εκκλησιας στην προτεσταντικη της εκδοχη).

Ετσι λοιπον με τους καλεσμένους παρόντες στο Αββαειο του Γουέστμινστερ ο κληρος ξεκινάει την Λειτουργια και αναμενεται η αφιξη του Βασιλεως ετσι ωστε να διακοπει η λειτουργια και να μπει εμβόλιμα η στέψη.

Λιγο πριν αφιχθει ο Βασιλιας γινεται μια πομπη κληρικων και αξιωματουχων στο Αββαειο και αφου καταλαβουν τις θεσεις τους εισέρχεται ο Βασιλιας και ψάλλεται ο Ψαλμος 122.

Ο Βασιλιας εισερχεται φορωντας ερυθρο ενδυμα και ερυθρο βελουδινο μανδυα (Robe of State) ενω στο κεφάλι φορα το Cap of Maintenance (καθως ο Βασιλιας δεν μπορει να φορέσει ακομα στέμμα γιατι δεν εχει στεφθει φορά το Cap of Maintenance ενα βελουδινο κοκκινο καπελο με λευκη ερμινα που συμβολιζει την βασιλικη εξουσια. Το συγκεκριμένο που χρησιμοποιουν οι Βασιλεις της Βρετανιας ειναι δώρο του Πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ' στον Βασιλια Ερρίκο Ζ')

Αφου μπει στο Αββαειο κάθεται στον Κρατικο θρονο (Chair of Estate) μιας και επειδη δεν εχει ενθρονιστει ακομα δεν μπορει να κατσει στον Βασιλικο Θρονο.

Εκει θα τον προσκυνήσουν ο Garter Principal King of Arms, ο Αρχιεπισκοπος του Καντερμπουρυ, ο Λορδος Καγκελάριος, ο Λορδος Μεγας Θαλαμηπόλος, ο Λορδος Αρχιστράτηγος και Κομης-Στρατάρχης.

Οι οποιοι μετα θα σταθουν αρχικα ανατολικα και ο Αρχιεπισκοπος θα εκφωνησει:

Sirs, I here present unto you Charles, your undoubted King. Wherefore all you who are come this day to do your homage and service, are you willing to do the same

Και οι ευγενεις που στεκονται εκει θα επευφημισουν τον Βασιλια επικυρωνοντας ετσι δια βοης τους λογους του Αρχιεπισκόπου.

Μετα ο Αρχιεπισκοπος και η συνοδεια του θα στραφουν νοτια και θα επαναληφθει το ιδιο σκηνικο.

Το ιδιο και μετα δυτικα και τέλος βορεια.

Μετα την δια βοης επικυρωση των ευγενων ο Αρχιεπίσκοπος θα ορκίσει τον Βασιλια με τον ορκο που επιβάλλει το Coronation Act of 1688

"Promise and Sweare to Governe the People of this Kingdome of England and the Dominions thereto belonging according to the Statutes in Parlyament Agreed on and the Laws and Customs of the same"

Ο οποιος προφανως θα τροποποιηθει για την περιπτωση του Καρόλου μιας και υπαρχει πλεον Ηνωμενο Βασιλειο και δεν υπαρχουν πια Dominions και αποικιες κτλ.

Ο Βασιλιας θα απαντησει: I solemny promise to do so

Kαι θα συνεχιστει ο ορκος ως εξης:

Will you to your power cause Law and Justice, in Mercy, to be executed in all your judgments?

Ο Βασιλιας θα απαντησει: Ι will

Μετα ο Αρχιεπισκοπος θα συνεχισει:

Will you to the utmost of your power maintain the Laws of God and the true profession of the Gospel? Will you to the utmost of your power maintain in the United Kingdom the Protestant Reformed Religion established by law? Will you maintain and preserve inviolable the settlement of the Church of England, and the doctrine, worship, discipline, and government thereof, as by law established in England? And will you preserve unto the Bishops and Clergy of England, and to the Churches there committed to their charge, all such rights and privileges, as by law do or shall appertain to them or any of them?

Και ο Βασιλιας θα απαντησει: All this I promise to do. The things which I have here before promised, I will perform, and keep. So help me God

Μετα ο Βασιλιας θα ορκιστει να προστατευει την Προτεσταντικη πιστη και σε επομενο ορκο να προστατευει επισης την Πρεσβυτεριανη Εκκλησια της Σκωτίας.

Μετα το πέρας των ορκων, ο Αρχιεπίσκοπος παιρνει τη Βιβλο απο την Αγια Τραπεζα και την παραδιδει στον Βασιλια λέγοντας:

"Here is Wisdom; This is the Royal Law; These are the lively Oracles of God."

Mετα συνεχιζεται η Θεια Λειτουργία και μετα την απαγγελια του Συμβόλου της Πιστεως διακοπτεται και παλι για να συνεχιστει η Στέψη και διαβάζεται μια περικοπη απο τις Επιστολες και μια περικοπη απο το Ευαγγελιο οτι εχει επιλεξει ο Βασιλιας για την περισταση.

Μετα τα αναγνωσματα ψάλλεται ο υμνος Veni Creator Spiritus αλλα στην αγγλικη μεταφραση του και μετα το περας του ο Αρχιεπισκοπος διαβάζει μια ευχη για την χρίση του Βασιλια με το Αγιο Ελαιο η οποια ειναι ουσιαστικα η μετάφραση του αρχαιου λατινικου υμνου Deus electorum fortitudo η οποια διαβαζοταν στην Στέψη των Γάλλων Βασιλεων.

Μολις τελειωσει η ευχη, η χορωδια ψάλλει το "Σαδωκ ο Αρχιερεας" του Χαιντελ ενω παράλληλα ο Βασιλιας βγάζει τον ερυθρο χιτώνακαι η συνοδεια του τον πηγαινει στον Θρονο του Αγιου Εδουαρδου για την χρίση με Ελαιο.

Μολις ο Βασιλιας καθισει στον θρονο, 4 ευγενεις φέρνουν ενα χρυσο σκέπαστρο για να κρυψουν τον Βασιλια απο την θεα του κοσμου καθως αυτη θεωρειται η ιεροτερη στιγμη της Στέψης και δεν πρεπει να ειναι ορατη απο ολους.

Μαλιστα στη Στέψη του Γεωργιου ΣΤ' το 1937 ο τοτε Αρχιεπισκοπος ειχε αρνηθει να μεταδοθει η τελετη απο την τηλεοραση γιατι οπως ελεγε "ο κοσμος θα παρακολουθει την χρίση του Βασιλια με το Αγιο Ελαιο, φορώντας τα καπελα τους".

Οπως και στην Στέψη της Ελισαβετ Β' το 1953 η οποια μεταδοθηκε τηλεοπτικα αλλα η χριση δεν μεταδοθηκε καθως η καμερα ειχε στραφει αλλου για να μην τη δειξει.

Το ιδιο θα γινει και με τη στέψη του Καρόλου τωρα. Η στιγμη της χρισης δεν θα μεταδοθει απο τα τηλεοπτικα συνεργεια.

Στην χριση του Βασιλια ο Προιστάμενος του Αββαειου παιρνει ενα χρυσο μπουκαλακι σε σχημα αετου και απο αυτο ριχνει Ελαιο σε ενα κουταλάκι και με αυτο ο Αρχιεπισκοπος χριει τον Βασιλια που εχει γονατισει μπροστα του στο κεφάλι, στα χέρια και την καρδια ενω παράλληλα ψιθυριζει την αγγλικη μετάφραση της λατινικης ευχης Deus, Dei Filius (η οποια ψαλλεται σε καθε Στέψη απο το 973 τουλαχιστον).

Παρεπιπτοντως το κουταλακι αυτο ειναι το μονο κομμάτι Crown Jewels που γλιτωσε την καταστροφη απο τον Κρομγουελ το 1650. Εχει κατασκευαστει 12o αιωνα πιθανοτατα για τον Ερρίκο Β' και χρησιμοποιεται εκτοτε σε καθε στέψη ανελλιπως.

Μολις τελειωσει η χριση ο Βασιλιας ξανακάθεται στον Θρονο του Αγιου Εδουαρδου, το χρυσο σκέπαστρο αποχωρει και οι ευγενεις φερνουν στο Βασιλια ενα λευκο χιτώνα και τον βοηθουν να τον φορέσει ενω απο πανω θα φορέσει μια χρυση σουπερτουνικα.

Αμεσως μετα ο Λορδος Μεγας Αρχιθαλαμηπόλος θα φέρει τα Χρυσα Σπιρουνια και θα τα φορέσει στα ποδια του Βασιλια ενω ο Αρχιεπισκοπος βοηθουμενος απο 2 Επισκόπους θα παραδώσει στον Βασιλια το Ξιφος του Κράτους.

Μολις παραλαβει το Ξιφος, ο Βασιλιας θα το αφησει πανω στην Αγια Τράπεζα και θα συνεχιστει η ενδυση του με τα Βασιλικα ενδυματα.

Μετα θα φορέσει τα βραχιολια και μετα τον πορφυρο μανδυα και την πορφυρη stola που μοιαζει με επιτραχήλιο περιπου.

Μολις τελειωσει με αυτο, ο Αρχιεπισκοπος του παραδιδει την Χρυση Σφαίρα με τον σταυρο την οποια και αυτη ο Βασιλιας αφηνει πανω στην Αγια Τράπεζα.

Το επομενο ειναι το Βασιλικο Δαχτυλιδι που συμβολιζει τον "γάμο" του Βασιλια με το Κράτος (και παλαιοτερα ηταν και η προσωπικη σφραγιδα του Βασιλια).

Τελος του παραδιδει και το Σκήπτρο με το Περιστέρι και το Σκηπτρο με τον Σταυρο τα οποια κρατα ο Βασιλιας.

Αφου τα παραδώσει, ο Αρχιεπισκοπος πηγαινει στην Αγια Τράπεζα και σηκωνοντας ψηλα το Στέμμα του Αγιου Εδουάρδου λεει:

"Oh God, the crown of the faithful; bless we beseech thee and sanctify this thy servant our king/queen, and as thou dost this day set a crown of pure gold upon his/her head, so enrich his/her royal heart with thine abundant grace, and crown him/her with all princely virtues through the King Eternal Jesus Christ our Lord. Amen"

Η οποια ειναι και παλι βασικα η αγγλικη μετάφραση της προσευχης Deus tuorum Corona fidelium που εισηχθη στην τελετη την εποχη του Ερρικου Α'.

Ο Αρχιεπισκοπος αφηνει το στέμμα στην Αγια Τράπεζα και προχωρει μαζι με αλλους Επισκόπους προς τον Βασιλικο Θρονο.

Το Στέμμα το παιρνει ο Προιστάμενος του Αββαειου και το παραδιδει στον Αρχιεπισκοπο που στεκεται διπλα η απεναντι απο τον θρονο.

Και ο Αρχιεπισκοπος στέφει με αυτο τον Βασιλια.

Να σημειωθει πως καθ'ολη τη διαρκεια της τελετης οι ευγενεις φορουν τις στολές που καταδεικνυουν τον βαθμο τους (κομης, μαρκησιος, δουκας κτλ.) αλλα δεν φορουν τα διαδηματα τους (coronets) τα οποια κρατουν στα χέρια σε ολη τη διαρκεια.

Μολις το Στέμμα ομως αγγιξει το κεφάλι του Βασιλια τοτε ολοι μαζι φορουν τα διαδηματα τους αναφωνοντας τρεις φορες:

"God Save the King"

Ενω την ιδια στιγμη ηχουν οι σάλπιγγες, χτυπανε οι καμπανες και πεφτουν και 21 κανονιοβολισμοι απο τον Πυργο του Λονδινου.

Αφου βαλει το Στέμμα στο κεφάλι του Βασιλια, ο Αρχιεπίσκοπος θα σταθει ενωπιον του και θα πει:

"God crown you with a crown of glory and righteousness, that having a right faith and manifold fruit of good works, you may obtain the crown of an everlasting kingdom by the gift of him whose kingdom endureth for ever."

Το οποιο και παλι ειναι η αγγλικη μετάφραση της λατινικης προσευχης Coronet te Deus που δανειστηκαν απο την τελετη Στέψης των Γαλλων Βασιλεων.

Μολις τελειωσει ο Αρχιεπισκοπος, οι ευγενεις σκυβουν το κεφάλι και αναφωνουν Αμην.

Με το Αμην, η χορωδια ψάλλει την αγγλικη μετάφραση του λατινικου Αντιφωνου Confortare δλδ:

Be strong and of a good courage; keep the commandments of the Lord thy God, and walk in his ways

Μετα ακολουθει μια σειρα ευλογιων και προσευχων προς τον Βασιλια και ο λαος απαντα σε καθε μια με ενα Αμην.

Μολις τελειωσει και αυτο, ο Βασιλιας οδηγειται σε εναν αλλο Βασιλικο Θρονο και μολις κατσει απαγγελεται η προσευχη tand firm, and hold fast from henceforth

Η οποια και πάλι ειναι μεταφραση της λατινικης Sta et retine η οποια υπαρχει στην ακολουθια της Στέψης απο το 973 τουλαχιστον.

Μετα ακολουθουν οι ορκοι πιστης οπου με πρωτο τον Αρχιεπισκοπο οι ευγενεις και οι κληρικοι ορκιζονται πιστοι στον Βασιλια.

Ο Αρχιεπισκοπος ορκιζεται πρωτος λεγοντας:

"I, Justin, Archbishop of Canterbury, will be faithful and true, and faith and truth will bear unto you, our Sovereign Lord, King of this Realm and Defender of the Faith, and unto your heirs and successors according to law. So help me God."

Mετα οι Επισκοποι (τροποποιοντας τον ορκο αναλογα με τη θεση τους) και μετα οι ευγενεις λεγοντας:

(Για παράδειγμα ας βαλουμε τον Δουκα του Νορφολκ)
"I, Εdward, Duke of Norfolk, do become your liege man of life and limb, and of earthly worship; and faith and truth will I bear unto you, to live and die, against all manner of folks. So help me God."


Και πανε ολοι με τη σειρα. Στην περιπτωση της στέψης του Καρόλου πάντως επειδη εαν πανε να του ορκιστουνε πιστη ολοι οι Επισκοποι και ολοι οι ευγενεις του Βασιλειου η στέψη θα κρατησει 7 ωρες μεχρι να τελειωσουν ολοι αυτοι (και ειναι και 76 ετων ο Καρολος που να αντεξει κιολας) εχει ηδη ανακοινωθει οτι θα του ορκιστουν πιστη μονο ο Αρχιεπισκοπος και ο Πριγκιπας της Ουαλιας (εκπροσωποντας κληρο και ευγενεις αντιστοιχα).

Μετα θα ακολουθησει η Στέψη της Βασιλισσας (οχι Queen Regnant αλλα Queen Consort) η οποια θα στεφθει με το δικο της στέμμα (στην περιπτωση της Καμιλλα επελεξε να στεφθει με το Στέμμα της Βασιλισσας Μαιρη συζυγου του Βασιλια Γεωργιου Ε' για να αποφυγει διπλωματικο επεισοδιο με Ινδια, Πακισταν και Αφγανισταν αν διαλεγε το Στέμμα της Βασιλομητωρος Ελισαβετ).

Ακολουθουν καποιες ειδικες προσευχες για την νεα Βασιλισσα (αν και στην περιπτωση της Καμιλλα θα παραλειφθουν προφανως οι προσευχες να κανει η Βασιλισσα γρηγορα διαδοχο και αγορι καθως οκ δεν ειναι και η Σαρα).

Μετα ο Βασιλιας και η Βασιλισσα κοινωνανε ενω ψάλλεται στα λατινικα το Gloria in excelcis Deo και γινεται απολυσις.

Απο εκει ο Βασιλιας κατευθυνεται στο Παρεκκλησι του Αγιου Εδουαρδου ενω μπροστα του προπορευονται το Ξιφος του Κράτους, το Ξιφος της Πνευματικης Δικαιοσυνης, το Ξιφος της Εγκοσμιας Δικαιοσυνης και το Ξιφος του Ελεους.

Στο Παρεκκλησι ψάλλεται η αγγλικη μετάφραση του λατινικου υμνου Te Deum Laudamus και ο Βασιλιας βγάζει τον πορφυρο μανδυα και και την Stola και φορα πορφυρά ενδυματα ενω φορά μανδυα απο μωβ βελουδο.

Το Στέμμα του Αγιου Εδουαρδου αφαιρειται και τοποθετειται στην Αγια Τράπεζα και ο Βασιλιας θα φορέσει το Αυτοκρατορικο Στέμμα για να βγει απο την Εκκλησια ενω θα κρατάει στα χέρια του το Σκηπτρο με το Σταυρο και την Χρυση Σφαιρα με τον Σταυρο.

Ετσι αποχωρει απο το Παρεκκλησι προς το Παλατι ενω η η χορωδια ψάλλει τον εθνικο υμνο "God Save the King".
:goodpost:

Γνωρίζεις το τυπικό της στέψης της ελληνικής βασιλικής οικογένειας?
Δεν υπηρξε ποτε.

Τουλαχιστον οχι στην νεοτερη ιστορια.

Ορκομωσια γινοταν παντα.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 03 Μάιος 2023, 00:43

Παντως εγω αν ειμουν στη θεση του Καρόλου (η στη θεση του Δουκα του Νορφολκ που οργανωνει την τελετη ως Hereditary Earl Marshal) θα εβαζα αυτη την μουσικη υποκρουση στην εισοδο του Βασιλια ή εστω στην εισοδο των ευγενων/υψηλων προσκεκλημενων στον ναο για τη στέψη.

Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 04 Μάιος 2023, 19:31

Θα εκπροσωπηθει και η Ελλαδα σε ανωτατο επιπεδο στην Στεψη του Βασιλια
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραβρεθεί στην τελετή στέψης του Καρόλου και της Καμίλας, ως Βασιλιά και Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται το διήμερο 5 και 6 Μαΐου στο Λονδίνο, για να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλας.

Πηγη: https://www.newsit.gr/politikh/i-kateri ... s/3765408/
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
Δημοσιεύσεις: 23119
Εγγραφή: 19 Σεπ 2018, 10:47

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 04 Μάιος 2023, 19:38

οι νοτιοαφρικανοι ζητανε το διαμαντι τους πίσω, όπως εμείς τα μάρμαρα. Σιχαμένοι, εγκληματίες, και κλεφταρεοι μια ζωή.
https://www.protothema.gr/world/article ... stemmatos/

Άβαταρ μέλους
akirav
Δημοσιεύσεις: 2641
Εγγραφή: 09 Απρ 2018, 05:47
Phorum.gr user: akirav

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από akirav » 05 Μάιος 2023, 13:48

https://corbettreport.substack.com/p/me ... t-resetter
Meet King Charles, The Great Resetter
Merlinus Sum, Qui Me Tangit Turbat Mundum

Imperium
Δημοσιεύσεις: 3537
Εγγραφή: 23 Απρ 2020, 12:47

Re: H Στέψη του Βασιλια Καρόλου Γ'

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium » 05 Μάιος 2023, 14:08

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε:
04 Μάιος 2023, 19:38
οι νοτιοαφρικανοι ζητανε το διαμαντι τους πίσω, όπως εμείς τα μάρμαρα. Σιχαμένοι, εγκληματίες, και κλεφταρεοι μια ζωή.
https://www.protothema.gr/world/article ... stemmatos/
Οποία έκπληξις ένα τσούρμο διεφθαρμένοι αραπάδες να ζητάνε πίσω το διαμάντι "ΤΟΥΣ". :smt005:
Δεν τους κατακρίνω, βρίσκουν και κάνουν.

Το ίδιο με τους δικούς μας και τα Ελγίνεια. Δεν τα έδωσαν οι Έλληνες για να τα ζητάνε πίσω*. Οι Τουρκοι τα δώσαν και μόνο αυτοί μπορούν να τα ζητήσουν πίσω, έστω και εσφαλμένα. Αλλά δεν είναι και τόοοοσο ξεφτίλες.

Άρα βλέπουμε ποιοί είναι οι σιχαμένοι ξεφτίλες κλεφταράδες, και εν προκειμένω δεν είναι οι Εγγλέζοι.






* Που θα τα έδιναν εν ριπή οφθαλμού αν επρόκειτο για κανα φράγκο.
Μην ξεχνάμε οτι η Ελλάδα υπέγραψε, με δική της πρωτοβουλία, συνθήκη απόλυτης υπακοής στην Αγγλία για να πάρει δάνειο, ούτε οι Αραπάδες της Ν.Αφρικής νάτανε. Βρίσκουν όμως τώρα με τις πολιτικές ορθότητες τα αραπάκια κάθε απόχρωσης και πουλάνε και μαγκιά...


Αντι να πούνε ένα "ευχαριστώ", τα τσογλάνια.
Ποτέ μην εμπιστεύεσαι επιστήμονα που φοβάται να πετάξει με αεροπλάνο.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών