Αndrei Tarkovsky, Σμιλεύοντας τον Χρόνο
- Sid Vicious
Πολλοί υποστηρίζουν πως η τέχνη δεν έχει πατρίδα. Εγώ διαφωνώ. Όπως γράφει και ο Α. Χέρτσεν στο έργο του "Το παρελθόν και οι σκέψεις μου": O ποιητής είναι πάντοτε εθνικός στα γνήσια έργα του. Ό, τι κι αν είναι ο στόχος και η ιδέα του, θα εκφράζει πάντοτε, θέλοντας και μη, κάποιο στοιχείο του εθνικού του χαρακτήρα. Θα τον εκφράζει πιο βαθιά και πιο ζωντανά ακόμη και απ΄ότι η ίδια η εθνική ιστορία".
Εγώ είμαι κομμάτι του λαού μου. Ακόμη και τώρα στη δύση παραμένω τέκνο του τόπου μου. Είμαι κομμάτι του κι ελπίζω ότι εκφράζω ιδέες που πηγάζουν βαθιά από τις πολιτιστικές και ιστορικές μας παραδόσεις.
...Η ελευθερία απαιτεί πλούσια εσωτερικά αποθέματα, υψηλό βαθμό αυτογνωσίας και συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου, συνεπώς απέναντι στους άλλους.Ελευθερία σημαίνει θυσία.
Σε όλες μου τις ταινίες απέδιδα μεγάλη σημασία σ΄ό,τι έχει σχέση με τις ρίζες μας: δεσμοί με το οικογενειακό σπίτι, την παιδική ηλικία, τον τόπο, τη γη. Π'αντοτε θεωρούσα σημαντικό να δείξω ότι εγώ προσωπικά ανήκω σε μια συγκεκριμένη παράδοση, παιδεία, κύκλο ανθρώπου, ιδέες. Για μένα έχουν μεγάλη σημασία οι παραδόσεις της ρωσικής παιδείας που κατάγονται από το έργο του Ντοστογιέφσκι.
Για αυτό τον λόγο γύρισα την ταινία "Νοσταλγία". Το θεώρησα σχεδόν πατριωτικό καθήκον.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η τέχνη δεν έχει πατρίδα. Εγώ διαφωνώ. Όπως γράφει και ο Α. Χέρτσεν στο έργο του "Το παρελθόν και οι σκέψεις μου": O ποιητής είναι πάντοτε εθνικός στα γνήσια έργα του. Ό, τι κι αν είναι ο στόχος και η ιδέα του, θα εκφράζει πάντοτε, θέλοντας και μη, κάποιο στοιχείο του εθνικού του χαρακτήρα. Θα τον εκφράζει πιο βαθιά και πιο ζωντανά ακόμη και απ΄ότι η ίδια η εθνική ιστορία".
Εγώ είμαι κομμάτι του λαού μου. Ακόμη και τώρα στη δύση παραμένω τέκνο του τόπου μου. Είμαι κομμάτι του κι ελπίζω ότι εκφράζω ιδέες που πηγάζουν βαθιά από τις πολιτιστικές και ιστορικές μας παραδόσεις.
...Η ελευθερία απαιτεί πλούσια εσωτερικά αποθέματα, υψηλό βαθμό αυτογνωσίας και συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου, συνεπώς απέναντι στους άλλους.Ελευθερία σημαίνει θυσία.
Σε όλες μου τις ταινίες απέδιδα μεγάλη σημασία σ΄ό,τι έχει σχέση με τις ρίζες μας: δεσμοί με το οικογενειακό σπίτι, την παιδική ηλικία, τον τόπο, τη γη. Π'αντοτε θεωρούσα σημαντικό να δείξω ότι εγώ προσωπικά ανήκω σε μια συγκεκριμένη παράδοση, παιδεία, κύκλο ανθρώπου, ιδέες. Για μένα έχουν μεγάλη σημασία οι παραδόσεις της ρωσικής παιδείας που κατάγονται από το έργο του Ντοστογιέφσκι.
Για αυτό τον λόγο γύρισα την ταινία "Νοσταλγία". Το θεώρησα σχεδόν πατριωτικό καθήκον.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
Re: Αndrei Tarkovsky, Σμιλεύοντας τον Χρόνο
Ήταν ο Κωστής Παλαμάς εθνικιστής; Σαφώς και ήταν!Sid Vicious έγραψε: ↑18 Οκτ 2018, 02:47Αndrei Tarkovsky, Σμιλεύοντας τον Χρόνο
από αυτό το θυμήθηκες;

SpoilerShow
Μπορώ να βάλω απόσπασμα από συνέντευξη του Τ. σχετικά με τη 2η παράγραφο ή έχεις σκοπό να αντιγράψεις κομμάτια ΜΟΝΟ από το βιβλίο; Εάν είναι πες να διαγράψω και το παρόν πόστ.
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ
- Sid Vicious
Χαχαχα όχι τυχαίο ήταν, απλά το διάβαζα τώρα. Είπα ένα βράδυ να μην βγω έξω και τι να κανω εκατσα να ψιλοδιαβασω λιγο. Αλλά τελικά θα βγω, έχει ωραία νύχτα, δεν μπορω να διαβαζω άλλο!
Βαλε, γιατι να μην βαλεις;
Βαλε, γιατι να μην βαλεις;
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
δεν ξέρω εάν αυτό που έχω στο νου (προ Επανάστασης ρώσικη λογοτεχνία μετά την Επανάσταση) πολυκολλάει εδώ - στη Φιλοσοφία Πολιτικής εννοώ
συνέχισε τον νήμα και βλέπουμε
συνέχισε τον νήμα και βλέπουμε
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Αφήγηση σε παρελθοντικό χρόνο/Αφήγηση σε ενεστώτα χρόνο
από Εκτωρ » 21 Σεπ 2023, 10:17 » σε Λογοτεχνία - 1 Απαντήσεις
- 456 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
21 Σεπ 2023, 13:46
-
-
-
Νέα δημοσίευση Κάθε χρόνο και λιγότεροι...
από Golden Age » 19 Νοέμ 2023, 00:39 » σε Διεθνής πολιτική - 20 Απαντήσεις
- 1037 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Golden Age
13 Απρ 2024, 01:07
-
-
-
Νέα δημοσίευση Πως περνάω το χρόνο μου στο γραφείο/δουλειά μου...
από Οργισμένος » 07 Φεβ 2024, 11:47 » σε Λογοτεχνία - 2 Απαντήσεις
- 620 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
07 Φεβ 2024, 12:22
-
-
-
Νέα δημοσίευση Υποθέστε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε στο χρόνο
από Έκτωρ Φοίνιξ » 30 Μαρ 2025, 10:33 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 15 Απαντήσεις
- 455 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
01 Απρ 2025, 12:23
-